|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Mieszkanie w Kamperze - jak zapewnić stabilność energetyczną
morin7669 - 2018-07-19, 11:15 Temat postu: Mieszkanie w Kamperze - jak zapewnić stabilność energetyczną Cześć,
Mój znajomy chciałby zamieszkać w kamperze i zależy mu na tym aby mieć prąd
W dzisiejszych czasach bez prądu ani rusz.
Co mamy?
6,5 metrowego Forda Transita Kampera z 96 r. z silnikiem 2.5. Dużo wolnej przestrzeni na dachu. Kamper nie jest wyposażony w żadne systemy solarne.
Co chcielibyśmy zrobić?
Zamontować solary, by zapewnić stabilność prądową. Chcielibyśmy uzyskać 500+W mocy oraz zamontować duże akumulatory, by były wstanie wytrzymać większy prąd ładowania i rozładowania (myśleliśmy o 2 x 300 AH). Potrzebujemy do tego regulatora? lub regulatorów. Widziałem 20A ale przy 20 A i 12 V mamy moc zaledwie 120W. Więc pytanie czy jest jakiś jeden duży regulator do którego będzie można podpiąć kilka paneli, czy też lepiej do każdego solara podpiąć osobny regulator? i kluczowe pytanie czy możemy potem te kilka regulatorów podpiąć pod zestaw akumulatorów by nie było problemów?
Kolejny problem to przetwornica 12V->230V. Chcemy mieć możliwość ładowania laptopa, czy podłączenia innych urządzeń codziennego użytku (oczywiście w granicach rozsądku do 1kW max). Potrzebna byłaby przetwornica o mocy ok 2kW. Pytanie jak dobrać ilość akumulatorów i pojemność by nie zabić ich lub co gorsza nie spowodować pożaru przegrzaniem. Przy 1kW popłynie już prąd z akumulatorów ok 80-100A, Przy takim prądzie temperatura akumulatorów zapewne wzrośnie.
Chcielibyśmy uzyskać jakąś radę od Was, jakie panele dobrać czy kilka mniejszych czy jakieś większe, jakie akumulatory i jaka ilość, jakie regulatory i jaka przetwornica ?
Chcielibyśmy też stworzyć videorealcję z poczynań przebudowy kampera, którą również podzielimy się z Wami.
Pozdrawiam
wirefree - 2018-07-19, 11:38
Temat poruszany juz kilka razy, jesli to standard kamper to 200Ah akumulatorow wystarczy do laptopa TV i tym podobnych urzadzen. Panele do tego 2x po 250W i juz. Panele mozna kupic uzywane 50-100 EUR sztuka regulator za 100 zeta i juz. Do tego najlepiej dodatkowy zbiornik z gazem pod podloge i juz. Przetwornica jakis chinczyk da rade. To w miesiacach jak jest slonce bo jesien zima to albo silnik i alternator albo generator.
Bajaga - 2018-07-19, 11:57 Temat postu: Re: Mieszkanie w Kamperze - jak zapewnić stabilność energety
morin7669 napisał/a: | Cześć,
Mój znajomy chciałby zamieszkać w kamperze i zależy mu na tym aby mieć prąd
W dzisiejszych czasach bez prądu ani rusz.
Co mamy?
6,5 metrowego Forda Transita Kampera z 96 r. z silnikiem 2.5. Dużo wolnej przestrzeni na dachu. Kamper nie jest wyposażony w żadne systemy solarne.
|
Solary i solary... Wszytko fajnie o ile to ma być mieszkanie ciągłe w Grecji czy w Maroku. Bo jeżeli u nas to ja bym zaczął od bardzo, Bardzo poważnej izolacji cieplnej. A w wypadku szoferki oraz drzwi przesuwnych bocznych to nie jest takie proste... Jak tu koledzy piszą systemy solarne są już rozgryzione. Ale mieszkanie w komforcie termicznym i sanitarnym (woda, prysznic, wc) przy np -15°C to sporo większe wyzwanie niż prąd ze słońca do laptopa.
morin7669 - 2018-07-19, 12:02
Co do zimy to w planach jest zimowanie kampera w garażu. Ocieplenie to już poważniejszy temat i zapewne też poruszymy. Póki co naszym 1 etapem jest elektryka.
wirefree - 2018-07-19, 13:45
To tak jak napisalem kwasiaki i do tego panele tak 250W minimalnie. Pod warunkiem ze nie wpadniesz na pomysl z webasto albo farelka do ogrzewania.
Comsio - 2018-07-19, 22:52
Ż uzywkami to bym odradził.
