| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Porady dla kupujących kampera - Kamper do 6m dł.
Arturo - 2008-10-06, 21:24 Temat postu: Kamper do 6m dł. Myślałem kiedyś o zakupie dużego kampera ale po radach na forum i analizie ofert na mobile.de coraz bardziej skłaniam się ku temu aby nabyć coś do 6m długości a ew. potem (za 2-3 lata) wymienić na dłuższy 7-8m. W związku z tym interesuje mnie w jakich krajach warto wykorzystać przewagę krótszego autka. Z tego co zauważyłem to opłaca się krótkim jechać do Norwegii (koszty promu), czy gdzieś jeszcze?
SlawekEwa - 2008-10-06, 21:31
| Arturo napisał/a: | | koszty promu), czy gdzieś jeszcze? |
Chorwacja
stefan - 2008-10-06, 21:38
Witam! | Arturo napisał/a: | | interesuje mnie w jakich krajach warto wykorzystać przewagę krótszego autka. | -wszedzie! Slyszalem z kilku zrodel ze nawet w strefie miejskiej za parkowanie dluzszym(pomijajac trudnosci)placi sie wiecej. Pozdrawiam.Stefan.
Arturo - 2008-10-06, 21:44
| stefan napisał/a: | | wszedzie! Slyszalem z kilku zrodel ze nawet w strefie miejskiej za parkowanie dluzszym(pomijajac trudnosci)placi sie wiecej | to się domyślam, ale chodzi mi o te największe różnice bo to zawsze będzie coś za coś, albo trochę luźniej w środku i trochę drożej albo ciaśniej i taniej
Tadeusz - 2008-10-07, 01:02
| stefan napisał/a: | | Witam! Ja mam okolo 6 metrow.Parkuje wszedzie tam gdzie osobowe.To duzy komfort.Faktem jest ze auto jest na dwie osoby kota i psa...A! I dwa rowery z tylu! |
A mój kamperek ma 462 cm i jest na dwie nieduże osoby, pieska ( malutkiego) i bez kota. :-D
Wypróbowałem go nawet na wąskich uliczkach starówek miast angielskich, walijskich, belgijskich, holenderskich duńskich, francuskich i niemieckich. Prawie jak osobówka. :-D
eler1 - 2008-10-07, 13:56
Arturo na początek kamperek do 6m w składzie 2+1 wystarczy (wiem to z własnego doświadczenia) a jak pojeździsz będziesz miał rozeznanie czego chcesz a jak kupisz 3 kamperka to będzie to
wbobowski - 2008-10-08, 01:15
Wracając do pierwszego Twego pytania. Wszędzie, gdzie masz promy. Nie tylko Norwegia czy Chorwacja. A do Anglii, Irlandii to już się nie wybierasz... a warto. No i przede wszystkim parkowanie w miastach. Parkingi dla osobowych to przeważnie miejsca o długości ok. 5 m. Jak podjeżdżasz kołami to krawężnika to się prawie mieścisz.
takisobie - 2008-12-09, 21:43
| wbobowski napisał/a: | | Wracając do pierwszego Twego pytania. Wszędzie, gdzie masz promy. Nie tylko Norwegia czy Chorwacja. A do Anglii, Irlandii to już się nie wybierasz... a warto. No i przede wszystkim parkowanie w miastach. Parkingi dla osobowych to przeważnie miejsca o długości ok. 5 m. Jak podjeżdżasz kołami to krawężnika to się prawie mieścisz. |
Witaj,
uwazam, ze bilans wychodzi na korzysc dluzszego kampera, nawet jak bede musial parkowac 100-200 m dalej. Chcialbym jednak zwrocic uwage na pewna sprawe, a mianowicie na to, ze kamper spelnia/spelniac ma role malego domu na kolach. Wszelkie ograniczenia wielkosci czy dlugosci bardzo mocno ograniczaja jego podstawowa funkcje...
I to tyle, na co chcialbym zwrocic uwage. Wydaje mi sie, ze parkowanie kampera nie mozna odnosic do aut osobowych. Co do kosztu za prom to roznica w klasie oplat za przejazd nie powinna zepsuc urlopu a juz zupelnienie nie jest w stanie konkurowac z komfortem wiekszego kampera.
Pozdrawiam i zycze tylko dobrych decyzji!
wbobowski - 2008-12-09, 21:58
Oczywiście, każdy wybiera, co mu pasuje. My w tej chwili jesteśmy już prawie 2 tygodnie w Irlandii, a zostaniemy do Świąt Bożego Narodzenia. Jesteśmy kamperem i codziennie w nim nocujemy. Kamper ma 5,5 m i nam z psem wystarcza. Mało tego, większym nie mielibyśmy gdzie parkować w Macroom, gdzie jesteśmy.
To wszystko zależy od sposobu w jaki chcemy wykorzystywać naszego kamperka i co komu pasuje, jak wcześniej wspomniałem.
Dziabong - 2008-12-09, 22:23
Wszystko rozbija sie o 50 - 60 cm i 3 moze 4 razy w roku droższe opłaty za prom lub parkowanie, a reszta roku ciasnota - pomyśl o tym jak bedzie padać deszcz. Wybór należy do Ciebie.
