Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Kupiłem Forda 2.0 TDCI 125KM

wirefree - 2018-09-24, 17:38
Temat postu: Kupiłem Forda 2.0 TDCI 125KM
Czaiłem sie czaiłem i w koncu kupiłem Forda z roku 2006 z silnikiem 2.0 TDCi i jestem pod bardzo pozytywnym wrazeniem z pierwszej jazdy. Co prawda zrobilem dopiero 180km ale w porownaniu do mojego bylego fiata z silnikiem 1.9td 66KM to poprostu szok jakosciowy. Bardzo balem sie tak malego silnika i chcialem kupic co najmniej cos z 2.4litra ale okazuje sie ze i z 2 litrow mozna wycisnac duza moc. Prawde mowiac jazde mozna teraz porownac do jazdy osobowka tzn przyspieszenia i komfort jazdy. Chcialem dac mniej i kupic cos do malego remontu ale żona namowila mnie na gotowo. No niby jest na gotowo ale jednak kilka rzeczy jest do zrobienia. Jesli ktos ma jakies uwagi na co zwrocic uwage i co najlepiej odrazu wymienic to poprosze. Autko znalazlem blisko polskiej granicy u dealera kamperow Challenger, okazalo sie ze ma na stanie kampery ktore bierze w rozliczenia przy kupnie nowego. Dla zainteresowanych linka
https://www.wohnmobilcenter-sachsen.de

A tak wyglada autko .

mmbu - 2018-09-24, 18:02

W tych silnikach głównym problemem było koło dwumasowe. Jak pojawiają się problemy z rozrusznikiem, to znak , ze czeka Cię wymiana kola, sprzęgła kpl i rozrusznika. Przy zlej eksploatacji lub gownianym paliwie leciał układ paliwowy. Zazwyczaj przyczyna byl uszkodzony wtryskiwacz
wirefree - 2018-09-24, 18:07

Kolo dwumasowe to akurat w wiekszosci aut po 150-200 tysiacach jest do wymiany juz to przerabialem w seacie toledo, w tym fordzie podobno byly problemy z wtryskami ale w pierwszych modelach tego silnika z tego co wyczytalem. Z tego co juz wiem to sprezarka klimy jest do wymiany bo chlodzi tylko przy wysokich obrotach silnika i tez juz to przerabialem w innym aucie. Na szczescie nowka kosztuje cos kolo 600zl.
slawwoj - 2018-09-24, 18:08

Jak oni (Niemcy) to robią że sprzedawane auta wyglądają jak nowe. Taki biały nie był jak wyjechał z fabryki. Lux sprzęcik.!
mmbu - 2018-09-24, 18:16

Dwumasa wytrzyma 100-300tys km. Kurier w mieście zajedzie ja nawet w 50tys. Jak już wcześniej napisałem-uszkodzony wytryskiwacz potrafol załatwić cały układ paliwowy CR
Comsio - 2018-09-24, 20:30

Silnik czy inne graty ,wymienisz jak będziesz chciał.
Zabudowę masz :ok

pasza - 2018-09-24, 21:14
Temat postu: Re: Kupiłem Forda 2.0 TDCI 125KM
wirefree napisał/a:
Czaiłem sie czaiłem i w koncu kupiłem Forda z roku 2006

Dawaj zdjęcia w środku, też oglądam kampery i taki sam mi zwinęli z przed nosa z tego roku czy też 2004 za 11k eu i motorem 2,4L 80tys

On jest krótki i pewnie rozkład wnętrza będzie miał taki jak u mnie albo i mniejszy? , zauważyłem w fordach że one mają niżej fotele co dla mnie jest małą wadą ale za to dzięki temu jest niżej na alkowę a w związku z tym alkowa jest sporo wyższa (co widać u ciebie na fotkach) co już jest wielką zaletą bo ja często przywalam kolanami w dach a alkowa u mnie nie jest nisza niż w nowszych ducato kamperach.

Gratulacje pewnie będziesz zadowolony.

