Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Zakup VW California Beach

J4no - 2018-06-07, 20:53
Temat postu: Zakup VW California Beach
Dobry wieczór!

Na wstępie zaznaczę, że to mój pierwszy post i chciałbym wszystkim powiedzieć cześć!

Tak jak w temacie rozglądam się za kupnem VW California. Moje wymagania są takie: Stosunkowo świeży, w wersji Beach i z polskiego salonu. Dużego wyboru w Polsce nie ma. Zainteresowałem się taką ofertą na OtoMoto:

https://www.otomoto.pl/of...a-ID6zcAHG.html

Oczywiście na pierwszy rzut oka wszystko wygląda wspaniale, ale po głębszej analizie niepokoi mnie jedna rzecz i postanowiłem zapytać osób które mają większe doświadczenie. Mianowicie jak widać samochód jest stylizowany na Czarno-Białą wersję California Edition. Dużo rzeczy się zgadza, ale np. brak czarnego paska na wysokości przednich reflektorów, brak okleiny na tylnej klapie i zderzaku, oraz (przede wszystkim) brak czarnego lakieru na słupku B budzi pewne wątpliwości. Oczywiście jutro zamierzam zadzwonić do właściciela, oraz salonu z którego został zakupiony i zapytać o co chodzi, ale może jest tutaj ktoś kto może wytłumaczyć takie combo?

Przy okazji może macie jakieś porady dla osoby przymierzającej się do kupna Californi?

Dzięki i pozdrawiam!

Bim - 2018-06-07, 21:08

Witam Cie na forum.

Możesz mi powiedzieć czym sie kierujesz przy kupnie takiego samochodu ?
i do czego to ma Ci służyć

Dostałem klaustrifibi oglądając zdjęcia i patrząc na górny prawy róg cena. czy ta markiza i schowek w klapie na dwa fotele są tego warte?

Wiem ,że nie merytorycznie bo pytasz o szczegółu dotyczące tego modelu, a nie jego użytkowania w przyszłości :spoko

CORONAVIRUS - 2018-06-07, 22:22

Przecież to nie jest kamper a to forum kamperowe :) nawet temat jest w dziale "kupujemy kampera" a w ogłoszeniu nie ma kampera :spoko
J4no - 2018-06-07, 23:08

@Bim - Taki samochód, bo potrzebuję go do pracy. Nie mogę mieć samochodu starego - stąd cena, oraz dużego - stąd klaustrofobia. Muszę też móc zabrać czasem więcej osób niż 4 stąd wersja Beach bez kuchni. Jak założysz temat "Kto w ogóle kupuje VW California" to chętnie się wypowiem. :aniolek

@MECENAS - próbowałem Ci odpowiedzieć merytorycznie, ale nie umiem... :kawka:

Bajaga - 2018-06-08, 12:50

J4no napisał/a:

@MECENAS - próbowałem Ci odpowiedzieć merytorycznie, ale nie umiem... :kawka:

Bez napinki... Po prostu tu na forum kamperowym takie auto to taka świnka morska. Ani świnka ani morska :lol: To się w zasadzie niczym nie różni od kombi w którym można złożyć kanapę i sobie pospać na materacu dmuchanym.

J4no - 2018-06-08, 13:34

Już mam odpowiedź na swoje pytanie. :spoko

Admin - temat do zamknięcia chyba, że przeniesiesz go do działu "posłodźmy sobie jakie mamy duże...". Chłopcy sobie chętnie podyskutują.

KamperManiak - 2018-06-08, 19:29

Cześć,

Nie przejmuj się, taka infantylność forów to teraz normalna rzecz w internecie;) Żeby się coś dowiedzieć to albo było, albo nie na temat. Swoją drogą temat z mierzeniem to nie taki zły pomysł :lol:

Samochody, o które pytasz nie są popularne ani na CamperTeamie, ani na drogach w Polsce. Poszukaj na forum ktoś ostatnio liczył ile jest autek z podnoszonym dachem, może się ktoś zgłosił z takim autem.

Więcej praktycznych porad jest na anglojęzycznych stronach. Na YT oglądam parę, która jeździ takim samochodem, ich kanał CaliforniaCamping , może u nich coś znajdziesz.

