| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Śmieszny panel fotovoltaiczny
Darek Szczecin - 2018-08-02, 01:05 Temat postu: Śmieszny panel fotovoltaiczny Mam takie coś potestuję, sprawdzę co warte
silny - 2018-08-02, 04:37
A jak , gdzie to to, ustawić
Darek Szczecin - 2018-08-02, 07:48
| silny napisał/a: | A jak , gdzie to to, ustawić | . Wynika z budowy że można z tym zrobić wszystko. Powiesić położyć oprzeć, łączyć kilka sztuk szeregowo . Ogranicza nas tylko wyobraźnia i długość kabli
Bronek - 2018-08-02, 08:53
Darek ile toto wazy . Ja mam taki podobny fotowoltaiczny "neseser" ale dosyć ciężki .
To dobre by "konserwować" akumulator silnikowy gdy solary obsługują tylko budę .
PS . Potrzebna Ci ta waga na już ? Bo bym jeszcze kilka dni ja potestował >
siemie - 2018-08-02, 09:26
To jest solar typu Flex, bardzo lekki
https://tiny.pl/g62dq
Bronek - 2018-08-02, 09:35
Do tej mojej walizki jest regulator i wyjście na odbiornik .. Chyba go wydłubie z sztywnego opakowania
Darek Szczecin - 2018-08-02, 10:45
| Bronek napisał/a: | Darek ile toto wazy . Ja mam taki podobny fotowoltaiczny "neseser" ale dosyć ciężki .
To dobre by "konserwować" akumulator silnikowy gdy solary obsługują tylko budę .
PS . Potrzebna Ci ta waga na już ? Bo bym jeszcze kilka dni ja potestował > |
Waga mi nie potrzebna , więc spoko. Ten solarek waży bardzo mało bo to takie cieniutkie jest tak na odczucia to około kilograma , tylko potrzeba jeszcze jakiś regulatorek, a łącząc takie 4 w szereg można to oblecieć tarcerem 20A, mają dość niskie napięcie więc bez problemu można to zrobić, a 4 to już 20A jeśli to co na tabliczce to prawda. 20A z 4 kg i z ceną 1/3 to już można pomyśleć. Jutro będę wiedział może wyrwę parę sztuk w dobrej cenie
andi at - 2018-08-02, 10:50
Jak co to się pisze na jeden
zbiegusek - 2018-08-03, 07:17
To ja też uprzedzająco wsadzam palec pod budkę. ;)
ferguson - 2018-08-03, 08:00
Te 100W jest z walizki, czy z jednego.
mischka - 2018-08-03, 11:03 Temat postu: Re: Śmieszny panel fotovoltaiczny
| Darek Szczecin napisał/a: | Mam takie coś potestuję, sprawdzę co warte |
Koniecznie podziel się wrażeniami. Opinie w necie są raczej przeciętne, ciekawe co wykaże niezależny test.
Darek Szczecin - 2018-08-03, 11:23
| ferguson napisał/a: | | Te 100W jest z walizki, czy z jednego. |
tu nie ma żadnej walizki, to jest flex panel składany na pół zapakowany w taki material ochronny z rączkami
po złożeniu ma 540x530x8mm
Darek Szczecin - 2018-08-03, 11:27 Temat postu: Re: Śmieszny panel fotovoltaiczny
| mischka napisał/a: | | Darek Szczecin napisał/a: | Mam takie coś potestuję, sprawdzę co warte |
Koniecznie podziel się wrażeniami. Opinie w necie są raczej przeciętne, ciekawe co wykaże niezależny test. |
jakiś kontrolerek gdzieś mam w garażu jak znajdę to złożę mały układzik do testów
Darek Szczecin - 2018-08-06, 09:21
testy wykonane, miałem w garażu kontroler Epever, trochę motałem się z akku ale też leżała jakaś stara bateria motocyklowa z napięciem 9,5V . Układ zmontowałem wieczorem, jak o 8 rano poszedłem zobaczyć co się dzieje, to bateria już nabita i ładowanie około 0.8A, więc musiałem trochę rozładować jakimś odbiornikiem. Wyniki które otrzymałem wskazują że solar osiąga moc około 80W i prąd ładowania uzyskałem 4A , może jak bym się jeszcze postarał i poczekał na lepsze słońce to było by lepiej ale i tak wg mnie jest OK. Cena regularna tego solarka wg mnie za wysoka, 1/3 ceny to dobry zakup. Rozprułem oczywiście futerał od tyłu zobaczyć co tam jest , nic tam nie ma ciekawego dwa panele o grubości 2mm połączone równolegle taśmą plecionką. Jak uda mi się zdobyć w głupiej cenie to dam znać na tą chwilę dostałem 2 szt na testy . Można po rozcięciu futerału wydobyć oba panele, bardzo łatwo to zrobić i wg mnie połączyć szeregowo, efekt powinien być lepszy i wtedy tradycyjnie przykleić gdzie się chce.
