Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Klimatyzacja podławkowa, rozprowadzenie przewodów

juchas12 - 2018-07-02, 14:40
Temat postu: Klimatyzacja podławkowa, rozprowadzenie przewodów
Witam,
posiadam integrę Itineo do której zakupilem klimę podławkową Dometic Freshwell. Z racji gabarytów urzadzenie umieściłem w garażu, pytanie w związku z powyższym rodzi się następujące:
Jak przeprowadzić przewody nadmuchowe od klimy do przodu auta? Jak się za to najmądrzej zabrać? Nie chciałbym wyważać otwartych drzwi i może są na to jakieś sprytne sposoby gdzie co odkręcić aby przewody może jakoś umieścić pod podłogą ?
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi

kalinin - 2018-07-02, 14:49

Chłodne powietrze jest cięższe od powietrza obiegowego, stąd podje się w najwyższym punkcie pomieszczenia. Przeprowadź przewody chłodnego nawiewu w górnych szafkach i zakończ anemostatem kierunkowym
juchas12 - 2018-07-02, 15:03

Takich właśnie odpowiedzi oczekiwałem, ale ni cholery nie mam pomysłu jak wyprowadzić te przewody z garażu do szafek z przodu auta
kimtop - 2018-07-02, 15:32

U mnie klima jest pod łóżkiem z prawej strony auta.Rury idą dołem do lodówki i za obudową lodówki do góry.Jeden wylot z obudowy lodówki w kierunku łóżka(do tyłu),drugi z frontu lodówki do środka auta i trzeci,który jest przeprowadzony górą szafek, w kierunku stolika
Bronek - 2018-07-02, 15:33

Do tego warto dorzucić dosyć duże tłumiki klimy a te powinny być wygięte .

Ja korzystałem z kamery inspekcyjnej aby wejść do łazienki .
Robiłem dziure za kabina prysznicowa
Rury szły z garażu nad łózko ( dwie) a do przodu za piecem Truma , poprzez łazienkę i do salonu .

Niestety każdy kamper ma inaczej .
Od biedy można pójść pod podłogą a potem do góry .

Do tego sterowanie pilota też trzeba wyprowadzić .

Dlatego w obecnym już mi się nie chciało i .. i będzie sufitowa.

Tu masz wycinanie dziur Tłumiki i dyfuzory

jako dyfuzory zastosowałem wyloty z AUDI i BMW fajne bo sterowane .
https://www.camperteam.pl...r=asc&start=150

https://www.camperteam.pl...r=asc&start=165

https://www.camperteam.pl...r=asc&start=180

juchas12 - 2018-07-04, 10:13

Dziękuję za te super cenne porady.
Mam pytanie odnośnie tłumików, czy jak sama nazwa wskazuje służą tylko tłumieniu dźwięku dobiegającego z klimatyzatora?
Czy warto? Mam 7m integrę, klima w garażu, czy dźwięki dochodzące z niej będą aż tak uporczywe? Oczywiście potestuję ale może jakieś sugestie?

Bronek - 2018-07-04, 15:21

Welcome :ok

Dźwięki będą i rozchodzą się głównie przewodami .

Najpierw miałem bez tłumików i mnie wkurzało to np. trzy rury i trzy źródła dźwięku a do tego naormalka -niesie z samego klimatyzatora . To badziewiate drogie konstrukcje .

Tłumiki zmniejszył to znacznie .
Dyfuzory z samochodów są lepsze od orginalnych ( u mnie taki w kiblu był). Ale wymagają przeróbki i zabawy :spoko

Naprawdę jest tego do wyboru do koloru .

Ja mam inny kłopot . Rapido ponoć nie przewidziało montażu dachowej . Francuzy nabrały wody w usta , po pytaniu gdzie w suficie to wstawić .

Ale do podławkowej nie wrócę , bo mi się już nie chce bawić w to rozprowadzanie .

