| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ile prądu pobiera kamper.
janusz - 2008-09-25, 20:05 Temat postu: Ile prądu pobiera kamper. Ciekaw jestem Waszego zdania, a może ktoś zna konkretną odpowiedź. Jaki prąd (ile amper) pobiera średni kamper z sieci 230V. Informacja taka przydatna by była przy zapewnieniu zasilania przy naszych zlotach. Druga sprawa to jakim grubym przewodem obozowisko powinno być podłączone do sieci elektrycznej. Ta informacja przydała by się przy wyposażaniu naszej przyczepy namiotowej. W przyczepie ma być zainstalowana rozdzielnia elektryczna do zasilania kamperków na zlotach.
AUTOJUR - 2008-09-25, 20:11
To już muszą obliczyć odpowiedni ludzie .Mój może 100 W , prawie wszystko nawet oświetlenie jest tylko na 12V.Lodówka chodzi zawsze na gazie
medard - 2008-09-25, 20:12
mysle ze to trudne pytanie gdyz zalezy to od tego ile jest kamperow i ile pobieraja mocy jesli to tylko do oswietlenia i lodowki czy tv to niewiele najwyzej 500w ale ja chca co niektorzy ogrzewac farelka np to wowczas znacznie sie podniesie pobor
jakie przewody lacznie z zabezpieczeniem to trzeba by policzyc szacunkowo i moze dokona tego fachowiec /ja tylko potrafie .....sie madrowac /
eler1 - 2008-09-25, 20:29
po ostatnim zlocie mogę z pełną świadomością powiedzieć średnio ok 1A. ( mieliśmy 67 załóg z 3 f po 20A było na styk ale to z takiego powodu że niektórzy nie mieli piecy gazowych tylko elektryczne plus jakieś ekspresy oświetlenie i inne ), a co do przewodu to wszystko zależy od długości i myślę że na 50mb wystarczy 5x4mm2 (miedziany)pod warunkiem że będą tam zabezpieczenia 20 lub max 25A. ale jakbyśmy mieli podłączyć drugą rozdzielnię to lepiej zastosować 5x6mm2
ps.w tej rozdzielni w zieleninie brakowało sygnalizacji czy dochodzi zasilanie oraz przydały by się bolce laboratoryjne do pomiary napięcia, a najlepszym rozwiązaniem by było zainstalowanie amperomierzy aby kontrolować rozkład obciążeń 3f
dominik - 2008-09-25, 20:32
A poranna kawa czajniki od 1,2kW do 2,0 kW to daje ok 9 amperów na czajnik, do tego odległość, spadek napięcia
eler1 - 2008-09-25, 20:43
| dominik napisał/a: | A poranna kawa czajniki od 1,2kW do 2,0 kW to daje ok 9 amperów na czajnik, do tego odległość, spadek napięcia | bez przesady to ma być zlot a nie camping a do gotowania wody jest kuchenka gazowa, jak ktoś nie lubi to można ognisko rozpalić
janusz - 2008-09-25, 20:44
Robercie ponieważ rozdzielnia będzie robiona od podstaw można by było zrobić taki jakiś szkic na co, na jakie podzespoły mamy przewidzieć miejsce.
papamila - 2008-09-25, 21:12
Mam swój gaz, swój piec, wreszcie swój czajnik wiec nie widzę potrzeby targać farelki czy innego grzejnika czy czajnika elektrycznego.
na spotkaniach kilkunastu czy kilkudziesięciu kamperów w chłodnym czasie powszechne używanie farelek czy gotowanie na elektryczności tworzy organizatorom kłopot w dostarczeniu mocy.
Myślę ze nie potrzeba stawiać zakazów, powinna wystarczyć sama świadomość, że prąd jest do oświetlenia, podładowania akumulatorów i ew lodówki.
Nadużywanie prądu do dogrzewania to przesada i małostkowość.
prezesuu - 2008-09-25, 21:17
dominik, po poranną kawkę to do Kalinina.
janusz - 2008-09-25, 21:19
| prezesuu napisał/a: | dominik, po poranną kawkę to do Kalinina. |
A w przyszłości to miejsce dla Mirkowego ekspresu będzie w przyczepie.
baja02 - 2008-09-25, 21:21
Uważam, że to bardzo cenna inicjatywa. Taka rozdzielnia zapobiegła by takim spadkom napięcia jakie mieliśmy w Zieleninie. U mnie w gniazdach było 156 V, pomiar dwukrotny i u Tadeusza podobnie. Z wyjątkiem oświetlenia sufitowego 60 W i włączonym blokiem (nie wiem ile pobiera) nie było nic włączone. Bardzo słuszna jest uwaga, że na takich zlotach nie można włączać farelek, czajników elektrycznych itp. Pomysł ten możemy sfinansować podobnie jak namiot.
stefan - 2008-09-25, 21:24
Witam! A ilu specjalnie z pustymi bateriami przyjedzie!I do sloikow beda brali! Zakladajac po 1 A (230 W)na auto wychodzi juz nie jest malo... Pozdrawiam.Stefan.
