Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Hand made - ręczna robota - Panele cienkowarstwowe - temperatura - klejenie

kolmen - 2018-08-27, 09:29
Temat postu: Panele cienkowarstwowe - temperatura - klejenie
Kupiłem panele cienkowarstwowe amorficzne
Sprawdzaliście do jakiej temperatury się nagrzewają ?
Zastanawia mnie czy taki panel przyklejany na dachu nie działa jako grzejnik :D

Andrzej 73 - 2018-08-27, 21:07

Witaj na forum.
:spoko

kolmen - 2018-08-27, 21:44

Andrzej 73 napisał/a:
Witaj na forum.

Witaj
Dziękuję za przypomnienie :D
Zarejestrowałem się na forum już jakiś czas temu i zapomniałem się przywitać
Błąd już naprawiony :)

Andrzej 73 - 2018-08-27, 21:57

Jestem przed montażem paneli elastycznych i też myślę jak to będzie na południu Europy latem kiedy w cieniu 40 st.
Myślę że przykleję solar na grubszym wałeczku masy klejącej tak aby powstała przerwa ok 1 cm pomiędzy dachem , a panelem.

kolmen - 2018-08-27, 22:43

Podobno panele fotowoltaiczne przy dobrym nasłonecznieniu mogą nagrzać się do temperatury 50/60 stopni :roll:
bert - 2018-08-27, 22:59

mam elastyka przyklejonego do dachu laminatowego. Klejony na styk po krawędziach i wężykiem po środku, do tego trochę wkrętów. Całość ściśle przylega do dachu nawet w pełnym słońcu (południe Europy) nie ma problemu.
Panel 100 watowy.

kolmen - 2018-08-27, 23:04

Dach się nie nagrzewa od paneli ?
Bronek - 2018-08-27, 23:21

Co byście nie zrobili, to i tak w słońcu południa będzie piekarnik.
I dlatego to tylko zabawa. Było, a nawet rozważano czy nie na poliwęglanie komorowym ich nie przykleić, płaszcz wodny zrobić itd...
Ale zaleta to mała waga, przybtych kombinacjach ten atut odpada. Efekt? n eadekwatny do inwencji itp...
To tak ja z monitorowaniem regulatora w smarfonie, można tylko po co?
Przyklejanie na grubo teoretycznie ma sens ale w przypadku nieszczelności syf i malaria, lód i woda.
Ale taka przestrzeń kilkumilitetrowa bez próżni po kilku minutach nic nie daje
Pofałdują Ci się i będziesz miał jeziorka wody a potem brudu.

kolmen - 2018-08-27, 23:29

Bronek napisał/a:
Co byście nie zrobili, to i tak w słońcu południa będzie piekarnik.

Właśnie kombinuję jak nie podwyższać temperatury piekarnika panelami :)

bert - 2018-08-28, 00:56

kolmen napisał/a:
Dach się nie nagrzewa od paneli ?

nie więcej niż od słońca cała reszta dachu, i nie od paneli bo mam tylko jeden (choć to pewnie w kwestii grzania dachu nie ma znaczenia) umieszczony na skośnej części dachu nad przednią szybą.

Roberto - 2018-08-28, 09:24

Robiłem kiedyś testy.
W słońcu południa różnica między temperaturą powierzchni "gołego" dachu a powierzchnią pod panelem była raptem kilka stopni :ok
Ja mam 4 sztuki naklejone cienką warstwą sikaflexu (po obrzeżach + kilka wałków w środku) bezpośrednio na powierzchnię dachu.

Gregorio - 2018-08-28, 19:47

Roberto napisał/a:
Robiłem kiedyś testy.
W słońcu południa różnica między temperaturą powierzchni "gołego" dachu a powierzchnią pod panelem była raptem kilka stopni :ok

W którą stronę różnica? Pod panelem ciepłej czy chłodniej?

Roberto - 2018-08-28, 20:37

Gregorio napisał/a:
Roberto napisał/a:
Robiłem kiedyś testy.

W którą stronę różnica? Pod panelem ciepłej czy chłodniej?

Oczywiście pod panelem było cieplej :bajer ale niewiele... :chytry

kolmen - 2018-08-30, 22:15

Roberto napisał/a:
W słońcu południa różnica między temperaturą powierzchni "gołego" dachu a powierzchnią pod panelem była raptem kilka stopni

Kilka stopni to jednak sporo
Np pomiędzy 30 a 35 stopi lub 35 a 40 stopni to już nie jest tak mało :)

bert - 2018-08-30, 23:24

kolmen napisał/a:
Roberto napisał/a:
W słońcu południa różnica między temperaturą powierzchni "gołego" dachu a powierzchnią pod panelem była raptem kilka stopni

Kilka stopni to jednak sporo
Np pomiędzy 30 a 35 stopi lub 35 a 40 stopni to już nie jest tak mało :)

i co z tego ma wyniknąć Twoim zdaniem?
dach się stopi?
bo o tym, że gorąc i duchota będą w zamkniętym środku to wiadomo, tak - w zasadzie - samo przy 35 jak i 40
Nie wiem, termometrem nie dotykałem, wiem za to, że mój panel jest nad tzw pawlaczem. Gdy go otwieram nie jest tak, że stamtąd bucha "żarem", a więcej - w zasadzie - nie czuję żadnej różnicy temperatur pomiędzy mała kubaturą pawlacza a reszta wnętrza wietrzonego przecież.

