| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Tylna belka skrętna
daro35 - 2018-07-07, 19:35 Temat postu: Tylna belka skrętna Witam wszystkich,byłem na pierwszym przeglądzie moją cytrynką C25,przeszedł bez mrugnięcia oka....ale,tył jest jakiś strasznie sztywny,podskakuje jakby miał z tyłu kołki zamiast amortyzatorów,które stwierdzono że dobre,mam z tyłu skrętną oś,jest tam duża nakrętka,kontra śruby imbusowej,czy to jest do jakieś regulacji jej,tył troszkę siedzi,kolega powiedział że mogła przeskoczyć i dlatego to wszystko się dzieje,czy ktoś coś podpowie jak to sprawdzić,co to może być.
M@rio - 2018-07-08, 20:11
Sprawdż amortyzator po wymontowaniu z belki, belka sama w sobie jest amortyzatorem więc na płycie wibracyjnej może okłamywać. Na 90% amortyzatory są zużyte.
daro35 - 2018-07-08, 21:10
Dzięki,ja też tak dumałem,bo jak nim jechałem z pod Poznania wydawało mi się wręcz przeciwnie,że strasznie skakał jakby miał zdechłe amorki,pifko leci
tolo61 - 2018-07-09, 14:37
Hej
Pytanie ...skakał czy przeskakiwał , miękko czy wręcz twardo
bo to jest róznica
Niekoniecznie amortyzatory będą zużyte ,jeżeli twardo to mogą być po prostu sztywne / czyli mocniejsze , ktoś zrobił tak specjalnie / i bez obciążenia może się tak zachowywać .
Ustabilizuje się gdy dostanie obciążenia .
Ja wolę właśnie tego typu amory , nie miękkie / też czasami daje do zrobienia na sztywniejsze /
Inaczej się prowadzi, fajniej wchodzi w zakręty i ,,,,,nie buja
Dla mnie zdecydowanie lepiej...niestety jak jest pusty .to tak skacze że aż plomby z zębów chcą wypadać...
Gorzej jest zimą ,bo ten typ zawieszenia jest podatniejszy na uślizgi a co za tym idzie , szybciej traci przyczepność na śliskiej nawierzchni.
daro35 - 2018-07-10, 20:12
Dzisiaj z kolegą mierzyliśmy o ile się ugina skacząc na haku,wyszło że koło 1 cm,to praktycznie wcale,podniosłem go za hak do góry,oś sprężynuje,wygląda na to że te amorki faktycznie słabe,po opuszczeniu na glebe został około dwóch centymetrów wyżej niż przed podniesieniem był,po wejściu na hak opuścił się ale już nie podniósł,zastanawia mnie ta kontra na wahaczu tej osi,czy to jest jakaś regulacja wysokości,nie wiem,ale dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Skwarek - 2018-07-11, 07:13
Z tego co wiem tam nie ma żadnej regulacji. Przy zużytej belce jest taka tendencja, że koła tylne się trochę rozkraczają, dołem na zewnątrz. Belkę oddaj do regeneracji. U mnie cała impreza kosztowała 800zł razem z wymianą, zostawiam rano auto i po południu jak nowe. Nie warto kombinować.
daro35 - 2018-07-11, 14:59
Problem w tym,że u mnie koła stoją prościutko,nie ma żadnego luzu,wymienię dziś amorki i popatrzę co jest grane.A podasz firmę gdzie robiłeś w razie co,tą belkę.
Skwarek - 2018-07-11, 16:22
Ja naprawiałem belkę tu:
https://www.tylnabelkapol...a-dolnoslaskie/
Trochę masz daleko, ale koło Ciebie też są chyba jakieś takie warsztaty.
A może masz oś Al-Co? to też gdzieś robią.
|
|