Ad tłumiki , trzeba je powyginać w S"S" lub co najmniej w łuk. I uwaga za duże wyginanie, potrafi rozkleić wew wkład od plastiku tego niebieskiego !!!! :!:

juchas12 - 2018-07-04, 19:53

Bronek napisał/a:

Dyfuzory z samochodów są lepsze od orginalnych ( u mnie taki w kiblu był). Ale wymagają przeróbki i zabawy :spoko

Jakie dyfuzory? Od czego?

Bronek napisał/a:

Ja mam inny kłopot . Rapido ponoć nie przewidziało montażu dachowej . Francuzy nabrały wody w usta , po pytaniu gdzie w suficie to wstawić .

To chyba jakiś "urban legend" ? Wywalasz jedno z okien, i montujesz? Ja mam Itineo i to bliźniacza konstrukcja tylko trochę dla klienta z skromniejszym portfelem, gdybym miał montować to w miejsce okna nad kuchnią.

Bajaga - 2018-07-04, 21:12

juchas12 napisał/a:
Mam 7m integrę, klima w garażu, czy dźwięki dochodzące z niej będą aż tak uporczywe? Oczywiście potestuję ale może jakieś sugestie?

Mam podławkową w garażu i na 90% żadnych tłumików. Przy maks chłodzeniu/schładzaniu słychać ją ale żadnego nieszczęścia nie ma, mogę spać. Przy nocnym chłodzeniu na niższych obrotach to w ogóle prawie nie słychać.

Bronek - 2018-07-04, 21:34

juchas12 napisał/a:
Bronek napisał/a:

Jakie dyfuzory? Od czego?

Bronek napisał/a:

To chyba jakiś "urban legend" ? Wywalasz jedno z okien, i montujesz? Ja mam Itineo i to bliźniacza konstrukcja tylko trochę dla klienta z skromniejszym portfelem, gdybym miał montować to w miejsce okna nad kuchnią.

Ad pierwsze pytanie. Pocztaj linki.. i powyższe posty, bo tak po raz nty... mi się je ż nie chce (od beemki lub audi nawiewy, za kilka zł). Dyfuzory w sensie nawiewy, lekkie naużycie terminu/określenia.

Ad druga kwestia... też opisywana, ale w innym wątku.
To Rapido ma od groma okien sufitowych z cztery będzie... Tylko dwa są nad kiblem i prysznicem. Jedno za jebi.. ste, wielkie nad "salonem" i to się nie nadaje do wstawienia klimy. Bez sensu i tak w upały do zasłonięcia. Kwestię jasnego wnętrza mam w nosie jak "git planeta żarem kopsa" :mrgreen:
A to, co by pasowało, jest w zadku kampera i na wyrkiem.

Dlatego trzeba rżnąć dach. A w miejscu "idealnym", zrobić dziurę, a tam niestety leci ponoć jakieś wzmocnienie. .
Aczkolwiek, widziałem filmik z czeskiej wypożyczalni, gdzie w podobnym modelu z 2018 r jest klima w wyciętej dziurze.
Kwestia gwarancji, diler się boi. :?

................
Ad tłumiki, to wszystko zależy jak, gdzie i co komu pasujeitd. W każdym kamperze, może być inaczej.
U mnie dały efekt pozytywny. Ale bez szału, ale ciszej się zrobiło. Miałem porównanie bo pierwej było bez tłumików.

Wybór jest i to już sprawa indywidualna , szum klimy czy upał... Wolę buczenie i szum powietrza :ok

juchas12 - 2018-07-05, 08:59

A to lipa bo w Itineo mimo iż też są 4 okna w dachu w tym nad salonem takie jak twoje wielkie, jest jedno nad kuchnią. No ale za to siedząc na sraczu nie popatrzę w gwiazdy, a ty tak (zakładając że w końcu odbierzesz auto :-P )
Bronek - 2018-07-05, 09:44

Itineo badajże 690TBczy TD ??? czy cuś w 2012r było moim marzeniem .W Dusseldorfie zakochałem się w jego rozkładzie :spoko

juchas12 - 2018-07-05, 09:48

Taki mam

Dla mojej rodziny 2+2 ten rozkład uznałem za idealny.

