adamer - 2008-10-05, 12:55 Temat postu: Filtr gazuPewnie nie ja jeden borykam sie z problemem zanieczyszczania palnika sadza. Mowa oczywiscie o lodowce. Po ostatnim wyjezdze spalil sie automatyczny iskrownik. Lodowka poszla do naprawy. Wstawili reczny, uciazliwy ale dzialal. Tyle ze krotko Powodem jak sie okazalo ( gdy ja w koncu wydlubalem z obudowy) byla sadza ktora uniemozliwiala przeskok iskry. Po oczyszczeniu odpala od pierwszego pstrykniecia.
Butle mam zamontowana stala, tankuje gaz na stacjach i wyglada na to ze przydalby sie jakis filtr. Czy stosujecie filtry na dolocie do lodowki? Moze takie jak w samochodowych instalacjach gazowych?stefan - 2008-10-05, 13:02 Witam!
adamer napisał/a:
Butle mam zamontowana stala
-prawdopodobnie dotknol Cie problem o ktorym kiedys pisalem.To nie jest sprawa filtra tylko "zawartosci" zbiornika i co za tym idzie cisnienia w instalacji.Jezeli tego nie zrobisz "zgodnie ze sztuka" to bedziesz latal z ta lodowka wiecznie do naprawy a garnki i inne tam takie boilery wiecznie beda okopcone. Pozdrawiam.Stefan.adamer - 2008-10-05, 13:09 Co rozumiesz przez "zgodnie ze sztuka" ? Reduktor jest zamontowany, wiec cisnienie jest jak powinno byc .eler1 - 2008-10-05, 13:36 to normalne palniki trzeba czyścić nawet był o tym temat jak to zrobić bez wyjmowania lodówkiKamperfan - 2008-10-05, 13:39 W instalacji gazowej mojego kampera na wyjściu z butli są zamontowane zawory elektromagnetyczne wraz z filtrem papierowym zatrzymującym zanieczyszczenia stałe (jak w samochodach na gaz) a w reduktor wbudowany jest drugi filtr siatkowy. Wymiana wkładów papierowych i czyszczenie filtru siatkowego - co roku przed sezonem .janusz - 2008-10-05, 13:49 Powodem osadzania się zanieczyśzczen na palniku może być też zła regulacja składy mieszanki gaz/powietrze i niecałkowite spalanie. Zła regulacja palnika lub nie oryginalna dysza. Dobrze by było gdyby fachowiec to zdiagnozował.stefan - 2008-10-05, 13:52 Witam! Aaaa..........to we w butlach filterkow nie cza tylko w zbiornikach?Ciekawe spostrzezenia bo ludziom ktorzy mieli w domach gaz "butlowy" takie przygody sie nie zdarzakly. Pozdrawiam.Stefan.eler1 - 2008-10-05, 14:22
stefan napisał/a:
Ciekawe spostrzezenia bo ludziom ktorzy mieli w domach gaz "butlowy" takie przygody sie nie zdarzakly
jak to nie po 10latach użytkowania masz pełen przegląd zanieczyszczeń średnio 1 butla na 3miesiące czyli 40 butli /10latstefan - 2008-10-05, 21:02 Witam!
eler1 napisał/a:
40 butli
-to okolo 720 litrow gazu....Czyli okolo 6000 km samochodem "gazowym" przy zuzyciu 12 litrow/100 km.To jest niewiele.Przyczyna lezy gdzie indziej.Poczytaj moje posty.Pisalem o tym. Pozdrawiam.Stefan.eler1 - 2008-10-05, 21:26 tylko widzisz jest taka sprawa gaz do zasilania silnika jest pobierany z dolnej części zbiornika z większością zanieczyszczeń a my pobieramy gaz z górnej części zbiornika w postaci lotnej z cząstkową ilością zanieczyszczeń, a co do butli 11kg rzadko kiedy jak w ogóle raz w swojej żywotności wylewają te całe błoto z butli.Poprostu jest dla nich ekonomicznie nie uzasadnione stefan - 2008-10-05, 21:36 Witam! Pomimo ze z" butli samochodowej" ten gaz jest w fazie cieklej brany z samego dolu zbiornika zanieczyszczen jest przy takim przebiegu/ilosci gazu bardzo niewiele.Z tej przyczyny domowe urzadzenia(!) pobierajace faze lotna pracuja dlugo i bezawaryjnie.Celowo zaznaczylem "domowe" poniewaz w domu jest zwykle temperatura od 15-20 kilku stopni w MIEJSCU PRZECHOWYWANIA BUTLI.W duzej mierze zapobiega to znacznemu rozwarstwianiu na propan i butan.Im nizsza temperatura tym gorzej odparowuje butan.Prowadzi to do zmiany cisnienia i skladu mieszanki.Lekarstwem na to moze byc(umiejetnie uzyty) taki oto reduktor.Pozdrawiam.Stefan.Mirekmat - 2008-10-05, 23:10 Witam.
