Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Specjalna strefa dla Polaków w Grecji

Spax - 2018-07-11, 09:21
Temat postu: Specjalna strefa dla Polaków w Grecji
Dziś od rana się uśmiałem...

Cytat:
A potem zasypiam. Śni mi się Claude Lévi-Strauss. Pije z nami wino w polskiej strefie i mówi, żebym zachowywał się cicho i ostrożnie, bo przebywa tu właśnie na obserwacji antropologicznej. W końcu zamienia się w wychudzonego kota w ciapki, a ja się budzę.

»»» Specjalna strefa dla Polaków w Grecji. Czy Niemcy też mają strefy? «««

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-07-11, 11:11

Byliśmy raz w Kokino,faktycznie dużo Polaków,ale my sobie osobno nad brzegiem morza.Najwiecej młodych było w barach z laptopami.Faktycznie część napisów było po polsku. :roll:
Pablo_krak - 2018-07-19, 20:47

ja też byłem kilka razy w Kokkino Nero. miejscowość całkiem sympatyczna. Nie zauważyłem jakichś szczególnych problemów " z "polską strefą" Myslę, ze na niektórych wyspach Jońskich jest kilkakrotnie więcej Polaków niż tam. Ale to fakr z Polski jest tam zawsze dużo A lokalni Grecy chyba już do tego przywykli i się po prostu dostosowali do specyfiki turystów z naszego kraju:). My zwykle dojeżdzaliśmy tam na skalistą pależ ze Stomio, kilka kilometrów na Pólnoc - jest tam tani camping przy plaży, ale okupowany przez rezydentów z Macedonii więc wieczorami czasem bywa bardzo głośno Poza tym miejscowość całkiem sympatyczna. Za tydzień też tam zrobimy pierwszy "pit stop" w drodze na Peloponez, Elafonissos, Mani i zobaczymy co jeszcze. ehhhh - jeszcze tylko tydzień z małym hakiem:)nasze wnuki już tam zresztą są z rodzicami - a potem kilka dni w domu i spowrotem do Grecji - to już ktróyś raz z kolei spędzają niemal dwa letnie miesiące w Grecji - czują się tam jak w domu. A najbardziej mnie cieszy, że kilkuletnie dzieci rozpoznają wcześniej odwiedzane miejsca. podróże kształcą:)
wirefree - 2018-07-19, 21:06

Polskie dziadostwo rozlewa sie po całym swiecie. Ostatnio w pracy rumun stwierdzil ze chyba nie jestem polakiem bo nie mowie co 2 słowo qrwa.
rjas - 2018-07-20, 00:40

Pablo_krak napisał/a:
Za tydzień też tam zrobimy pierwszy "pit stop" w drodze na Peloponez, Elafonissos, Mani i zobaczymy co jeszcze.

Na półwyspie Mani w Gerolimenas, chyba 13.08 jest fiesta związana z odzyskaniem niepodległości przez Grecję. Trafiliśmy tam przypadkowo w tamtym roku i było super - staliśmy tam 2 noce. Przyjechało stado włochów i trzeba było uciekać :) Polecam :spoko

romgol - 2018-07-20, 21:58

Wróciłem właśnie z Veliki (13 km od Kokkino Nero) , dla kogoś kto szuka spokoju
to właśnie tam go znajdzie .
Plaża o długości 14 km niemal pusta , zaludnia się jedynie w weekend , niemal na całej
długości wzdłuż drogi miejsca postojowe . Kamperów i infrastruktury niewiele ,kilka
ogólnie dostępnych kranów.
Niestety rozrywki ,zabytków i atrakcji chyba nie uświadczysz.
W rejonie plażują niemal wyłącznie Grecy i Polacy .

WINNICZKI - 2018-07-20, 22:53

Tia fundujcie sobie jeszcze kompleksy i podniecajcie sie artykulikami wyssanymi z palca. Strefa Polska większej bzdury dawno nie słyszałem. Widać nie słyszeliście bandy Niemców spitych hektolitrami piwska ,jak drą ryje nad basenikami hotelowymi. Mało widzieliście ,jak karawany Włochów w swych starych połatanych kamperach i z rozwrzeszczanymi bachorami okupują całe połacie plaż,zostawiając po sobie syf ,papiery,pudełka i stosy butelek. Zwróćcie uwagę na samych Greków jaki bałagan zostawiają na plażach przez nich odwiedzanych. To Nas Polaków bardzo często rażą takie zachowania i zanim rozłożymy koce na plaży to sprzątamy do worów syf jaki zostawili miejscowi. Grecy od lat tworzą enklawy z hotelami i pensjonatami dla turystów. Tam Grecy tylko przyjeżdżają do pracy. Właśnie z takich wyjazdów z biurami podróży powstało marzenie i zakup kampera. Żeby zobaczyć wszystkie zwiedzane kraje od tzw. podszewki. Zjeść gyrosa pitta w prawdziwej greckiej tawernie gdzie placek (pitta) najpierw smażony jest na gorącej blasze pieca i kropiony wodą ,żeby zmiękł ,a potem zawijany w stożek papierem (szarym takim jak do pakowania paczek) i nakładane do środka ćwiartki pomidora,ogórek , szaszłyk jagnięcy,i sos dzadzyki . Obłędny smak ,ale to oryginał dla Greka ,a nie turysty. Jak smakuje w Chorwacji prawdziwa Rakija ,sprzedawana po cichu spod lady na przydrożnych straganach ,itd. My Polacy należymy do mniejszości w liczbie turystów w ciepłych krajach. Nas miejscowi lubią. Jesteśmy miłym,wesołym i towarzyskim narodem.Czasem zrobimy troche bydła,ale to mieści sie w średniej i zbytnio nie zniechęca miejscowych do nas. Nie miejmy więc kompleksów, nie trzeba psuć sobie odpoczynku.NAS LUBIĄ inne nacje już nie tak bardzo. I tego sie trzymajmy. :spoko
Spax - 2018-07-21, 00:03