AUTOJUR - 2008-09-25, 21:37
Proponuje by każdy troche sztrumu w wymborkach na zlot przywoził
janusz - 2008-09-25, 21:40
Co to są te "wym-coś tam"
Marek - 2008-09-25, 22:03
A jak z PRĄDEM w Osówce.
Marek
W świetle powyższych postów jest to istotne.
janusz - 2008-09-25, 22:10
Będzie wizja lokalna
TomekW - 2008-09-25, 22:14
| Marek napisał/a: | | A jak z PRĄDEM w Osówce |
No właśnie: jak już wspominałem, nie mam jeszcze pieca (a kupno nowego trumatica E2800 do prawie 30-letniego kamperka na razie nie wchodzi w grę, szukam używki w rozsądnej cenie) i niestety prąd to dla mnie jedyny ratunek?
| AUTOJUR napisał/a: | Proponuje by każdy troche sztrumu w wymborkach na zlot przywoził |
Na Śląsku powiedzieliby: w kiblach
AUTOJUR - 2008-09-25, 22:20
Mosz recht
wbobowski - 2008-09-26, 00:54
| papamila napisał/a: | Mam swój gaz, swój piec, wreszcie swój czajnik wiec nie widzę potrzeby targać farelki czy innego grzejnika czy czajnika elektrycznego.
na spotkaniach kilkunastu czy kilkudziesięciu kamperów w chłodnym czasie powszechne używanie farelek czy gotowanie na elektryczności tworzy organizatorom kłopot w dostarczeniu mocy.
Myślę ze nie potrzeba stawiać zakazów, powinna wystarczyć sama świadomość, że prąd jest do oświetlenia, podładowania akumulatorów i ew lodówki.
Nadużywanie prądu do dogrzewania to przesada i małostkowość. |
Efektem używania grzejników czy czajników elektrycznych przez niektóre załogi w Zieleninie było, że lodówka ani razu nie chciała mi się uruchomić na 230V, chodziła na gazie. Akumulator zamiast się doładowywać, tracił moc a energoblok wydawał takie dźwięki, że żeby można było spać musiałem zupełnie odłączyć prąd.
papamila - 2008-09-26, 06:21
| wbobowski napisał/a: | | energoblok wydawał takie dźwięki, że żeby można było spać musiałem zupełnie odłączyć prąd. |
ja tego nie zrobiłem i coś się popsuło ,
nie ładuje aku z 230V- muszę naprawiać więc do Grecji jadę z dodatkowym prostownikiem w garażu
-
gino - 2008-09-26, 08:29
po prostu trzeba prad w kubelku z domu przywozic i..po problemie..
a powaznie..
u mnie tez wszytsko idzie na 12v...jedynie lodowka 220.
wiec..pobor pradu nie jest duzy..
a z tym grzaniem wody w czajnikach elektrycznych..to chyba przesada...czajnik wody na gazie..gotuje sie tyle samo czasu..a gazu tez zuzyje za grosze..wiec..wiedzac ze jest masa kamperkow na zlocie..i przeciazenia sa faktycznie spore...moze warto na ten czas zrezygnaowac z czajnczkow..
co innego farelka....jesli ogrzewanko jest uszkodzone..nie ma wyjscia..
ale..jak jest dobre..
to..jak powyzej..w/g mnie..na zlotach,gdzie na prawde trakcja elektryczna jest MOOOOOCNO nadwyrezona..nie powinno sie uzywac..
eeik - 2008-09-26, 09:18
Nie wiem ile prądu, dokładne pomiary ma chyba tylko Robin, ponieważ posiada w swoim kamperze licznik .
Ja piszę co my stosujemy - tak jak Papamile - gaz do wszystkiego
nawet podłączeni do prądu nie przełączamy lpdówki na 220 bo na gazie nam lepiej pracuje
(czytaj - szybciej zamraża kostki lodu )
Prąd nam służy tylko do oświetlena i podładowania, a także do podładowania komputera.