No chybażeś Pan Stefan co nieco przegiął.Ten typ reduktora niezależnie od "umiejętności" niee może być stosowany w pojazdach kempingowych,no może w przypadku używania przy palniku do podgrzewania papy albo przy jakimś dużym wojskowym garze zużywającym 2-3 kg gazu na godzinę.Najczęstszym powodem zakopconych palników w lodówkach jest używanie palników w czasie jazdy a drugim zwykłe zabrudzenie przewodu kominowego.Owszem jakość gazu ma wpływ na płomień ale generalnie przyczyną jest zabrudzenie przewodów powietrznych co skutkuje złym stosunkiem powietrza do gazu.Przedstawionych na zdjęciu reduktorów nie polecam do używania w kamperach,Mirekstefan - 2008-10-05, 23:31 Witam! Panie Mirku! Z calym szacunkiem dla panskiej wiedzy i doswiadczenia z ktorego i ja korzystalem. Prosze zatem o uwazne przeczytanie mojego postu. Ja nie zalecam ciaglego uzywania.Jest tam WYRAZNIE napisane "Lekarstwem na to moze byc(umiejetnie uzyty) taki oto reduktor" i koniec kropka.Jezeli ktos nie ma "bladego pojecia" to lepiej niech sie do tego nie bierze.Wykres preznosci par z ktorego Pan zapewne potrafi wyciagnac wnioski moge podeslac. Pozdrawiam.Stefan.adamer - 2008-10-06, 12:15 Chyba zrobie taki patent jak ma Kamperfan, czyli wstawie filtr od samochodowych instalacji gazowych. Gaz tankowany na stacjach bywa pewnie rozny w zaleznosci od stacji.
Mysle tez o jakims otworze w szafce aby w razie potrzeby dmuchnac sprezonym powietrzem i zaoszczedzic sobie wyciagania lodowki. Ustawilem teraz iskrownik troche inaczej tak aby dawal iskre i na palnik i na czujke powyzej. Wczesniej fachmani ustawili tak ze przeskakiwala tylko na czujke, a ona wlasnie byla pokryta sadza, a sam palnik w zasadzie czysty.stefan - 2008-10-06, 12:25 Witam!
adamer napisał/a:
fachmani ustawili tak ze przeskakiwala tylko na czujke, a ona wlasnie byla pokryta sadza
-mamy rozumiec ze to przeskakujaca iskra tak okopcila? Pozdrawiam.Stefan.adamer - 2008-10-06, 13:17 Oczywiscie nie iskra ale nie bardzo chciala przeskakiwac na okopcone. Mam nadzieje ze na palnik bedzie chciala janusz - 2008-10-06, 13:35
adamer napisał/a:
Oczywiscie nie iskra ale nie bardzo chciala przeskakiwac na okopcone. Mam nadzieje ze na palnik bedzie chciala
Wszystko zależy od jej dobrej woli. A może jakaś perswazja by pomogłaby Bronek - 2018-09-26, 10:51 Jest temat o tym tytule to odświeżam .
Czy warto do propanu kupowanego normalnie Amerigass .?
Nie do kombinacji przelewowych lub butli z wiejskich dystrybucji .
