Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kamperowanie - Wynajęcie kampera czy lepiej kupić używany ?

ed_camp - 2018-07-26, 14:50
Temat postu: Wynajęcie kampera czy lepiej kupić używany ?
Trudno jest znaleźć praktyczne informację dla tych którzy zaczynają swoją przygodę z caravaningiem. Nie każdego stać od razu na zakup. Więc się głowie gdzie i w jakich cenach wynająć kampera. W necie roi się od różnych ofert. Może macie sprawdzone. Nie chodzi o spamowanie reklamami tylko by udostępnić informacje innym. Informację, które pomogą im dokonać właściwego wyboru. Nawet może być to jakiś prosty blog, który opisuje to zagadnienie.
Mazur - 2018-07-26, 15:01

ed_camp Dzień Dobry, milo powitać... cenne informacje są na tym forum, ale jakieś dziwne mam wrażenie że post ma drugie dno i chcesz coś ugrać rejestrując się dzisiaj cyt. tylko by udostępnić informacje innym

Wybór jest prosty:
1 . nie wiesz czy polubisz kamperować = wypożyczyć
2. chcesz kamperować = wypożyczyć dogodny model i sprawdzić czy pasuje = kupić z podobnym układem wnetrza.
3. masz mało kasy a wiesz, ze to lubisz = kup
3. masz kasy jak lodu = kupna próbe , a jak bedzie nie tak, to sprzedaj i kup inny

Ceny w wypozyczalniach są podobne, zależne od sezonu więc nie ma co się rozwodzić.

ed_camp - 2018-07-26, 15:05

Mazur napisał/a:
ed_camp Dzień Dobry, milo powitać... cenne informacje są na tym forum, ale jakoś dziwnie mam wrażenie że post ma drugie dno i chcesz coś ugrać (tylko by udostępnić informacje innym)

Wybór jest prosty:
1 . nie wiesz czy polubisz kamperować = wypożyczyć
2. chcesz kamperować = wypożyczyć dogodny model i sprawdzić czy pasuje = kupić z podobnym układem wnetrza.
3. masz mało kasy a wiesz, ze to lubisz = kup
3. masz kasy jak lodu = kupna próbe , a jak bedzie nie tak, to sprzedaj i kup inny

Ceny w wypozyczalniach są podobne, zależne od sezonu więc nie ma co się rozwodzić.

Dziękuje za super szybą odpowiedź. O to chodzi 4 praktyczne rady. Uwierz mi wiele osób się nad tym zastanawia. Może masz jeszcze jakieś dobre i cenne porady pisz.

mischka - 2018-07-26, 15:35

Kupić, pojeździć kilka miesięcy a jak się nie sprawdzi sprzedać. To zawsze będzie taniej niż wypożyczyć na kilka miesięcy...
andi at - 2018-07-26, 16:16

2 paczki papierosów dziennie x 30 dni x 12 miesięcy x 10 lat = :kamp :haha:
Mazur - 2018-07-26, 16:23

andi , czy na pewno ? :bigok
:offtopic:

Bim - 2018-07-26, 16:46

Mazur napisał/a:
jakieś dziwne mam wrażenie że post ma drugie dno i chcesz coś ugrać rejestrując się dzisiaj cyt.

Ty to normalnie jasnowidzący jesteś :lol:
https://podrozekamperem.blogi.pl/

W innym wątku kolega ed camp radzi podsyłając linka jak wyżej.

Nie prościej by było w powitaniu napisać prowadzę wypożyczalnię ;)

Bronek - 2018-07-26, 17:39

Nie palę 4i pół roku. Mam jużTVsat, klimę, solary, przetwornicę, ekspres i efoya za darmo..(ok 35 000 zł) .
Zbieram jeszcze na agregat.