Rozumiem też, że są załogi, które z tego prądu korzystać muszą.
Na rozdzielniach się nie znam, myślę , ze Eler pomoże.
Co do ekspresu, hmmmmmmmm myślałabym raczej, że CT - jakimś pospolitym ruszeniem zanabędzie drogą kupna taki ekspres i kawa składkowa.
Tak będzie sprawiedliwiej
eler1 - 2008-09-26, 09:21
| baja02 napisał/a: | | Uważam, że to bardzo cenna inicjatywa. Taka rozdzielnia zapobiegła by takim spadkom napięcia jakie mieliśmy w Zieleninie. U mnie w gniazdach było 156 V, pomiar dwukrotny i u Tadeusza podobnie. Z wyjątkiem oświetlenia sufitowego 60 W i włączonym blokiem (nie wiem ile pobiera) nie było nic włączone. Bardzo słuszna jest uwaga, że na takich zlotach nie można włączać farelek, czajników elektrycznych itp. Pomysł ten możemy sfinansować podobnie jak namiot. | tak było pierwszej nocy ale ja się w ogóle nie byłem zasilony bo wiadomo pierwszego dnia po trasie akumulator jest doładowane a na drugi dzień już było znacznie lepiej przynajmniej tak sądzę i przepraszam bo miałem w piątek temu zaradzić ale za późno przyjechałem
AUTOJUR - 2008-09-26, 09:28
I tak pomogłeś
MirekM - 2008-09-26, 10:16
Mój kamper jest z kolei jakiś dziwny, bo ile bym mu tylko prądu dał, to weźmie pazerny wszystko. Nic nie zostawi.
janusz - 2008-09-26, 10:17
| MirekM napisał/a: | | Mój kamper jest z kolei jakiś dziwny, bo ile bym mu tylko prądu dał, to weźmie pazerny wszystko. Nic nie zostawi. |
A daje coś w zamian?
MirekM - 2008-09-26, 10:21
| janusz napisał/a: | | MirekM napisał/a: | | Mój kamper jest z kolei jakiś dziwny, bo ile bym mu tylko prądu dał, to weźmie pazerny wszystko. Nic nie zostawi. |
A daje coś w zamian? |
Tak, kolejne koszty i od czasu do czasu troszeczkę dachu nad głową.
stefan - 2008-09-26, 12:14
Witam! | Cytat: | | Mój kamper jest z kolei jakiś dziwny, bo ile bym mu tylko prądu dał, to weźmie pazerny wszystko. Nic nie zostawi. | -a ile pali?Pewnie jak kolega wraca ze zlotu czy innego urlopu z calym kamperem pradu to i w domu swiatla nie gasi...:ok Pozdrawiam.Stefan.
AUTOJUR - 2008-09-26, 13:32
Robi zapas jak Szczecin zostanie bez prądu
stefan - 2008-09-26, 15:47
Witam! | AUTOJUR napisał/a: | | Robi zapas jak Szczecin zostanie bez prądu | -cwiczenia ostatnio mieli.To dlatego pewnie teraz wieksze auto w planie... Pozdrawiam.Stefan.
AUTOJUR - 2008-09-26, 18:06
Mirka Camper teraz jako zapasowa elektrownia w Szczecinie
MirekM - 2008-09-26, 18:15
| AUTOJUR napisał/a: | Mirka Camper teraz jako zapasowa elektrownia w Szczecinie |
Chyba mnie trochę obrażasz. Jako główna elektrownia Jarku. A zabrakło wtedy prądu w Szczecinie, bo mi siadło ładowanie.
AUTOJUR - 2008-09-26, 18:21
No widzisz wszystko przez ładowanie . Oczywiście żartowałem
stefan - 2008-09-26, 18:51
Witam! To teraz rozumiemy ze miasto zabezpieczone bedzie.W koncu ktos sie tym zajol. Nie sadze zeby Mirek na brak poczucia humoru cierpial.Pozdrawiam.Stefan.
dominik - 2008-09-26, 19:43
| prezesuu napisał/a: | dominik, po poranną kawkę to do Kalinina. |
spoko ktoś pytał to podpowiadam, z robienia prądu żyje
MirekM - 2008-09-26, 19:44
AUTOJUR,
| AUTOJUR napisał/a: | Oczywiście żartowałem |
Wiem. Gdyby było inaczej, już byś nie żył.
| stefan napisał/a: | | Nie sadze zeby Mirek na brak poczucia humoru cierpial. |
I tu raczej zgodziłbym się z moim przedmówcą.