WINNICZKI napisał/a:
Widać nie słyszeliście bandy Niemców spitych hektolitrami piwska ,jak drą ryje nad basenikami hotelowymi. Mało widzieliście ,jak karawany Włochów w swych starych połatanych kamperach i z rozwrzeszczanymi bachorami okupują całe połacie plaż,zostawiając po sobie syf ,papiery,pudełka i stosy butelek. Zwróćcie uwagę na samych Greków jaki bałagan zostawiają na plażach przez nich odwiedzanych.

WINNICZKI napisał/a:
Nie miejmy więc kompleksów,

WINNICZKI napisał/a:
NAS LUBIĄ inne nacje już nie tak bardzo

ooh la la

TJL - 2018-07-21, 10:06

No to wychodzi, że w turystyce też wstajemy z kolan...w końcu PAN prezes zarządził.
mischka - 2018-07-21, 13:46

WINNICZKI, toś pojechał. Każdy naród ma swoich lepszych i mniej lepszych turystów. Są miejsca gdzie polaków wcale nie kochają. Reklamówki pełne puszek piwa a co za tym idzie pijaństwo na plaży. Ogólny syf, przekleństwa, kłótnie i bijatyki. Oczywiście takiemu się wszystko należy bo jest na urlopie. Czy to Niemiec we Włoszech, czy Anglik w Krakowie, czy Polak w Chorwacji nie ma najmniejszego znaczenia. Cham to cham bez względu na narodowość.
Pablo_krak - 2018-07-21, 20:28

wirefree napisał/a:
Polskie dziadostwo rozlewa sie po całym swiecie. Ostatnio w pracy rumun stwierdzil ze chyba nie jestem polakiem bo nie mowie co 2 słowo qrwa.
nie żebym się czepiał...ale możesz powiedzieć skąd pochodzisz skoro używasz określenia "polskie dziadostwo"? bo nie rozumiem....
Pablo_krak - 2018-07-21, 20:32

rjas napisał/a:
Pablo_krak napisał/a:
Za tydzień też tam zrobimy pierwszy "pit stop" w drodze na Peloponez, Elafonissos, Mani i zobaczymy co jeszcze.

Na półwyspie Mani w Gerolimenas, chyba 13.08 jest fiesta związana z odzyskaniem niepodległości przez Grecję. Trafiliśmy tam przypadkowo w tamtym roku i było super - staliśmy tam 2 noce. Przyjechało stado włochów i trzeba było uciekać :) Polecam :spoko

W ubiegłym roku BYliśmy na Mani i zjeździliśmy cały półwysep - ale na ten destiwal nie trafiliśmy:) w tym roku prawdopodobnie w tym czasie tam będziemy ( jeśli nie na Elafonissos) więc zajrzę do Gerolimenas. Nas bardzo urzekła wioska Kotronas. ubuegłym roku byl tam wielki pożar spaliły się plantacje oliwek i domy, na szczęscie nikt nie zginął - byliśmy tam po nim, i widok gór wokół zatoki był przygnębiający. Generalnie Mani....to jest to..

rjas - 2018-07-24, 23:41

Jakbyście planowali wizytę to planuj dojazd w ciągu dnia, bo po południu zamykają ulice dla ruchu i nie wjedziecie.
Aaaa i nie zostawiajcie kluczyków w Belgradzie :diabelski_usmiech :spoko :spoko :spoko

Pablo_krak - 2018-07-28, 07:08

rjas napisał/a:
Jakbyście planowali wizytę to planuj dojazd w ciągu dnia, bo po południu zamykają ulice dla ruchu i nie wjedziecie.
Aaaa i nie zostawiajcie kluczyków w Belgradzie :diabelski_usmiech :spoko :spoko :spoko

:) Hej - nie zapomnimy, ale w tamtym roku to z kolei ja zostwiłem kartę płątniczą w Mac Donaldzie w Serbii przy autostradze:):) wracałem po nią porawie 100 km - ale czekałą u kierownika restauracji. pozdrawiam!

