Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Hand made - ręczna robota - brzydki zapach wody z kranu

Sosna91 - 2018-07-30, 23:25
Temat postu: brzydki zapach wody z kranu
zakupiłem drugiego kamperka z wloch, niestety stal pare lat nieuzywany, wszystko dziala ale do rzeczy,

po odkreceniu kranów czy to w kuchni czy w lazience, czy to ciepla czy zimna czuc taki dziwny zapach wody.

zbiornik 100l plastikowy wygląda na czysty, na spodzie odrobina żółtego piachu, do tego truma bojler lecz gdy odkrecam zimna to raczej go omijam a czuc tak samo, zuzylem juz z 200l a wiec 2x uzupełnialem i nadal czuc,

sa jakies specyfiki ku temu?

Comsio - 2018-07-31, 07:20

Kwasek cytrynowy wsyp z parę torebek zalej wodą, odczekać że 4 godz. :kawka:
dziwaczek - 2018-07-31, 07:26

Zdezynfekój instalację, wyczyść zbiornik. Nie wiadomo co tam było może ktoś wlał ropę do zbiornika wody i dlatego wszystko capi?
Do dezynfakcji są specjalne preparaty, może też być chlor taki do basenu - tylko mało ( kilka gram) bo jak go nawalisz wszystko będzie waliło chlorem, wypłucz kilka razy. Chlor przy okazji zdezynfekuje zbiornik wody szarej a zniego też może walić. Można też użyć aktywny tlen ale niewiem jaki to preparat - koledzy niech podpowiedzą. Jest też taka substancja co można dodać do wody aby się niepsuła ale nieznalazłem co to???
Kwasek cytrynowy też używałem działa i jest bezpieczny ale wolę chlor pamiętam wodę chlorowaną z dzieciństwa - jestem przyzwyczajony :mrgreen:

Sosna91 - 2018-08-02, 19:19

dzieki za pomoc, jestem w uk aktualnie nim wiec troche gorzej z dostepem ale poszukam.

a co myslicie o coli? gdzies przeczytalem ze tez dobra, wlac z 2litry i przeplukac pare razy?

Martin B - 2018-08-02, 20:50

hallo ! w drogeri napewno znajdziesz plyn z chlorem marki Domestos (raz na rok to robie )1 litr na 100 wody ...pojechac po dziurayh ...wszystkie krany otworzyc by woda pezeleciala ...boler na ciepla terz ta mieszanka wypelnic...pare godzin ma postac ,potem wszystko wylac i swierza woda wyplukac maly zapach z chloru po czasie sie ulotni.W wypadku duzego zanieczyszczenia powtorzyc cala procedure :spoko
zbyszekwoj - 2018-08-02, 22:20

Sosna91 napisał/a:
o myslicie o coli? gdzies przeczytalem ze tez dobra, wlac z 2litry i pr

Można i whisky nalać, ale lepiej wypić , a woda i tak raczej do mycia. :ok

Skwarek - 2018-08-02, 22:55

A ja używam raz do roku chlor szok, taki do basenów kąpielowych. Można kupić w markecie na dziale z basenami. Najlepszy podchloryn ale trudno dostępne. :spoko
dominik - 2018-08-05, 11:09

Potwierdzam tabletka do basenu bez chloru z aktywnym tlenem robi robotę.