|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Lodówka na 230V, a przetwornica i solar?
Turok - 2018-08-06, 22:21 Temat postu: Lodówka na 230V, a przetwornica i solar? Podobno nie ma głupich pytań, więc....
Sporo się naczytałem o zaletach lodówek kompresorowych, a że stara umiera...
Ceny są mocno zaporowe, więc pomyślałem, że może zwykła lodówka na 230V + przetwornica dadzą radę...
To co już (prawie) wiem:
- potrzebuję przetwornicy sinusoidalnej o mocy ok 1500W.
- mała lodówka bierze około 200W/24H, więc teoretycznie akumulator 80Ah powinien zasilić taką lodówkę przez 4 dni?
To czego nie wiem:)
- czy panel solarny o mocy 50W da radę doładowywać taki akumulator?
- czy (każdą) przetwornicę mogę podłączyć pod regulator solara?
- czy w trakcie jazdy można używać takiej zwykłej sklepowej lodówki, czy szlag ją trafi?
Z góry za wszelkie podpowiedzi:)
wirefree - 2018-08-06, 22:27
Zapomnij, duzo taniej wyjdzie cie naprawa starej lodowki. Ja uzywałem i nigdy nie narzekalem nawet w upaly absorpcyjny elektrolux dawal rade. O sprzeta w kamperze trzeba dbać to beda sprawne latami. Naczytałeś się jakichś bzdur i masz nadzieje za 5zł mieć extra chlodzenie a tak sie nie da.
pasza - 2018-08-06, 22:39 Temat postu: Re: Lodówka na 230V, a przetwornica i solar?
Turok napisał/a: | - czy panel solarny o mocy 50W da radę doładowywać taki akumulator? |
myślę że sama przetwornica 1500W która nie kosztuje majątku zje więcej energii nie zasilając niczego jak taki panel 50W da ci energii stojąc w cieniu w upale.
Pomyśl o tym i pomyśl ile musiałbyś mieć realnie paneli aby zasilić i lodówkę i to co zasilasz stojąc w upale z 4dni w cieniu.
Suliki - 2018-08-06, 22:45
wszystko zależy jak kamperujesz... Ja właśnie wymieniłem kompresorową na absorpcyjną. Jak jedziesz od słupka 230V do słupka - kompresyjna się sprawdza ( o ile nie denerwuje cię dźwięk agregatu i wentylatorka ). Jak parkujesz na dziko to 2-4 dni z 150W solarem i bateryjką 100Ah przy dobrym nasłonecznieniu da radę, jak dłużej lub pogoda się psuje to kiepsko z prądem ( dla 100l Waeco ). Solar 50W to raczej dużo nie naładuje.
stan1april - 2018-08-06, 23:01
Zamiana starej wysłużonej lodówki na nową kompresorową ma sens i sprawdza się bardzo dobrze.
Koledzy mają już po kilka lat i są zadowoleni.
Przeczytaj relację z budowy kolegi Kaszuba.
On tam wszystko ładnie opisał.
Powinieneś pomysleć o panelu minimum 100W i aku 115 - 120 Ah.
Mozesz zrobić system włączania przetwornicy tylko wtedy gdy lodówka potrzebuje prądu czyli kiedy termostat da znać , że trzeba załączyć kompresor . Nie jest to trudne potrzeba dwa przekazniki i trochę swojej pracy .
Pozdrawiam
SZMUN - 2018-08-06, 23:10
Hehe... wiedziałem że zdania będą podzielone - nie pierwszy raz. Czekam na rozwój sytuacji bo stoję przed podobnym dylematem
pasza - 2018-08-06, 23:39
stan1april napisał/a: | Zamiana starej wysłużonej lodówki na nową kompresorową ma sens i sprawdza się bardzo dobrze.
Koledzy mają już po kilka lat i są zadowoleni.
Przeczytaj relację z budowy kolegi Kaszuba.
On tam wszystko ładnie opisał.
Powinieneś pomysleć o panelu minimum 100W i aku 115 - 120 Ah. |
on pisze o panelu 50w a Kaszub ma panel 270w jak nie więcej ? + drogi kontroler wielki aku itd., przepraszam ale jak ty sobie wyobrażasz zasilenie takiej lodówki w upale będąc w cieniu przez 4 dni z 100W panelem który ci da z ~15W przez powiedzmy 12 godzin w dzień i nawet jak piszesz stosując system startowania przetwornicy?
Wszystko zależy gdzie się stoi jak kameruje, ale w upale nie ma zmiłuj się każdy staje w cieniu widząc te 32 czy 40 stopni a nawet i więcej w cieniu.
stan1april - 2018-08-07, 00:00
Kazdy ma prawo sam decydować o rozwiązaniach dla siebie . Ja tylko podpowiadam .
