Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Rosja i kraje poradzieckie - czeczenia

medard - 2008-09-30, 19:49
Temat postu: czeczenia
tu pozwole sobie zaprezentowac czeczenie i prosze o wyrozumialosc co do jakosci fotek ale wiekszosc jest robiona z ukrycia
medard - 2008-09-30, 19:58

cd
Tadeusz - 2008-09-30, 21:07

Medard! Chłopie kochany! Nigdy więcej tak nie ryzykuj! Żeby mi to było ostatni raz!
Następnym razem musisz mieć opiekę. Jadę z Tobą.
:-D

wbobowski - 2008-09-30, 21:27

Tadziu, bardzo mi się podobają Twoje żarty. Ale ja nie mogę wyjść z podziwu dla odwagi i ryzyka Medarda. Aryka, Czeczenia. Nie ma takiego drugiego Camperteamowca.
Aulos - 2008-09-30, 22:21

Medard, podziwiam Cię, ale z drugiej strony trochę nie rozumiem. Tyle tylko, że ja podróżuję z rodziną i nie uprawiam sportów ekstremalnych. Jeszcze raz pełen podziw i szacunek. :spoko
medard - 2008-09-30, 22:44

aulos co tu rozumiec tez lubie plaze palmy i piekne widoki szczegolnie na tej plazy ;) ale i lubie widziec cos wiecej niz lezec na plazy tylko poto by skrecilo z zazdrosci zosie, ale wierz mnie to nie ma nic wspolnego z ekstrema ,to jest nowe przezycie delikatne mysle i bardzo pouczajace ,choc trudno mnie zrozumiec poco te wojny ,staram sie polaczyc i odpoczynek i chce cos zobaczyc ,szczegolnie troszke egzotyki tej najblizszej, poznac ludzi ich obyczaje i przy tym sie niezle odpoczywa
tadeusz chetnie ,bardzo chetnie zreszta juz pisalem tu gdzies ze na wiosne robie przymiarke do indii wiec moze dasz sie namowic jak rowniez znajda sie inni na taka wycie3czke :)

stefan - 2008-09-30, 23:02

Witam!
medard napisał/a:
trudno mnie zrozumiec poco te wojny
-Bardzo powierzchownie kolega to ocenia a szczegolnie w tamtym rejonie.Bylem tam przed w trakcie i po(?) wojnie.Prosze poczytac Solzenicyna i paru tam takich.Prosze tez uwzglednic mentalnosc tych ludzi.Pozdrawiam.Stefan.
eeik - 2008-09-30, 23:46

A ja tylko tak OT tutaj jest CT nie polityka, bo brnięcie w głąb tematu nie wróży nic dobrego.

Medard zazdroszczę i podziwiam i chyle czoła dla odwagi

Ja też nie bardzo rozumiem po co te wojny.

stefan - 2008-09-30, 23:52

Witam! Poczytaj zatem.Pozdrawiam.Stefan.
KOCZORKA - 2008-10-01, 01:49

Podziwiam i jestem pełen uznania. Mam nadzieję, że drogi w kierunku Indii nie będą wiele gorsze - Twój kamper nie wygląda mi na hammera (chyba, że się mylę, jeśli tak to sorki). :spoko
Dembomen - 2008-10-01, 09:24

Hej!
Ja napisałem w swoim opisie "ciekawy świata", ale nie wiem czy zdobyłbym się na tak daleką wyprawę zwłaszcza na nieprzewidywalność tamtejszych władz, jestem pełen podziwu Twojej odwadze w spełnianiu marzeń. :spoko
Hej!

Tadeusz - 2008-10-01, 10:49

Koczorki napisał/a:
Twój kamper nie wygląda mi na hammera (chyba, że się mylę, jeśli tak to sorki).

Jasne, że to nie Hammer. Jest znacznie lepszy! :-D

paf - 2008-10-01, 11:33

medard, naprawdę Twoje wyprawy są niestandardowe i budzą i podziw ale i zdziwienie, a zdziwienie tych którzy tam nie byli - w tym i mnie ;)

myślę że Aulos dość skrótowo napisał, że ciężko przywyknąć do myśli że ktoś pojechał sobie tam gdzie można dostać przypadkowym pancerfaustem (nie wiadomo od kogo), ewentualnie być porwanym itp

ja wiem że to totalne uproszczenie, może nieuprawnione i niezbyt grzeczne postrzeganie ale myślę że większość z nas tak "na szybko" odbiera Czeczenię.

a może się mylę tak czy owak - szacun :bigok

KECZER - 2008-10-01, 11:48

Medard jak widze udalo sie wrocic
a to juz sukces wiem cos na ten temat bo chwilowo mieszkam az w Moskwie i blizsze mi sa te klimaty
nastepnym razem zapraszam koniecznie (a takze innych czlonkow Forum) poprzez Moskwe, gwarantuje dobry nocleg na parkingu naszej ambasady i kolacyjke z miejscowymi napojami a takze piesza wycieczke po Moskwie - oczywiscie do czasu kiedy sam tu bede!
Jeszcze raz gratuluje zaciecia do odkrywania tego co nie dla wszystkich jest odkryte!!!
BRAVO tak trzymaj!!!!!!!!!
Grzegorz :spoko :spoko :spoko

KOCZORKA - 2008-10-01, 12:14

paf napisał/a:
ja wiem że to totalne uproszczenie, może nieuprawnione i niezbyt grzeczne postrzeganie ale myślę że większość z nas tak "na szybko" odbiera Czeczenię.