Chyba sobie w końcu na Sylwestra zajaram :?: Uff.
:bigok

Bajaga - 2018-07-26, 19:46
Temat postu: Re: Wynajęcie kampera czy lepiej kupić używany ?
ed_camp napisał/a:
Trudno jest znaleźć praktyczne informację dla tych którzy zaczynają swoją przygodę z caravaningiem.

Za pierwszym razem kiedyś pożyczyłem. Ale to jest wg mnie niestety mało miarodajne. To nie daje pełnego obrazu tego sportu. Jak jedziesz nie swoim z kaucjami i jakimiś innymi zabezpieczeniami to nie jesteś u siebie. Ciężko mi to tak wyjaśnić do końca ale wynajem nie daje pełnego poglądu na kamperowanie. Chociaż i tak w sumie polecam, może potem kupisz swoją chałupę?!

stivo.lodz - 2018-07-26, 19:48

Bronek napisał/a:
Nie palę 4i pół roku. Mam jużTVsat, klimę, solary, przetwornicę, ekspres i efoya za darmo..(ok 35 000 zł) .
Zbieram jeszcze na agregat.

Chyba mnie przekonałeś, muszę zacząć palić i potem rzucić :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Bronek - 2018-07-26, 20:57

Ad fajki liczyłem po 1i 1/2 paczki dziennie, tak było a nawet więcej ..
Ad wypożyczanie jako test... ta metoda też nie dla mnie.
Zbyt skomplikowana i to jak hotel od którego uciekam.

Ale gdy ktoś nie lubi ryzyka, ma obawy czy wydanie kupy kasy będzie słuszne, to jest to metoda.
A i tak, co byś nie kombinował zawsze można lepiej wybrać.

Ja karawaningowanie testowałem na niedrogiej przyczepie, potem drugiej itd... Never ending story :spoko

MAWI - 2018-07-26, 22:07

Ludzie to mają tupet.
Albo mają nas za idiotów?
A może my tak się zachowujemy ? I dlatego?

Bronek - 2018-07-26, 23:09

MAWI napisał/a:
Ludzie to mają tupet.
Albo mają nas za idiotów?
A może my tak się zachowujemy ? I dlatego?

E tam :spoko
Tu to raczej jak sprzedawanie Eskimosom lodu.

A przy okazji w te piękne lato sobie popiszemy tym kto lepiej wybierał swojego kampera :mrgreen:

ed_camp - 2018-07-27, 09:31

andi at napisał/a:

Dobry plan biznes :) gorzej jak ktoś nie pali :haha:

andi at - 2018-07-27, 10:34

ed_camp napisał/a:
andi at napisał/a:

Dobry plan biznes :) gorzej jak ktoś nie pali :haha:

Ja też nie pale , ale jakoś musimy wytłumaczyć sami sobie ,że gdzieś tam zaoszczędziliśmy :haha:

To możemy teraz wydać na zakup kamperka :spoko

piotr.sto - 2018-07-27, 13:03

Jest jeszcze jedna zmienna, która w pewien sposób pomoże odpowiedzieć na pytanie: "kupić czy wypożyczyć?". A mianowicie czas, jaki będziesz spędzał w kamperze. Jeżeli to ma być jeden wyjazd w roku na 2 tygodnie - wystarczy wypożyczać. Odchodzą koszty zakupu, ciągłego doposażania, ubezpieczeń, przeglądów, napraw etc. Natomiast jeżeli chcesz kampera wykorzystywać dużo częściej - kilka wyjazdów po 2 - 3 tyg., poza tym co któryś weekend - tylko kupić, bo wówczas kamper to będzie Twój drugi dom.
Bronek - 2018-07-27, 14:59

Ekonomicznie podchdząc w 99% kamper czy wypożyczony, czy kupiony jest nieopłacalny.
I takie podejście do kampera jest bez sensu.
Owszem można optymalizować koszty takiej formy wypoczynku, ale interesu się na tym nie zrobi.