Tutaj masz doskonale opisane co i jak zeby to wszystko działało .
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=30594
I tak bez względu na ilośc komentarzy i rad sam wybierzesz najlepsze dla siebie rozwiązanie .
pasza - 2018-08-07, 01:27
stan1april napisał/a: | Kazdy ma prawo sam decydować o rozwiązaniach dla siebie . Ja tylko podpowiadam .
Tutaj masz doskonale opisane co i jak zeby to wszystko działało .
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=30594
I tak bez względu na ilośc komentarzy i rad sam wybierzesz najlepsze dla siebie rozwiązanie . |
Czytałem to i na pytanie me do Kaszuba co będzie jak postoisz w parę dni w cieniu wiedział co się stanie, teoretycznie to będzie działać nawet i na 100-200W panelu bo słońce zmienia pozycję i nie zawsze jest cień.
Ale jak stoimy pod drzewami na kepingach które widziałem to zaledwie kilka dni i kaput lodówka nie działa a inwerter się resetuje nie ma zmiłuj się tego nie przeskoczysz koniec kropka, jest sporo kempingów gdzie masz zacienienie takie że i 500-600W panel nie wyrobi tylko na lodówkę i straty inwertera.
Chyba że nie stoimy dłużej jak kilka dni , już o wiele lepiej to wypada zimą niż latem ale wtedy to i lodówka nie jest tak potrzebna bo w bagażniku będę miał te 5 czy 10 stopni a na drzewach brak liści i tym samym głębokiego cienia jeśli stanę na tym samym zalesionym kempingu.
Edit:
Jeśli stoimy w upalne dni co logiczne w cieniu to jeśli kable będą na tyle długie i dosięgną słońca to te 80W da więcej jak 500W na dachu https://www.camperteam.pl...p=731852#731852
Tylko pytanie po uj nam te 500w na dachu za tysiące + mppt, aku,invertery i inne pierdoły które się będą tylko psuć a im więcej tego tym większe prawdopodobieństwo że coś padnie i lodówka nie będzie działać wcale.
mischka - 2018-08-07, 04:57
pasza napisał/a: | Ale jak stoimy pod drzewami na kepingach | to jest prąd i wtedy panel w ogóle nie jest potrzebny a lodóweczka pracuje że aż miło. Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy.
Bronek - 2018-08-07, 07:49
Dlatego wymyślono mało sprawne ale działające drogie lodówki 12v /230v /gaz i ostatecznie Lidla oraz Biedronkę.
Tak jak Świstak napisał : kompresorowa jest idealna gdy mamy "elektrownię i duży magazyn energii"
Per saldo taniej nie będzie a na pewno ciężej. Komfort kosztuje, choćby Prawko kat C i viatol.
SZMUN - 2018-08-07, 09:30
Wygląda na to że muszę zajrzeć do mojej absorbcyjnej i się z nią przeprosić. Chyba palnik mi nie pali
bert - 2018-08-07, 09:35 Temat postu: Re: Lodówka na 230V, a przetwornica i solar?
Turok napisał/a: | Podobno nie ma głupich pytań, więc....
Sporo się naczytałem o zaletach lodówek kompresorowych, a że stara umiera...
Ceny są mocno zaporowe, więc pomyślałem, że może zwykła lodówka na 230V + przetwornica dadzą radę...
To co już (prawie) wiem:
- potrzebuję przetwornicy sinusoidalnej o mocy ok 1500W.
- mała lodówka bierze około 200W/24H, więc teoretycznie akumulator 80Ah powinien zasilić taką lodówkę przez 4 dni?
To czego nie wiem:)
- czy panel solarny o mocy 50W da radę doładowywać taki akumulator?
- czy (każdą) przetwornicę mogę podłączyć pod regulator solara?
- czy w trakcie jazdy można używać takiej zwykłej sklepowej lodówki, czy szlag ją trafi?
Z góry za wszelkie podpowiedzi:) |
nie wiesz jeszcze jednego, że do prądu branego przez lodówkę musisz dodać prąd brany przez przetwornicę
Turok - 2018-08-07, 17:05 Temat postu: Re: Lodówka na 230V, a przetwornica i solar?
bert napisał/a: |
nie wiesz jeszcze jednego, że do prądu branego przez lodówkę musisz dodać prąd brany przez przetwornicę |
To jak podłączę lodówkę 60W to będzie brało 5A (chyba) + ile dołoży przetwornica?
Turok - 2018-08-07, 17:14
Bronek napisał/a: | Dlatego wymyślono mało sprawne ale działające drogie lodówki 12v /230v /gaz i ostatecznie Lidla oraz Biedronkę.