Witold Cherubin - 2009-09-24, 14:46
Moje skromne doświadczenia kamperowe i wieloletnie żeglarskie wykazują, że każda łódka kabinowa i każdy kamper, prędzej czy później stają się dwuosobowe. Dzieci dorastają i nie chcą jeździć ze "starymi", przynajmniej tak było u mnie. Organizują sobie własne wyjazdy, wypożyczają jachty lub kampery, albo pożyczają od znajomych, ale chcą być samodzielni. Wydaje mi się, że dla małzeństwa z jednym dzieckiem (ewentualnie dwojgiem, ale nie wymagającym wózka) wystarczy kamperek do 6m, bo przecież kamper służy głównie do spania i jazdy, reszta może i powinna się dokonywać na świeżym powietrzu. Nawet jak pada mozna się urządzić pod markizą/przedsionkiem lub przy stoliku w środku i pograć w karty, obejrzeć TV lub coś poczytać.
Ja specjalnie szukałem krótkiego kampera (5,4 m) do 3,5 ton, żeby móc parkować w każdym miejscu i nie przepłacać na przejazdach (promy, autostrady itd). Trzeba też pamiętać o ograniczeniach tonażu - ciężkie pojazdy nie wszędzie mogą wjechać.
Dla dwóch osób jest moim zdaniem wystarczająco komfortowo, a jedno dziecko też nie tworzy tłoku (jeździliśmy z wnukiem), jeśli nie siedzi w kamperze, tylko bawi się z rówieśnikami, lub idziemy z nim na wycieczkę, popływać itd.
Zgadzam się z opiniami, że wielkość kampera powinna być dostosowana nie tylko do ilości osób, ale także sposobu wykorzystania tego domku na kołach. Wydaje mi się, że częste zmiany mp i aktywna turystyka nie wymagają dużego kampera, natomiast wielkie kampery służą jako domki o bardziej stacjonarnym charakterze.
Pozdrawiam dużych i małych kamperowców
Witek
wbobowski - 2009-09-24, 18:00
Jak wcześniej już wspomniałem, wszystko zależy od tego, co komu pasuje.
Są tu zwolennicy zarówno jednych jak i drugich. I dyskutowanie o tym jak widać, to to samo co udowadniać wyższość świąt... itd.
KOCZORKA - 2009-09-26, 18:05
| wbobowski napisał/a: | | Są tu zwolennicy zarówno jednych jak i drugich. I dyskutowanie o tym jak widać, to to samo co udowadniać wyższość świąt... itd. |
Masz Wboboś całkowitą rację.
| Witold Cherubin napisał/a: | | Wydaje mi się, że dla małzeństwa z jednym dzieckiem (ewentualnie dwojgiem, ale nie wymagającym wózka) wystarczy kamperek do 6m, bo przecież kamper służy głównie do spania i jazdy, reszta może i powinna się dokonywać na świeżym powietrzu. |
No widzisz Witoldzie, a z Tobą nie mogę się w żadnym wypadku zgodzić.
Ja chciałam dużego kamperka 7,20m, bo najbardziej zależało mi na bardzo wygodnym łóżeczku.
I jeżeli jest zimno i przeraźliwie leje, wybacz, ale ja wolę wylegiwać się w kamperku czytając dobrą książkę.
| Witold Cherubin napisał/a: | | Wydaje mi się, że częste zmiany mp i aktywna turystyka nie wymagają dużego kampera, natomiast wielkie kampery służą jako domki o bardziej stacjonarnym charakterze. |
Stacjonarne!!!
Wybacz Witoldzie, ale tutaj już grubo przesadziłeś.
Austradami nie jeździmy - bo nie lubimy.
A co lubimy - najbardziej odludne miejsca, do których trzeba dojechać po polnych drogach. Od czerwca 2008 - do wrzesień 2009 przejechaliśmy 27000 km.
A dlaczego tak mało, bo niestety musimy też czasem popracować.
Waldek - 2009-11-15, 12:46
| takisobie napisał/a: | | wbobowski napisał/a: | | Wracając do pierwszego Twego pytania. Wszędzie, gdzie masz promy. Nie tylko Norwegia czy Chorwacja. A do Anglii, Irlandii to już się nie wybierasz... a warto. No i przede wszystkim parkowanie w miastach. Parkingi dla osobowych to przeważnie miejsca o długości ok. 5 m. Jak podjeżdżasz kołami to krawężnika to się prawie mieścisz. |
Witaj,
uwazam, ze bilans wychodzi na korzysc dluzszego kampera, nawet jak bede musial parkowac 100-200 m dalej. Chcialbym jednak zwrocic uwage na pewna sprawe, a mianowicie na to, ze kamper spelnia/spelniac ma role malego domu na kolach. Wszelkie ograniczenia wielkosci czy dlugosci bardzo mocno ograniczaja jego podstawowa funkcje...
I to tyle, na co chcialbym zwrocic uwage. Wydaje mi sie, ze parkowanie kampera nie mozna odnosic do aut osobowych. Co do kosztu za prom to roznica w klasie oplat za przejazd nie powinna zepsuc urlopu a juz zupelnienie nie jest w stanie konkurowac z komfortem wiekszego kampera.
Pozdrawiam i zycze tylko dobrych decyzji! | Zgadzam sie w zupełnosci ja zdecydowalem sie na 8 75m i wiem ze zrobilem dobrze wygoda ze palce lizac Waldek
Jacek M - 2009-11-15, 14:19
Tak jest - długość kamperka to zdecydowanie kwestia naszych priorytetów co do organizacji życia w czasie wyjazdu.