WINNICZKI - 2018-08-04, 21:39

ooh la la[/quote] Ale się wysiliłeś,faktycznie wiele to wnosi...... :gwm
Rambler - 2018-08-10, 21:59

A ja się zgodzę z WINNICZKI, bo mam w pracy międzynarodowe towarzystwo Anglików, Niemców, Francuzów itd, wszyscy mega kulturalni, grzeczni ale z taką barierą nie do przejścia, oprócz kolegi z Bałkanów, dusza człowiek. Podróżuję często i obserwuję jak "tambylcy z połudnowych krajów" oceniaja np. Holendrów, Włochów, Niemców, i Polaków. Panowie "yntelygencja" bardzo się bulwersują, kiedy Polacy często zachowują się podobnie jak miejscowi. Czyli czasem głośno i bez tzw. kindersztuby, ale ogólnie na luzie. Jest to pewien kompleks niższości bo tzw "elytarna kultura" niezrozumiała dla "prostego ludu", jest moim zdaniem, fałszywym obrazem do jakiego chcemy dążyć, aby stać się poważanymi w Europie, nobliwymi ludźmi.

Ale dla miejscowych, przede wszystkim liczy się jakim jesteś człowiekiem i czy chcesz się dogadać, choćby na migi. Pokażcie mi "kulturalnego" Niemca który chce sobie pogadać. Naprawdę rzadkość. Jak zapytacie go o coś, a on zorientuje się, że ma do czynienia z Polakiem, to najczęściej usłyszycie takie słowa: "morgen, ja, nein, ich weiß es nicht, ich verstehe es nicht, auf wiedersehen!" i koniec rozmowy. Miejscowy, Grek, Chorwat, Serb, Bośniak, Czarnogórec, czy Albańczyk kiedy zobaczy że staracie się wydukać parę słów w jego języku to dołoży wszelkich starań aby wam pomóc a często nawet potem zaprosi was na wino albo rakiję i zaczyna się rozmowa o tzw. życiu, w polsko-tubylczym języku do której chętnie dołącza się cała rodzina i znajomi. Takie posiedzenia ciągną się czasem do późnej nocy a kończą głośnymi śpiewami a rano kacem.

I to jest życie pełną gębą, a nie interesowanie się sandałami Janusza z Koziej Wólki czy drącą się na jego dzieci, żoną Grażyną i późniejsze komentarze w swojej "yntelygenckiej grupce" na ten temat. Owszem, czasem zdarza się jakiś polski typ spod ciemnej gwiazdy, ale w moim mniemaniu ten odsetek nie przekracza średniej europejskiej. Osobną rzeczą jest wielokrotna, często nieoceniona i bezinteresowna pomoc z którą przychodzili mi ci tzw. "prości Polacy".

Osobiście odpuściłem sobie temat kompleksu niższości z faktu bycia Polakiem, choć nie ukrywam, że kiedyś miałem podobne odczucia. Nie warto naprawdę, czas siebie polubić Bracia. :spoko

mischka - 2018-08-11, 14:11

Rambler napisał/a:
Pokażcie mi "kulturalnego" Niemca który chce sobie pogadać. Naprawdę rzadkość.
Poznałem takich sporo, może dotychczas miałem farta. Chyba dużo zależy od miejsca i okoliczności poznawania ludzi.
Rambler napisał/a:
Osobiście odpuściłem sobie temat kompleksu niższości z faktu bycia Polakiem, choć nie ukrywam, że kiedyś miałem podobne odczucia. Nie warto naprawdę, czas siebie polubić Bracia. :spoko

Tu się zgadzam w 100% szczególnie z ostatnim zdaniem.

J.Leboski - 2018-08-11, 17:04

mischka napisał/a:
Poznałem takich sporo, może dotychczas miałem farta. Chyba dużo zależy od miejsca i okoliczności poznawania ludzi.

Wydaje mi sie ze Rambler-owi chodziło o "pogadanie" mimo nieznajomości języka, Ty chyba niemiecki znasz, wiec to inna bajka.

mischka - 2018-08-11, 21:59

obecnie znam, ale nie zawsze tak było
wirefree - 2018-08-11, 22:27

Pablo_krak napisał/a:
wirefree napisał/a:
nie żebym się czepiał...ale możesz powiedzieć skąd pochodzisz skoro używasz określenia "polskie dziadostwo"? bo nie rozumiem....

Polskie dziadowstwo odnosi sie do polskich dziadów których mamy mnóstwo w naszym kochanym kraju i to sie nie zmieni tak długo jak długo oni będa większościa a wież mi nie jest przyjemne jak kojarzą cie z plugawym językiem na zachodzie.

Rambler - 2018-08-12, 00:21

Może nie zrozumiałem, ale chyba generalizujesz albo przerabiasz jakąś traumę. Trochę podróżuję i obserwuję, ale statystycznie, nie zauważam jakiejś większej różnicy między chamstwem w tzw. zachodnich "kulturalniejszych" krajach a polskim.