Tak jak Świstak napisał : kompresorowa jest idealna gdy mamy "elektrownię i duży magazyn energii"
Per saldo taniej nie będzie a na pewno ciężej. Komfort kosztuje, choćby Prawko kat C i viatol. |
Porządnie zimne piwo jest warte każdej ceny:):) Szczególnie na wakacjach w upale:)
wirefree - 2018-08-07, 17:41
Sprawna absorpcyjna daje rade podobnie jak mała kompresorowa, a mała kompresorowa to pamiętaj że może podczas normalnej pracy pobiera tylko 80W albo mniej ale przy starcie to może być 400W i wiecej i jak bedziesz miał słabe aku to ten zestaw nie wystartuje.
dlatego producenci kamperów stosują sprawdzone od lat absorpcyjne i tego sie trzymaj.
jb - 2018-08-08, 07:57
wirefree napisał/a: | ... producenci kamperów stosują sprawdzone od lat absorpcyjne i tego sie trzymaj. |
Myślę, że się zagalopowałeś. Porównujemy tu lodówkę absorbcyjna z kompresorową 230 V zasilaną z inwertera. Lodówki kompresorowe 12 V dedykowane do kampera to inna bajka i nietrudno je spotkać w nowych kamperach. Tylko ta cena.
Flag - 2018-08-08, 08:49
wirefree napisał/a: | Sprawna absorpcyjna daje rade podobnie jak mała kompresorowa, a mała kompresorowa to pamiętaj że może podczas normalnej pracy pobiera tylko 80W albo mniej ale przy starcie to może być 400W i wiecej i jak bedziesz miał słabe aku to ten zestaw nie wystartuje.
dlatego producenci kamperów stosują sprawdzone od lat absorpcyjne i tego sie trzymaj. |
Aż gęsiej skórki dostaje jak czytam takie głupoty, zastanawiam się czym to jest spowodowane? Nie stać Cię czy jesteś aż tak bardzo ograniczony? Mam nadzieje ze moderator usunie te herezje albo opatrzy tagiem "bajki"
Turok - 2018-08-08, 20:43
Dziś miałem okazję wypróbować sprawną absorbcyjną podłączoną pod 230V, stała w cieniu, wymontowana z campera, zamrażalnik z lodem,a lodówka nie schłodziła przez 10h porządnie dwóch butelek z wodą, były letnie....
To, że nie chcę absorbcyjnej to już prawie pewne
SZMUN - 2018-08-08, 21:05
No właśnie chodzi jeszcze o efektywność (skuteczność) działania. Moją dziś rozebrałem i udało się pierwszy raz odpalić na gazie
Przez pół godziny spadek o 5 stopni. Czy to dużo?
Przez półtorej godziny 8 stopni. Z 37,3 do 29,2 no i w zasadzie na tym się skończyło
Czytałem już post ŚWISTAKA i zastosuję się do jego uwag w sprawie usuwania usterek lodówek absorpcyjnych no bo właśnie...
Jakie uzyskuje się najniższe temperatury?
Flag - 2018-08-08, 21:50
absorbcyjna schlodzi nawet do -10 ale powietrze jak sie ją zaladuje to schlodzenie trwa tydzien o ile jej sie nie otwiera, przy normalnym uzytkowaniu i pelnym zapelnieniu to mozna ją nazwać szafką a nie lodówką
Tak, mialem absorbcyjna pare lat i bardzo chwaliłem!! jak wymieniłem na sprezarkową to do dzis mi sie chce smiac ze mogłem kiedys uwazac ze to było dobre
SZMUN - 2018-08-08, 22:55
Czyli to że tak wolno mi temperatura później spadała to normalne? Najlepiej zatem byłoby ją schłodzić do powiedzmy 5 stopni i wtedy odpalić. Obserwować czy utrzymać temperaturę.
Swoją drogą nie wiem czy się przekonam do absorpcyjnej. Gaz, do tego wentylacja... zrobię jeszcze 2 testy. Dzięki z informację.
Turok - 2019-07-17, 17:00
Wracając na chwilę do tego wątku - po ostatnich wakacjach jestem mega zadowolony z decyzji o montażu lodówki kompresorowej i przetwornicy:) Wszystko działa idealnie a piwko było aż za zimne:) Solar 180W, akumulator 100Ah, lodówka 50W - wg mnie bardzo dobrze zbalansowany zestaw - w ciągu dnia solary dawały prądu tyle ile potrzebuje lodówka - w nocy wiadomo - sam aku, a kolejnego dnia solar dawał prądu tyle co pobiera lodówka + uzupełnił cały aku, który został wyeksploatowany przez noc:)
|
|