Właściwie źle postawiłem pytanie . Warto pewnie zawsze , ale może inaczej .
jak wyglądają filtry Trumy po używaniu propanu ?Andrzej 73 - 2018-09-26, 13:19 Syfek w butli się zawsze zbiera. Nie zależnie czy American czy zwykła stalówka. Pewnie w tej drugiej jest tego więcej.
Wymieniając butlę wybieram te nowsze. Bronek - 2018-09-26, 14:39 Biorę te na szybkozłączkę.
I tak od kilkunastu lat wymieniam butle, na ogół na stacjach benzynowych ale bywało, że też tam gdzie akurat byly.
Nigdy nie miałem filtrów i też nigdy awarii.
Pytam, bo trafiłem na opis dawnego problemu z gazem u znajomego , ale on często przelewa Od czasu gdy założył filtr ma spokój
Zrobił bym to, (dwa filtry), tylko kurcze mogą się nie zmieścić, kolizja z butlami, gdyż Duocontrol wisi dosyć nisko między butlami.
Muszę poszukać wymiarów. Przenosić DC mi się nie chce.Andrzej 73 - 2018-09-26, 21:53
Bronek napisał/a:
Biorę te na szybkozłączkę.
Ja też.
Zauważyłem , że w tych bardziej zużytych po wypaleniu gazu zostaje coś na dnie. Nowsze tego nie mają. To moje spostrzeżenia na podstawie kilkunastu sztuk.Agostini - 2018-09-26, 22:05 Używałem jedynie propan wymieniany na BP i nigdy problemu nie miałem. O istnieniu filtrów nawet nie wiedziałem. To chyba najczystszy gaz. Tak mnie instruowano 10 lat temu.
Teraz mam jedną z butli Alugas, powiększoną (14 kg) i doradzono mi założenie filtra, gdyż LPG jest bardziej zanieczyszczony. Założyłem na obie butle, ale nie było jeszcze okazji żeby DC przełączył się na tę propanową.Trochę jest ciasno ale lekko odchylając do tyłu mieszczą się.Bronek - 2018-09-28, 18:39 Mógłbyś w wolnej chwili zmierzyć ile " przybyło" po każdej strone.?
Albo ile cm jest od środka DC do środka filtra.
Ile ten filtr sięga w dół.
Mam obawy, że nie wejdzie przez butle., ale... jak porównuję zdjęcia to może styklnie?Agostini - 2018-09-29, 20:57 O takie wymiary chodziło?
Nie wiem czy przydatne bo pewnie podobnie jest w wielu boksach gazowych. U mnie wygląda to tak (foto). Przerabiać DC nie ma co, trzeba filtry nieco odchylić do tyłu i zmieści się jeszcze wyższa butla.Bronek - 2018-09-29, 21:18 Dzięki,
Chyba u mnie lekko wyżej jest DC w stosunku do butli.
Widzę że założyłeś wskaźnik z podgrzewaczem.Agostini - 2018-09-29, 21:45 Tak, to podgrzewacz a czarny kabel to wskaźnik.
Odświeżeniem tego tematu przypomniałeś mi o istnieniu tych filtrów gazu. Postanowiłem zajrzeć do środka.
I tak... Po półrocznym użytkowaniu (ok. 9,5 tys. km.) wkład wygląda czysto (foto), ale na dnie odstojnika zgromadziło się (2-3 cm3) coś, raczej czyste, coś co przypomina ON lub rzadki olej (foto). Zapach ma jakby mazutu. Wylałem i potraktowałem to zapalniczką. Nie zapaliło się. To pozostało po LPG.
Propan mam tu jako rezerwę i użyty będzie pewnie dopiero zimą.
Mamy seta z Amerykanami Bronek - 2018-09-29, 22:52 No to w trakcie tej godzinki, też dokonałem kilku ruchów.
Truma Inet, to przerost formy i gdybym miał klimę Trumy to może bym się zastanowił ? Wtedy kompleksowe sterownie i kntrola. Ale przy moim obecnym korzystaniu póki co, to bez sensu.