W latach 80', lako młody chłopak pracowałem w czasie wakacji w Wiedniu, na budowach i pewnego razu z otwartą buzią obserwowałem wieczorem wytwornie ubranych panów i panie wychodzących z Wiener Staatsoper. Co to było przeżycie! Wracałem do mieszkania w którym mieszkałem z chłopami z małopolskich wiosek i BUM zderzenie z PRL-owską rzeczywistością! Co za prostaki i chamy, myślałem sobie. Z czasem poznałem Austriaków, również tych "kulturalnych" i zdarzało się, że wcale nie było tak kolorowo jak to sobie wcześniej wyobrażałem.

Blichtr, zakłamanie, tworzenie fałszywej rzeczywistości wokół siebie, to nie jest wyznacznik kultury. Chamstwo zawsze wychodzi z człowieka niezależnie od wykształcenia, grubości portfela i języka którym się posługuje.

U niektórych Polaków poczucie niższości zaczyna się już wtedy, kiedy obok siebie, słyszą ludzi rozmawiających w obcym, "zachodnim" języku. Przez lata różne "mendia" wpajały nam przeświadczenie że jesteśmy generycznymi prostakami z którymi świat się nie liczy. Bo jesteśmy w każdej dziedzinie dziadami. Czy to nauka, kultura czy sport – "Polacy to po prostu dziady". I tu nagle, dzisiaj się dowiaduję, że Polska jest na czele tabeli medalowej w Mistrzostwach Europy w Lekkiej Atletyce w Berlinie. Coś się jednak zmienia... :diabelski_usmiech

J.Leboski - 2018-08-12, 09:04

wirefree napisał/a:
Polskie dziadowstwo odnosi sie do polskich dziadów których mamy mnóstwo w naszym kochanym kraju i to sie nie zmieni tak długo jak długo oni będa większościa a wież mi nie jest przyjemne jak kojarzą cie z plugawym językiem na zachodzie.

Ja tam jestem dumny z byciem Polakiem na "zachodzie". W Polsce przeklinają wszyscy, robotnik, inżynier, ksiądz i polityk...i bardziej od powierzchownego oceniania ludzi, skupił bym sie na polskim dziadostwie z plugawym sercem...zawiść , zakłamanie, nienawiść, zazdrość, kłamstwa, hipokryzja, oszołomstwo...tu bym szukał dziadostwa prawdziwego, a o tym na szczęście cudzoziemcy są nie za bardzo świadomi...

Rambler napisał/a:
Może nie zrozumiałem, ale chyba generalizujesz albo przerabiasz jakąś traumę...

Całkowicie sie z tobą zgadzam, mieszkam we Francji i Francuzi tak samo klną jak i inne narody, może i ładniej to brzmi, ale nie widzę różnicy...poza tym ze my słyszymy i rozumiemy o czym mówią nasi rodacy i to nas drażni podwójnie...Często sie mnie pytali dlaczego Polacy tak dużo rozmawiają o "zakrętach" :mrgreen: ale i oni maja swoje "zakręty".

Spax - 2018-08-12, 10:22

Widzę, że każdy uczestniczący w tej dyskusji ma antropologiczne zapędy à la Claude Lévi-Strauss :haha:
Nie na darmo posłużyłem się w moim pierwszym poście tym cytatem.

Cytat:
A potem zasypiam. Śni mi się Claude Lévi-Strauss. Pije z nami wino w polskiej strefie i mówi, żebym zachowywał się cicho i ostrożnie, bo przebywa tu właśnie na obserwacji antropologicznej. W końcu zamienia się w wychudzonego kota w ciapki, a ja się budzę.

Chciałem, aby dyskusja poszła w tym kierunku i udało się. :lol:
Przytoczę jeszcze wypowiedź samego Lévi-Strauss'a

Cytat:
Kto pragnie poznać ludzi, musi rozejrzeć się we własnym otoczeniu. Ale kto chce poznać człowieka jako takiego, musi się nauczyć kierować wzrok w dal.

Gadajcie dalej, a ja Was poobserwuję :spoko

SlawekEwa - 2018-08-12, 10:43

Spax napisał/a:
wypowiedź samego Lévi-Strauss'a

To ten od jeansów?

mischka - 2018-08-12, 10:51

SlawekEwa napisał/a:
Spax napisał/a:
wypowiedź samego Lévi-Strauss'a

To ten od jeansów?

a to on był antropologiem?

SlawekEwa - 2018-08-12, 10:55

mischka napisał/a:
a to on był antropologiem?

a był ?

Spax - 2018-08-12, 10:56

SławekEwa napisał/a:
To ten od jeansów?

Sławku :bajer

mischka - 2018-08-12, 12:04

SlawekEwa, specjalnie dla ciebie:
https://pl.wikiquote.org/wiki/Claude_L%C3%A9vi-Strauss

a tu ten od "jeansów":
https://pl.wikipedia.org/wiki/Levi_Strauss_(przedsi%C4%99biorca)

JaWa - 2018-08-12, 14:37

Cytat:

Tak mi się zdaje, że powinieneś wynieść się jak najdalej od dziadostwa. Co ty tu jeszcze u nas w Polsce robisz? :zastrzelic :zastrzelic

SlawekEwa - 2018-08-12, 14:43

mischka napisał/a:
specjalnie dla ciebie:

:dobrarob

SlawekEwa - 2018-08-12, 14:45

JaWa napisał/a:
Co ty tu jeszcze u nas w Polsce robisz?