Duży:
Lubimy spędzać czas w kamperze
Będziemy często użytkować go także w zimie lub w czasie jesiennych szarug i będziemy zmuszeni przez okoliczności przyrody więcej przebywać we wnętrzu niż na zewnątrz.
Jest nas więcej niż 2-3
Nie denerwuje nas dłuższe poszukiwanie miejsca dla zaparkowania pojazdu - ew. stacja benzynowa lub parking dla ciężarówek.
Jesteśmy sprawni i "wybiegani" - nie stresuje nas dłuższe dojście do interesujących obiektów - lubimy długie spacery albo mamy rowery i lubimy z nich korzystać.
Nie stresują nas zwiększone koszty przepraw promowych, paliwa (tu różnica nie jest taka wielka)
Mały:
Nie jesteśmy szczególnie liczni (2, 2+1, max 2+2 - jeśli zgrana ekipa)
Kamperka z założenia traktujemy głownie jak sypialnię.
Jeździmy najczęściej latem i/lub w ciepłe miejsca i przestrzeń życiową chętnie przynajmniej w części organizujemy na zewnątrz - tak, że np. gotowanie strawy i jedzenie odbywa się na zewnątrz, na postojach paląca część wycieczki wychodzi na dyma, kontemplująca - wystawia leżaczek, dzieciarnia myszkuje po zaroślach itp
Lubimy np krajoznawczo zjechać z obwodnicy i przejechać przez środek mijanego miasteczka, wjeżdżać w ciasne starówki albo sprawia nam satysfakcję znalezienie wolnego parkometru w centrum jakiegoś miasteczka i ustawienie pojazdu na dość ciasnym miejscu dla osobówki gdzie nikt-by-nie-zaparkował
Nie lubimy (choćby we Włoszech) być wykierowywani przez odpowiednie znaki na przedmieścia, na specjalne parkingi dla kamperów i przyczep, z których do centum jest np 2 km, bo np nie wszyscy kochamy rowery, albo wolimy podjechać bliżej i dojść z mniejszej odległości - bo serce, rozrusznik, wózek albo coś tam.
Po pierwszym wyjeździe się na ogół wie, jaki powinien być nasz kamper.
Myśmy trafili ale może warto na pierwszy raz np. wypożyczyć?
Pozdrawiam
Jacek M
Andrzej 73 - 2009-11-15, 14:32
Witam,
Kolego Arturo rozważałeś kwestie alkowa , integral lub pólintegral .
Jak kamper na dwie osoby to chyba rodzaj zabudowy jest istotniejszy i przemawia bardziej nad rozważanie w tym temacie .
Myśląc nad dalekimi podróżami np. półintegral do 6m. jest na dwie osoby wyśmienity , ale decyzja i wybór należą się oczywiście Tobie .
Ja posiadam kamperka 6.80 + bagażnik na rowery łącznie 7.40 (bagażnik rowerowy umieszczony jest na wysokości ok 1.40m )
Na promach w Grecji płaciłem jak za pojazd do 7m.
Wcześniejszy przedział cenowy był do 5m. długości.
Pozdrawiam.
IAAN - 2009-11-15, 21:07
a jak się jeżdzi osobówką któr ma 5,1 m i prawie 2m szerokości to nie bardzo jest różnica przy 2,1 w kamperze i 6 metrów długości mój pierwszy kamper miał 6,6 m ten obechy prawie 6 i narazie jest ok 2+ 2
papamila - 2009-11-15, 21:18
Napiszę tylko jedno zdanie:
Przestrzeń życiowa w kamperze (długość) to jedyna rzecz jakiej nie dokupisz
maszakow - 2009-11-15, 21:41
Post Jacka popieram - warto rozważyć tryb spędzania wakacji pod tym kątem.
A co do przestrzeni życiowej - najmnieszej kawalerki zacznają się chyba od 16m2 a w kamperze do 6m tej przestrzeni masz mniej niż 8 więc jeśłi ktoś się w ogóle decyduje na taki tryb spędzania czasu musi się liczyć i akceptować pewne ograniczenia i niewygody.
Można żyć na 8, można i na 12, a ajk ktoś nie lubi kompromisów to uderza w kampery klasy A lub wybiera drogę Świstaka.
A przestrzeń można sobie dokupić - namioty, dobudówki do kamperków. przetrzepałem niedawno oferty jednej firmy - fajne rozwiązania.
Witold Cherubin - 2009-11-15, 22:13
[quote="Jacek M"]Tak jest - długość kamperka to zdecydowanie kwestia naszych priorytetów co do organizacji życia w czasie wyjazdu.
Uważam że do "podsumowania" Jacka M nie można nic dodać, ani nic ująć. Ja podobnie jak Tadeusz jestem bardzo zadowolony z kamperka 5,4m długości, bo jeździmy we dwójkę, ale muszę zaznaczyć, że moja łódka ma 7,3 m i też jest dwuosobowa. Wszystko zależy od sposobu wykorzystywania tego sprzętu.
Pozdrawiam
Jarosław69 - 2009-11-22, 19:09
Złoty środek to okolice do 7 metrów.
"Saluuun" dla dwojga i wystarczająca ilość dla 4-ga.
