|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Wody termalne w Grecji
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-07-02, 22:15 Temat postu: Wody termalne w Grecji Postaram się wyliczyć termy w Grecji,sprawdziłam na ile się dało to z internetem.
1. jezioro koło Damasty/w przewodniku jako Koutseki/woda 31-33 st.C/4km od Thermopil/koordynaty 38.804154 i 22.495482
2.Kaskady Thermopile ,praz gorąca rzeka 40st.C
3.Loutraki Pozar lub Aridea /koło Edessy/,graidoł na dziko,spa z basenem,oraz płatny basenik koło kaskad 20 min..
4.Loutro Edipson/wyspa Evia/,kilka miejsc ze spływajaca goraca woda do morza,również płatne SPA.Woda ukrop ,w nieckach można mieszac z woda morska.
5.Methana na Peloponezie,ale wody w basenach nie było,w morzu z pod kamieni wypływala woda siarkowa,schody i całośc zaniedbana.
6..Jezioro V...poniżej Aten płatny wstep woda 24 st.C
Andrzej 627proszę uprzejmie o dopisanie koordynatów Barbara Muzykps jeszcze bylisy w miejscu
loutro Smokovou ale basen termalny czynny w weekend.
andrzej627 - 2018-07-02, 22:22
Jak rozumiem, ludzie którzy lubią termy, jadą do Grecji przez Węgry i tam się moczą w ciepłej wodzie. Nie bardzo rozumiem, po co komu termy w Grecji. Przecież tam jest ciepła woda w morzu.
Sam kiedyś odwiedziłem znajomych na termach we Vrbovie, na Słowacji. Dla mnie ludzie, co siedzieli w basenie i się nie ruszali, wyglądali jak na filmie rozbitkowie z Titanica.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-07-02, 22:58
Termy w Grecji potrzebne w miesiącach wiosennych jesiennych i zimowych,a do tego sa to miejsca bardzo urokliwe :bajerCzy będziesz uprzejmy podac koordynaty no można to podac jako miejsca postojowe w Grecji
Mirekl61 - 2018-07-03, 18:56
Wstawię tutaj koordynaty.
Nie cierpię jak mi Google rozwala ustawienia
andrzej627 - 2018-07-03, 20:08
Kiepsko widzę, aby można było zrobić z tym coś sensownego.
Basia liczy, że będę szukał współrzędnych miejsc, w których ona była, ale sama nie umie ich odnaleźć w swoich kalendarzach.
Mirek wysyła screenshoty, z których nie da się skopiować współrzędnych inaczej niż okiem.
Krótko węzłowato. Jeżeli chcecie, abym coś dodawał do mapy Miejsca biwakowe w Grecji - camperteam.pl proszę podawać miejscówki z takimi danymi pisanymi w postaci tekstu:
1/ współrzędne miejscówki (obowiązkowo)
2/ nazwa miejscówki (obowiązkowo)
3/ opis miejscówki (obowiązkowo)
Dodatkowo można podać na forum zdjęcia.
Przykładem do naśladowania jak podawać te dane jest wątek Grecja 2017, nasze miejsca postojowe.
KulkiDwie - 2018-07-03, 21:49
A ja znam jeszcze jedno kąpielisko termalne , co prawda jeszcze nie byłem osobiście ale co nieco wiem.
To tu: 36.844644, 27.316470
Wyspa Kos, termy Embros.
Korzystanie darmowe, dojazd asfaltem i kawałek zejścia nad brzeg morza szutrową drogą.
Woda wypływająca ma około 50 stopni, po wymieszaniu z wodą morską - 25-40.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-07-03, 22:34
KulkiDwie napisał/a: | termy Embros |
Na Lesbos też sa oraz bliżej na Zakyntosie lub Kefaloni,ale sprawdze w czwartek,i koordynaty Andrzej też dam,bo na Mirkowych ja też się nie znam.Jeszcze maliny i czarna pożeczka maja pierwszeństw
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-07-03, 22:48
andrzej627 napisał/a: |
Basia liczy, że będę szukał współrzędnych miejsc, w których ona była, ale sama nie umie ich odnaleźć w swoich kalendarzach. | przepraszam ,myślałam ,ze szukanie sprawi Ci przyjemność.Jutro może się uda,nawet wnuk przyjechał i nam pomaga tyle mamy pracy w ogrodzie,no i wogole koło domu
zbyszekwoj - 2018-07-04, 08:21
Kąpałem się jeszcze w gorących żródłach w kalderze wulkanu na Santorini. Tylko trzeba
tam dolecieć a potem dopłynąć.
andrzej627 - 2018-07-04, 10:04
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | andrzej627 napisał/a: |
Basia liczy, że będę szukał współrzędnych miejsc, w których ona była, ale sama nie umie ich odnaleźć w swoich kalendarzach. | przepraszam ,myślałam ,ze szukanie sprawi Ci przyjemność. |
Nie masz za co przepraszać. Faktycznie lubię szukać, ale, jak już napisałem, termy to nie moja specjalność. Jeżeli masz jakieś miejsce, którego sama nie dajesz rady znaleźć, to oczywiście chętnie pomogę. Lubię takie łamigłówki, ale w tej chwili myślami już jestem zupełnie gdzie indziej. Za dwa tygodnie ruszam na Islandię.
izola - 2018-07-04, 10:17
...i będzie co oglądać! , jak Twoje life z ostatniej wycieczki
|
|