J.Leboski napisał/a:
mieszkam we Francji

Spax - 2018-08-12, 15:16

SlawekEwa napisał/a:
JaWa napisał/a:
Co ty tu jeszcze u nas w Polsce robisz?

J.Leboski napisał/a:
mieszkam we Francji

Ale Jawa miał na myśli kolegę wirefree - chyba?

drwoy - 2018-08-12, 15:52

Odnośnie języka. Niedawno przeczytałem w jednym z naszych dzienników o nauce polskiego przez pewnego Etiopczyka, pracującego w Polsce. Otóż obejrzał on kilka razy film "Dzień Świra", po czym stwierdził, że się dogada.
Polska język trudna; bo pies ścieka i woda ścieka.

Bronek - 2018-08-12, 17:41

Podsumowując dla siebie. .
Ponieważ Niemcy drą mordy w Polsce, Angole chlają i szczają publicznie, Cyganie żebrzą, Ruskie w ogóle gadają i nie milczą, to na też nam wolno "robić oborę" aby nie odstawać. I nie ma się czego wstydzić.
Uciszanie na kempingach uważamy za dyskryminację, dystans i brak chęci pogadania, za nietakt, a inne nawyki i zwyczaje w krajach w których gościmy za idiotyzm.
Ważne, że inni też nie są idealni, to i my nie musimy.
A już w kupie, to my som . nie do zaj....nia
A rzut kulą czy młotem ma tyle do tego, co i piłka nożna :mrgreen:

Najlepsza Uczelnia jest za to w ok 400 setnej pozycji na Świecie. Ze znanych marek to Chopin.... gorzała.. Ale będzie lepiej j :spoko , bo jest teraz dobrze. :kwiatki: Nie psujmy więc, tego i bądźmy przykładem. Na naszą skalę, bo Narodem Wybranym nie jesteśmy..

drwoy - 2018-08-12, 18:30

Trudno się nie zgodzić (jak zwykle). Może jednak damy radę zapanować nad wszechobecnym chamstwem i to nie tylko naszym.
SlawekEwa - 2018-08-12, 18:47

Spax napisał/a:
Ale Jawa miał na myśli

Tak zgadza się.Zacytował bezosobowo i domyślaj się "kogo poeta miał na myśli" :haha:

Spax - 2018-08-12, 19:22

Nasz forumowy WojtekRTB dzisiaj to wstawił.

J.Leboski - 2018-08-13, 18:59

Bronek napisał/a:
Podsumowując dla siebie. .
Ponieważ Niemcy drą mordy w Polsce, Angole chlają i szczają publicznie, Cyganie żebrzą, Ruskie w ogóle gadają i nie milczą, to na też nam wolno "robić oborę" aby nie odstawać. I nie ma się czego wstydzić.
Uciszanie na kempingach uważamy za dyskryminację, dystans i brak chęci pogadania, za nietakt, a inne nawyki i zwyczaje w krajach w których gościmy za idiotyzm.
Ważne, że inni też nie są idealni, to i my nie musimy.
A już w kupie, to my som . nie do zaj....nia
A rzut kulą czy młotem ma tyle do tego, co i piłka nożna :mrgreen:

Najlepsza Uczelnia jest za to w ok 400 setnej pozycji na Świecie. Ze znanych marek to Chopin.... gorzała.. Ale będzie lepiej j :spoko , bo jest teraz dobrze. :kwiatki: Nie psujmy więc, tego i bądźmy przykładem. Na naszą skalę, bo Narodem Wybranym nie jesteśmy..

Myślę ze mimo ze to napisałeś, nikt zapewne tego nie miał na myśli i Ty chyba o tym dobrze wiesz... mimo to może wytłumaczę upraszczając...chodzi o to ze Polacy to nie jakieś zdziczałe bydło posługujący sie "plugawym językiem" tylko tak jak w innych nacjach są tacy i tacy niczym sie tu nie wyróżniamy... fakt...uniwersytety nie najlepsze nam "elity" produkują...

Bronek - 2018-08-13, 19:38

Głównie chodziło mi, że chamstwa nie można usprawiedliwiać rzutem młotem i tłumaczyć iż inni są jeszcze gorsi. :bigok
slawwoj - 2018-08-13, 20:00

.... a w Ameryce murzynow biją
J.Leboski - 2018-08-13, 20:15

Bronek

Wiem co napisałeś, mi nie musisz tłumaczyć :-P doooskonale rozumiem, momentami chyba że aż za dobrze :-P Mam nadzieje ze nigdzie nie napisałem ze chamstwo mozna tłumaczyć tym ze inni podobnie sie zachowują, chyba ze piszę niezbyt zrozumiale :-/ co mi sie zdarza, chyba... Chamstwo jest złe w każdej postaci, wiem co mówię bo sam chamieje, na widok chama, 110% chamieje i już tak mam...ale walczę z tym :-P Za granicą nasi rodacy nas bardziej drażnią od innych, bo rozumiemy co mówią (zazwyczaj), jezeli już mówią coś niezbyt ładnego. Fakt ze nas wypuszczono dość niedawno z "obozu socjalistycznego" i może nie jesteśmy tak obyci jak ci z "zachodu" ale to się zmienia bardzo na przestrzeni ostatnich lat, ja to widzę, ja to zauważam...W każdym bądź razie...uogólnianie to kiepska sprawa...nie do obronienia.