Jarosław69 - 2009-11-22, 19:17
Z moich obserwacji dodam jeszcze jedno.
Tak się jakoś składa,że chcąc niechcąc ponad 50% czasu spędzamy w kamperze.
Noc - spanie od 6 do 10ciu i więcej godzin.
Dzień - Tu spory rozrzut czasowy.
Z reguły w większych konstrukcjach jest większe łóżko.A to oznacza dobre lub nie wysypianie się.
O ile szerokość nie ma za dużego znaczenia(szczególnie dla miłujących się) to trudności zaczynają się z długością łóżka.
Jeśli ktoś ma okolice 185 cm wzrostu to może się mocno zdziwić jak kupi busa z łóżkiem w wersji azjatyckiej.
Aspekt możliwości podjazdu pod wejście do marketu zaćmi mozliwości użytkowe.
A wtedy kubełek zimnej wody - " a na prospekcie pokazane były dwie osoby na łóżku............"
marko - 2009-11-22, 19:49
najlepiej miec dwa kampery jeden mały miejski a drugi duży wiejski
chris - 2010-01-05, 09:57
Mój ma 3,1 metra wysokości i nigdy z tym problemów nie miałem. Oczywiście nie wjadę np. na parking podziemny ale takim co ma 2,6 metra też nie. Także pomijając kwestię oporów powietrza różnicy nie ma.
pirat666 - 2010-01-05, 10:52
| Ted69 napisał/a: | | co sprawia wieksze problemy przy wyjazdach - dlugosc czy wysokosc |
Choć mam kamperka od niedawna i jest to pierwszy taki nabytek i dłuższego nigdy nie miałek to wydaje mi się że i długość i wysokość to w pewnych sytuacjach problem.
długość to gorsze manewrowanie - zwłaszcza jak parkujemy gdzieś na dziko pomiędzy drzewami itp bo chcemy mieć blisko np do wody he he
to samo dotyczy wysokości - trzeba obcinać gałązki żeby gdzieś dojechać
przy wysokości to naprawdę trzeba mieć się na baczności zwłaszcza jadąc po nieznanych
trasach, nawet po znanaych trzeba być czujnym
nasz ma z boxem 3,15 i przyznam, że się stresuję jak gdzieś jadę i jestem mocno wyczulony na wszelkie przejazdy i znaki oznaczające wysokość przejazdów
choć wcześniej osobówką nie zwracałem na to zbytniej uwagi
co do długości to poniżej 6m i łatwo było nam tym jechać pomiędzy drzewami tak jak
osobówką (pomijając podcinanie gałęzi) z 7-8m pewnie bym już nie dał rady - a może i dał ale się dużo bardziej namorował.
DarekK - 2010-01-05, 21:54
I wraca stare pytanie - co jest ważniejsze - długość czy technika . Zazwyczaj to drugie wskazują ci z krótkimi (oczywiście kamperami). A tak na poważnie - mam dwa - 5.3/3.15 i 6,2/2.9 i wielkiej różnicy nie ma. Co prawda tym pierwszym daje się parkować na parkingach w poprzek ulicy jak osobówka, ale tym drugim też nie miałem większych kłopotów ze znalezieniem miejsca. Co do prowadzenia - nie zauważasz większej różnicy. A że na znaki trzeba uważać (ograniczenie wysokości), na wysokość przydrożnych drzew (ich dolnych konarów), na szerokość wolnego miejsca tam gdzie wjeżdżasz - nie poradzisz - samo życie.
p.s. jak już coś znajdziesz a mechanicznie trzeba będzie podleczyć - mam u na we wsi serwis godny polecenia
DarekK - 2010-01-05, 22:19
Nie ma sprawy - w razie czego służę pomocą
Jarosław69 - 2010-01-05, 22:22
Papamila ujął wszystko w jednym zdaniu.
Nic dodać nic ująć.
mondeo - 2010-01-06, 11:16
Wiem ze to dziwne dla kolegów ale mi najlepiej jeżdziło się kamperem o dł 6 m.
Nie wiem dlaczego ale taka długość daje mi wrażenie że ,,wszytko ogarniam '', czuję się swobodnie ,manewry to pikuś i jakoś tak mi wszytko leży.
Mam swobodę poruszania się jakby większym vanem .
6,55 dł - niby większy ale jakoś nie większy a jezdzi się mi zdecydowanie gorzej.
Mam wrażenie że jezdzę zwykłą cięzarówką ,zero lekkosci ,na wszystkich manewrach jest problem , muszę dwa razy uważać -nie wiem dla mnie to tak średnio ,może będzie lepiej
Ilość miejsca ? różnie można to pojmować ,dla mnie różnica między 6 m a 6,55 m jest żadna .
Na pewno to kwestia układu ale tak naprawdę co się zyskuje ?
przy kamperze 6 m używamy dwóch przednich siedzeń do posiłku (cześć mieszkalna jest przedłużona do kabiny )
przy kamperze 6,55 m odcinamy się od kabiny samochodu i mamy dodatkowe dwa miejsca,
Co zyskujemy ? niewykorzystaną kabinę kierowcy .
Zaznaczam ze piszę o układach z jakimi ja się spotkałem ,pewnie są lepsze , ja opisuję konkretne układy .