Do zobaczenia w trasie. I jak kupisz to pochwał się jak możesz. :spoko

Wojciechu - 2018-06-09, 00:19

Cześć J4no. Temat jest jak najbardziej aktualny i to właśnie tu, na tym forum. Jest wśród nas kilka osób, które uprawiają turystykę kamperową właśnie takim gabarytem. Przykładem jest MAWI , który ma taki pojazd jako drugi, na krótkie wyjazdy. Kolejna to Izola , która przejechała kawał świata. To że nie posiada kibelka i co z tego, wszystko jest do ogarnięcia, tylko odpowiednie nastawienie i wiedza co to wszystko jest "kaman". Skontaktuj się z nimi i powodzenia. ;)
izola - 2018-06-09, 07:26

[quote="prof-os Kolejna to Izola , która przejechała kawał świata. To że nie posiada kibelka i co z tego, wszystko jest do ogarnięcia, tylko odpowiednie nastawienie i wiedza co to wszystko jest "kaman". Skontaktuj się z nimi i powodzenia. ;) [/quote]
izola - 2018-06-09, 07:58

Dokładnie jest jak pisze prof-os...
tylko co do kibelka stawiam veto, mam to ustrojswo w użyciu w mojej "świece morskiej" w użytkowaniu czego nie zawsze praktykują podróżnicy w " dużych kartonikach" :-P

Californiami, Markami i Polami i im podobnymi można zwinne i bez problemów parkowania podróżować. :)

Coś wiem w tym kierunku bo przeniosłem się z dużej cepki do malego zwinnego auta turystycznego mającego w dowodzie rejestracyjnym wpis " "Wohnmobil"

Tym się daje jeździć i żyć!

Obecnie jesteśmy / dwie osoby i pies/ już 3 miesiąc w drodze: D, Pl,SK ,H.
Powiem jeszcze, tym autem mam więcej chęci do odwiedzania miejsc nawet takich które jeszcze dorosłego kampera nie widziały.
To są świetne auta dla ludzi którzy lubią być mobilni.

Jeszcze pytania? to bez skrępowania :spoko

Darek Szczecin - 2018-06-09, 08:35

W Polsce faktycznie bardzo rzadko spotyka się takie auta, natomiast szczególnie wielu niemców upodobało sobie ten rodzaj pojazdów, dużo tego widać na trasach wakacyjny. Jak ktoś da radę ogarnąć się na małej przestrzeni w podróży, to dodatkowo takie auto można używać przez cały rok. Jeśli uda nam się w tym roku wygospodarować tydzień wolnego to na wyjazd do Sorrento żona nakazała zabrać Nuggeta (bo szybki, łatwo zaparkować, łatwo wciąć się na w każdą dziurę) duży kamper pozostanie w garażu. :spoko
Kuba L. - 2018-06-09, 09:17

Ciekawy temat, można by było pomyśleć o nowej zakładce w dziale: Technika/Nadwozia kempingowe i zabudowy, czy jest z tym jakiś problem?
Viper - 2018-06-09, 09:51

Kuba L. napisał/a:
Ciekawy temat, można by było pomyśleć o nowej zakładce w dziale: Technika/Nadwozia kempingowe i zabudowy, czy jest z tym jakiś problem?

Witam, bardzo ciekawa propozycja. :bigok

Darek Szczecin - 2018-06-09, 09:54

Kuba L. napisał/a:

Chyba bez sensu, bo temat niszowy, ci co mają duże nie dadzą przekonać się do małego i odwrotnie :spoko . Ilu człowieków tyle sposobów eksploatacji.

Kuba L. - 2018-06-09, 15:35

Ale tu nie chodzi o to żeby kogoś do czegoś przekonywać - tak jak napisałeś, tylko o to żeby wyłoniła nam się na forum w "bezpiecznym" miejscu grupa posiadaczy vanów/busów z podnoszonym dachem i żeby nikt z właścicieli takiego samochodu nie musiał wysłuchiwać takich wywodów jak ten w poście nr 2 i 3 powyżej..
Darek Szczecin - 2018-06-09, 21:26