Dlatego kupiłem kolejny czujnik/wagę- poziomu/wagi gazu. To będzie mój chyba czwarty rodzaj
Na jedną tylko butlę, tą załączaną jako druga, gdy DC przełączy na nią. Bo stan tej ostaniej jest ważny.
"ELEKTRONICZNA WAGA DO BUTLI GAZOWEJ W8 BRUNNER"
Jest na Amazonie ale cena u nas podobna. Opinie są różne, więc sam sprawdzę.
https://allegro.pl/elektroniczna-waga-do-butli-gazowej-w8-brunner-i7546107135.html?
..........
Edit bykiAgostini - 2018-09-30, 00:00 A nie myślałeś o czymś takim?
Masz kampera pod wiatą. Włączasz i wyłączasz zdalnie co chcesz. Ze smartfona kontrolujesz temperaturę wody i powietrza w kamperze a jak masz klimę Trumę to już komplet. Fajna sprawa. Nie pokaże tylko stanu gazu w butli alugas. Jest ona wyposażona w pływak, który zakłóca odczyt.Bronek - 2018-09-30, 07:23 Piasłem o tym wyżej. Umknęło Ci.
No to, to z czego po namyśle zrezygnowałem, póki co.
Gdybym miał klimę Aventa i grzałkę pieca 230v, to tak. Dla samego gazu i grzania z poczuciem ułomności, gdyż system niekompletny,, bym cierpiał
A do kampera wstawiam pochłaniacz wilgoci i grzejniczek. Teraz spróbuję też grzania klimą Dometica i jej pompą, dla ciekawości.
Już tak jestem "obrośnięty" aplikacjami..
Efoy, kamery, i Nissan Leaf itd..
Wszystko to zbędne rzeczy, ale dla gadzeciarzy idealne. Nie korzystał bym z tych funkcji.
Trumę mam ustawioną na Eco i wieczorem klikam Hot przed kąpielą. Ponownie Eco po myciu.
A grzanie widamo...to ruch gałką
Dla trzech kliknięć? Niby sknerą nie jestem, ale?
Oczywiście jam nie krowa... i jak żaba błota się..... zbyszekwoj - 2018-09-30, 16:04
Agostini napisał/a:
Tak, to podgrzewacz a czarny kabel to wskaźnik.
Odświeżeniem tego tematu przypomniałeś mi o istnieniu tych filtrów gazu. Postanowiłem zajrzeć do środka.
I tak... Po półrocznym użytkowaniu (ok. 9,5 tys. km.) wkład wygląda czysto (foto), ale na dnie odstojnika zgromadziło się (2-3 cm3) coś, raczej czyste, coś co przypomina ON lub rzadki olej (foto). Zapach ma jakby mazutu. Wylałem i potraktowałem to zapalniczką. Nie zapaliło się. To pozostało po LPG.
Propan mam tu jako rezerwę i użyty będzie pewnie dopiero zimą.
Mamy seta z Amerykanami
Ten syf co sie odłożył zakleja elektrozawór gazowy , a wymiana to trochę kosztuje.Agostini - 2018-09-30, 20:49
zbyszekwoj napisał/a:
Ten syf co sie odłożył zakleja elektrozawór gazowy , a wymiana to trochę kosztuje.
Myślę, że tego czegoś, powszechnie nazywanego "syfem" z czasem przybywa w odstojniku zmniejszając powierzchnię filtrującą jednocześnie ograniczając przepływ gazu. W skrajnym przypadku wypełni odstojnik i zalewając wkład filtra uniemożliwi przepływ gazu.
Wtedy zabezpieczałoby to sam reduktor przed z zanieczyszczeniem i być może jego uszkodzeniem.zbyszekwoj - 2018-10-01, 12:22 Namiastką filtru może byc podłączenie przewodu od butli z wygięciem do góry tzw. "gęsia szyja" , wtedy cięższy "syf" nie przedostanie sie do układu. marcincin - 2018-10-01, 16:45
Bronek napisał/a:
No to w trakcie tej godzinki, też dokonałem kilku ruchów.