Pawcio - 2010-01-06, 11:25
| mondeo napisał/a: | Na pewno to kwestia układu ale tak naprawdę co się zyskuje ? przy kamperze 6 m używamy dwóch przednich siedzeń do posiłku (cześć mieszkalna jest przedłużona do kabiny )
przy kamperze 6,55 m odcinamy się od kabiny samochodu i mamy dodatkowe dwa miejsca,
Co zyskujemy ? niewykorzystaną kabinę kierowcy . |
Głównym zamierzeniem takego układu jest zyskanie dodatkowych dwóch miejsc podróżnych.
mondeo - 2010-01-06, 11:42
Przy moim układzie 2 dzieci + 2 dorosłych
zyskałem miejsce do jazdy dla tesciowej
Teraz napiszę sytuację z życia .
Koleżanka jeżdziła Oplem Astrą ,mąż jej zarobił większą kasę i postanowił jej zmienić autko -kupił BMW 530 bo większe i prestiżowe .
Koleżanka nie czuje się dobrze w tym aucie ,ciągle ma jakieś przetarcia ,zarysowania .
Mówi że ciągle jest spięta jak ma jezdzić tym autkiem .
Czy nie lepiej jezdzić tym co nam pasuje i tym w czym się czujemy dobrze ?
Arturo - 2010-01-06, 11:47
| Pawcio napisał/a: | | mondeo napisał/a: | Na pewno to kwestia układu ale tak naprawdę co się zyskuje ? przy kamperze 6 m używamy dwóch przednich siedzeń do posiłku (cześć mieszkalna jest przedłużona do kabiny )
Co zyskujemy ? niewykorzystaną kabinę kierowcy . |
Głównym zamierzeniem takego układu jest zyskanie dodatkowych dwóch miejsc podróżnych. |
A czy w wersji zimowej nie jest to też tak zaleta, że można się fizycznie oddzielić od tej chłodniejszej części kampera? No i chyba wygodniej się spożywa z tej kanapy niż z foteli obrotowych??
Dziabong - 2010-01-06, 11:50
| mondeo napisał/a: | Przy moim układzie 2 dzieci + 2 dorosłych
zyskałem miejsce do jazdy dla tesciowej
Teraz napiszę sytuację z życia .
Koleżanka jeżdziła Oplem Astrą ,mąż jej zarobił większą kasę i postanowił jej zmienić autko -kupił BMW 530 bo większe i prestiżowe .
Koleżanka nie czuje się dobrze w tym aucie ,ciągle ma jakieś przetarcia ,zarysowania .
Mówi że ciągle jest spięta jak ma jezdzić tym autkiem .
Czy nie lepiej jezdzić tym co nam pasuje i tym w czym się czujemy dobrze ?
|
Powinien kupić Volvo, a swoją drogą jak się już jeździło 6,10 to 6,90 m to naprawdę żadna różnica zwłaszcza że szerokość i wysokość podoba w grę może wchodzić rozstaw osi wbrew pozom komfort wzrośnie przy ramie alko, to zapewne silnik będzie także mocniejszy - takie dywagacje nigdy się nie kończą!!! Teściowa cóż też człowiek.
mondeo - 2010-01-06, 12:26
Pojechać i to 7,20 pojedzie
Kupiłem kampera aby w wakacje sprawnie i bezstresowo poruszać się a nie ciągle się stresować czy dobrze biorę zakręt czy nie za wąsko ,czy tam się zmieszczę czy nie .
Kamper to nie osobówka ,nie jezdzimy nim cały czas do pracy ,na zakupu wiec nie mamy tyle czasu aby się przyzwyczaić do większego.
Nie każdy co jedził corsą dobrze się czuje i jezdzi vectrą ,owszem z czasem pewnie się nauczy ale w wypadku kampera tak nie jest .potrzebny jest czas i powtarzalność
Ja piszę ze nie czuję się swobodnie w swoim, może to przyjdze,tylko
czy coś co nam pasuje musi pasować innym .
pirat666 - 2010-01-06, 12:43
| mondeo napisał/a: | | nie jezdzimy nim cały czas do pracy ,na zakupu |
Polecam pojeździć i potrenować
bo to od treningu zależy głównie
ps. wczoraj właśnie się przejechałem do pracy przy okazji zrobiłem kilka poprawek
i wracając odwiedziłem jeszcze kolegę z forum (pozdrawiam Kamperfan )
Andrzej 73 - 2010-01-06, 13:14
[/quote] | Arturo napisał/a: | | A czy w wersji zimowej nie jest to też tak zaleta, że można się fizycznie oddzielić od tej chłodniejszej części kampera? No i chyba wygodniej się spożywa z tej kanapy niż z foteli obrotowych?? |
Witam ,
Kolega tu masz całkowitą rację , ale wie to tylko ten co użytkuje kamperka zimą.
W zimny styczniowy dzień pozdrawiam gorąco
Arturo - 2010-01-06, 13:17
| mondeo napisał/a: | | Ja piszę ze nie czuję się swobodnie w swoim |
to może chcesz go tanio sprzedać?
pirat666 - 2010-01-06, 13:25
Arturo,
Nie zaczynaj
mondeo - 2010-01-07, 09:22
| KURCZAKI napisał/a: | | Arturo napisał/a: | | to może chcesz go tanio sprzedać? |
słyszało się to i owo ... |
możesz rozwinąć ?