Mirekl61 - 2018-08-14, 20:52

Sławwoj doskonały komentarz do miałkiej gadki 🍺
J.Leboski - 2018-08-14, 21:39

Uważaj! leci piwo :wyszczerzony:
Mirekl61 - 2018-08-14, 21:43

😁 :spoko
tomek i zanetka - 2018-08-19, 13:36

https://www.youtube.com/w...Ty_a0[/youtube]
J.Leboski - 2018-08-19, 14:04

Co to wnosi do tematu? :shock:
Rambler - 2018-08-19, 17:45

J.Leboski napisał/a:
Co to wnosi do tematu? :shock:

Autor pewnie miał na myśli, że jako Polacy, naród do niczego, nie potrafimy nawet zrobić porządnej zadymy ja np ta w UK:

https://m.youtube.com/watch?v=59euM-kMd58

Pablo_krak - 2018-08-24, 22:23

wirefree napisał/a:
Pablo_krak napisał/a:
wirefree napisał/a:

Na zachodzie?od co najmniej trzydziestu lat często z racji swoich zawodowych zajęć i działalności jestem na zachodzie ale nie zauwązyłem, żeby ktoś nas kojarzył z plugawym jeżykiem. Chyba, że chodzi Ci o zachodnie ziemie Polski...to pewnie tak

mischka - 2018-08-25, 09:21

Pablo_krak napisał/a:
wirefree napisał/a:
Pablo_krak napisał/a:
wirefree napisał/a:

Na zachodzie?od co najmniej trzydziestu lat często z racji swoich zawodowych zajęć i działalności jestem na zachodzie ale nie zauwązyłem, żeby ktoś nas kojarzył z plugawym jeżykiem. Chyba, że chodzi Ci o zachodnie ziemie Polski...to pewnie tak

Tutaj dużo zależy od kręgów w jakich się bywa. Budowa, hotele robotnicze, pracownicy sezonowi itp. mają to do siebie że zachowują się jak na wypasie. Kto nie ma styczności z normalnymi rodakami pisze o hamstwie kręgów w jakich przebywa :idea

slawwoj - 2018-08-25, 09:31

Moja praca nie wymaga zbytniego kontaktu z ludźmi. Ostatnio przyłapałem się na tym, że postrzegam świat poprzez pryzmat oglądania mord I sortu w TV oraz poprzez komentarze "sflustrowanych miernot" w internecie.

A objawem tego było moje zdziwienie, że ktoś był miły i uprzejmy do mnie w sklepie. :haha: :haha: :haha:

J.Leboski - 2018-08-25, 12:23

slawwoj napisał/a:
postrzegam świat poprzez pryzmat oglądania mord I sortu w TV oraz poprzez komentarze "sflustrowanych miernot" w internecie.

Zawsze można wyłączyć, albo zmienić kanał na inną TV i oglądać ryje II sortu :bajer tam to dopiero frustracja miernot wylewa się hektolitrami ...co do "internetu" to rzeczywiscie, co byś nie napisał to "miernoty sfrustrowane" przekabacą na politykę, ten swój szajs wcisną nawet między rozmowę o motylkach... strach sie odezwać :zimno

slawwoj napisał/a:
A objawem tego było moje zdziwienie, że ktoś był miły i uprzejmy do mnie w sklepie.

Chamstwo, napastliwość, konfliktowość, zaczepianie, brak szacunku dla innych, narzucanie własnego poglądu, własnych zasad, nietolerancja...rzeczywiscie może poczynić takie spustoszenia w umyśle...i pomyśleć do jakiego stanu może doprowadzić ten fanatyzm polityczny...

slawwoj - 2018-08-25, 12:50

Dobrze że Morawiecki założył Camperteam. Można zapoznać się z wypowiedziami geniuszow zaklinania rzeczywistości.
J.Leboski - 2018-08-25, 13:44

Cytat:
Dobrze że Morawiecki założył Camperteam. Można zapoznać się z wypowiedziami geniuszow zaklinania rzeczywistości.

:shock: ??? :bajer ¯\_( ͠° ͟ʖ ͠° )_/¯

(☞ ͡ ͡° ͜ ʖ ͡ ͡°)☞ Chyba tu zachodzi korelacja z powyższym... na odreagowanie, będę musiał pójść do sklepu "zdziwić sie"... :spoko

andream - 2018-08-25, 14:12

slawwoj ! zmien dealera jak najszybciej , twoich bredni nie da się czytać.
ZEUS - 2018-08-25, 15:17

andream napisał/a:

trzeba umieć czytać (i przy tym próbować zrozumieć :-P ) :spoko

J.Leboski - 2018-08-25, 16:49

andream napisał/a:

Ja go rozumiem, w pewnym sensie :-P ale już pisałem o tym, wyżej.

mischka napisał/a:
Tutaj dużo zależy od kręgów w jakich się bywa. Budowa, hotele robotnicze, pracownicy sezonowi itp. mają to do siebie że zachowują się jak na wypasie.

