Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

W TV, Internecie - Zawalił się most we Włoszech

Andrzej 73 - 2018-08-14, 23:05
Temat postu: Zawalił się most we Włoszech
Taką informację znalazłem , co mnie zaniepokoiło.
Jeżdżę do Włoch dość często i mam teraz obawy przed utratą życia.
https://wiadomosci.wp.pl/zawalil-sie-wiadukt-na-wloskiej-autostradzie-w-genui-dziesiatki-zabitych-6284281905977473g

A tu informacja bliższa mojemu sercu , bo niebawem mam po tej autostradzie śmigać niemalże codziennie.

https://autokult.pl/31934,wloskie-wiadukty-na-a1-do-rozbiorki-sa-juz-na-etapie-prac-wykonczeniowych

:spoko

CORONAVIRUS - 2018-08-15, 00:48
Temat postu: Re: Zawalił się most we Włoszech
Andrzej 73 napisał/a:
Taką informację znalazłem , co mnie zaniepokoiło.
Jeżdżę do Włoch dość często i mam teraz obawy przed utratą życia.

Tam już nie stracisz życia , nie dojedziesz ... obawiaj sie w Polsce , tu też sporo wypadków .

Andrzej 73 - 2018-08-15, 06:49

Cytat:
Tam już nie stracisz życia , nie dojedziesz .

Chcesz powiedzieć , że jest wiele takich mostów które mogą się zawalić w każdej chwili?
Wypadki wypadkami , ale tego typu budowle nie powinny stwarzać zagrożenia dla uczestników dróg.

grzegorz_wol - 2018-08-15, 08:07

Przykład przytoczony wskazuje, że jednak drogowcy tego pilnują. Próbki betonu użytego do budowy mostu trzyma się w magazynach przez lata. Ciotka żony robiła kiedyś inspekcję mostu w centrum Piły okazało się że popękały liny stalowe wewnątrz konstrukcji i most wisiał na dwóch ostatnich. Zamknęła most w ten sam dzień. W mieście był dym przez kilka miesięcy.

U makaronów to o jakości betonu to decyduje pewnie nie inżynier a mafia będzie taki ile cementu sypną.
Sam jak jadę przez Brennero i widzę te pordzewiałe barierki to mam mieszane uczucia. Teraz się wzmocnią.

CORONAVIRUS - 2018-08-15, 09:03

Andrzej 73 napisał/a:
[
Wypadki wypadkami , ale tego typu budowle nie powinny stwarzać zagrożenia dla uczestników dróg.

Piszesz jak by były jakiekolwiek budowle które mogą zagrożenia stwarzać ...

Socale - 2018-08-15, 10:33

No ale jednak na A1 włoskie wiadukty Polskich norm nie spełniają. Wnioskuję że jakieś procedury zostały wykonane choć raz rzetelnie.
A ten we Włoszech... no takie sceny nie raz widzieliśmy w filmach ale tam nikt nie ucierpiał. Tu w realu, qrde.

grzegorz_wol - 2018-08-15, 11:01

Częściowo w temacie jak ktoś lubi klimat tajemnic Riese czy II wojny światowej to przykład jak z betonu budowali Niemcy kilkadziesiąt lat temu:

https://www.youtube.com/watch?v=cz-Hn7BFQuI

od 31 minuty

Andrzej 73 - 2018-08-15, 13:18

Myślę , że Włosi budując obecny odcinek Częstochowski wprowadzili oszczędności i zmienili dostawce betonu i to spowodowało poprawę owych wiaduktów. Jak to mówią chytry dwa razy traci.
:spoko

stander - 2018-08-15, 20:53

Andrzej 73 napisał/a:
Myślę , że Włosi budując obecny odcinek Częstochowski wprowadzili oszczędności

Ta budowa to jedna wielka oszczędność.Miałem przyjemnosć składać ofertę realizacji robót .Po pierwszym spotkaniu i wymianie poglądów na temat harmonogramu realizacji i konieczności dotrzymania reżimu technologicznego oraz cen jakie zostaly zaproponowane podziękowałem.Kawa była niezła :spoko