DI STEFANO - 2010-01-07, 12:42
Arturo
Kurczaki
proszę Was wrzućcie na luz
Tak będzie fajniej.
Dzięki za zrozumienie.
Arturo - 2010-01-07, 14:43
| DI STEFANO napisał/a: | Arturo
Kurczaki
Tak będzie fajniej.
Dzięki za zrozumienie. |
To już nawet żartować nie wolno??
mondeo - 2010-01-07, 14:47
| Arturo napisał/a: | | DI STEFANO napisał/a: | Arturo
Kurczaki
Tak będzie fajniej.
Dzięki za zrozumienie. |
To już nawet żartować nie wolno?? |
wolno ,wolno
zawsze można
DI STEFANO - 2010-01-07, 15:05
Ja w szkole oficerskiej jeździłem dłuższym sprzętem i co z tego,że nie był to kamper tylko jednym razem BTR a później czołg.
Tej frajdy z jazdy się nie zapomina przeszkód nie omijałem i parkowałem tam gdzie chciałem.
Poligon w Biedrusku był ogromny.
Pawcio - 2010-01-08, 19:45
| mondeo napisał/a: |
Kupiłem kampera aby w wakacje sprawnie i bezstresowo poruszać się a nie ciągle się stresować czy dobrze biorę zakręt czy nie za wąsko ,czy tam się zmieszczę czy nie .
|
Jest taki osobnik na forum, co by się nie stresować jazdą kamperem 6,5 metra zaczął ćwiczyć jazdę 12-toma metrami... Teraz już się kamperem nie stresuje...
koko - 2010-01-09, 14:17
Zauważyłem prawidłowość kto jeżdzi małym chwali krótkie kto dużym długie znaczy to tyle
że sutacy i sutacy często decyduje kasa o której nikt tu wstydliwie nie pisze bo kasa od długości rośnie geometrycznie.
A teraz o eksploatacji
Promy grecja do 5m 5m-7m 7m-9m
Autostrady nigdzie na świecie nie płaci się za cm
W miastach atrakcje turystyczne zwiedzają turyści jeżdżący autobusami które też parkują
Ogólnie o gustach się nie dyskutuje i wiem że wszyscy zamieniają na większy a nie odwrotnie (DI STEFANO)
Pozdrawiam wszystkich tych z krótkim i tych z długim
Jarosław69 - 2010-01-09, 15:26
| koko napisał/a: | Zauważyłem prawidłowość kto jeżdzi małym chwali krótkie kto dużym długie znaczy to tyle
że sutacy i sutacy często decyduje kasa o której nikt tu wstydliwie nie pisze bo kasa od długości rośnie geometrycznie.
A teraz o eksploatacji
W miastach atrakcje turystyczne zwiedzają turyści jeżdżący autobusami które też parkują
Ogólnie o gustach się nie dyskutuje i wiem że wszyscy zamieniają na większy a nie odwrotnie (DI STEFANO)
Pozdrawiam wszystkich tych z krótkim i tych z długim |
W sumie to najważniejsze jest zdanie ostatnie i tak 3mać!
Andrzej 73 - 2010-01-09, 15:48
| koko napisał/a: | | Pozdrawiam wszystkich tych z krótkim i tych z długim |
Brawo Koko , bo liczy się technika
Pozdrawiam
mondeo - 2010-01-09, 20:53
| koko napisał/a: | Zauważyłem prawidłowość kto jeżdzi małym chwali krótkie kto dużym długie znaczy to tyle
A teraz o eksploatacji
Pozdrawiam wszystkich tych z krótkim i tych z długim |
Czy na pewno o długości kampera decyduje kasa ? Moim zdaniem nie .
Czy każdy bogaty Polak buduje duży dom ? nie ,kto buduje duży dom i po co ? potem nawet tego ktoś nie ogrzewa .
Teraz moje dane liczbowe .
Nie piszę jaka to marka specjalnie , cen też nie będę pisał
otóż:
kamper dł 6,00 cena =x
kamper dł 6,55 cena =x+ 1100 Euro
kamper dł 7,16 cena =x + 2000 EURO
Czy uważacie ze ktoś kto wydaje duzą sumę na kampera nie miałby jeszcze odpowiednio 1100 euro (4,5 tys zł )na dopłate do 6,55 metr lub 2000 tys euro (8,4 tys zł) do kampera 7,16 metra ???
Czy ktoś kto wydaje 150 tys zł na Mercedesa a nie domawia w nim kupuje skór to znaczy że go nie stać na nie ?zabrakło 6 tys zł na skóry ? czy moze ich po prostu nie chciał ?
łoś - 2010-01-10, 04:40
Moim zdaniem powinno się jeździć camperkiem, którego wybór jest przemyślany przed zakupem. Bo w krótkim może być wygodnie, a w długim ciasno. Np. integra 5,5m na dwie osoby bez rowerów to salonka, ale 5-osób, rowery i skuter+ bagaże to koszmar(nie wspomnę teściowej i psa). Wtedy na pewno długi i z garażem, ale też i prawko 'C' trzeba
mieć. I dobrze mieć zastępcę z takim prawkiem, bo umiejętności w jeździe pominę. Wersja też ma znaczenie bo integra wydaje mi się luźniejsza, ale wybór powinien zależeć od czynników jakie się uwzględni.