Trochę dziwna teoria...skąd w Grecji polscy budowlańcy, pracownicy sezonowi, czy też Polacy w hotelach robotniczych :roll: ? ... mysle że obecnie, bywa tam cały przekrój naszego społeczeństwa, a tych wymienionych przez Ciebie zapewne jest najmniej...chyba ze masz na myśli polskich budowlańców noworyszy, których jest zapewne sporo w wypasionych kamperach...

mischka napisał/a:
Kto nie ma styczności z normalnymi rodakami pisze o hamstwie kręgów w jakich przebywa

tu chyba bym sie zgodził z tobą...tylko to twoje zdanie ma obosieczne znaczenie, na dwoje babka wróżyła, kto tu jest normalny i o kim pisze? :bigok :spoko

andream - 2018-08-25, 16:57

trzeba umieć czytać (i przy tym próbować zrozumieć :-P ) :spoko O proszę następny ''orzeł''
slawwoj - 2018-08-25, 18:02

Chłopaki polecam forum kochampis. pl. Jeszcze parę lat temu takich aparatczykow na naszym forum nie było. Teraz wylaza jak robaki po deszczu.
Andrzej 73 - 2018-08-25, 19:22

slawwoj napisał/a:
Chłopaki polecam forum kochampis. pl. Jeszcze parę lat temu takich aparatczykow na naszym forum nie było. Teraz wylaza jak robaki po deszczu.

:haha:

J.Leboski - 2018-08-25, 19:24

Gdzie znowu wyleźliście?
J.Leboski - 2018-08-25, 19:31

Andrzej 73 napisał/a:
slawwoj napisał/a:

O! witaj Andrzejku :spoko co tam u Ciebie słychać, jak podroż do Włoch? :lol: udany wypoczynek? :spoko

Andrzej 73 - 2018-08-25, 22:57

J.Leboski napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:
slawwoj napisał/a:

O! witaj Andrzejku :spoko co tam u Ciebie słychać, jak podroż do Włoch? :lol: udany wypoczynek? :spoko

Coś się Tobie pomyliło. Byliśmy w Portugalii. Ale dzięki bardzo , wszystko oki.
Pozdrowionka dla Was. :roza:

pasza - 2018-08-25, 23:45

Rambler napisał/a:
A ja się zgodzę z WINNICZKI, bo mam w pracy międzynarodowe towarzystwo Anglików, Niemców, Francuzów itd, wszyscy mega kulturalni, grzeczni ale z taką barierą nie do przejścia, oprócz kolegi z Bałkanów, dusza człowiek. Podróżuję często i obserwuję jak "tambylcy z połudnowych krajów" oceniaja np. Holendrów, Włochów, Niemców, i Polaków. Panowie "yntelygencja" bardzo się bulwersują, kiedy Polacy często zachowują się podobnie jak miejscowi. Czyli czasem głośno i bez tzw. kindersztuby, ale ogólnie na luzie. Jest to pewien kompleks niższości bo tzw "elytarna kultura" niezrozumiała dla "prostego ludu", jest moim zdaniem, fałszywym obrazem do jakiego chcemy dążyć, aby stać się poważanymi w Europie, nobliwymi ludźmi.

10/10 Nic dodać nic ująć edit:(jednak mam kilka uwag do tego ale nie chce mi się pisać)
Jak ja słyszę te brednie że się europeizujemy to mnie śmiech ogarnia, zobacz na ludzi w takim 89 brak biedy patologi ludzie ufni naturalni i to dlatego ich tak oszukano, zrobiono z nich małpy kazano im się za koraliki zabijać i puszczano w świat jakie te małpy prymitywne tak jak ten gówniany art. z pejstatej antypolskiej GW zresztą GP gaz polska to to samo czyli rewers GW
Dziś niby po zeuropeizowaniu czyli stoczeniu się narodu i jego powolnym wymieraniu podają że jest lepiej (dla kogo?)

Zobaczmy na społeczeństwo dziś po ucieczce milionów z biedy i nędzy,społeczeństwo zagubione jeden drugiemu wilkiem i wymiera ba sprowadzili upaińców którzy polaków mordowali i dalej mają ochotę na to na ten temat można pisać elaboraty.
Spójrzcie szerzej nie tylko na lokalne artykuły propagandowe "polskojęzyczne" bo przecież nie polskie a na geopolitykę na realne zmiany a nie brednie pejsatej GW która tylko zaciemnia.