AUTOJUR - 2008-09-26, 20:00
Wytoczyłby
Elwood - 2008-09-27, 10:42
Przepraszam, że tak trochę na poważnie, ale jestem świeżo po pomiarze zużycia prądu w kamperku. Na kempingu w Oludenitz w Turcji był prąd olicznikowany i za dwie doby zużyliśmy 5 kWh. Używaliśmy prądu do oświetlenia, ładowania różnorakich baterii /aparaty, komputer itp./ oraz lodówka i podładowanie akumulatora pokładowego. Posiadamy również malusieńki czajniczek o pojemności 400ml. i i w nim gotowaliśmy wodę na herbatę i kawę.
Myślę Januszu, że jeżeli dojdzie do realizacji rozdzielni to należałoby się zastanowić czy nie zabezpieczyć każdego gniazdka przyłączeniowego bezpiecznikiem o wartości np. 5 - 8 amper. Zapobiegnie to podłączaniu niewiadomo jakich elektrobloków, a każdemu zapewni przyzwoite parametry na najważniejsze potrzeby. Pozwoli również na wyliczenie parametrów kabla przyłączeniowego do rozdzielni głównej i podrozdzielek. Ten tylkokto to będzie liczył musi założyć , że przy tak niskim zabezpieczeniu równoczesność korzystania z prądu równa będzie jedności. Dobry pomysł z tym by każdy kto chciałby korzystać z podłączenia na zlotach sfinansował część rozdzielni głównej i podrozdzielki przyączeniowej z zapasem na kilkanaście nowych podłączeń.
Muszę jednak trochę pomarudzić a mianowicie:
Czy zastanowiłeś się Januszu jak duża powinna być przyczepa i czy aby patrząc na przyrost lawinowy kamperomaniaków nie powinniśmy zacząć składki na ciężarówkę, która ją będzie ciągnęłą.
Pozdrawiam
janusz - 2008-09-27, 12:48
O tych pomysłach na przyczepę to dla tego że chciał bym by namiot wozić w stanie częściowo zmontowanym. Chodzi o stelaż. Jest siedem głównych elementów dachu o długości 4 m . Jeżeli one będą w stanie kompletnym to składanie i rozkładanie namioty skróci się o połowę.
Cały namiot waży około 300 kg. Przy tak dużych gabarytach przyczepy jest sporo miejsca do zagospodarowania. Co do zabezpieczeń gniazdek to dobry pomysł. Ja myślałem o zabezpieczeniu grup gniazdek np po 5, 10 amperowym bezpiecznikiem. Będzie taniej bo przy 100 gniazdkach to 20 bezpieczników. Cała przyczepa też powinna być zabezpieczona zbiorczym bezpiecznikiem tak maks. 20 A na fazę, żebyśmy nie powodowali wywalenia bezpieczników w przyłączu do obiektu dostarczającego prąd.
Dembomen - 2008-09-27, 13:51 Temat postu: Rozdzielnia przenośna Hej!
| janusz napisał/a: | | Cała przyczepa też powinna być zabezpieczona zbiorczym bezpiecznikiem tak maks. 20 A na fazę, żebyśmy nie powodowali wywalenia bezpieczników w przyłączu do obiektu dostarczającego prąd. |
Jadąc na zlot w Zieleninie zrobiłem przenośną rozdzielnię na 6 gniazd jedno fazowych, W sumie nie została wypróbowana, ale wydaje mi się że pomysł dobry /podaję pod dyskusję/.
parametry :
-wejście i wyjście mufą 16
-wejście 3-fazowe
-zabezpieczenie 16A dla każdej z faz/na zdjęciu podwójne gniazdko dla L1, L2, L3/
-zabezpieczenie przelotowe 16A
Całość niewielkich rozmiarów, do tego dorobię dłuższy kabel przynajmniej trójka, ten ze zlotu trochę krótki i mały przekrój. Jakoś na zlocie nie znalazłem czasu na pogawędkę w tym temacie.
Załączam fotki, jak będzie odpowiadać dołączę do przyczepki na wyposaż enie!
Hej!
janusz - 2008-09-27, 15:59
Może to lepsze rozwiązanie niż wszystkie kamperki podłączone do rozdzielni w przyczepie.
Dembomen ile taki zestaw mógł by kosztować?