AMIGO - 2010-01-10, 08:10
Przed zakupem bardzo długo zastanawiałem się nad długością (campera oczywiście!)). Kupiłem krótkiego. Teraz jednak widzę, że przed znalezieniem kamperka należało najpierw znależć stronę CT ( ). Wtedy z pewnością kupiłbym odrobinę dłuższego (ale tyko troszeczkę!), takiego by była w nim ,,sławojka'' i prysznic. Na dzień dzisiejszy tego mi właśnie brakuje do poczucia względnej niezależności.
Arturo - Ty zacząłeś z właściwej strony, więc niedługo pewnie zobaczymy...
Ja osobiście przychylam się do tego co ,powiedział' eler1 (2008-10-07, 13:56 ). Wątpliwości i mieszane uczucia będziesz miał co najmniej do czasu zakupu a może i dłużej
mondeo - 2010-01-10, 10:57
| CamperAmigo napisał/a: | Przed zakupem bardzo długo zastanawiałem się nad długością (campera oczywiście!)). Kupiłem krótkiego. Teraz jednak widzę, że przed znalezieniem kamperka należało najpierw znależć stronę CT ( ). Wtedy z pewnością kupiłbym odrobinę dłuższego (ale tyko troszeczkę!), takiego by była w nim ,,sławojka'' i prysznic. Na dzień dzisiejszy tego mi właśnie brakuje do poczucia względnej niezależności.
Arturo - Ty zacząłeś z właściwej strony, więc niedługo pewnie zobaczymy...
Ja osobiście przychylam się do tego co ,powiedział' eler1 (2008-10-07, 13:56 ). Wątpliwości i mieszane uczucia będziesz miał co najmniej do czasu zakupu a może i dłużej |
Może kolega napisać jaka dł.kampera ? i jaki układ
koko - 2010-01-10, 12:28
O ile wiem w camperze 1m różnicy to najmniej ok 10.000EUR w nowych, porównywanie przypadkowych danych Marki,Roku ,Rodzaju oraz stanu to jak porównywać twojego merca za 150tys do 10 letniego fiata o tej samej długości CamperAmigo jak zmienisz na troszeczke wiekszego to znowu bedzie czegoś brak jak napisał Papamila długość to jedyna rzecz o którą nie wyposażysz posiadanego campera wszystkim którzy sie zastanawiają radzę najtańszy sposób pojechać na zlot (np Pajęczno) pochodzić pooglądać porozmawiać
Jacek M - 2010-01-10, 12:59
| koko napisał/a: | | O ile wiem w camperze 1m różnicy to najmniej ok 10.000EUR w nowych |
Niekoniecznie - można np. tu http://www.reisemobil-discount.de/ znaleźć nawet częściowo zintegrowany 6m i 6,65m w jednej cenie... Między 6 a 7m jest to ok 2.000 EUR.
Oczywiście z całą rezerwą należną marce
Pozdrawiam
Jacek M
mondeo - 2010-01-10, 13:01
| koko napisał/a: | | O ile wiem w camperze 1m różnicy to najmniej ok 10.000EUR w nowych, porównywanie przypadkowych danych Marki,Roku ,Rodzaju oraz stanu to jak porównywać twojego merca za 150tys do 10 letniego fiata o tej samej długości CamperAmigo jak zmienisz na troszeczke wiekszego to znowu bedzie czegoś brak jak napisał Papamila długość to jedyna rzecz o którą nie wyposażysz posiadanego campera wszystkim którzy sie zastanawiają radzę najtańszy sposób pojechać na zlot (np Pajęczno) pochodzić pooglądać porozmawiać |
Specjalnie dla kolegi KOKO
CENY KNAUS :
1.SPORT LINER 600MG - 63.140. EURO
2.SPORT LINER 650UF I 650MG - 64.600.EURO
3.SPORT LINER 700MEG I 700UG - 65.730.EURO
Dla wyjaśnienia dodam że poz 1 i 2. posiadają silnik 2,2 a poz 3. silnik 2,3 disel
dopłata do silnika 2,3 diesel poz 1 i 2 =2080 Euro
Z cennika Knausa wynika że jak dokupimy silnik 2,3 do poz 1 i 2 cena jest prawie taka sama wszystkich aut
pzdr .
Fux - 2010-01-10, 13:11
Ceny raczej z lekka zaporowe. Ciekawe, za jakie pieniądze można kupić 2-3 latka...
mondeo - 2010-01-10, 13:19
za 45 tys euro .
Fux - 2010-01-10, 13:21
O i to jest juz bardziej sensowne. Z jakimi przebiegami sa takie fury, na jakim podwoziu.
Czy klimy stacjonarne także się zdarzają?
mondeo - 2010-01-10, 13:23
http://suchen.mobile.de/f...de&pageNumber=2
OMEGA - 2010-01-10, 13:25
Ten link masz po polsku , możesz szukać do woli i odpowiesz sobie sam na wszystkie pytania.
http://szukaj.pl.mobile.e...epa-kempingowa/
mondeo - 2010-01-10, 13:25
http://suchen.mobile.de/f...de&pageNumber=2
oba są na starym DUCATO ,.
Jak szukasz taniej to jest tutaj ktoś na forum co 2008 rok znajdzie ci do 100 tys zł .
Fux - 2010-01-10, 13:34
I tak na oko daje to ponad 60k€.
