|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zagraniczne - Zagraniczna pierwsza podróż
heisenberg - 2018-08-27, 16:53 Temat postu: Zagraniczna pierwsza podróż Witajcie
Mam doświadczenie tylko w jeżdżeniu po Polsce. Chcę się wybrać jednak gdzieś dalej. Jaki kierunek z wlasnych doświadczeń możecie polecić na pierwszą podróz zagraniczną?
Wyjazd 7-,10-,lub 14-dniowy i z ograniczonym budżetem
Jak coś, to paszporty są
HENRYCZEK - 2018-08-27, 18:23
Zbyt mało szczegółów aby coś doradzić.
Sam się zastanawiam bo mam parę dni wolnego do zagospodarowania.
Nad polskie morze mam 10 h
Na Chorwacje 10 h
Nad morze Czerwone 10 h
andrzejm94 - 2018-08-27, 18:46
Nad morze Czerwone 10 h
Czy aby na pewno?
Pozdrawiam
HENRYCZEK - 2018-08-27, 18:52
andrzejm94 napisał/a: | Nad morze Czerwone 10 h
Czy aby na pewno?
Pozdrawiam |
Tak.Z Katowic przelot 4,25 h,reszta to odprawy i dowóz do hotelu
yahoda - 2018-08-27, 19:25
14 dni - Rumunia - transylwania, nad morze ani do stolicy bym się nie pchał, bo czasu trochę mało. Pojeździć po zamkach, miastach (Braszów i Sigishoara koniecznie), przejechać się transalpiną lub trasą transfogaraską - niezapomniane wrażenia, wąwóz i kopalnia soli w Turdzie są po drodze, na przelocie o jakieś termy zachaczyć i już po dwóch tygodniach.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-08-27, 19:36
to od ciebie zależy,czy morze,czy góry,czy tylko zabytki,nawet nie wiemy skad jesteś,czyli jakie odległości do różnych krajów
RadekNet - 2018-08-27, 20:06
Jeśli jesteś ze Śląska to ... Sosnowiec
izola - 2018-08-27, 20:49
TE okresla się jako "Obieżyświat" a jest to jego pierwsza zagraniczna wyprawa ,,,zacznijmy jak kolega zaproponował : SOSNOWIEC
mischka - 2018-08-27, 20:57
izola napisał/a: | TE okresla się jako "Obieżyświat" a jest to jego pierwsza zagraniczna wyprawa ,,,zacznijmy jak kolega zaproponował : SOSNOWIEC |
Dąbrowa Górnicza też się nadaje
Andrzej 73 - 2018-08-27, 21:13
mischka napisał/a: | Dąbrowa Górnicza też się nadaje |
Lepiej do Sosnowca.
heisenberg napisał/a: | Wyjazd 7-,10-,lub 14-dniowy i z ograniczonym budżetem |
Jaki ten budżet , bo nie wiem ile masz kasy masz na dojazd.
Czechy , Węgry i Słowacja...może być?
yahoda - 2018-08-27, 21:32
Skąd jesteś, kiedy ten wyjazd, jaki budżet, w ile osób, czy z dziećmi, czy z rowerami, czy ze zwierzętami, czy kempingi, czy na dziko, czy lubicie spędzać czas na sportowo, czy leniuchować, czy zwiedzanie zabytków, czy natura... Rozumiem, że wyjazd kamperem ma być, bo tego też nie wiemy. Oczekując konkretnej rady, podaj konkrety, no chyba że... Sosnowiec (tylko za jaką granicą to leży? Katowic? Czeladzi?)
izola - 2018-08-27, 21:37
...normalna sciema by pobudzić zaspałe towarzystwo
Cytat: | Rozumiem, że wyjazd kamperem ma być, bo tego też nie wiemy. | ........
heisenberg - 2018-08-27, 22:03
Dziękuję tym, którzy chcą pomóc
Doprecyzuję zatem. Wyjazd kamperem, mam od około roku kampera, także taki rodzaj podróżowania na razie tylko po Polsce do tej pory.
Wcześniej podróżowałem dużo, ale nie kamperem. Niestety dojazdy komunikacją publiczną, autokarami, czy autostopem bywają czasochłonne, a za podróżowaniem samolotem nie przepadam. W podróżowanie kamperem dopiero się wkręcam.
Lubię góry i naturę oraz miejsca mało zatłoczone przez turystów. Wyjazd dla 2 osób, może być z rowerami, wolę bardziej aktywnie, ale zabytki jak najbardziej też mogą być. Byle nie leżenie plackiem na plaży Mieszkam na Śląsku. Z góry dziękuję za wszelkie pomysły
Temat założyłem z nadzieją, że podzielicie się swoimi najlepszymi wyjazdami, które mnie zainspirują.
Niestety heheszki z Sosnowca w co drugim poście nie są inspirujące :p Liczę na Wasze ciekawe historie
PS To też dość istotne - wyjazd w pierwszej połowie października, bo dopiero wtedy mam urlop.
ZEUS - 2018-08-27, 22:10
poczytaj forum a na pewno znajdziesz swoje inspiracje, a w przypadku dalszych pytań zapewne uzyskasz odpowiedź...
fiba56 - 2018-08-27, 22:15
Jak już żeś zaczon to teraz pomalutku,trocha havrankow potym madziary i austryjoki.Trocha ci to zajmie bo dużo fajnych miejsc,a jak w tydniu to i ludzi mało.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-08-27, 22:40
heisenberg napisał/a: | Temat założyłem z nadzieją, że podzielicie się swoimi najlepszymi wyjazdami | tak jak napisałam za mało napisałeś co Cie interesuje i gdzie mieszkasz,dlatego koledzy zrobili żarty.Jedź sobie jak ktoś napisał Rumunia,Bułgaria.No i poczytaj trochę o tych miejscach na Forum,Barbara ps,jak pierwszy raz jechaliśmy w 2009 to migiem objechaliśmy Peloponez przez Albanie.Pamietam do dziś mape kupiliśmy dopiero w
Grecji na Peloponezie w Kalogrii,a Albania była wtedy zaśmiecona ale najpiekniejsza
RadekNet - 2018-08-27, 22:49
heisenberg napisał/a: | Mieszkam na Śląsku. Z góry dziękuję za wszelkie pomysły |
No to dobrze trafilem z tym Sosnowcem
A na poważniej... jesteś młodzieniaszkiem, który biegle włada językami obcymi czy starszym panem, który mówi tylko po Polsku? Mam na mysli to, że np mojego 70letniego tatę nie kierowałbym na pierwszy raz do Niemiec czy Austrii (czułby sie tam obco), a raczej Czechy czy Słowacja.
heisenberg - 2018-08-27, 23:25
Podejrzewam, że jestem tu jednym z młodszych Angielski biegle, niemiecki podstawowy, cyrylicę rozszyfruję z trudem
Kondycja u mnie dobra, często chodzę po górach (Polska, Czechy, Słowacja), dlatego też wpadł mi pomysł, żeby podjechać kamperem i pochodzić po górach w Bułgarii.
Ale tak jak mówię - chciałem się Waszym doświadczeniem zainspirować
mischka - 2018-08-28, 16:01
Ze śląska masz blisko do Niemiec. Szwajcaria Saksońska w połączeniu z Czeską to kilka fajnie spędzonych dni. Bawaria, Austria, Tyrol południowy. Wszystko blisko a i nad Gardę możesz wyskoczyć.
yahoda - 2018-08-28, 17:34
To ja podtrzymuję: Rumunia - tu moja opowieść:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=29518
heisenberg - 2018-08-29, 12:06
Dzięki za inspiracje!
|
|