Pytanie - ze zdjęcia poglądowego Twojej instalacji wnioskuję (niestety obudowa butli zasłania), że za zaworem klik on jest jeszcze zamontowany reduktor. Z tego co widziałem w internecie to zawór klik on ma już wbudowany reduktor. Czy ten drugi reduktor ma za zadanie dostosowane ciśnenia 37 mbar do instalacji kamperowej 30 mbar? Czy jest jeszcze jakiś inny powód typu zawór klik on bez reduktora? Zastanawiam się nad przejściem na butle amerigas i pytanie jaki zawór klik on trzeba zakupić i czy trzeba wymieniać obecny reduktor.Bronek - 2018-10-01, 16:48
marcincin napisał/a:
Z tego co widziałem w internecie to zawór klik on ma już wbudowany reduktor
Przekombinowałeś ...
Nie , szybkozłączka jest to tylko szybkozłączką .
Taki reduktor to dają do butli na opaski . Można wziąć za trzydzieści pare zł , ale to przydatne np do grilla .
Agostini - 2018-10-01, 22:03
Rozumiem, że ta waga będzie na stałe pod butlą w boksie i po rozpięciu pasków będziesz mógł kontrolować jej ciężar. Pozostaną jeszcze czasem prężące węże. Ale to niewiele. Może i OK.
Nie upieram się. Ale jeszcze raz wrócę do iNET-u...
W zasadzie jeśli jest coś proste w użyciu to ja też jestem przeciwnikiem komplikowania sobie tego pod pretekstem wygody. Szczególnie w kamperze, proste, niezawodne i bezobsługowe rozwiązania na dłuższą metę sprawdzają się. Jednak od kiedy skończyły się butle kompozytowe to kontrola poziomu stanu gazu stała się bardzo utrudniona. Latem nie ma większego problemu bo zużycie jest niewielkie, ale w „okresie grzewczym” to zmora. Nigdy nie wiadomo ile jest i potrafi nieoczekiwanie skończyć się. Do tych wszystkich dotykowych czujników jakoś nie mam zaufania, potrafią zmylić.
Mnie do iNET-u pchnęła głównie potrzeba pewności co do stanu gazu. Choć z tą alu LPG i tak się naciąłem. Nie wiedziałem, że nie zadziała. Ale tam jest wskaźniczek na butli lub kabelkiem można poprowadzić do wnętrza kampera.
Wiem, że Bronek to wszystko najprawdopodobniej zna, ale dla innych, żeby wiedzieli o czym mówię zamieszczę jeszcze ten filmik.
Bronek - 2018-10-01, 22:16 INet znam, ale nawaliła mi logistyka.
W gorącej wodzie kompany, zakupiłem klimę Dometica i zakładając wolność od słupka na ile się da, Truma bez grzałki 230volt.
Inet bez kompleksowej funkcji sterowania komfortem czyli grzaniem,
dmuchaniem i chłodzeniem by mnie wkurzał. I bym pewnie... miał imperatyw zmiany klimatyzacji itd ...szkoda gadać
Procedurę zakładam taką.
Czujnik Trumy taki jak u Ciebie z grzałką, pokaże, że Duocontrol przełączył na drugą butlę.
A ta waga/czujnik będzie m/w pokazywać na smarfonie/tablecie, ile w tej ostatniej butli jeszcze zostało.
Efoy też ma sterowanie smarfonem.
Sztuka dla sztuki, bo mam zawsze pełną w rezerwie i jak się kończy jedna to ją od razu wymieniam.
Zimą nie jeździmy, to tylko raz mi gazu zabrakło i to gdy jeszcze brałem syficzny propan/butan
No i cena 4x mniej.
Przerabiałem różne czujniki UD i z tym też bywało różnie.
Kompozyt BP był idealny
Ad ta waga... opinie 80% zadowolonych, ponoć BT słaby, ale u mnie box obok fotela pasażera.
Chyba kalibracja po każdej wymianie, to procentowy ubytek wagi, daje wskazania orientacyjne? Jest na stałe.
Empirycznie sprawdzę zapodam Po, prostu byłem ciekaw.
Cd. Przyszły zabawki.