Furmanka kasy...
papamila - 2010-01-10, 13:42
| Fux napisał/a: | | Ceny raczej z lekka zaporowe. Ciekawe, za jakie pieniądze można kupić 2-3 latka... |
[quote="Mondeo"]za 45 tys euro [/guote]
pytali się o 2-3 latka
a Mondeo pokazujesz 5 latka
mondeo - 2010-01-10, 13:45
[quote="papamila"] | Fux napisał/a: | | Ceny raczej z lekka zaporowe. Ciekawe, za jakie pieniądze można kupić 2-3 latka... |
| Mondeo napisał/a: | za 45 tys euro [/guote]
pytali się o 2-3 latka
a Mondeo pokazujesz 5 latka |
Przepraszam , ale chyba 2-3 latki będą droższe ?
Witold Cherubin - 2010-01-10, 13:49
| mondeo napisał/a: | | Jak szukasz taniej to jest tutaj ktoś na forum co 2008 rok znajdzie ci do 100 tys zł . |
Trzeba być cierpliwym, ja po ok. 6 miesiącach śledzenia strony "mobile.de" znalazłem rocznego kamperka z przebiegiem 17000 km za 20 tys Euro. Było to w 2006 roku jesienią, czyli po sezonie. Kupiłem go od prywatnego sprzedawcy (Niemca mieszkającego we Francji na pograniczu z Niemcami).
Pozdrawiam
mondeo - 2010-01-10, 13:58
| Witold Cherubin napisał/a: | | mondeo napisał/a: | | Jak szukasz taniej to jest tutaj ktoś na forum co 2008 rok znajdzie ci do 100 tys zł . |
Trzeba być cierpliwym, ja po ok. 6 miesiącach śledzenia strony "mobile.de" znalazłem rocznego kamperka z przebiegiem 17000 km za 20 tys Euro. Było to w 2006 roku jesienią, czyli po sezonie. Kupiłem go od prywatnego sprzedawcy (Niemca mieszkającego we Francji na pograniczu z Niemcami).
Pozdrawiam |
Na pewno można coś kupić taniej ale nie będzie to kamper kupiony za 50 czy 65 tys euro .
Można kupić nowego Nobel -arta za około 28 tys euro ,po dwóch latach można kupić takie auto za 20 tys euro .
Fux - 2010-01-10, 14:02
A jak juz tak w temacie jesteśmy, to lekiego offtopa zrobię.
Czy zaczynaliście swoją przygodę z kamperami od namiotów, następnie przyczepa i teraz kamper, czy od razu kampery...
Ile mniej więcej czsu w roku jesteście w stanie wygospodarować na przejadżki.
Czy to sa tylko np. 2-3 tygodnie wakacji, czy także w każdy, lub prawie, weekend staracie się gdzieś wybrać.
koko - 2010-01-10, 16:38
Ja jeżdze Knausem i zobacz różnicę w meblach i typach KONIEC DYSKUSJI JESTEM DYLETANT
DI STEFANO - 2010-01-10, 19:48
koko-drogi przyjacielu
48a-ELANKO w południe 05.01.2010 roku założył bardzo fajną listę na którą ja niezwłocznie się wpisałem.
Proponuję Tobie to samo,będzie zdrowiej i spokojniej.
A póżniej - póżniej,zgodnie z wolą Szanownego Andrzejka zorganizuje się tematyczny zlot w okolicy Jeleniej Góry lub Kowar.
pozdrawiam
Stefan
mondeo - 2010-01-10, 21:18
O Pan Di Stefano.
Proszę podać nowemu koledze jakieś linki do tych kamperów za 100 tys zł z 2008 .
Niech kolega kupi a co .
sylpuz - 2010-04-05, 12:50
Witam,
ja też poproszę taki link.
Napiszcie proszę jeszcze ile realnie palą około 6 m kampery z alkovą?
marko - 2010-04-05, 17:25
spokojnie można przyąc że 15 litrów i więcej
sylpuz - 2010-04-05, 18:11
Dziękuję, wreszcie wiem z czym to się je.
Pozdrawiam
gino - 2010-04-05, 18:16
moj ma 5,9m z alkowa..i pali od 11 do max 14..i wbrew pozorom..nie zalezy to tylko od szybkosci, bo..glownie to od tego czy..jezdziesz z wiatrem..czy pod wiatr..
ekosmak.dabrowska - 2010-04-05, 19:02
80km\h - 9,5l
110km\-14l [Przy tej prędkości staje się niewykrywalny od turbulencji]
KOCZORKA - 2010-04-06, 12:11
Nasze Maleństwo 7,20m - średnia do 12 litrów.
Zdarza się też mniej.
Witold Cherubin - 2010-04-06, 13:24
Zużycie paliwa zależy nie tylko od wielkości/ciężaru kampera i jego wysokości (powierzchni czołowej), ale także od pojemności i typu silnika. Ja mam kampera 5,4 m(z rowerami ok. 6m), alkowa wystaje nad jezdnię 3,2 m, a silnik 2,3 litra JTD (diesel) pali średnio 10 l/100 km (jeżdżę przeważnie 80 - 90, czasami 100-110 km/h).
Pozdrawiam
papciosmurf - 2010-04-06, 14:28
| gino napisał/a: | | moj ma 5,9m z alkowa | Wysoki jest, cholercia
|
|