Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Prośba o pomoc w wycenie kampera...

KASZUB - 2018-08-18, 17:04
Temat postu: Prośba o pomoc w wycenie kampera...
Witam wszystkich.
Wpadlem na pomysł żeby sprzedać aktualnego kampera. Jeśli ktoś nie widział budowy w stopce na dole jest link.
Kamper ukończony w zasadzie 98%. Zostało kilka elementów do pomalowania i polerka. Tak żeby było perfekcyjnie.

Baza to Opel movano 2006r z 2,5 litrowym silnikiem diesla w wersji L3H2. Od nowości w PL. Zarejestrowany na 4 osoby jako specjalny kempingowy. Narazie 2 miesiąca do spania ale nie jest to problem żeby zrobić dodatkowe dwa.

Wszystko zbudowałem od podstaw. Starałem się rzetelnie wykonać swoją robotę i sporo zainwestował w to czasu i pieniędzy.

Jeśli chodzi o bazę to technicznie jest dopracowana.
Nowe opony x4, zaciski nowe z klockami z tylu(nie regenerowane). Przód w bdb stanie. Nowy rozrząd cały z rolkami, inne rolki i paski też nowe, uszczelniony silnik, nowa pokrywa silnika, wtryski po regeneracji. Podniesiona moc do 136 koni. Jedzie lekko 150km/h i spalanie ma przy tej prędkości około 11.5 litra. Do 120km/h mieści się w 10l.

Zabudowa ocieplona po 3-5cm plus dodatkowo ekran wszędzie. Na ścianach skaj Pu 100000 cykli zmywalna na lekkiej sklejce.
Mebel i ściany z lekkiej płyty jachtowej. Zamki tzw klik.

Fotele obracanie od Forda Galaxy i dwa suwane z tyłu z regulacją też od Forda. Można je wypiac. Stolik odpinany że składana noga.

Łóżko z tyłu 120cmx185cm. Mam 191cm wzrostu i wysypiamy się z żoną.

Pod łóżkiem spory bagażnik. A w nim bojler gazowy carver 9L.(grzeje wodę w 10min),butla gazowa duża, aku 185aAh plus drugie do podłączenia. (oba nowe i na gwarancji). Agregat prodatworczy IMPAX 800 na wszelki wypadek. Ani razu nie użyty. Kabel do podłączenia do kampera. Regał aluminiowy że skrzynkami do przewozu luźnych rzeczy. Skrzynka bezpieczników 230V/12V. Ładowarka inteligentna gdyby trzeba było ładować aku(do teraz nie przydała się, solar i separator aku wystatczaja), przetwornica azo digital 450 /700 z miękkim startem nowa(wystarcza do zasilania lodówki 230V i ładowania tel), regulator tracer 40A że sterownikiem w kamperze(można dołożyć jeszcze jeden solar 270W bez problemu), dodatkowy sterownik pwm na zapas zamontowany na ścianie w razie W, hebel do rozlacznia instalacji, dwa kliny do poziomowania jeszcze nie użyte 13cm wysokosci, koło zapasowe, lewarek nowy, klucz do kół, alarm gazowy, sterownik bojlera, gniazdo 230V po podłączeniu zasilania zewnętrznego, kompresor do zawieszenia pneumatycznego, oświetlenie wewnętrzne bagażnika.

Idac dalej od tyłu w dachu jedno okno z roleta i moskitiera, dwie szafki pod dachem, oświetlenie w dachu z wyłącznikiem i jedno do czytania pod szafka. Dwie lampy w suficie w kuchni i nad fotelami z włącznikami osobnymi, pod szafka w kuchni wyciąg i oświetlenie. Na ścianie sterowanie do solara mt50, wskaźnik poziomu zbiorników, gniazdo 230V, gniazdo 12V i dwa wejścia USB 1A i 2.1A włącznik światła zewnętrznego, kuchenka dometic na dwa palniki ze zlewem.
Pod blatem dosyć dużym jak na kampera 2 małe i 2 duże szuflady, lodówka 85l 230V z zrazarka(spokojnie działa na solara h i robi lód do drinków), pod zlewem dwie szafki. W jednej na dole pompka wody z regulacją na dwa zbiorniki 75l i 64l. Łazienka z prysznicem i toaleta 80cm długa z wentylatorem i oświetleniem. Za fotelami na podłodze zbiornik zabudowany 64l na zimę. W kabinie radio z na i IGO mapy marzec 2018. Możliwość oglądania filmów i inne bajery. Na całej podłodze i w kabinie wykładzina hotelowa. Nie trzyma zapachów. Ogrzewanie to tzw webasto suche dobrej jakości że sterowaniem na wyświetlaczu LCD. Deska rozdzielcza częściowo w karbonie. I pewnie dużo innych rzeczy o których zapomniałem.