Klej spod panela też nie spływa ;)
Jeżeli ma to wpływ na wydajność to lepiej od razu zdecydować sie na sztywniaka w ramiaku i zadbać o przewiew pod.

przynajmniej tak się mi wydaje ;)

Gregorio - 2018-08-31, 11:21

A gdyby tak dać pod elastyczny panel poliwęglan komorowy? Może ktoś praktykował?
Andrzej 73 - 2018-08-31, 17:56

Myślałem o podobnej metodzie montażu. Chciałem wykonać konstrukcje czyli takie cienkie paski poliwęglanu przykleić co kilka centymetrów i na to solar. Jednak Koledzy twierdzą że to przerost formy nad treścią.

Bronek - 2018-08-31, 18:24

Może gwizdać.

W poprzenim montowałem sam, peszele, kanały osłonowe, planowanie, dywagacje.
W tym nawet nie wlazłem za bardzo nawet, by zobaczyć co tam napaćkali.
Tak z drabiny rzuciłem okiem, działają. Nie słychać szumów itp przy 100km/h..

Ad komorowy poliwęglan, niby powinien chłodzić, ale wystawiony na słońce w bezwietrzny dzień raczej skórka za wyprawkę . Chyba lepiej dokupić panel by skompensować spadek wydajności związany z wzrostem temperatury.

A najlepiej dać sobie spokój

Suliki - 2018-08-31, 19:35

Cześć

Miałem naklejony sikaflexem na dach półintegry ( 100W ) nie zauważyłem różnicy temperatury na suficie ( nie mówiąc w środku ) , teraz mam naklejony 110W taśmą dwustronną zewnętrzną na dach blaszaka - na przetłoczenia usztywniające więc tak naprawdę paski klejącą są co ok 8 cm - również nie ma problemu z temperaturą od wewnątrz. Jedyne na co trzeba uważać to na wyprowadzenia kabli. W obu przypadkach zastosowałem osłonę z przeciętego na pół plastikowego kanału wentylacyjnego 100x50mm ( castorama ) przyklejonego sikaflexem w miejscu wyprowadzenia przewodów z panelu. Bez tego pierwsza gałąź szorująca po dachu pourywa kabelki.

4x4camper - 2018-10-25, 16:17

Cześć
Je robię tak.
Rama z profili aluminiowych, dolny profil jako listwa zasilająca, poliwęglan 20mm z możliwością napełniania wodą.
Oczywiście będzie możliwość podnoszenia do 45 stopni na sprinterku.
Obsługa dość prosta w pozycji transportowej pochylenie 4stopnie do tyłu.
Po postawieniu za pomocą amortyzatorów gazowych, napełnienie wodą.
Składanie i sterowanie przy pomocy linek napędzanych małą przekładnią ślimakową
Ot cała filozofia

pozdrawiam
Tolo

ferguson - 2018-10-26, 21:25

Może dla jednego panelu to ma sens, ale dla kilku leżących obok siebie i po podniesieniu częściowo zasłaniających się wzajemnie (słońce nie jest cały czas w zenicie), to przerost formy nad treścią. Jak już to podnoszenie na jednym boku pojazdu.
4x4camper - 2018-10-31, 09:39

Cześć , świadomie wybrałem jeden 150W bo odpowiednio ustawiony zastąpi mi dwa po 100W sztywne
Na masie w moim wypadku nie oszczędzę bo pod panele montuje szyberdach który waży około 10kg. Wymiary otworu to 80x40cm.
Możliwość ciepłej wody to zbytek ale spojrzenia szpanerów camperowych bezcenne.
Finansowo tez OK

poz
Tolo

kolmen - 2018-11-21, 22:11

4x4camper napisał/a:
Cześć , świadomie wybrałem jeden 150W bo odpowiednio ustawiony zastąpi mi dwa po 100W sztywne
Na masie w moim wypadku nie oszczędzę bo pod panele montuje szyberdach który waży około 10kg. Wymiary otworu to 80x40cm.
Możliwość ciepłej wody to zbytek ale spojrzenia szpanerów camperowych bezcenne.
Finansowo tez OK

poz
Tolo

Jak będzie realizowane ustawianie ?
Automatyka ?

4x4camper - 2018-11-22, 11:10

Cześć.
Sterowanie dwiema linkami ,podnoszenie sprężyny gazowe.
Poluzowanie linek spowoduje podniesienie panelu bez wody,zwijanie kładzie panel w pozycję transportową, linkami ustawiamy kąt panelu.
Mechanizm napędu linek to przekładnia ślimakowa i oś w poprzek dachu
Pełen analog

poz
Tolo