I może taka modyfikacja, skrzynka z kablem zasilającym na stałe, jakieś 20m i wtyczka 16A. Na skrzynce 6 gniazdek i dwa gniazda siłowe przelotowe (rozgałęzienie) Po połączeni dało by się robić coś w rodzaju choinki. I jeszcze jedno ta skrzynka mogła by być w formie szafki, z gniazdkami wewnątrz, trochę zamykane, Na zlotach bywa trochę dzieci.
Dembomen - 2008-09-27, 16:52
Hej!
| janusz napisał/a: | | ta skrzynka mogła by być w formie szafki, z gniazdkami wewnątrz, trochę zamykane, Na zlotach bywa trochę dzieci. |
Skrzynka powinna być większej mocy - 32A , z wyjściami 16A / chociaż 5 szt /, wtedy dopiero takie zestawy jak mój ale nie więcej niż 2 szt na jednej linii, co zapobiegnie wypalaniu się gniazd. Taka choinka miałaby rację bytu. Trzeba by skonsultować z fachowcem, co do ceny trudno mi powiedzieć, zrobił mi to kolega i jeszcze nie rozliczyłem się, jak coś będę wiedział dam znać.
Hej!
Dembomen - 2008-09-27, 17:46
Hej!
Jeszcze jedno, niech wypowie się nadworny elektryk, jak to on widzi?
Hej!
stefan - 2008-09-27, 18:23
Witam! NADWORNYM nie jestem ale sie wypowiem.Prawie co roku bywaja w sklepach (artykul sezonowy) za psie pieniadze(10-12E) przedluzacze OGRODOWE okolo 10 m z szescioma gniazdami 16A.Sa to typowe gniazda zewnetrzne tzw "bryzgoszczelne".Dziesiec takich przedluzaczy i do tego tego kawalek prostej szafki-rozdzielki i na sredniej wielkosci "zlot" powinno wystarczyc. Pozdrawiam.Stefan.
janusz - 2008-09-27, 18:25
| stefan napisał/a: | | na sredniej wielkosci "zlot" powinno wystarczyc |
Co to znaczy średniej wielkości? Nasze zloty zaczynają się od 60KW mocy
Aulos - 2008-09-27, 18:31
| janusz napisał/a: | | Co to znaczy średniej wielkości? Nasze zloty zaczynają się od 60KW mocy |
Nie licząc procentów
stefan - 2008-09-27, 18:35
Witam! To prowokacja?! Kiedys zloze NIEZAPOWIEDZIANA wizyte na takim "zlocie". Pozdrawiam.Stefan.
StasioiJola - 2008-09-27, 18:55
Dopóki nie będziemy mieli własnej rozdzielni,proponuję żeby Przemka zorientowała się w temacie wynajęcia /oczywiście odpłatnego/ agregatu prądotwórczego dużej mocy. Załatwiłoby to może przynajmniej sprawę dla tych co z prądu muszą korzystać. Ja w Zieleninie z prądu nie korzystałem.ale mam ogrzewanie gazowe, Również wszelkie kawy i herbaty musowo na gazie, a jak nie na jednym to na dwóch. Można też na noc herbatkę z prądem /góralską/ i nie próżnować w nocy to nikt nie zamarznie, najwyżej zwiększy się populacja kamperomaniaków!!!!!!!!
eler1 - 2008-09-27, 19:11
| stefan napisał/a: | Witam! NADWORNYM nie jestem ale sie wypowiem.Prawie co roku bywaja w sklepach (artykul sezonowy) za psie pieniadze(10-12E) przedluzacze OGRODOWE okolo 10 m z szescioma gniazdami 16A.Sa to typowe gniazda zewnetrzne tzw "bryzgoszczelne".Dziesiec takich przedluzaczy i do tego tego kawalek prostej szafki-rozdzielki i na sredniej wielkosci "zlot" powinno wystarczyc. Pozdrawiam.Stefan. | taki psie przedłużacze ma każdy kamperowiec może tylko 4-rema gniazdkami no i dłuższe ok 20m
eler1 - 2008-09-27, 19:28
| Dembomen napisał/a: | Hej!
Skrzynka powinna być większej mocy - 32A , z wyjściami 16A / chociaż 5 szt /, wtedy dopiero takie zestawy jak mój ale nie więcej niż 2 szt na jednej linii, co zapobiegnie wypalaniu się gniazd. Taka choinka miałaby rację bytu.
