Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Grecja i Bałkany w dużym skrótcie

elspasoo - 2018-06-25, 15:57
Temat postu: Grecja i Bałkany w dużym skrótcie
Drodzy przyjaciele. Chcielibyśmy prosić o wasze wsparcie. Mamy 3 tygodnie ,chcemy zobaczyć mały "urywek" Grecji (tranzyt przez Węgry, Serbię i Macedonię) ,Albanię ,Czarnogórę i wracać przez Chorwację. Nasze pytanie, to dobór optymalnej trasy:
- Tranzyt - Którędy ? Nie musi być najszybciej, nie chcemy też przepłacać tam gdzie nie trzeba za autostrady.
- Dobór trasy przez Grecję , Albanię i Czarnogórę, tak aby zobaczyć ciekawe miejsca raczej bliżej morza.
Nasza ekpia to 2+1 , czy czym 1 ma 11 lat :) Nie mamy nic przeciwko turystyce na dziko, jak i w campingach. Zabieram ze sobą ponton. Czy możecie podzielić się swoim doświadczeniem?

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-25, 17:00

Jaki czas na wyjazd tzn.2;3 tygodnie czy chociaż miesiąc.Nauczona doświadczeniem,piszemy a gościu jedzie w innym kierunku.masz mój tel w Awatarze dzwon wieczorem.Barbara :spoko
Pawcio - 2018-06-27, 09:27

My w 2014r do Grecji daliśmy szybką dzidę przez Serbię i Macedonię, a po zakończeniu greckich odwiedzin wracaliśmy spokojnie przez Albanię & Chorwację.. i taką drogę polecam.
Co i gdzie odwiedzić to już chyba wszystko w relacjach na forum zostało napisane, trzeba przebrnąć przez kilka tematów ;) .

Jeśli pojedziecie jak my, pamiętajcie przed wyjazdem o paszportach i zielonej karcie dla kampka.

Bim - 2018-06-27, 10:58

Cytat:
Jeśli pojedziecie jak my, pamiętajcie przed wyjazdem o paszportach i zielonej karcie

Paszporty to tylko w roli bezpiecznika jak zginie dowód lub przejazd przez Kosowo .

Zielona karta TAK

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-27, 12:40

Ja rozmawiałam telefonicznie z kolega ,zna trase przez Horwacje,ja doradzilam kierunek najpierw Horwacja,póki nie ma tłumów,no i uwaga motorowiec wybierający się podobna trasa stwierdził,że jadąc w dól przez h....wszystkie widoki na morze ma po prawej stronie. :oops:
LukF - 2018-06-27, 13:43

Witam wszystkich, jesteśmy teraz w Grecji na Halkidiki płw.Sithonia na plaży wszystkim znanej Karidi koło Vourvouru. W lasku koło nas Czesi przyczepą i dwie blaszanki z Bułgarii i Rosji. Pada niestety drugi dzień więc nudzimy się czekając na obiecane Greckie upały. Myślimy też o kolejnej plazy: Orange. Nie potrafię znaleźć na naszym forum informacji gdzie najbliżej Orange Beatch można naczerpac wody? Może ktoś podpowie?
Przepraszam autora za off i chętnie odpowiem na jakieś pytania dot.aktualnej sytuacji. :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-27, 14:00

Może Bim się odezwie albo Jedrek 49,ja się nie znam na Halkidiki! kolego przecież nie płacisz romingu w uni,zatelefonuj do Jędrek 49 tel.jego jest w Awatarze,on chętnie Ci odpowie :haha:
LukF - 2018-06-27, 14:25

Basiu, dzięki za info. Nie pomyślałem o takim rozwiązaniu :bukiet:
Jednak zauważ, że jakby ta informacja została np.tutaj napisana to następni mieli by łatwiej :spoko
Więc może ktoś napisze???

Mirekl61 - 2018-06-27, 17:36

:ok
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-06-27, 19:08

Mirek jesteś wielki,to nie dla mnie informacja ale i tak stawiam Ci :pifko info dla Ciebie :!: Wy znacie dobrze Halkidiki,to my będziemy tam na Was czekac jak okaże się ,że wyjechaliśmy wcześniej.Wtedy podacie mi namiary do Maps-me.W 2012lipiec,gdzie stanelismy to nas przeganiano,że im widok zasłaniamy,dlatego znamy tylko Stavros,Asprovalte,i jeszcze ze 2 miejsca. :oops: Barbara
Mirekl61 - 2018-06-27, 21:15

Dzięki ! :kwiatki:
LukF - 2018-06-27, 21:28

Mirek dziękuję bardzo :pifko
futro2606 - 2018-06-27, 21:35

Pozdrawiamy jeszcze z Polski.....ale już w najbliższy wtorek-środa ruszamy w kierunku Chalkidiki. Mamy nadzieję, że przywieziemy słoneczną pogodę :spoko
Mirekl61 - 2018-06-27, 22:01

Rozpieszczacie mnie :wyszczerzony:
gryz3k - 2018-06-27, 23:57
Temat postu: Re: Grecja i Bałkany w dużym skrótcie
elspasoo napisał/a:
Drodzy przyjaciele. Chcielibyśmy prosić o wasze wsparcie. Mamy 3 tygodnie ,chcemy zobaczyć mały "urywek" Grecji (tranzyt przez Węgry, Serbię i Macedonię) ,Albanię ,Czarnogórę i wracać przez Chorwację. Nasze pytanie, to dobór optymalnej trasy:
- Tranzyt - Którędy ? Nie musi być najszybciej, nie chcemy też przepłacać tam gdzie nie trzeba za autostrady.
- Dobór trasy przez Grecję , Albanię i Czarnogórę, tak aby zobaczyć ciekawe miejsca raczej bliżej morza.
Nasza ekpia to 2+1 , czy czym 1 ma 11 lat :) Nie mamy nic przeciwko turystyce na dziko, jak i w campingach. Zabieram ze sobą ponton. Czy możecie podzielić się swoim doświadczeniem?

Serbia raczej autostrada. W Macedonii polecam zobaczyć Skopije i Ochryd. W Albanii można odpuścić Tiranę, polecam zobaczyć Kruję, Berat i piękny kanion w lirunku Bogove. Durres paskudny kurort. Droga od Vlory do Sarandy przepiękna. Kamperek będzie musiał z siebie wiele dać. :mrgreen: Po drodze wiele miejscówek na dzko przy plaży. My staliśmy w miejscowości Borsh, przy stacji benzynowej droga w stronę morza. W tej miejscowości polecam super restaurację zbudowaną na wodospadzie. Przy drodze widać źródełko z wodą, za budynkiem inny świat. :spoko

elspasoo - 2018-06-28, 11:08

Śliczne dzięki za wszelkie uwagi, bardzo nam pomogą. Jeśli tylko coś wpadnie Wam do głowy - to jesteśmy jak gąbka :ok - chłoniemy całą wiedzę.
LukF - 2018-06-28, 14:30

futro2606 napisał/a:
Pozdrawiamy jeszcze z Polski.....ale już w najbliższy wtorek-środa ruszamy w kierunku Chalkidiki. Mamy nadzieję, że przywieziemy słoneczną pogodę :spoko

No.to się rozminiemy bo my z Sithoni będziemy ruszać w następną sobotę w stronę Bułgarii. Ale przynajmniej sprawdziliśmy, że póki co można stać w.lasku przy plaży Kiridi bez problemu :spoko