Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - kupno Ducato z 1999

Yolanta - 2018-08-31, 12:04
Temat postu: kupno Ducato z 1999
Witam,
wybieram się z dzieckiem 5 lat na południe Europy w dłuższą podróż.
planuję kupić mojego pierwszego kampera, rozważam model jak w linku poniżej. Może ktoś z Państwa ma lub miał doświadczenie z podobnym modelem, będę wdzięczna za sugestie.

https://www.otomoto.pl/of...=olx#xtor=SEC-8

Jako, że jadę tylko ja i mały synek, oczywiście ważne jest, żeby auto działało sprawnie - zastanawiam się czy pojazd z takiego rocznika może być w dobrym stanie?

pozdrawiam

Jolanta

wiechosz - 2018-08-31, 12:22

Link nie działa.
sweetek - 2018-08-31, 12:27

kampera użytkuje się troszkę inaczej niż zwykłe auto.
Ja w tym roku kamperem z 1989 roku zrobiłem ponad 16 000 km, podczas jednego wyjazdu padło sprzęgło i dzieki pomocy kolegom przerwa trwała 2 dni, za co dziekuje bardzo!!!

Yolanta - 2018-08-31, 12:29

https://www.otomoto.pl/of...=olx#xtor=SEC-8

Dzięki za info. Czy teraz linka działa?

Yolanta - 2018-08-31, 12:34

Sweetek,
za całe 16 tyś sprzęgło to była jedyna awaria campera, tak?
rozumiem, że chcesz powiedzieć, że takie starsze roczniki też mogą się dobrze sprawować.

wiechosz - 2018-08-31, 12:37

Ten drugi link jest ok.
dziwaczek - 2018-08-31, 12:52

Ten nie wygląda źle, silnik mocny, jest wygodny i przestronny. Ja bym obejrzał cena dobra. W kamperze ważny jest stan zabudowy i wyposażenia, silnik itp. można zawsze naprawić.
Ja bym do niego dołożył klimę silnikową.

JaroW - 2018-08-31, 13:00

Witam
rozumiem ze chcesz kupić 19 letnie auto..
i nic z nim nie robić ?

I chcesz zaraz jechać tys km.

Powiem tak jeżeli ktoś z poprzednich właścicieli dbał o auto i wymieniał części na bieżąco to auto długo jeszcze posłuży ,ale po co sprzedawać dobrego kampera?

Co zrobisz jak po 19 latach sparcieje wąż od chłodnicy i strzeli gdzieś w górach bez dostępu do firmowego sklepu? potrafisz sama zadbać o auto?

Wg mnie to auto dobrego mechanika to powinno zobaczyć.

W rekach majsterkowicza mechanika amatora takie auta jeżdżą kolejne 100.tys km
a tak to mocne nerwy plus dooobre ubezpieczenie i w świat ...

:spoko

Yolanta - 2018-08-31, 14:07

Dziękuję za odpowiedzi.

JaroW, oczywiście sprawdzę stan techniczny u mechanika i zrobię potrzebne naprawy.

Dziwaczek, widzę, że masz Fiata Ducato i pewnie jesteś zadowolony wnioskuję:)

Zaradek - 2018-08-31, 14:20

I starsze samochody sobie radza dobrze. Wiek nie ma tu nic do znaczenia liczy sie stan techniczny.
yahoda - 2018-08-31, 14:51

Zaradek napisał/a:
I starsze samochody sobie radza dobrze. Wiek nie ma tu nic do znaczenia liczy sie stan techniczny.

Święta słowa.

dziwaczek - 2018-08-31, 18:22

Oweszem mam Fiata ducato (zdecydowana większość kamerów jest na nich zbudowana) ale silnik to 2.5td i to alkowa z 95r., ten jest gabarytowo podobny tylko niższy-ma lepszą areodynamikę. Dobry układ wnętrza ale dla 2-3 osób.
Mój w te wkacje przrjechał prawie 5tyś km - bez problemu, prędkoś podróżna ok 90-100km/h spalanie 11l. Ten powinien palić ok 10l i mieć lepszą dynamikę 2.8td to dobry silnik :wyszczerzony:

DC - 2018-08-31, 18:42

Jak auto od właściciela który zna historię wszystkich napraw, wygląda na zadbane, to można ponegocjować i wybrać się spokojnie w swoją pierwszą podróż :wyszczerzony: To dobra i sprawdzona konstrukcja którą w razie awarii na trasie naprawi każdy warsztat. :spoko
Zaradek - 2018-08-31, 22:00

Jeszcze wspomne o ukladzie. Taki uklad jest komfortowy dla dwoch osob, ktore spia w jednym lozku. W czworke czy tez trojke tez sie da ale to juz nie bedzie komfortowe. Albo siedzenie przy stole albo spanie.
dziwaczek - 2018-09-01, 11:19

Zaradek napisał/a:
Jeszcze wspomne o ukladzie. Taki uklad jest komfortowy dla dwoch osob, ktore spia w jednym lozku. W czworke czy tez trojke tez sie da ale to juz nie bedzie komfortowe. Albo siedzenie przy stole albo spanie.

Zdecydowanie się zgadzam, to układ "emerycki" dla dwóch starszych osób idealny.
Jak czas emerytury nadejdzie to coś takiego pewno kupię tylko wolałbym łózko na środku i po jednej stronie kibelek a po drugiej prysznic i zamykane drzwi do części sypialnej - trochę czasu jeszcze jest :wyszczerzony:

Zaradek - 2018-09-01, 11:57

Nie potrzeba emerytury by taki uklad sie sprawdzil. Ja mam uklad "emerycki" a do emerytury jeszcze mi troche brakuje. Dziecko wyroslo i jezdzic z nami chce juz tylko pies. A jemu, jak sie mozna domyslec, jest wszystko jedno nawet toaleta mu nie potrzebna :lol:
mischka - 2018-09-01, 13:31

Kamperek wirtualnie wygląda fajnie, ale na południe europy przydałaby się klimatyzacja.
dziwaczek - 2018-09-01, 14:04

emerycki - znaczy bez dzieci :wyszczerzony:
fslawek1 - 2018-09-02, 09:39

Witaj Jolu, mamy prawie identycznego, ale ze słabszym silnikiem( w górach ciężko) lecz rocznik i wygląd zew. i wew, jednakowy. Jesteśmy zadowoleni, między innymi dlatego , że nie musimy wysoko wchodzić spać... :roll: .Przejechaliśmy w tym roku ponad 6000km bez problemów, ale jak będzie się sprawowało Twoje autko to się okaże. Pozdrawiam i życzę powodzenia :spoko
Yolanta - 2018-09-03, 15:00

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze, są bardzo pomocne :)
Planuję obejrzeć kamper w środę w Wadowicach, może jest ktoś kto mieszka w tamtym rejonie i mógłby pomóc w oględzinach?
Będę jechać do Wadowic samochodem z Krakowa.

Yolanta - 2018-09-03, 15:02

fslawek1, mnie też podoba się bardzo taki układ wnętrza, łóżko nisko, nad łóżkiem jest trochę miejsca no i cale wnętrze bardziej przestrzenne :)
JaroW - 2018-09-03, 15:29

Yolanta napisał/a:
Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze, są bardzo pomocne :)
Planuję obejrzeć kamper w środę w Wadowicach, może jest ktoś kto mieszka w tamtym rejonie i mógłby pomóc w oględzinach?
Będę jechać do Wadowic samochodem z Krakowa.

Witam
link który podałaś już nieaktualny czyżby ktoś ciebie uprzedził?

Yolanta - 2018-09-10, 15:10

Camper zakupiony :) ))
JaroW - 2018-09-10, 16:06

Yolanta napisał/a:
Camper zakupiony :) ))

:bigok

Witaj w klubie życzę owocnych podróży :spoko

dziwaczek - 2018-09-10, 18:20

Fajnie witamy w klubie :wyszczerzony:
Yolanta - 2018-09-12, 12:10

Dziękuję :)

Mma pytanie odnośnie klimatyzacji - proszę o polecenie rodzaju czy modelu. I najlepiej w cenie przystępnej...:)

dziwaczek - 2018-09-12, 12:42

Yolanta napisał/a:

Mma pytanie odnośnie klimatyzacji - proszę o polecenie rodzaju czy modelu. I najlepiej w cenie przystępnej...:)

Ja się przymierzam do montażu klimy - mam podobnego kamperka :wyszczerzony: xciekawe jak u Ciebie wyjdzie?

tu chłopaki opisywali https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0

koszt ok 3.5-4 tyś z tego co widzę to polecają firmę "klimaborki" http://klimaborki.pl/kontakt/kontakt

Yolanta - witam w mazowieckim jakbyście byli po lewej stronie Wisły to zapraszam :spoko

Socale - 2018-09-12, 21:36

Yolanta napisał/a:

Mma pytanie odnośnie klimatyzacji
...

Na urlopowym postoju czy podczas jazdy?
Ideałem są... dwie.

Yolanta - 2018-09-13, 14:57

Tam nie ma klimatyzacji samochodowej w ogóle.
Pewnie dobrze byłoby mieć i w czasie jazdy i w czasie postoju.

A może można zamontować coś takiego, co jest dużo tańsze?
https://allegro.pl/parownik-klimatyzacji-12v-uniwersalny-bus-leki-i7150371977.html

dziwaczek - 2018-09-13, 18:31

Yolanta napisał/a:
Tam nie ma klimatyzacji samochodowej w ogóle.
Pewnie dobrze byłoby mieć i w czasie jazdy i w czasie postoju.

A może można zamontować coś takiego, co jest dużo tańsze?
https://allegro.pl/parownik-klimatyzacji-12v-uniwersalny-bus-leki-i7150371977.html

A kompresor gdzie? Parownik to tylko fragment klimatyzacji :idea:

eler1 - 2018-09-13, 18:51

Yolanta klima samochodowa to w www.klimaborki.pl
a do zabudowy to na 230V ale tylko na kampingu ze słupka dedykowane około 6-7tys.
Jedno pytanie: w jakim okresie chcesz w tą dłuższą podróż jechać? bo jak w innym terminie niż lipiec-sierpień to klima nie jest potrzebna

drzevo - 2018-09-13, 19:26

Klimaborki to chyba jedyny realny wybór.
W Sieradzu zaproponowano mi (niechętnie) montaż klimy, ale rzucona cena była przeszło dwukrotnie wyższa, od Klimaborki.
Dobra cena i sprawny montaż, (jeden dzień roboczy - rano przyjeżdżasz bez klimy, o 18 wyjeżdżasz z klimą), trzeba tylko umówić się z wyprzedzeniem na termin - po sezonie nie będzie problemu.
Jedna uwaga - z moich doświadczeń, trzeba po nich poprawić (np. za rok) uszczelnienie kompresora. Tak wynika z moich obserwacji po 3 montażach + z obserwacji paru innych osób. Ogólnie klima działa, chłodzi jak trzeba, tylko kompresor od początku jest "zapocony" :)

Yolanta - 2018-09-29, 06:12

jadę za tydzień, odpuszczam więc klimę na razie. Wrócę do tematu pewnie po powrocie.
Yolanta - 2018-09-29, 06:16

Bardziej potrzebuję zadbać o ogrzewanie :)
Chciałabym zapytać o napełnianie butli gazowych w Portugalii i Hiszpanii - czy nasze polskie tam będą odpowiednie?

drzevo - 2018-09-29, 07:17

Poczytaj
Klik

dziwaczek - 2018-09-29, 09:31

Weź gaz ze sobą min 2 butle 11kg, butli raczej tam nie wymienisz, może gdziesz napełnisz ale ja bym nie ryzykował.
zbyszekwoj - 2018-09-29, 16:32

dziwaczek napisał/a:
Weź gaz ze sobą min 2 butle 11kg, butli raczej tam nie wymienisz, może gdziesz napełnisz ale ja bym nie ryzykował.

Na 2 m-ce wystarczy jak nie grzejesz.

EdwardB - 2018-09-30, 06:33

Butla hiszpańska+szybkozłącze mogę pożyczyć na okres do 1go lutego przyszłego roku. Wyjeżdżając zabierasz dwie polską i hiszpańką. Jestem przy A-4 okolice Oławy.tel.obok.