SZMUN - 2018-08-06, 09:26
Świetny test Darek Szczerze mówiąc to myślałem że będzie mniej wydajny. Szkoda że nie flex.
Darek Szczecin - 2018-08-06, 09:31
| SZMUN napisał/a: | Świetny test Darek Szczerze mówiąc to myślałem że będzie mniej wydajny. Szkoda że nie flex. |
jak nie Flex? wygina się jak szalony możne nawet w rulon da się zwinąć
Bronek - 2018-08-06, 09:34
Fleksa to inaczej kątówka
Czy da się wygiąć aż tak ? 90 st ? Jak nie to nie flex
Kwestia chyba izolacji łączy i kwita .
pasza - 2018-08-06, 10:03
Jest tego na ali trochę:
80W z kontrolerem 3kg i cena ponad 2x niższa 92Eu + darmowa wysyłka z Hiszpanii.
W sumie ciekawe małe i lekkie ale to tylko do użycia na kempingu choć i tam mogą to zwinąć, a jak już jesteśmy na kempingu to mamy prąd wliczony lub za 3 Eu więc?
https://www.aliexpress.co...2865959540.html
mischka - 2018-08-06, 10:14
pasza, jesteś doświadczonym kamperowcem to wiesz kiedy taki panel przydaje się najbardziej.
pasza - 2018-08-06, 10:20
| mischka napisał/a: | pasza, jesteś doświadczonym kamperowcem to wiesz kiedy taki panel przydaje się najbardziej. |
I po co takie bezsensowne docinki?
Przyda się awaryjnie lub w świecie gdzie niema złodziei bo nawet na kempingu szybko by zniknął nie pilnowany
Darek Szczecin - 2018-08-06, 10:51
| pasza napisał/a: | | mischka napisał/a: | pasza, jesteś doświadczonym kamperowcem to wiesz kiedy taki panel przydaje się najbardziej. |
I po co takie bezsensowne docinki?
Przyda się awaryjnie lub w świecie gdzie niema złodziei bo nawet na kempingu szybko by zniknął nie pilnowany |
Tu nie ma o co się naparzać . Jeśli będzie tego więcej bo te dwa co dostałem były uszkodzone, w senie nowe ale nie działały, a nie działały, ponieważ kabelek od Plusa był nie przylutowany tylko przyklejono ciepłym klejem obok blaszki . Tak chińczyki szybko produkowały że o lutowaniu zapomnieli. Jeśli sensowne będzie wbić się w ten temat to będzie tego dużo. Ten pokrowiec to durnowate jest , ale po rozpruciu wyciągamy dwa panel typu Flex o parametrach jak na po moim teście i wtedy można już tradycyjnie lepić kleić co bądź. Wymiar pojedyńczego ogniwa to około 540x530x2mm więc można łatwo na dachu rozmieścić klika takich kwadratów i łączyć szeregowo równolegle parami, jak kto lubi
tom-cio - 2018-08-14, 17:13
Darek ,ja też sie pisze na jeden ,wlasciwie jedna torbe
|
|