Pytane do czego podłączyć ten eisex? Mam problem , musze poszukac gdzieś 12v w pobliżu Do boksu z zasilaniem "wejdę" przez jego wentylację, aby był dalej odizolowany od budy .
Waga leciutka i tak lekko lipnie wygląda.
ALE... działa jest nawet konto i pomiary historyczne. Ustawiłem testowo na pełnej butli waga brutto, tara. Aplikacja ok se sklepu Gogle
Pobawię się i opiszę. Cztery stówki... średnio drogo taniej o wiele od inet. Poużywam i zobaczymy, czy było warto?Bronek - 2018-10-05, 20:32 Wydawało się, ze nie wejdzie... Wlazło bezkolizyjnie. Niemniej przewody gumowe mogły by być nieco krótsze.
Prawie podłączone, tylko muszę kablami przejść kawałek, najlepiej z okolicy panelu sterowania do boksu z butlami.. Tak by wskaźnik i włącznik był w przyzwoitym miejscu obok wyświetlacza
Jak zwykle będzie zabawa. Kamerka inspekcyjna z Lidla, kolejny raz się przyda.
Filtry wlazły spokojnie.
Nie wiedziałem, że trzeba wyłamać plastikowy dynks u góry DC, by założyć stycznik. Ale drogą dedukcji destrukcyjnej doszedłem... czytając w końcu instrukcje, a nawet dzwoniąc do Jarka Papamili (sory)
............
Na ostatnim zdjęciu widać wagę działającą poprzez BT w aplikacji na smartfonie (prawa butla . Działa i pokazuje (apka V8 się zwie) . Oczywiście czas zweryfikuje czy warto było?
Założna grzałka i indykator... tylko teraz zabawa kabelkowa.
Dla przypomnienia tym co... ostatnie zdjęcie, to to co montujęHENRYCZEK - 2018-10-05, 21:27 Grzałka do reduktora,ok.A filtry nie zamarzną??Bim - 2018-10-05, 21:35 Bronek na narciarza się szykujesz ?Bronek - 2018-10-05, 21:41 Jestem facet....
Jest dziura.
Jest czym zapchać.
Dali... pozwolili to wsadziłem.
Był w komplecie, a to obowiązek, jak jest to być musi.
Zimą jeżdzę, w mróz ale bez śniegu i do sklepów. . Raczej szans nie ma na użycie grzałki. Ale może sobie ledy podłączę, takie zabezpieczone kloszem hermetycznym, pod ten pstryczek grzałki? Co by sobie poświecić w boksie gazowym... ?. Będzie to jedyne takie rozwiązanie chyba na świecie?
Bez sensu, ale będzie ..
AD FILTR i jego zamarzanie? co tam ma zamarznąć? Jest tam ceramiczna wkładka i tyle. Chyba żeby gaz to była sama para wodna
REDUKTOR to inna bajka, tam jak nazwa sama wskazuje się redukuje (różnica ciśnień) . i jak w w lodówce ciepło jest zabierane, tym samym skłonność do zamarznięcia większa tej śladowej wody?
Tak se dedukuje.
Chodziło mi tylko o ten wskaźnik, aby wiedzieć kiedy druga butla jest wykorzystywana.
I waga jest pod tą drugą właśnie butlą, dla orientacji.
Sztuka dla sztuki. Tylko dla wygody, bym wiedział kiedy m/w trzeba będzie się narobić przy wymianie i udać w daleką podróż po nową. Aby wtedy dobrze zjeść i testament napisać.
Ps. Sprawdziłem mam jeszcze dwie w zapasie, czyli prędzej kampera sprzedam...Bronek - 2018-10-06, 19:28 Przelazłem kanałami orginalnymi tam gdzie biegną kable fabrycznie i jestem już pod szafką.
Znalazłem bez problemu w fabrycznym bałaganie kablowym, wolne 12v, za panelem wyświetlacza. Dziura 5, cm i najgorsza robota zrobiona. Kontrolka się pali.