Hej! |
Myślę że dwa wyjścia by w zupełności wystarczyły ale lepiej 32A przedłużacze np. po 30m 5x4 mm2 a zasilający 5x6 też 30mb oraz krótka przedłużka 10mb zabezpieczenie główne 20A a obowody na gniazdka po 10A na sześć gniazdek x 3f i już bez kombinacji takie dwie następnie do tego diody pokazujące stan zasilania oraz bolce labotoryjne do pomiaru napięcia plus w każdej rozdzielni wyłącznik różnicowo-prądowy na gniazda danej rozdzielni a nie na rozgałęzienia, gniazda mogą być w środku roździelni tylko trzeba wyciąć drzwiczki u dołu
dominik - 2008-09-27, 19:32
| stefan napisał/a: | | ..... za psie pieniadze(10-12E) przedluzacze OGRODOWE okolo 10 m z szescioma gniazdami 16A.Sa to typowe gniazda zewnetrzne tzw "bryzgoszczelne".Dziesiec takich przedluzaczy i do tego tego kawalek prostej szafki-rozdzielki i na sredniej wielkosci "zlot" powinno wystarczyc..... |
tak tylko przekrój tych przewodów , 0,75 lub 1,0 to spłynie z nich izolacja
eler1 - 2008-09-27, 19:38
| dominik napisał/a: | 0,75 lub 1,0 to spłynie z nich izolacja | nie wszystkie są takie grube 90% to 0,5
dominik - 2008-09-27, 19:58
ano jeden wielki dym
stefan - 2008-09-27, 20:19
Witam! | Cytat: | | nie wszystkie są takie grube 90% to 0,5 | -dym to bylby gdyby TU cos takiego sprzedawali.Ma toto dopuszczenie TUV a to juz cos znaczy. Pozdrawiam.Stefan.
eler1 - 2008-09-27, 20:33
| stefan napisał/a: | -dym to bylby gdyby TU cos takiego sprzedawali.Ma toto dopuszczenie TUV a to juz cos znaczy. Pozdrawiam.Stefan. | a byś się zdziwił ile macie chińszczysny a tym TUV to można sobie ty........... po......... jest to tylko system zarządzania jakością np.sprzedaży a nie produkcji
stefan - 2008-09-27, 21:14
Witam! | eler1 napisał/a: | | to tylko system zarządzania jakością np.sprzedaży a nie produkcji | -bardzo sie kolega myli.Jezeli na WYROBIE jest umieszczony ten znak to znaczy ze MUSI on spelniac norme dopuszczeniowa.Owszem sa firmy (MASSEMAN itd.) ktore zajmuja sie rozprowadzaniem chinszczyzny.To wlasnie dlatego zeby bylo od kogo dochodzic ewentualnych roszczen.Moze kolega sprobowac wprowadzic cos na tutejszy rynek do wiekszych sieci handlowych. Pozdrawiam.Stefan.
eler1 - 2008-09-27, 21:43
stefan zastanów się ile możesz KW pociągnąć na przedłużaczu ogrodowym nawet jak było by tam 10 gniazdek 16A a ten system jakości tzw TUV dla mnie osobiście jest to przerost treści nad formą dla biurokratów lubiących papierki a nie konkretne i rzeczowe rozwiązania
ps. trochę się temat rozmył to ile pobiera energii kamper ?
stefan - 2008-09-27, 21:55
Witam! Troszke kolega pomylil albo ja wyrazilem sie niezbyt jasno.To co widzialem na zdjeciu to zwykle gniazda.Jezeli do takich "solidnych" 2X6 gniazd podlaczyc TYLEZ SAMO takich przedluzaczy daje to nam 72 wejscia.Nie twierdze ze ten przedluzacz "wytrzyma" szesc "farelek" z czajnikami wlacznie! Moim jednak zdaniem te 20 A mozna z niego spokojnie pociagnac.Tyle przeniesie 1 mm2 miedzi.Sadze ze za takie pieniadze nie kupi sie niczego sensowniejszego. Pozdrawiam.Stefan
eler1 - 2008-09-27, 22:28
| stefan napisał/a: | | Jezeli do takich "solidnych" 2X6 gniazd podlaczyc TYLEZ SAMO takich przedluzaczy daje to nam 72 wejscia. | tylko ten system się ostatnio nie sprawdza na zlotach i są problemy oraz spadki napięcia na przedłużaczach dlatego janusz złożył ten temat
Tadeusz - 2008-09-27, 22:39
| eler1 napisał/a: | | stefan napisał/a: | | Jezeli do takich "solidnych" 2X6 gniazd podlaczyc TYLEZ SAMO takich przedluzaczy daje to nam 72 wejscia. | tylko ten system się ostatnio nie sprawdza na zlotach i są problemy oraz spadki napięcia na przedłużaczach dlatego janusz złożył ten temat |
Oczywiście, że się nie sprawdza, bo nie może.