Kuba L. napisał/a:
Ale tu nie chodzi o to żeby kogoś do czegoś przekonywać - tak jak napisałeś, tylko o to żeby wyłoniła nam się na forum w "bezpiecznym" miejscu grupa posiadaczy vanów/busów z podnoszonym dachem i żeby nikt z właścicieli takiego samochodu nie musiał wysłuchiwać takich wywodów jak ten w poście nr 2 i 3 powyżej..
. A to Ok, może faktycznie grupa użytkowników takich aut będzie rosła. W sumie to też jedno z mich aut to taka świnka morska. :szeroki_usmiech . Jest fajne forum niemieckie nuggetforum.de które zrzesza użytkowników aut robionych przez Westfalię, czasem sobie przeglądam i nawet dwa posty napisałem :lol: . Zawsze zastanawiała mnie duża popularność takich maluchów w krajach zachodnich, a marginalizowanie ich u nas. Może wynika to z tego że są one drogie, a bardzo małe ?
Grzegorz fest leniwy - 2018-06-10, 14:06

A ja mam dwa takie auta i mogę sobie jechać w jednym ja a w drugim reszta rodziny i co mi zrobicie? :wyszczerzony:
Teraz do rzeczy, Cali waży cirka 2,5 toniaszcza, więc zastanów się czy dojazdy do pracy takim autem to faktycznie dobry pomysł.
Co do osobnego miejsca na forum dla Westfalii i pokrewnych, to jestem za, grupa użytkowników takich aut w PL z roku na rok rośnie (ku mojej ogromnej radości) Sam kilka lat temu zakochałem się w tym sprzęcie i tak trwam do dziś.
Właśnie z miłości ku niemu wpadłem na pomysł uskutecznienia wypożyczalni takich aut i powolutku temat realizuję, na dziś mam Marcopolo i T6 California Ocean, ale plany na rok przyszły mam ambitne (kolejne dwa wozy)
Pozdrówka dla wszystkich weściarzy i jeszcze większe dla nieweściarzy :wyszczerzony:

Bajaga - 2018-06-10, 16:37

Grzegorz fest leniwy napisał/a:
A ja mam dwa takie auta i mogę sobie jechać w jednym ja a w drugim reszta rodziny i co mi zrobicie? :wyszczerzony:

Nic ci nie zrobimy, jesteśmy pacyfistami :mrgreen: To fajne auta są zasadniczo tylko, że np ja lubię /muszę rano sobie zrobić siku :lol: Myślę, że nie jestem w tym jakimś wyjątkiem (nie wiem...). I jakbym o 6 rano musiał się ubierać i wychodzić na zimny poranek i dmuchać do łazienek to bym szybko znielubił ten sport....

jawi13 - 2018-06-10, 17:03

Bajaga napisał/a:
To fajne auta są zasadniczo tylko, że np ja lubię /muszę rano sobie zrobić siku Myślę, że nie jestem w tym jakimś wyjątkiem (nie wiem...). I jakbym o 6 rano musiał się ubierać i wychodzić na zimny poranek i dmuchać do łazienek to bym szybko znielubił ten sport....
niekoniecznie musisz się ubierać . :wyszczerzony: http://memytutaj.pl/to-je...-butelki-289953
Bajaga - 2018-06-10, 17:10

No tak, można do butelki.... Ale co to ma z kamperem wspólnego to nie bardzo wiem :spoko
izola - 2018-06-10, 18:39

Każda prostata ma o 6 rano problemy z sikaniem
W małym jak i dużym aucie :mrgreen:
Tyle o sikaniu :mrgreen:

Darek Szczecin - 2018-06-10, 18:45

Teraz do rzeczy, Cali waży cirka 2,5 toniaszcza, więc zastanów się czy dojazdy do pracy takim autem to faktycznie dobry pomysł.
Co do osobnego miejsca na forum dla Westfalii i pokrewnych, to jestem za, grupa użytkowników takich aut w PL z roku na rok rośnie (ku mojej ogromnej radości) Sam kilka lat temu zakochałem się w tym sprzęcie i tak trwam do dziś.
Właśnie z miłości ku niemu wpadłem na pomysł uskutecznienia wypożyczalni takich aut i powolutku temat realizuję, na dziś mam Marcopolo i T6 California Ocean, ale plany na rok przyszły mam ambitne (kolejne dwa wozy)
Pozdrówka dla wszystkich weściarzy i jeszcze większe dla nieweściarzy :wyszczerzony:

Jak widzisz w tym interes to super, mogę ci sprzedać Westę za nie duże pieniądze, bo u mnie się tylko marnuje. Brak czasu powoduje że nie używam tego auta a szkoda bo fajne. Dokładnie to jest to Ford Custom Westfalia Nugget HD 2015r 170PS, dołożony pakiet oświetlenia i bojler na ciepłą wodę, prysznic zewnętrzny też z ciepłą przez termostat, dwa komplety kół, letnie Alu i całkiem nowiusi dziewiczy kibelek :spoko . Cena około 90k pln

Grzegorz fest leniwy - 2018-06-11, 08:23

izola napisał/a:
Każda prostata ma o 6 rano problemy z sikaniem
W małym jak i dużym aucie :mrgreen:
Tyle o sikaniu :mrgreen:

ale żeby z obsługi prostaty czynić kwintesencję kamperowania? :mrgreen:
Ja rozumiem argumenty w stylu "książka mi się nie mieści" a nawet "do takiego auta nie mieści się napompowany ponton, a ponieważ nie mam pompki to muszę go wozić w stanie czynnym aktywnym"
ale sik? :wyszczerzony:
Moja babcia mówiła mi zawsze, synku nie musisz kupować krowy żeby się mleka napić......no to nie kupiłem i nie wożę ze sobą toytoya.
A tak całkiem całkiem serio, westowanie jest jak kamperowanie, liczy się zupełnie co innego niż ekonomia i wygoda.
Pozdrówka dla butelkujących i tych nie butelkujących z małym szarym zbiorniczkiem smutno po polu wędrujących :haha:

LukF - 2018-06-11, 10:21

Grzegorz podoba mi się Twoje poczucie chumoru :haha:
Wieczorem dziś znów będę wędrował smutny z szarym zbiorniczkiem... taka ma powinność :-P
I widzę, że jesteśmy z pięknego Rybnika :)

Bronek - 2018-06-11, 10:27

Kwestia jest prosta jak drut ... Nie ma kibla nie ma kampera :!: .

I tak tolerancja jest daleko posunięta ...
Więc nie tylko dział nowy ale nawet Forum inne , by się zdało stworzyć .

Ad prostata :... chyba nie jeździcie z kobietami ??? :shock:

Jeszcze raz dla jasności i bezdyskusyjnie- bez kibla macie samochód z dachem podnoszonym i funkcją spania.

I nie wiem co byście nie twierdzili to racja
Cytat:
westowanie jest jak kamperowanie
czyli aromat identyczny z naturalnym .

"Namiotowanie" ma podobnie i piesze wędrówki też Kamperujemy nawet na rowerze . Kto zabroni kamperować we śnie ? O grobowcu nie wspomnę .

Kryteria są absurdalne ale obowiązują w świecie ożywionym . :mrgreen:

Grzegorz fest leniwy - 2018-06-11, 14:06

LukF napisał/a:

Jesteśmy jesteśmy, a ja nawet z Gliwickiej :wyszczerzony: a to zobowiązuje!

Grzegorz fest leniwy - 2018-06-11, 14:18

Darek Szczecin napisał/a:
Dokładnie to jest to Ford Custom Westfalia Nugget HD 2015r 170PS, dołożony pakiet oświetlenia i bojler na ciepłą wodę, prysznic zewnętrzny też z ciepłą przez termostat, dwa komplety kół, letnie Alu i całkiem nowiusi dziewiczy kibelek :spoko . Cena około 90k pln

posłałem PW

Darek Szczecin - 2018-06-11, 14:39

Darek Szczecin napisał/a:
Dokładnie to jest to Ford Custom Westfalia Nugget HD 2015r 170PS, dołożony pakiet oświetlenia i bojler na ciepłą wodę, prysznic zewnętrzny też z ciepłą przez termostat, dwa komplety kół, letnie Alu i całkiem nowiusi dziewiczy kibelek :spoko . Cena około 90k pln

posłałem PW

nie mam nic , wysłałem zaczepkę na pw

LukF - 2018-06-12, 19:44

LukF napisał/a:

Jesteśmy jesteśmy, a ja nawet z Gliwickiej :wyszczerzony: a to zobowiązuje!

Nie ma problemu z Gliwicką, tam są normalni. Ja z Chwałowic. Jak wrócę do Rybnika bo teraz w Ochrydzie, to będę patrzył gdzie koło Gliwickiej stoi Westwalia :spoko