Ps.
Mi koty już porysowały świeżo odrestaurowane drewno w zabudowie kampera choć nowa okleina się o dziwo trzyma, więc chyba zostanę dalej przy nim żal by było oglądać dewastację czynioną przez nie droższego zadbanego kampera a swój już znam i wiem czym szlifować pomalować aby kolor drewna/faktura był identyczny.

salut - 2018-09-25, 18:01

O dwumase nie martw się. Musisz natomiast, koniecznie zwrócić uwagę na to co wlewasz do baku. Nie oszczedzaj na paliwie bo silnik zemści sie bardzo szybko. Co kilka tankowań dolej coś takiego a będziesz zadowolony. Jeżdze kamperem z takim silnikiem i jestem zadowolony. Pali mniej niż porównywalne ducato, a jeździ wystarczająco :) żwawo.
:spoko :spoko

mikie - 2018-09-25, 20:26

w tych silnikach wadą jest pompa paliwa wada materiałowa złuszczony materiał z pompy dostaje się do wtryskiwaczy i kłopoty gotowe
salek - 2018-09-26, 07:33

No to witamy w grupie fordowców :bigok
My mamy 2.2 i ok. 150km - jeździ się bardzo przyjemnie :)

MAWI - 2018-09-26, 08:29

Ja również mam 2,2 150 koni "PUMA" i jest super . Cichszy i dynamiczniejszy niz 2,3 Fiat.
pasza - 2018-09-26, 22:02

MAWI napisał/a:
Ja również mam 2,2 150 koni "PUMA" i jest super . Cichszy i dynamiczniejszy niz 2,3 Fiat.

Ale ile on wytrzyma? pewnie więcej jak 2L i 170KM

Patrzcie na to "Mercedes 410" przebieg 200tys zadbany on przetrzyma oba wasze silniki w kamperach , przetrzyma nowo kupionego kampera za 400tys zł.

Nowa wypasiona integra za 100.000eu nigdy nie będzie miała tej powierzchni i komfortu a silnik w niej umrze w połowie tego co ten jeszcze będzie miał przed sobą.
Patrzcie na tę alkowę tam taki mikrus z 145cm może nawet stać i to jest na prawko kategorii b spalanie też podobne jak w nowych kamperach.
Problem to ta wysokość ale nowe kampery też są prawie tak samo wysokie a w środku ciasnota straszliwa.

Myślę bo 4tys eu + vat a to wielki kamper rodem z usa z alkową!
Wysokość 2,4 m ,długość paki ( bez ogromnej alkowy) 4,4m

Andrzej 73 - 2018-09-26, 22:07

Kaczory są niezniszczalne. Gdzie on stoi?

:spoko

pasza - 2018-09-26, 22:37

Andrzej 73 napisał/a:
Kaczory są niezniszczalne. Gdzie on stoi?

Jak mi go żona z głowy wybije to dam znać,postaram się to zrobić szybko bo jeśli ja nie wezmę dobrze aby trafił pod przeróbkę kampera bo potencjał niesamowity.
Stoi blisko mnie.

Socale - 2018-09-26, 22:51

mmbu napisał/a:
... Jak już wcześniej napisałem-uszkodzony wytryskiwacz potrafol załatwić cały układ paliwowy CR

Powodem tego była pyląca opiłkami pompa. Mondeo np robiło 180-250tys km i objawy były nie do niezauważenia. Naprawa trochę kosztowna ale skuteczna. Nie ma strachu, nie zdechnie na autostradzie, zacznie mglić.. potem dymić, potem kopcić, potem zasłaniać dymem, potem zdechnie ale to po 10tys od pierwszych objawów.
Zauważysz i to jest właśnie to + kontrolka, żółta sprężynka. Ale serio, nie ma strachu bo sam szukałem kiedyś Mondeo do zarżnięcia na rok czasu.
.
A puki co , jest chata i będzie parapetówa! Napisz tylko gdzie i kiedy :)
Gratki i samych radoch.

Andrzej 73 - 2018-09-26, 22:57

Ja widzę ten sprzęt aby wykonywał swoją pracę zgodnie z przeznaczeniem. Czyli dalej woził meble.

Socale - 2018-09-26, 23:00

Andrzej 73 napisał/a:
Ja widzę ten sprzęt aby wykonywał swoją pracę zgodnie z przeznaczeniem. Czyli dalej woził meble.

Hhhh-ha, istotnie Andrzej :)

kubanski - 2018-09-27, 09:45

Wielka tajemnica,gdzie taakie hamerykańckie RV się kupuje:

https://www.subito.it/vei...o-266654903.htm

chokai - 2018-09-27, 20:59

pasza napisał/a:

Patrzcie na tę alkowę tam taki mikrus z 145cm może nawet stać i to jest na prawko kategorii b spalanie też podobne jak w nowych kamperach.