juchas12 - 2018-07-05, 09:51

Bronek napisał/a:
Itineo badajże 690TBczy TD ??? czy cuś w 2012r było moim marzeniem .W Dusseldorfie zakochałem się w jego rozkładzie :spoko

Obrazek

Znam temat, kłania się kibelek nie po stronie markizy :ok

Bajaga - 2018-07-06, 13:26

juchas12 napisał/a:

Kibelek po stronie markizy to głupota a drugą głupotą może nawet większą (a widziałem to parę razy) jest komin trumy o strony markizy. Gdzie ci "twórcy" mają mózg? Ktoś dostawi przedsionek, odpali ogrzewanie i może być ciekawie...

Bronek - 2018-07-06, 13:56

Temat drażliwy dla tych co mają po niewłaściwej stronie. :mrgreen:
Wszyscy są zadowoleni i zbulwersowani uwagami.
Kamperowiec oddaje tzw " jedynkę i dwójkę" w milczeniu, pragęby. To jedna z zasad :spoko
:lol:

A nie tak jak Porucznik Drewin https://youtu.be/yh7Mibcd1nw?t=360

HENRYCZEK - 2018-07-06, 17:25

Bajaga napisał/a:
juchas12 napisał/a:

Kibelek po stronie markizy to głupota a drugą głupotą może nawet większą (a widziałem to parę razy) jest komin trumy o strony markizy. Gdzie ci "twórcy" mają mózg? Ktoś dostawi przedsionek, odpali ogrzewanie i może być ciekawie...

Kamperek za ponad 0,5 ml zł mający wszystko.....Pod markizą :?:

Bronek - 2018-07-06, 17:38

Kamper z muszlą koncertową i wieszakiem na kieliszki
. To musi kosztować. :spoko

Jei ktoś potrafi jak Marian Paździoch, bijąc rekord Guinnessa... lub ma poczucie jak to mówią motocykliści " wolnego wydechu" :ok

Ten gościu się nie pie... :mrgreen:

Ps. Za stówę mniej mnie pokarało, kibel wyciągać przez garaż. Nie ma zmiłuj, zawsze coś jest nie tak :( :spoko

nikita55 - 2018-07-06, 22:30

Ty się Bronku dobrze zastanów nad klimą dachową,testowałem wszystkie modele znanych firm i według mnie za duży hałas,mało efektywne są.Jak w ciepły dzień w dużym kamperze chodziła 4 godziny na full i było tak sobie a hałas straszny,a w podławkowej relatywnie cicho i to że ona pobiera powietrze ciepłe z innego miejsca,a zimne daje w inne.Dachowa z racji swojej konstrukcji pobiera i oddaje w pobliżu i tu jest w miarę chłodno ale w innej części kampera nie jest chłodno.
robba - 2018-07-07, 12:44

Bronek napisał/a:
....hipopoto :( :spoko

ten to widzę wolny wydech z rozdrabniaczem
i rozrzutnikiem....
3 w jednym

Bronek - 2018-07-07, 12:55

Wszystkie już miałem oprócz dachowej. :mrgreen:

Ten kamper ma drzwi oddzielające sypialnię. I dobrze. Nie mamy rozdzielności majątkowej, to poszliśmy w stronę rozdzielności sypialnianej. Inne mamy rytmy dobowe i poczucie komfortu termicznego.

Będzie wilk syty i owca cała.
Zresztą, klimę już mam w cenie okazyjnej i ostatecznie wstawię okno z wentylatorem.
Klimę sprzedam w dobrej dla wszystkich cenie i..? Może wtedy domową? Bo te kamperowe jak widać są do :dupa y..

N-ty raz piszę - wina jest w izolacji kampera. Lód i snopek słomy pozostaje. 4ro czy 6cio cm. ściana w upale i tak nie osłoni skutecznie..

