Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - samochód wyprawowy. Kamper

Rafal.Filas - 2018-07-09, 23:26
Temat postu: samochód wyprawowy. Kamper
Czesc wszystkim.
Buduje kamera. iveco 40 10 4x4. 91 rok.

Tydzien temu kupiłem iveco z osp. Auto w dobrym stanie. Chce zmienic dmc na 3.5T . czytajac forum wiem co i jak. Kupiłem zabudowe i teraz trzeba to jakos poskladać. Nie mam pojecia jak połączyć kabine samochodu z zabudową kampera.
Kolejną przeszkoda jest klimatyzacja. Wymyśliłem ze na dachu wyladuja solary-260 wat łącznie.
plus przetwornica do zasilenia klimy. Chce wsadzic klimatyzator przenośny. czytalem ze ktos go rozebrał i zamontował ale za nic nie moge znalezc instrukcji co i jak.
Kolejnym etapem jest dobor farby i malowanie. Co sadzicie o farbach dla jachtow? Chce malowac farba poliuretanową z racji tego ze samochod wiekszosc czasu bedzie jezdził po drogach polnych i krzakach. Generalnie nie napisalem najlepszego.....18 sierpnia wyjezdzamy tym samochodem do Rumunii wiec generalnie kosmos. Bede wdzieczny za wskazowki

zbiegusek - 2018-07-10, 07:16

Witaj. Pomysł ciekawy. Deadline jeszcze bardziej - zwłaszcza przy opisanym zakresie prac. Jest tu co najmniej dwóch, którzy konstruktywnie skrytykują - módl się, żeby byli online, a nie gdzieś na zadupiach. ;)
Bądź gotów na plan B - najpierw zrób minimum niezbędne do wyjazdu, a większe rzeczy zostaw na "po powrocie".
Powodzenia!

tom-cio - 2018-07-10, 14:14

Maluj poliuretanowka,ja polecam U-pol Raptora.wybierz sobie pistolet z dysza 1,8 i malowanko jak zwyklym akrylem.A jak potrzebna bedzie struktura to tez najpierq normalnym 1,8 a potem tym od nich do najladania struktury.Ja tym Raptorem calego mojego kamperka machnalem.Tylko uwazaj,bo przez to cholerstwo rdza na wierz nie wylazi,ale progi pod spodem skonsumowala mi cale :mrgreen:

I generalnie do 18 sierpnia masz 4 weekendy,ja swojego wlasnie w 4 weekendy(no max 10 dni roboczych od switu do nocy zbudowalem)wiec jak sie postarasz to z palcem w nosie dasz rade :ok

sgt_raffie - 2018-07-10, 14:25

Cześć imiennik :)
Nie ma co, ambitny plan..nawet bardzo ambitny..powodzenia!!

Co do Iveco nic nie powiem, nie ma sensu bo kupione.

SOlary 260 na dachu nie pociagna klimy przez inverter, nie liczac innych urzadzen. Nie piszesz nic o planowanych akumulatorach, odbiornikach itd. Ale to najlepiej sam sobie policz, jest tu kupa podpowiedzi jak skonfigurowac instalacje EL.

Farby i malowanie - jakie "farby do jachtow"?? Poliuretan z gatunku 990 Interthane (a to mi jakos podchodzi pod Twoja "farbę jachtową") to moim zdaniem strzelanie z armaty do muchy. Skup sie na mechanice i zabudowie a kolor to walnij jakas farba do ciagnikow czy przyczep rolniczych.

Tak jak pisze Zbiegusek. Plan minimum ale bardzo dokładnie (tak, żeby objechać) a po powrocie reszta. Dokręcanie srubek 15 min przed wyjazdem jest mocno nieciekawe ;) .

Rafal.Filas - 2018-07-13, 21:05

Generalnie sam za wiele nie robie. Zabudowa juz na samochodzie. Na chwile obecną mam opóźnienie z kabina iveco. Czlowiek ktory robi progi itp nie dotrzymal terminu. Klimatyzator,lampy na dach,nowa podloga i blaty do czesci mieszkalnej juz są. Czlowiek ktory zajmie sie srodkiem umówiony.( nowe oklejenia mebli)
Co do akumulatorów to myslalem nad 200 amperowym żelowym do czesci mieszkalnej i dużym normalnym dla auta. Klimatyzator ma dzialac podczas jazdy wiec przetwornica i bedzie dobrze. Rozumiem ze solary nie wystarczą na klime. Chce miec poprostu jedno wiecej źródło ładowania. Wole zalozyc niz sie zdziwić gdzies na zadupiu.
Co do farby to tak. Koniecznie poliuretan. Struktura jak farba typu raptor. Ograniczają mnie tylko terminy podwykonawców. No i nadal nie mam pojecia jak zrobic przejscie miedzy kabinami.

tom-cio - 2018-07-13, 21:27

Przetwornica pewnie da rade ale altek to juz marnie.przyjmij pobor klimy na przetwornicy na 1000watt to podziel przez 12volt a wyjdzie Ci staly pobor 85Amper,czyli doliczjac straty przetwornicy okolo 100A.Zaden altek na dluzszy czas tego nie wytrzyma,klima wydoi akumulatory do zera

Postaw jak ja na agregacik inwertorowy i jiech se w czasie jazdy chodzi i chlodzi, i jeszcze jedno,Koder bynsie tu przydal,ale tak na szybko przez 1m2 szyby wpada okolo kilowat ciepla,sama przednia ma 2m2 i jak jedziesz pod slonce to nietety zadna klima kamperowa ani monoblok se rady nie da ,bo to ma okolo kilowata mocy chlodniczej a szyba grzeje dwoma kilowatami.nie na darmo sprezarka jest do silnika paskami zapinana bo one maja po 5 kilowat i wiecej,gdyby to takie proste bylo to by producencimdawno na silniczkach elektrycznych klimy montowali.uwierz,przerobilem wszystko,porozrzucane te moje dumania po innychntematach a na teraz monoblok na tyle i agregat kolo niego.jak na postojumszyby matami zakryte to i 20 stopni w srodku przy 30 na zewnatrz osiagne.A w czasie jazdy po prostu mam powiew chlodnego powietrza i tyle

tom-cio - 2018-07-13, 21:30

Patrze teraz a Ty z Zabrza.Raptorem jak trzeba to ci prysne,mozna bez komory jak ma byc struktura ,ja calego swojego w 4 godziny odmalowalem :spoko co do farby raptora tez jest tansza alternatywa,u nas w Bytomiu na ul.przemyslowej jest mieszalnia kolorow,ostatnio zaczeli poliuretan tez sprzedawac z mozliwoscia natrysku struktury,jak chcesz to daj znac na priv,podam tele,pogadamy