Pod podwoziem zawieszenie pneumatyczne na dwóch obwodach. Dwa zbiorniki po 74l na czystą i szara wodę.

W kamperze zostawilbym całe wyposażenie.
Dodatkowa lodówkę turystyczna, dwa krzesełka, stolik duży i stolik mały pod grilla, grill gazowy plus 30 kartuszy, talerze z melaminy plus kubki, sztućce, czajnik, patelnię, miski miseczki, wąż do wody plus końcówki na różne krany, wspomniane kliny nie użyte, stopień fiamma, mata na ziemie raz użyta w Chorwacji, końcówki do tankowania butli z gazem na różne kraje i inne dodatki. Czyli kamper gotowy do drogi odrazu...

Dodatkowo z tyłu jest rampa na skuter i dołożę skuter Honda pcx 125 z 2012 roku z przebiegiem 9000km. Właśnie zmiham nim wkołko w Chorwacji. Super sprzęt o wadze 126kg. Szybki i zwinny. Nie ma wstydu.

Jest jeszcze do tego dostawka/namiot obelink użyty z 4 razy.

I teraz pytanie do was drodzy koledzy i koleżanki. Ile ja za ten mój domek mogę sobie życzyć? Nie powiem ile włożyłem ale nie mało...
Szukam obiektywnej opini. Zdaje sobie sprawę, że hobby się nie zwraca.

Flag - 2018-08-18, 17:09

Znudził się ? :diabelski_usmiech Czy wiekszego planujesz?
KASZUB - 2018-08-18, 17:40

Coś tam planuje ale za wcześnie żeby opowiadać... :bajer
HENRYCZEK - 2018-08-18, 20:14

Cytat:

Przyczepa? :bajer

KASZUB - 2018-08-20, 07:36

HENRYCZEK napisał/a:
Cytat:

Przyczepa? :bajer

Nic w tym stylu. No dalej Panie i Panowie.... Co myślicie? Nie wstydzić się proszę. Ma być luźna debata... Wiem, że to pora urlopów ale....

Andrzej 73 - 2018-08-20, 08:41

55 tys. :spoko
KASZUB - 2018-08-20, 09:25

Andrzej 73 napisał/a:
55 tys. :spoko

Brzmi już dobrze.

Andrzej 73 - 2018-08-20, 09:52

Chcieć to nie koniecznie dostać. Rynek weryfikuje wszystko.
Oględziny na żywo mogą obniżyć lub podnieś wartość.
:spoko

ZEUS - 2018-08-20, 09:53

56,5 tys. 🤔🤗
Bronek - 2018-08-20, 11:47

Z przykrością wyrażam opinię, że nawet nie licząc godzin pracy będzie debet biznesowy.

Cena auta bazowego z tego roku plus góra 15-20 tyś. i to max.
Bo każdy myśli, że zrobi lepiej, lub chce "fabryczny"
Do tego dochodzi "baba" czytaj kobieta, partnerka.
Gdy sam zbudujesz.... zniesie to. Jak kupisz rzeźbę nawet udaną to będzie to wyjątek.

Sprawa moze mieć inny obrót gdy to znajomy kupi, ale potem tylko kłopoty..

Oczywiście mogę się mylić, bo się zupełnie na tym nie znam a tylko lubię popsuć humor. :bukiet:

KASZUB - 2018-08-20, 12:38

Nie liczę na zysk. Cieszył bym się gdybym miał zwrot. To już sukces. Jeśli nawet stracę nie urośnie łzy. Budowa dała mi dużo frajdy a spędzonych godzin nie uważam za stracone. Choć był to pełen wolontariat.

Chciałby. Poznać jedynie opinie. Jest tu sporo ludzi z taką wiedzą...

MILUŚ - 2018-08-20, 13:26

Dla właściciela jego fura jest.....dla niego najcenniejszą :-P :mrgreen:
Andrzej 73 - 2018-08-20, 13:49

Jak się nie spieszysz ze sprzedażą wystawiaj 55 do negocjacji.
Niech potencjalni klienci ocenią wartość.