Gdyby nie DMC, to agregat i dwie klimy, jak w Ameryce. Bo niektóre słupki mogą nie wytrzymać poborów.

mischka - 2018-07-07, 14:03

Bronek napisał/a:
Klimę sprzedam w dobrej dla wszystkich cenie

Szkoda że tak daleko mieszkasz :roll:

HENRYCZEK - 2018-07-08, 06:08

nikita55 napisał/a:
Ty się Bronku dobrze zastanów nad klimą dachową,testowałem wszystkie modele znanych firm i według mnie za duży hałas,mało efektywne są.Jak w ciepły dzień w dużym kamperze chodziła 4 godziny na full i było tak sobie a hałas straszny,a w podławkowej relatywnie cicho i to że ona pobiera powietrze ciepłe z innego miejsca,a zimne daje w inne.Dachowa z racji swojej konstrukcji pobiera i oddaje w pobliżu i tu jest w miarę chłodno ale w innej części kampera nie jest chłodno.

Mam dachową Dometic FreshJet 2200 i tu pełna zgoda co pisze nikita55
Praca na max-b.głośno,na wolnych obrotach-akceptowalna.
Wydajność i skuteczność-jeszcze nie wiem,jest w trakcie testowania,pierwsza ocena pozytywna przy temp.zewn. +26 st,kamper 7,45m.
Jest i minus.
DMC + ok 30 kg :(

Andrzej 73 - 2018-07-08, 09:23

Nam się na razie sprawdza dachowa. Miałem podlawkowa i doszedłem do wniosku , że miala za duże straty na rozprowadzeniach.
W obecnej mam tryb nocny i spokojnie można na nim spać.
Nie wiem jaka jest różnica pomiędzy Dometica ,a Trumą mam tą drugą. Truma 2400 ma dużą wydajność więc rzadko kiedy włączam ją na maksa. Przeważnie chodzi na najniższym stopniu. Dodam Kamper 7.5m
Co do rozprowadzania przewodów. To w naszym obecnym kamerze miałbym z tym duży problem więc nie każdy kamp do takiej klimy podlawkowej się nadaje.
Podlawkowa dobrze gdyby była zamontowana po środku zabudowy wówczas przewody rozprowadzajace byłyby krótsze, a co za tym idzie klima stałaby sie bardziej wydajniejsze.
:spoko

Bronek - 2018-07-08, 09:38

Dodam, że jest możliwość wybrania dyfuzora. Ja mam ponoć (nie otwierałem kartonu) dwukierunkowy, bo taki mi doradził Jarek/Papamila.

Jestem ciekaw porównania Truma / Dometic. Bo Dometiciem podławkowym nie byłem zachwycony.

Tylko zawartość obudowy i prostota przyłączy oraz dostosownie do jazdy samochodem, miała przewagę nad. monoblokiem.
Kultura pracy słaba, nie cicho i wibracje.. Może spodziewałem się naiwnie, że to cudo techniki a nie zwyky zamrażalnik w styropianie z wentylatorem. :oops:

mischka - 2018-07-08, 13:05

tutaj przenośna alternatywa, nie wiem na ile skuteczna ale jest:

http://www.u-gofresco.com/de/

Bronek - 2018-07-08, 13:37

:bylo Generalnie sprawdzają się konkretne monobloki ale to sprawa inywidualna i czasem ambicjonalna. Zrobiłem i chwalę. (też tak miałem).
I klimy do kamperów czy dachowe czy podławkowe, raz lepiej raz gorzej.
Ale są, co raz to lżejsze i sprawniejsze małe klimatyzacje typu split z szybkozłączami - domowe
Japońce w tych swoich maluchach kamperowych, coś takiego montują

Napomiast przenośne, wodne itp. to ogólnie lipa.