Ktoś je zdemontował ,to znaczy że już są nie halo.
TomekM - 2018-07-20, 09:06
Poczytaj temat Toscanera o Złomku. Tam znajdziesz odpowiedzi na 99% twoich pytań. I to popartych kilkuletnią praktyką.
andi at - 2018-07-20, 20:40
wirefree napisał/a: | To tak jak napisalem kwasiaki i do tego panele tak 250W minimalnie. Pod warunkiem ze nie wpadniesz na pomysl z webasto albo farelka do ogrzewania. |
Ja mam webasto i panel 130 w i spoko
A ty masz webasto w swoim że tak piszesz
Oczywiście wszystko zależny od wielu czynników
Charlie tramp - 2018-07-22, 21:28 Temat postu: pomocy potrzebuję prądu Witam was wszystkich miłośników mam podobny problem chciał bym prosić znawców o radę. Mianowicie zależy mi na jak największej powiedział bym nawet samowystarczalnej energetyce planuję zamontować solary słoneczne dające teoretyczny napływ około 800 w wiadomo że trzeba doliczyć ewentualne straty energii oraz kaprysy słońca ale posiadam w kamperze mikrofalówkę oraz czajnik elektryczny do tego będę podpinał jeszcze niewielkie urządzenia elektryczne takie jak laptop czy telefon. I mam do was pytanie czy byli byście mi w stanie doradzić jaki zestaw wybrać aby całość miała szansę zadziałać. Planuję zastosować około 3 paneli każdy o mocy 320 w i tu się też zastanawiam jaki do tego zastosować regulator napięcia jeden większy może czy pod każdy solar 3 słabsze ? No i jakie akumulatory czy zwykłe żelowe czy głębokiego rozładoania. Potrzebował bym takie aby nie wyzioneły ducha przy poborze prądu rzędu 3000 w bo takowe mogą występować dodam jeszcze że rozważam zamontoiwać około 2 - 3 porżądnych akumulatorów i nie wiem na co się zdecydować. Do tego nie wiem też jak ma się to sprawa z rozładowywaniem i spadkiem napięć akumulatorów bo obawiam się że napięcie może spaść i przetfornica odłączy mi zasilanie czego bym nie chciał dodam też że do kampera będę zaglądał głownie w godzinach wieczornych więc za dnia takie soalry miały by mi ładować aku. Rozważam też zamontować większy alternator jak znajdzie się jakiś znawca tematu prosił bym o radę lub namiary na wontek tak że reasumując potrzebuję najbardziej wydajnego zestawu zdolnego naładować mi aku najszybciej jak się da bo słyszałem że niektóre regulatory ładują bardzo niskim amperażem. Zastanawia mnie też czy solary łączyć szeregowo czy równolegle. Dla chcącego pomóc chętnie skorzystam z każdej rady i z góry dziękuję
Bronek - 2018-07-22, 21:57
aż do znudzenia . Więc czytaj a zajmie Ci sporo czasu. Jest świetny zbiorczy temat kolegi Świstaka i nietaktem było zabierać nty raz głos w tym temacie Tym bardziej, że na razie postęp technicznego wielkiego nie ma
amples - 2018-07-22, 22:39
Charlie tramp napisał/a: | naładować mi aku najszybciej jak się da bo słyszałem że niektóre regulatory ładują bardzo niskim amperażem | To świadczy o twej mizernej wiedzy o elektryce .
Tak wiec będzie ci musiał ktoś kumaty to wykonać ,
to z nim powinieneś najpierw porozmawiać , co ci zaproponuje , a tutaj możesz wtedy pytać o szczegóły .
Nikt ci tutaj nie poda gotowego rozwiązania , (schematu - podzespołów itd.) dla każdego jest inne.
Jeśli chcesz sam coś dłubać-składać to zacznij od lektury tego co inni zrobili ,doradzali itd.,
a przede wszystkim poznaj zasady działania elektryki .
Tak jak napisał Bronek czytaj
wirefree - 2018-07-22, 23:01
andi at napisał/a: | wirefree napisał/a: | To tak jak napisalem kwasiaki i do tego panele tak 250W minimalnie. Pod warunkiem ze nie wpadniesz na pomysl z webasto albo farelka do ogrzewania. |
Ja mam webasto i panel 130 w i spoko
A ty masz webasto w swoim że tak piszesz
Oczywiście wszystko zależny od wielu czynników |
"Ja mam webasto i panel 130 w i spoko" Ale co znaczy to spoko? Sprzedałem kampera ale też miałem webasto i panele 180W i nie było wcale spoko.
|
|