Masz rację.... chociaż :?: :?: przemyślałem :idea: Myślę, że tam być wolałbym jednak na Discovery. Ale, powtarzam, Szacunek (nieprzypadkowo z dużej litery), to właśnie dzięki takim niestrudzonym i nieugiętym podróżnikom, mam co na tym kanale oglądać

medard - 2008-10-01, 16:37

dzieki za mile slowa co prawde mowiac niewidze w moich podrozach nic szczegolnego co najwyzej ciekawosc swiata i ludzi a co do bezpieczeniestwa to jak sie jest w niewlasciwym czasie w niewlasciwym miejscu i porze to wszystko moze sie zdarzyc nawet w wlasnym lozku :) co do samochodyu to jest dettlef choc juz znaki fabryczne zamalowalem ale mysle ze niczym sie nie rozni od innych "dzziadkow" no moze tym ze troszke dluzsze trasy robi.
dzieki za oferte fis i byc moze uda sie z niej skorzystac w nastepnym roku ,choc i w tym roku wracajac z kazachstanu jechalem przez moskwe i prakowalem mysle ze nienajgorzej przez 3 dni /moze to nagroda byla ze nikt sie nie czepil :) / dowod nizej :)

medard - 2008-10-01, 18:10

ciag dalszy z czeczeni a scislej z groznego
Tadeusz - 2008-10-01, 18:46

Medardzie.
Czy wsie czeczeńskie sprawiają równie ponure wrażenie? Jacy dla takiego wędrownika są miejscowi - przyjaźni czy nieufni? Jak reagują na polskie barwy i symbole? Chodzi zarówno o Czeczenów jak i o Rosjan.
Pytań do Ciebie mam bez liku, ale zostawię je do naszego spotkania. :-D

pilocik - 2008-10-01, 19:34

Szkoda że nie możemy się spotkać w najbliższym czasie, bo też mielibyśmy wiele pytań i chętnie posłuchalibyśmy Twoich opowieści. Ty jesteś prawdziwym podróżnikiem a my jesteśmy tylko turystam. Pozdrawiamy i życzymy realizacji kolejnej wyprawy do Indii, ale na nas nie możesz liczyć niestety.Dla nas na razie to za daleko.Dopiero zaczynamy przygodę z kamperowaniem. :)
MAREKH - 2008-10-01, 20:14

Medal za odwagę-zdjęcia wspaniałe,przypominają Chorwację przed 10 laty. :spoko
medard - 2008-10-01, 21:17

to juz przedostatnia sesja z czeczeni /fotki/ :)
mysle ze na zlocie bede w stanie odpowiedziec zadowalakaco na wiekszosc pytan ale tylko w zakresie swoich spostrzezen i nielicznych rozmow ale niedlatego ze niechcialem tylko tam naprawde niewidac ludzi a bylem 3 dni /z czego wiekszosc czasu przestalem na punktach kontrolnych ale tez pogadalem :) /

i jeszcze kilka fotek i temat czeczenie bedzie zakonczony :)

marek nie tylko z chorwacji w/g mnie bardziej zniszczona byla i jest bosnia ale to moje spostrzenie przez ostatnie lata jak tam jezdze i jest mnie bardzo smutno bo znam tamte strony od dawna o nikt nie potrafi odpowiedziec dlaczego tak sie stalo tym bardziej mnie to dziwi kiedy bedac na pobrzebie tito kolejki do jego mauzoleum ciagnely sie kilometrami postarma sie kiedys dac fotki z tych krajow

DAKOTA - 2008-10-02, 11:42

witam

interesowaly by mnie informacje praktyczne z calej podrozy , jak z tankowaniem , pieniadze czy karta ,gdzie wymieniac , jaka walute dobrze miec $ czy euro ,czy jakies specjalne pozwolenia ,wizy sa potrzebne

pozdrawiam z Sycyli
i zycze jeszcze wielu takich podrozy

medard - 2008-10-03, 19:39

i kilka ostatnich fotek z czeczeni

co praktycznych info to tam placi sie gotowka/przewaznie/musisz przed zaplacic potem dostaniesz paliwo ja wymienialem euro choc bez problemu plaqcilem tez ta waluta i paliwo bylo w roznych cenach tj od 16 do 25 rubli /wymiana przewaznie 1 uero=36 rubli/a ceny byly uzaleznione gdzie sie tankowalo ja np mialem spore zapasy paliwa wiec jadac i widzac ze np z kanistra mozna dostac po 16 to ile sie dalo tyle tankowalem
co do wiz to w rosji sa obowiazkowe trzeba sie liczyc z dosyc znaczna korupcja kontrolujacych ale i byly bardzo sympatyczne kontrole gdzie czestowano czajem , arbuzem pozwolono i p[okazano gdzie mozxna sie wykapac w zrodlanej wodzie ale i byly kontrole ktore byly demonstracja wladzy , sily, szczeku broni i wymuszania podarku ale i tu mozna bylo sie niezle posmiac wystarczylo niewiele , udawac ze sie nic nie rozumie :) no prawie nic :)
co do noclegow to staralem sie zawsze parkowac na jakim punkcie kontrolnym ktory wydawal sie przyjaznym dla mnie w bylo w czym wybierac :)
i na koniec wstawie tu kilka fotek z dalszej czesci mojej podrozy gdzie i tam w sposob niecodzienny wyrazono szacunek dla auta /napisano na masce /

te ostatnie fotki to nie z czeczenii i mysle ze zacheca do obejzenia dalszych fotek z mego wyjazdu pozdrawiam