Wędkarz, myśliwy na przyład, czy inny "morderca" oprócz grzybiarza, bo "samobójca" , poświęca masę czasu na hobby a niekoniecznie Tylko strzela i łowi.
:mrgreen:

Mając kampera nic nie muszę, wypożyczając niestety tak. I to ta zasadnicza różnica.

Nie widzę logistycznej różnicy we wczasach last mineta, czy all inclusive, a wypażyczaniem kampera.
W tych wszystkich przypadkach, trzeba...... właśnie trzeba, dotrzymać terminów. :-P

piotr.sto - 2018-07-27, 15:38
Temat postu: Re: Wynajęcie kampera czy lepiej kupić używany ?
ed_camp napisał/a:
Nie każdego stać od razu na zakup.

Ile osób, tyle sposobów na życie i spędzanie wolnego czasu. Dla Bronka jednym z najważniejszych czynników jest "nic nie muszenie" i nie przejmowanie się żadnymi terminami przy kamperowaniu. Ale założyciel wątku wspomniał o ograniczeniach finansowych. Dlatego dla niego prawdopodobnie czynnik czasu spędzonego w kamperze także będzie istotny.
Bronek, masz rację. Kemperowanie - patrząc zupełnie z boku i bez emocji - jest zupełnie nieekonomiczne. Ale co z ludźmi, którzy też chcieliby poznać taki sposób spędzania czasu, ale mają bardziej ograniczone zasoby budżetowe? Oni właśnie przeanalizują, ile czasu będą spędzać w kamperze.

Bronek - 2018-07-27, 15:50

I zgoda, ale to nie są tanie rzeczy :spoko
piotr.sto - 2018-07-27, 16:00

No niestety nie :pifko
ed_camp - 2018-07-31, 13:36

W zasadzie planując wakacje trzeba się nastawić na wydatki i obliczyć swój budżet. Każdy orze jak może tak się mówi. Nie mniej uważam, że raz w życiu warto ponieść koszty i wypożyczyć kampera i poczuć ten klimat caravaningu.
Bajaga - 2018-07-31, 19:03

ed_camp napisał/a:
W zasadzie planując wakacje trzeba się nastawić na wydatki i obliczyć swój budżet. Każdy orze jak może tak się mówi. Nie mniej uważam, że raz w życiu warto ponieść koszty i wypożyczyć kampera i poczuć ten klimat caravaningu.

Oczywiście warto pożyczyć "by poczuć klimat" i ogólnie co i jak. Zakładając, że człowiek nie kamperuje więcej niż miesiąc w roku to kupowanie kampera za worek pieniędzy (tak mniej więcej ponad 150-200 tys) jest całkiem nie opłacalne ekonomicznie.
Ale picie, palenie i parę innych powiedzmy hobby też jest cholernie nie opłacalne :mrgreen: A słyszałem, że są nawet tacy co płacą abonament rtv! Ci to dopiero znaleźli sposób na bezsensowne wyrzucanie pieniędzy :lol:

izola - 2018-07-31, 23:22

posiadanie Kampera ,,,u niejednego to nie hobby, to prestidge,,,często jest jeszcze oślepienie w kierunku ,,,zastaw się a postaw się :haha:

Jakiś cel ma to ww pytanie - kupić czy wypożyczyć, ale jaki? ;)

Spax - 2018-07-31, 23:33

izola napisał/a:
Jakiś cel ma to ww pytanie - kupić czy wypożyczyć, ale jaki?

Izola - nie podpuszczaj. Celem jest cel, w który trzeba trafić. Nigdy nie było inaczej. :diabelski_usmiech

mischka - 2018-08-01, 09:00

izola napisał/a:
Jakiś cel ma to ww pytanie - kupić czy wypożyczyć, ale jaki? ;)

a Ty jakie pytanie byś zadała chcąc wcisnąć darmową reklamę wypożyczalni na forum?

ed_camp - 2018-08-01, 10:23

Jedno z chińskich powiedzeń mówi "Kto pyta, jest głupcem przez pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim do końca".