| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - solarek
@ndrzej - 2018-06-25, 15:37 Temat postu: solarek Otrzymałem w prezencie niewielki solarek (30 cm X 35 cm), bez żadnego dodatkowego osprzętu (regulatora napięcia?).
Ponieważ kompletnie się na tym nie znam, zwracam się z pytaniem do znawców, do czego taki solarek mógłbym wykorzystać (ładowarka telefonu?, zasilacz wentylatora?) i w co dodatkowo musiałbym jeszcze zainwestować, żeby mieć z niego pożytek?
Poniżej zdjęcia solarka z danymi technicznymi umieszczonymi na tylnej ściance.
amples - 2018-06-25, 16:13
| @ndrzej napisał/a: | | w co dodatkowo musiałbym jeszcze zainwestować, żeby mieć z niego pożytek? | Np. W TO i masz zasilacz 5v około 1 - 1.5 A z gniazdem USB.
@ndrzej - 2018-06-25, 16:25
Super!
Tylko czy ta przetwornica jest jakoś obudowana, czy trzeba samemu wykombinować jakąś obudowę?
amples - 2018-06-25, 16:33
| @ndrzej napisał/a: | | jest jakoś obudowana, czy trzeba samemu | Rozmiar: 54 * 28 * 12 mm
bez mała zmieści się w pudełko od zapałek
Nie znajdziesz małego plastykowego pudełeczka
Gregorio - 2018-06-25, 18:06
| @ndrzej napisał/a: | Super!
Tylko czy ta przetwornica jest jakoś obudowana, czy trzeba samemu wykombinować jakąś obudowę? |
coś dopasujesz
https://inelsc.pl/pl/searchquery/obudowa/1/desc/5?url=obudowa
@ndrzej - 2018-06-25, 18:21
Wielkie dzięki!
Skorzystam na pewno!
ZEUS - 2018-06-25, 19:01
używam coś takiego od ponad roku, regulator to jest to "coś" czarnego z tyłu na obudowie, u mnie przewód jest zakończony gniazdem zapalniczki, w takiej postaci (oczywiście z wykorzystaniem ładowarki samochodowej do telefonów) telefonu nie da się naładować (napięcie wyjściowe z solara -12V) ale wykorzystuję ten solar do ładowania odkurzacza akumulatorowego który jest wpięty na stałe do gniazda a solar przyczepiony na przyssawki do bocznej szyby okna, aku w odkurzaczu stale naładowane i to jest zaleta, kupiłem to z myślą o ładowaniu telefonów ale u mnie się nie sprawdziło
|
|