KASZUB - 2018-08-20, 13:53

Myślisz o 55tys ze skuterem?
Andrzej 73 - 2018-08-20, 13:58

Spróbuj solo , jak będziesz miał fajnego klienta do dorzucisz mu skuter w gratisie. :spoko
Bronek - 2018-08-20, 13:59

:) Skutera nie dodawaj, to nie dilerskie sztuczki.
Ktoś, kto kupuje kampera, szuka kampera. A jak kupuje "wynalazek", to liczy każdy grosz i chce kampera a skuter to myśli, że sobie potem dokupi.

Możesz ewentualnie, gdy już prawie cena ustalona, zawistować : dodaj Pan Panie z..xxxx zł.. a ja dorzucę skuter do TEJ Rampy!

HENRYCZEK - 2018-08-20, 13:59

Jak chcesz odzyskać większą część tego co włożyłeś,to wystaw golasa.
Przydasie na oddzielne aukcje.

Andrzej 73 - 2018-08-20, 14:02

Jaka cena tego skutera?
tom-cio - 2018-08-20, 14:09

Kaszub,nie wiem czy dostaniesz 30,przykro to pisac,ale samorobki kupuja tak jak koledzy napisali ludzie ktorzy nie maja kasy i do tego nie umieja nic zrobic.Boci co umieja to kupuja baze jak Ty czy ja i buduja.Ja jak zbuduje nastepnego to ten w wynajem.Chocby po 150zl doba,ADAC mam, i niech sie splaci w ten sposob.Mi za mojego po odmalowaniu dawali 25 na Przyszowicach,gosc kamperami handluje i tyle mi dawal przy zamianie na integre za 80 kola.za gotowke 2 dychy
HENRYCZEK - 2018-08-20, 14:39

Ja po zakupie nowego kamperka, swoją blaszkę zliczyłem tak z grubsza i wyszło że :opps: więc dałem synowi.Młody się cieszy a ja nie muszę słoja zakopywać :mrgreen:
Ma pomysł na jego zagospodarowanie,nie chce zdradzać szczegółów,zrobił tuning zderzaków :?:
zaczynam się bać :roll:

KASZUB
Może puść go na zarobek jak zasugerował tom-cio

MAWI - 2018-08-20, 14:58

Żadnego dodawania gadżetów, skuterów, krzesełek stołów. itd. Tak jak pisze Bronek . Przedmiotem aukcji jest kamper. Reszta to " chyba pan dorzuci". Nic z tych rzeczy . To nie wpływa na atrakcyjność.
Nawet staraj się nie pokazywać na zdjęciach. A jakby co " właśnie wczoraj sprzedałem" :spoko

Suliki - 2018-08-20, 15:02

Cześć, skuter odpuść od kompletu bo tylko możesz stracić. Cena - rynek zweryfikuje po pierwszych kilku tygodniach ogłoszenia. W tym roczniku +/- 2lata masz dostępne od 30k do 80k PLN, więc myślę, że pomiędzy 50 a 60k PLN tak jak koledzy pisali można próbować z pierwszą ceną.
duende - 2018-08-20, 20:12
Temat postu: Re: Prośba o pomoc w wycenie kampera...
KASZUB napisał/a:

Zarejestrowany na 4 osoby jako specjalny kempingowy.

Moim zdaniem to największy atut tej samoróbki w obecnej rzeczywistości, wielu by chciało, a nie może... Kaszub ceń się i powodzenia :spoko

KASZUB - 2018-08-20, 20:42

Dzięki chłopaki. Wystawiłem za 55 bez skutera. Sam jestem ciekawy jak będzie. Jakiś gość w Chorwacji chce jutro może po jutrze obejzec. Ale to chyba oglądacz bo jedzie swoim gdzieś na południe. No zobaczymy...
Socale - 2018-08-20, 22:41

Rynek zweryfikuje... nic bardziej stratnego. Kto zna się najlepiej na kamperach i wie ile pracy i kasy zostało poświęcone?
My. Tylko my się na tym znamy. Laik przyjdzie postęka i powie daję 3 dychy i biorę ze skuterem.
A w ryja mu że kpiny robi bo się nie zna a chce kupić by zabłysnąć tanim kosztem.
Kampera musi kupić ktoś kto potrafi chociaż docenić i gra słów jest istotna.
Nie czytałem treści, ale użyłbym/używałem takich jak poniżej.