Spadki napięć pogłębione są poprzez wzajemne podłączanie: kamper do kampera.
W Zieleninie przy spadkach do 160 V przestawały działać w wielu kamperach energobloki i rozładowywały się akumulatory.
janusz - 2008-09-28, 07:56
| stefan napisał/a: | | Tyle przeniesie 1 mm2 miedzi |
Trochę zbyt optymistyczne. 10A na mm2 to jest już sporo w warunkach polowych.
dominik - 2008-09-28, 08:00
| stefan napisał/a: | | .... Moim jednak zdaniem te 20 A mozna z niego spokojnie pociagnac.Tyle przeniesie 1 mm2 miedzi.... |
miedź 1,5mm2, max prąd obciążenia 18A
stefan - 2008-09-28, 08:16
Witam! Jakies "poniemieckie" te tabele koledzy maja.Do 10 metrow spadek napiecia przy tym przekroju i obciazeniu nie wystepuje praktycznie. Pozdrawiam.Stefan.
Kamperfan - 2008-09-28, 12:59
Proponuję do wyposażenia rozdzielni dołożyć wyłączniki przeciążeniowe odłączające zasilanie przy nadmiernym spadku napięcia - zanim zadziała bezpiecznik montowany zwykle z rezerwą dopuszczalnego poboru prądu. Może unikniemy wówczas awarii kosztownych elektrobloków.
| papamila napisał/a: | | wbobowski napisał/a: | | energoblok wydawał takie dźwięki, że żeby można było spać musiałem zupełnie odłączyć prąd. |
ja tego nie zrobiłem i coś się popsuło ,
nie ładuje aku z 230V- muszę naprawiać więc do Grecji jadę z dodatkowym prostownikiem w garażu
- |
W innym wątku ( http://www.camperteam.pl/...t=1899&start=30 "Dwa akumulatory") napisałem 2008-02-10 m. in.: .... Nie jestem z branży, ale wydaje mi się, że prawdopodobną przyczyną (może wypowiedzą się zawodowcy) tak szybkiego zużycia są nagminne spadki napięcia w sieci 230V, zwłaszcza na przeludnionych kempingach w szczycie sezonu.
Najlepiej zamontować taki wyłącznik (obok wyłącznika różnicowo-prądowego) we własnym kamperze .
stefan - 2008-09-28, 13:23
Witam! Calkiem najlepiej to we wlasnym zalozyc prosty obwod ktory np powyzej 210V zalacza napiecie zewnetrzne. Pozdrawiam.Stefan.
Aulos - 2008-09-28, 14:09
Nie jestem elektrykiem i wiem, że zabierając głos wystawiam się na pożarcie. Chciałem tylko zauważyć, że przedłużacze ogrodowe są z reguły dwużyłowe (ja takie mam w ogrodzie), a do kamperów powinniśmy używać trzyżyłowych - przynajmniej teoretycznie.
stefan - 2008-09-28, 14:27
Witam! | Aulos napisał/a: | | Nie jestem elektrykiem i wiem, że zabierając głos wystawiam się na pożarcie. | - wlasnie dla elektrykow powinno byc to wszystko oczywiste.Forum (moim zdaniem) powinno sluzyc podniesieniu poziomu wiedzy takim jak wiekszosc z nas laikom w roznych dziedzinach. | Aulos napisał/a: | | Chciałem tylko zauważyć, że przedłużacze ogrodowe są z reguły dwużyłowe (ja takie mam w ogrodzie) | -tu przedluzacze ogrodowe(o takich pisalem) sa trzyzylowe a wiec "nadadza sie". Pozdrawiam.Stefan.