W. lodówkach kompresorowych widać pistęp, to może wkrótce i klimatyzatory to dotknie?

MAWI - 2018-07-09, 21:21

W tym roku (liczę od kwietnia ) kilka razy bałtyk ,potem przełom maja i czerwca Chorwcjia . teraz dwa tygodnie ustronie , a wczoraj wróciłem z tygodniowego pobytu w Cetniewie. zawsze choć na chwilkę ale ogrzewanko. :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech A komu tam załączanie klimy w głowie ,wystarczy z kampera wyleźć.
Andrzej 73 - 2018-07-10, 08:27

Przed wczoraj 36 st. Klima wlaczona przed spaniem. Wczoraj 33 i powtórka. Wszystko zależy gdzie jeździmy. Południe Europy latem to bez klimy ani rusz.
Cytat:
Jestem ciekaw porównania Truma / Dometic. Bo Dometiciem podławkowym nie byłem zachwycony

Tak jak już pisałem. Na rozprowadzeniach spada sprawność.
Truma 2400 , a Dometic 2200 czyli odpowiedniki. W parametrach wygrywa Truma. Panel ma ładniejszy od Dometica ;)
Jeszcze jedna kwestia. Montaż dachowej klimy musi być w oknie 40x40 z podpartym dachem ścianami wewnętrznymi :spoko

Bronek - 2018-07-10, 09:14

To wiem i miejsce niby jest odpowiednie . Ale tam tez niby leci wzmocnienie ???
Nie bardzo wierze w to , ale byc może .
Mam też USG przenośne , to jak mnie wnerwią zrobię USG dachu :wyszczerzony:

Bo się w pale nie mieści ,że producent kampera nie przewidział miejsca na klimatyzację .
Wpierniczył "witrynę sklepową" na dach by przyciągnąć klienta nieboskłonem i gównami mew. :mrgreen:
Niektórzy jak pantofelki plus na wierzchu , minus w środku i to starczy do życia :bigok
Ja tam sobie poradzę , gdyby serwis był za cienki i bez jaj. To szkockie rejony polski .

Andrzej 73 - 2018-07-10, 09:50

Wyciąć otwor zawsze mozna. Problem kiedy okno jest wieksze niz dedykowane. Dachu nie dokleisz i ściany nie zostawisz w nowym kompie bo to lipa. Nie wiem jak zamieścić foty z telefonu , przedstawilbym jak to jest u mnie.

Bronek - 2018-07-10, 14:35

Temat technicznie ogarnięty. :spoko
Tu chodzi o oficjalne zezwolenie producenta. Gwarancję i trzęsienie dupy dilera, który boi się, ale "umi" . . Bo to jw szkocki teren w Bolandii.
Przedstawiłem mu nawet zdjęcia z identico kampera u Pepika, gdzie Czech bohater wstawił piknie klimę.

MAWI - 2018-07-10, 22:58

Czech bohater czy pepik , ale anteny już nima :-/
papamila - 2018-07-11, 03:29

Jest Wiesiu jest,
Tyle źe niewaściwa :haha: :bajer
:bukiet:

Bronek - 2018-07-11, 06:09

Powiem Wam, że to wypożyczalnia chyba i ten film z którego są te zrzuty ekranu, jest bardzo fajny.
Zamiast tłimaczyc klientowi kolejny raz , który i tak wiele spraw zapomni i np. wleje ropę do zbiornika na wodę. To dać mu też linka do takiej medialnej instrukcji..

Trochę wysiłku ale pożyteczne . U nas niekiedy dają książeczkę ,lakoniczna i średnio ciekawa . Akurat raz miałem okoliczność .

https://youtu.be/QnnPGYMTqks

Tu inny film, długi i nudny dla "starych" ciekawy dla 'nowych"

https://youtu.be/QjUY0PzKCk4

Andrzej 73 - 2018-07-11, 12:24

Nie wiem o czym piszecie. Siedzę tu na końcu Europy już drugi tydzień odcięty od świata, telewizji brak tylko sama Polonia leci. Więc nie ogarniam Waszej polemiki. :roll:

Bronek - 2018-07-11, 12:30

Nie masz anteny właściwej a Pepik ma,
Ale inną. :mrgreen:

My tu o klimie w dalszym ciągu....