"Własna zabudowa" zamieniłbym na "Zabudowa wg indywidualnego projektu".
Dobrze działa też takie zdanie: "To już ...(któryś)... mój kamper, wszystkie dotychczasowe sprzedawane były z pełnym bakiem paliwa, tak będzie i tym razem."
Nikt nie określi cię skąpcem.
Użyłem też takiego zdania:
"Cena... To zawsze najistotniejsze.
Zaczynamy od ceny ......tys zł z możliwością trudnej sztuki negocjacji na rzeczowe argumenty w chwili spotkania i oględzin".
Do tego obiecać jakiś gratis ale równie rzeczowy, jak oczekiwane argumenty - lepiej jeden konkretny niż worek nie używanych dupereli i już będzie porównanie i wiadomo z czym negocjator będzie się mierzył.
I tu barany odpadają, mądrzejsi widzą szanse i wiedzą że mają do czynienia nie z handlarzyną, tylko kimś kto się zna i wie co ma.

Chcesz poczytać więcej manipulacyjnych tekstów?

azira - 2018-08-20, 23:42

Naszego sprzedaliśmy w tamtym roku w ciągu tygodnia.
Pierwszy klient przyjechał 600km, obejrzał i kupił a telefony urywały się długo.
Teraz żałujemy, że nisko wyceniliśmy...to wystartuj od troszkę wyższej kwoty.
Nasz to był Sprinter Max w kolorze czarno srebrnym z 1997r a poszedł za 37 tyś.
Bajerów specjalnych dodatkowych nie miał...chyba, że tv jest dla kogoś bajerem.
Poza tym podstawowe wyposażenie jak w wielu kamperach,,,solary itp.
I ogłoszony był tylko na alledrogo.

Dodam jeszcze, że zabudowa była robiona w 2010 r.

KASZUB - 2018-08-21, 07:32

Dobre dobre... Nie powiem. Jest nadzieja :spoko
KASZUB - 2018-08-21, 11:18

Wystawiłem

https://allegro.pl/ogloszenie/opel-movano-kamper-skuter-wyposazenie-7521431349

Może być?

duende - 2018-08-21, 11:47

Z poczuciem humoru jak to zwykle u Ciebie... dobrze, że się nie rozpędziłeś z Ctrl C "I tu barany odpadają..." :spoko
Bronek - 2018-08-21, 13:46

Patrząc na ogłoszenie, opis odszczekuję pesymistyczny poprzedni komentarz. Dodaj zdjęcia, jakiekolwiek by na bogato. W tym z dwa jakiś usterek dla rzetelności.

Ps :mrgreen: Bierze olej, bo co ma dawać.. tego nie pisz.
Ze skuterem wygląda świetnie i te skrzyneczki, świadczą o pedantyźmie.
JEST DOBRZE :kwiatki:
Ale skutera nie dodawaj, bo to strata... Gdybym był zaiteresowany, to raczej liczył bym na upust w jego cenie, aby kupić fajny komplet.

azira - 2018-08-21, 14:36

https://archiwum.allegro.pl/oferta/camper-kamper-i6869081279.html

nasz tak wyglądał, prosty i krótki opis. Tylko było dużo zdjęć.

Suliki - 2018-08-21, 14:52

odpuść ten text bo to antyreklama - nie dość, że nie kompletny to jeszcze nie ma tragedii :) Jeszcze na dodatek nie masz kupującego a już obniżasz cenę. Nie sprzedajesz kampera do remontu a do kamperowania no nie ?

Kamper ukończony w zasadzie 98%. Zostało na zewnątrz kilka elementów do pomalowania i polerka. Tak żeby było perfekcyjnie. Nie zdążyłem już przed wakacjami. Nie ma tragedii, rdzy czy coś. Zwykle uszkodzenia użytkowe. Mogę to zrobić lub obniżyć cenę na wykonanie.

Suliki - 2018-08-21, 14:54

a jeszcze uszkodzony użytkowo ! Nigdy bym nie kupił :)
azira - 2018-08-21, 14:56

Suliki napisał/a:
odpuść ten text bo to antyreklama - nie dość, że nie kompletny to jeszcze nie ma tragedii :) Jeszcze na dodatek nie masz kupującego a już obniżasz cenę. Nie sprzedajesz kampera do remontu a do kamperowania no nie ?

Kamper ukończony w zasadzie 98%. Zostało na zewnątrz kilka elementów do pomalowania i polerka. Tak żeby było perfekcyjnie. Nie zdążyłem już przed wakacjami. Nie ma tragedii, rdzy czy coś. Zwykle uszkodzenia użytkowe. Mogę to zrobić lub obniżyć cenę na wykonanie.