Kamperfan - 2008-09-28, 15:56
| stefan napisał/a: | Witam! Calkiem najlepiej to we wlasnym zalozyc prosty obwod ktory np powyzej 210V zalacza napiecie zewnetrzne. Pozdrawiam.Stefan. |
To może przedstaw schemat takiego prostego obwodu .
medard - 2008-09-28, 16:01
kto to widzial tak rozdmuchac prosty problem? i jeszcze zeby sie uczyc? a to takie proste w szkole na zajeciach praktycznych dla nikogo niebylo tajemnica ze prad mozna spokojnie bylo wziac w magazynie do pudelka po butach czy nawet miejsze ilosci do butelki po orenzadzie /byly takie fajne z zatrzaskujacym sie "korkiem"/a w ekremalnych przypadkach to wystarczylo miec troszke metalu i pilnik ale niepamietam jak sie bralo sile
AUTOJUR - 2008-09-28, 16:27
Może rowery z dynamem i już prąd
eler1 - 2008-09-28, 17:19
| stefan napisał/a: | Witam! Jakies "poniemieckie" te tabele koledzy maja.Do 10 metrow spadek napiecia przy tym przekroju i obciazeniu nie wystepuje praktycznie. Pozdrawiam.Stefan. | stefan trochę praktyki przyjedź na zlot i sam zobaczysz
a wracając do tematu to nie są tylko spadki w naszej sieci ale w liniach zasilających danego odbiorcę oraz w wewnętrznych dokładając spadki w naszych przedłużaczach zbiera się niezły wskaźnik
stefan - 2008-09-28, 17:26
Witam! Jezeli mowimy o SUMIE spadkow to oczywiscie sie zgadzam.Ja odebralem to w ten sposob ze to wlasnie na polecanych przedluzaczach taki spadek ma wystapic.Glowna linia zasilajaca to oczywiscie co najmniej 4x4 mm!(nie uwzgledniajac oczywiscie obecnosci jednego z naszych kolegow):ok Pozdrawiam.Stefan.
eler1 - 2008-09-28, 17:30
| stefan napisał/a: | | Glowna linia zasilajaca to oczywiscie co najmniej 4x4 mm! | jakieś macie przestarzałe przepisy nie unijne L1,L2,L3,N,PE to daje nam 5x4mm
stefan - 2008-09-28, 17:32
Witam! | eler1 napisał/a: | | jakieś macie przestarzałe przepisy nie unijne L1,L2,L3,N,PE to daje nam 5x4mm | -to moja wiedza sie wraz z wlascicielem troszke postarzala albo krajowe przepisy cos znowu wyprzedzily. Pozdrawiam.Stefan.
Dembomen - 2008-09-28, 18:12
Hej!
| eler1 napisał/a: |
Myślę że dwa wyjścia by w zupełności wystarczyły ale lepiej 32A przedłużacze np. po 30m 5x4 mm2 a zasilający 5x6 też 30mb oraz krótka przedłużka 10mb zabezpieczenie główne 20A a obowody na gniazdka po 10A na sześć gniazdek x 3f |
Aj naczytałem się żeby odpowiedzieć!
Według mnie może być i tak, tylko skrzynkę główną można zamontować na stałe przy przyczepie, nie koniecznie kupować, można zrobić na jednym z boków /przód/, pomniejszy to koszt inwestycji, ja ze swojej strony dorzucę dwa zestawy jak na fotkach plus przedłużacze, jako wkład, jeśli odpowiadają w tej wersji?
Tylko to będę mógł dostarczyć na zlot w Pajęcznie wiosną, mam nadzieję że się wpisał na stałe?, na wcześniejsze, nie wybieramy się, wiadomo małe dzieci.
Hej!
f68 - 2008-10-02, 06:55 Temat postu: licznik prądu Przeniosłem tutaj ten wątek z: Supermarket/Kupię/Kupię kampera
- Jerzy
Nie wiedziałem gdzie umieścić tego posta więc wrzucam tutaj
takiej choroby nie widziałem
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=450384933
chodzi mi o licznik prądu
stefan - 2008-10-02, 07:01
Witam! A co w tym dziwnego widzisz?Pewnie z kims sie za prad roziczal w/g zuzycia. Pozdrawiam.Stefan.
lepciak - 2008-10-02, 15:03
Jeszcze około 15 lat temu standard sprowadzanego campera lub przyczepy oceniano na podstawie licznika energii elektr. - jeżeli był to sprzęt z wyższej półki to licznik posiadał. Jednak okazało się, że mobilne liczniki często były niedokładne właśnie przez swoją mobilność i wtedy zawsze liczyły mniej ku radości jego właściciela. Od pewnego czasu zużycie energii elektr. ocenia się na podstawie wskazań liczników stacjonarnych więc instalowanie mobilnych w camperach i przyczepach straciło sens i zostało zarzucone.
|
|