Flag - 2018-08-25, 23:49

pasza napisał/a:
Rambler napisał/a:

10/10 Nic dodać nic ująć.
Jak ja słyszę te brednie że się europeizujemy to mnie śmiech ogarnia, zobacz na ludzi w takim 89 brak biedy patologi ludzie ufni naturalni i to dlatego ich tak oszukano, zrobiono z nich małpy kazano im się za koraliki zabijać i puszczano w świat jakie te małpy prymitywne tak jak ten gówniany art. z pejstatej antypolskiej GW zresztą GP gaz polska to to samo inny rewers
Dziś niby po zeuropeizowaniu czyli stoczeniu się narodu i jego powolnym wymieraniu podają że jest lepiej (dla kogo?)

Zobaczmy na społeczeństwo dziś po ucieczce milionów z biedy i nędzy,społeczeństwo zagubione jeden drugiemu wilkiem i wymiera ba sprowadzili upaińców którzy polaków mordowali i dalej mają ochotę na to na ten temat można pisać elaboraty.
Spójrzcie szerzej nie tylko na lokalne artykuły propagandowe "polskojęzyczne" bo przecież nie polskie a na geopolitykę na realne zmiany a nie brednie pejsatej GW która tylko zaciemnia.

chciałem poprosić o używanie słownika, ale przemyślałem i chyba nie warto, TO TRZEBA LECZYĆ.

pasza - 2018-08-25, 23:57

Flag napisał/a:
hciałem poprosić o używanie słownika, ale przemyślałem i chyba nie warto, TO TRZEBA LECZYĆ.

Co trzeba leczyć? i do czego ci słownik potrzebny?
Opisuję fakty statystyki to jest weryfikowalne a nie brednie o niczym "to trzeba leczyć" myślisz że tak prostackim wpisem zmienisz rzeczywistość?

Bronek - 2018-08-26, 00:26

Tu są porady dla Was, może pomoże na celulozę zamiast mieliny https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
007jędruś - 2018-08-26, 00:58

Pasza pij mniej wina a wyjdzie to na zdrowie i Tobie i czytajacym.
Bo nie wierzę że takie wypowiedzi to na trzeźwo.

J.Leboski - 2018-08-26, 08:37

Andrzej 73 napisał/a:
Coś się Tobie pomyliło. Byliśmy w Portugalii. Ale dzięki bardzo , wszystko oki.
Pozdrowionka dla Was.

A to przepraszam :oops: :kwiatki: wahałeś sie w pewnym momencie...myslałem ze zrezygnowałeś z Portugalii. Będzie jakaś relacja? :foto z chęcią bym poczytał, w Portugalii jestem zakochany, czytam wszystko co wpadnie w moje ręce na jej temat ...dawaj jakąś relacje :bigok mało Polaków tam jeździ, ja wybieram sie tam po raz czwarty, z chęcią poczytam jakie są Wasze wrażenia. Pozdrawiam całą rodzinkę :roza: szczególnie mamę za fachowe rady :roza:

Grecję zostawię na później...zaczynam sie jej trochę bać :hide: muszę ochłonąć :zimno dzisiaj śnili mi sie greccy górale w podhalańskich strojach :shock: tańczący zorbe :shock: to zastanawiające :roll: ... :spoko

ZEUS - 2018-08-26, 08:55

andream napisał/a:
trzeba umieć czytać (i przy tym próbować zrozumieć :-P ) :spoko O proszę następny ''orzeł''

:diabelski_usmiech :haha: :-P

Andrzej 73 - 2018-08-26, 10:29

Cytat:
Będzie jakaś relacja?

Nie mam daru pisania relacji. Chyba że żonka się zdecyduję na opisanie naszego wyjazdu.
Cytat:
jakie są Wasze wrażenia.

Tak naprawdę było warto tam jechać , więc postanowiliśmy zostać tydzień dłużej czyli wyprawa lacznie na cztery tygodnie.
:spoko

J.Leboski - 2018-08-26, 10:36

Andrzej 73 napisał/a:
Nie mam daru pisania relacji. Chyba że żonka się zdecyduję na opisanie naszego wyjazdu.

kibicował bym :wyszczerzony: Portugalia trochę "terra incognita"... :spoko

Rambler - 2018-08-26, 12:17

slawwoj napisał/a:

slawwoj osobiście nie kocham ani PIS ani PO, ani ONR ani KOD znalazłbyś dla mnie jakieś odpowiednie forum?
Bo trochę czuje się w Polsce jak na meczu Legii z Wisłą wśród delikatnie mówiąc "najbardziej zagorzałych zwolenników"

SlawekEwa - 2018-08-26, 14:56

Rambler napisał/a:
znalazłbyś dla mnie jakieś odpowiednie forum?

CT? :szeroki_usmiech

Rambler - 2018-08-26, 17:09

OK, ale trzeba uważać tu podobno na robactwo. A u mnie ciągle leje. :ok :bajer
Spax - 2018-08-26, 19:39

Prowadząc badania nad Wami...

Cytat:
Obserwator , obserwator
cudzych grzechów - rejestrator

:-P

J.Leboski - 2018-08-26, 20:20

Cytat:
Prowadząc badania nad Wami...