Zgadzam się!

KASZUB - 2018-08-21, 16:57

Dobra zrobione! Skasowałem... Jeszcze parę poprawek i będzie ogłoszenie wzorcowe :bigok :bajer :haha:

Dzięki Panowie za postawę i pomoc! To miłe...

Azira widziałem twojego sprintka. Sam byłem zainteresowany. Ładna sztuka.

azira - 2018-08-21, 17:06

KASZUB napisał/a:
Dobra zrobione! Skasowałem... Jeszcze parę poprawek i będzie ogłoszenie wzorcowe :bigok :bajer :haha:

Dzięki Panowie za postawę i pomoc! To miłe...

Azira widziałem twojego sprintka. Sam byłem zainteresowany. Ładna sztuka.

Dziękuję, chociaż to raczej sprawka męża....zrobił go prawie od podstaw. Łącznie z blacharką.
Z resztą obecnemu też zmienił dizajna na zewnątrz.

Trzymam kciuki , by Wasz też tak szybko się sprzedał :wyszczerzony:

Socale - 2018-08-21, 20:43

duende napisał/a:
Z poczuciem humoru jak to zwykle u Ciebie... dobrze, że się nie rozpędziłeś z Ctrl C "I tu barany odpadają..." :spoko

No ale z baranami to był tylko mój komentarz a nie treść do zamieszczenia w ogłoszeniu - 3 posty przed Twoim :)
.
Znalazłem swoja aukcję.
Ja wtrącałem HQ zdjęcia w treści, tak by na bieżąco opisywać to co widać na foto, niestety nie wchodzą fotki.
A zerknij se poczytaj, może coś ci podpasuje.
https://archiwum.allegro.pl/oferta/zadbany-kamper-fiat-ducato-burstner-a538-i6505886882.html

Andrzej 73 - 2018-08-22, 07:10

Ten tekst mi nie pasuje w ogłoszeniu. Jeśli po oględzinch cena pozostanie nie zmieniona jestem w stanie do kampera dołożyć skuter za drobną dopłata. A może bez....
Po kiego grzyba o tym wspominasz? Zostaw sobie ten argument na działania sprzedażowe.

KASZUB - 2018-08-22, 07:13

Socale, możesz książki pisać :haha:
Andrzej 73, już zmieniam.... :roll:

Socale - 2018-08-22, 09:18

KASZUB napisał/a:
Socale, możesz książki pisać :haha:
...

Bajki chyba :) łatwiej mi wychodzą :)
Ale opisy robię serio, tak żeby potencjalny zainteresowany nie musiał zadawać podstawowych pytań i właśnie ten brak pytań budzi jego zainteresowanie/zaufanie i sięga po telefon.
:bukiet:
W Twoim ogłoszeniu jest tekstowy chaos ale to zapewne dlatego że edytujesz w telefonie. Ja starałem się tekst układać w przejrzystym kształcie tak by żadne info nie utopiło się w treści i dlatego na samym początku zdanie po powitaniu.
Jak wrócisz do komputera to masz wtedy możliwości bez ograniczeń.
Prawdę pisząc nie skończyłem tej strony bo kamper sprzedał się błyskawicznie i żałuję jednego, że to nikt z forum choć w naszych ogłoszeniach pisałem oferowałem go.

duende - 2018-08-22, 11:36

Socale napisał/a:

W Twoim ogłoszeniu jest tekstowy chaos ale to zapewne dlatego że edytujesz w telefonie

I małe niekonsekwencje wprowadzające kupującego w zakłopotanie :-/ :

"Opel movano kamper + skuter + wyposażenie
55 000,00 zł
"
...
"Zaczynamy od ceny 55tys zł ... Jeśli po oględzinch cena pozostanie nie zmieniona jestem w stanie do kampera dołożyć skuter za drobną dopłata."

KASZUB - 2018-08-22, 12:46

No jest haos ale pisałem na plaży z bańki plus poprawki i wyszło jak wyszło... Jak ktoś będzie zainteresowany to wnioski wyciągnie. Nie ma co się spuszczac. Poczekam a potem jak już ogłoszenie wygasnie przyloze się bardziej. Nie pali się. Okres też nie sprzyja sprzedaży. Pojawiło się dużo kamperów. Bardzo dużo... Jeść mam co więc narazie może poczekac. Tak czy inaczej wszystkim bardzo dziękuję za pomoc. Jak zawsze można na was liczyć. :spoko