Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

PEUGEOT - Myślałem ze to przekaźnik świec żarowych, ale jednak nie..

betu - 2018-07-14, 18:44
Temat postu: Myślałem ze to przekaźnik świec żarowych, ale jednak nie..
Mam w J5 silnik 2,5 D
Problem z odpalaniem pojawił sie któregoś wyjazdu.
Przekręcam kluczyk, świeci sie kontrolka świec, a po zgaśnięciu i probie przekręcenia i zapalenia silnika- nie dzieje sie nic. I tak można wiecznie.
Okazało sie ze gdy odłączę wtyczkę idąca do przekaźnika świec żarowych, to po wcześniejszym podgrzaniu świec, można później odpalić silnik.
I tak wygląda cala zabawa.
Otwieram maskę, podgrzewam świece, kiedy zgaśnie szybko odłączam kostkę z przekaźnika i mogę odpalić silnik.
Kupiłem nowy przekaźnik, myśląc ze to on jest winowajca, ale problem jest jak był.
Może ktoś to już przerabiał?

Gregorio - 2018-07-14, 18:53

Po lewej stronie, przed akumulatorem masz 2 bezpieczniki. Stare rurkowe ceramiczne. Prawdopodobnie gniazda zaśniedziały. Zrób to od nowa (nowe gniazda i bezpieczniki) i problem powinien zniknąć.
betu - 2018-07-14, 19:16

Bylem, szukałem i dupa.
Nie znalazłem przed, obok i za akumulatorem.
Po prawe stronie tez nie.
Jedyne bezpieczniki o których wiem, to w schowku.
A już myślałem ze łatwo pójdzie :-(

Gregorio - 2018-07-14, 19:31

Między reflektorem a akumulatorem. W dwóch autach poprawiałem i pomogło. Muszą być, no chyba, że ktoś stuningował instalację. Może bezpieczników już nie ma a kable tylko skręcone?
betu - 2018-07-14, 19:32

zrobię fotkę i zaraz wyśle.
betu - 2018-07-14, 19:44

Gregorio - 2018-07-14, 19:50

Na tych fotkach nie widzę. Jak będę przy kamperku cyknę fotki. Będzie łatwiej. Puść mi na pw nr tel.
EBRP670 - 2018-07-15, 08:22

Czesc.Mnie tez to dotyczy.Pokaz to tutaj.Pozdrawiam. :kwiatki:
Gregorio - 2018-07-15, 08:54

Pomyliłem się co do ilości. Robiłem dwa razy i myślałem, że dwa bezpieczniki, a jest tylko jeden. Które to kabelki widać na mojej fotce. Walczyłem ze stacyjkami a problem był w rzeczonym styku.