Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ile powinien palić Doblo Maxi 1,9Multijet ?

jaro670 - 2018-08-05, 11:45
Temat postu: Ile powinien palić Doblo Maxi 1,9Multijet ?
Ile według Was powinien Doblo Maxi ( wydłużany) z silnikiem 1,9 Multijet (105KM) , mój pali w trasie 6,8 a w mieście 7,4 co mnie przeraża bo mamy sierpień i latam nim pustym a co to będzie jak przyjdzie zima. Kupiłem go jako karetkę i przerabiam na mikro-kamper tylko to spalanie mnie przeraża.
Moja była miała Fiata Stilo z tym silnikiem i to cudo brało po trasie około 5 a zdarzało się zejść poniżej 5 a w mieście max 6,5 i to zimą. Myślałem ze tu też tak będzie zwłaszcza że obie fury ważą podobnie bo około 1400kg a tu wielkie rozczarowanie i coraz bardziej się zastanawiam czy to ma sens tymbardziej że używać go będę jako jedno auto do wszystkiego, m in na dojazdy do pracy ( ok10km). Czy to spalanie jest normalne czy da się z nim jakoś zejść ? Z góry dzięki za wszelkie informacje.

erikson - 2018-08-26, 09:19

a wysokości maja te auta podobne,moze wchodzi tu w gre opór powietrza jaki daja te auta, a także szerokość opon,przełożenia skrzyń,kondycja silników- sprawność układu wtryskowego itd. karetka nie byla przeznaczona do sporadycznej jazdy w niedziele do kościoła,lecz do codziennej pracy,po prostu może byc więcej styrana juz.
andi at - 2018-08-26, 10:22

Najlepiej jedz autem co 2 dzień to zaoszczędzisz haha :spoko
amples - 2018-08-26, 11:03

jaro670 napisał/a:
Czy to spalanie jest normalne czy da się z nim jakoś zejść

Spalanie dostawczaka z budą większa-kanciastą , chcesz porównywać do opływowej osobówki :?:

Mazur - 2018-08-26, 11:25

Mam Doblo z takim samym silnikiem, nie maxi , ale z boxem dachowym, spalanie podobne.