Na ostatnim zdjęciu w rogu widać :Bardzo fajny kanał (z "Mrówki") na kable, niemal kolorem odpowiada okleinie kampera. Maskuje kabel, który poszedł dziurą pod auto i dalej do boksu przez jego wentylację Zresztą podobnie jak pas będzie zasłonięty oryginalną zasłonką okna.
..............
Waga tak działa jak na tych np filmikach
Zasilanie wagi to 4 paluszki AA czyli 6 volt . Wykorzystam ta niepotrzebna grzałkę DuoControl poprzez redukcje napiecia i zapomne o tych bateryjkach
nikita55 - 2018-10-12, 00:33 Co do zamontowania dodatkowych filterków gazu to producent przewidział w razie braku miejsca dodatkowe ..kolanka.. 90 stopni oraz możliwość przy pomocy dodatkowych wężyków ..przeniesienia..filtrów w inne miejsce (wtedy nie są bezpośrednio wkręcone do duocontrola).nikita55 - 2018-10-12, 00:36 BRONKU...co do klimatyzacji to grzanie jeśli jest na 230v to można grzać zawsze.
Jeśli grzanie jest ..pompą ciepła..to czym zimniej na dworze tym efektywność spada a przy temp około 5 st nie powinno już być używane. (ten sposób jest tylko raczej do używania jesienią lecz nie zimą).Bronek - 2018-10-12, 05:30 Jestem już ma nogach, bo jadę dzisiaj rekreacyjnie...
Dzięki Nikita za info.. W poprzednim kolanko musiałem zastosować z jednej strony a było bez filtrów lecz ciasno , tu jakoś się udało bez.. Lepszy boks, gdyż każda butla jest dostępna oddzielnie.
Klima jest z pompą i to wiadomo, to raczej taki "miły" dodatek z tym grzaniem. Wolę swoje olejaki na zimowanie. A w trasie normalnie grzeję gazem. Klima poza tym jest głośniejsza, a w opcji grzania, to jak tyłek umarlaka (ledwo ciepła). Natomiast łącznie z grzaniem Trumą można ją zastosować jako swoisty mieszacz powietrza przynajmniej nie schładzający. Ale czy w tak małym pomieszczrniu ma to znaczenie?
Ponieważ nie przewiduję zimowego, typowo kamperowania, to grzałka Duocontrol, jest- bo dali i jej zasilanie wykorzystam do zasilania wagi butli po uprzedniej redukcji napięcia z 12v do 6ciu.
Nie trzeba będzie wymieniać paluszków w wadze.
Zresztą tak to zrobię, aby w każdej chwili można było ponownie z tej grzałki reduktora korzystać.
..................
Na grzałce reduktora jest niecałe 4 volty i Kicha z zasilaniem wagi. Może z nudów, kiedyś dam ekstra kabelki z 5v?Bronek - 2019-01-13, 18:07
nikita55 napisał/a:
BRONKU...co do klimatyzacji to grzanie jeśli jest na 230v to można grzać zawsze.
Jeśli grzanie jest ..pompą ciepła..to czym zimniej na dworze tym efektywność spada a przy temp około 5 st nie powinno już być używane. (ten sposób jest tylko raczej do używania jesienią lecz nie zimą).
Z okolicy 0 stC samą klimą Dometic 2200 , pompa dociągneła do 16st nawet dosyć szybko .
Dlaczego nie można korzystać z pompy ciepła w temperaturach około zera ??
Pytam , bo mam w aucie elektrycznym właśnie pompę i ona zasuwa w każdej temperaturze i służy do grzania, oczywiście to inna konstrukcja i założenia . Czy to zalecenie dot klimy kamperowej jest wymuszone tym, aby nie nawaliła ??
. Wiadomo że tu nie chodzi o ekonomię jak w pompach domowych, gdzie istotny jest bilans kosztów energii . Oczywiście sprawność wiadomo spada itd .. Ale empiryczne !!!! Grzeje lekko i co ważne miesza powietrze.
PS .
Rozpocząłem monitorowanie pracy wyżej pokazane wagi BRUNNER W8 . Jeśli zasłuży , to wydzielę do nowego wątku i kupię drugą. Nie udało się zastosować zasilania grzałki reduktora DControll . Nie ten prąd.