Czyli prawie 4m wysokości, to już jazda z włączoną nonstop czerwoną lampą czy zawsze pod wszystkim przejedzie.
Plus aerodynamika kiosku ruchu , plus ledwo 100KM, i już o spalaniu poniżej 12 można zapomnieć.

pasza - 2018-09-27, 21:42

chokai napisał/a:
pasza napisał/a:

Czyli prawie 4m wysokości, to już jazda z włączoną nonstop czerwoną lampą czy zawsze pod wszystkim przejedzie.
Plus aerodynamika kiosku ruchu , plus ledwo 100KM, i już o spalaniu poniżej 12 można zapomnieć.

z tymi 145cm na alkowie to raczej przesadziłem ,jeśli pakę ma 2,4M a do wysokości trzeba z ~70cm doliczyć wysokość od podłoża + grubość blach/obić mi to więcej nie wychodzi jak 3,3-3,4m czyli tyle ile w nowych kamperach choć mój ma tylko 2,85M wysokości, spalanie powinien mieć na poziomie ~9-11litrów czyli sporo mniej od tych dużych nowych z alkową i prędkość max około -120-130kmh a do 100km/h idzie bardzo sprawnie.

Ktoś ma meblowóz tej wysokości 410D w PL z brygadówką przód i pali mu 9-10l średnio czy miasto czy trasa, niższe to nawet 8-9L

ps.
Sprawdzam czy mam na tyle narzędzi aby temu sprostać ile ubezpieczenie itd.

chokai - 2018-09-27, 22:00

Kaczka bez nadbudówki ma wysokość jakieś 2.25m zależy ile powietrza w gumach dobite ;) , a ta alkowa to ma jak nic 1.2-1.4m , plus solary i inne przydaśki na dachu i te 4m wyjdzie.
W spalanie 10 litrów trudno uwierzyć, bo nawet chyba fabrycznie podają jakieś 10.5
Ale sama Kaczka i buda są fajne, tylko praktyczne mało :)

pasza - 2018-09-27, 22:40

chokai napisał/a:
Kaczka bez nadbudówki ma wysokość jakieś 2.25m zależy ile powietrza w gumach dobite ;) , a ta alkowa to ma jak nic 1.2-1.4m , plus solary i inne przydaśki na dachu i te 4m wyjdzie.
W spalanie 10 litrów trudno uwierzyć, bo nawet chyba fabrycznie podają jakieś 10.5
Ale sama Kaczka i buda są fajne, tylko praktyczne mało :)

Jutro dryndnę ile ma wysokości ale na me oko nie wyżej niż 3,4-3,6m czyli tyle ile nowe kampery duże,
spalanie realne tak na szybkiego https://www.autocentrum.p...00km-1984-1995/ choć mają tu błąd w danych bo on nie ma 100KM tylko 95KM
Czyli spalanie realne jest znacznie mniejsze jak w nowym maleńkim kamperze z motorem 2.0L i alkową https://www.youtube.com/watch?v=PDbkrTwzlks mi wyszło że on spalił ponad 17l/100 (liczcie przebieg i ile zatankował)

Widać w innym odcinku jak komp pokazuje dość długo chwilowe spalanie na płaskim bez wiatru i przy zaledwie 90km/h ~11,5l tylko że realnie pewnie było z 82 km/h czyli porażka totalna bo przy realnym 90km /h byłoby z 13l a przy 100 z 14l.
A to tylko mały kamperek już u mnie jest chyba więcej miejsca, wyleczyłem się z nowych kamperów oglądając to bo jest ciaśniej jak u mnie a kosztuje to to ..

Zaleta to ten garaż ale i tak rowery tam nie wejdą.

ps.
alkowa chyba niższa niż moja z tyłu łóżko tylko pojedyncze, kiepsko to wygląda bo kamper maleńki a dłuższy i wyższy od mego pali z 30% więcej, nowe kampery to porażka jak tak sobie oglądam.

chokai - 2018-09-27, 22:52

a ta buda to chyba nie blacha tylko jakiś plastik ? nie byłoby problemów ze sztywnością i budową wnętrza ?
pasza - 2018-09-27, 23:21

chokai napisał/a:
a ta buda to chyba nie blacha tylko jakiś plastik ? nie byłoby problemów ze sztywnością i budową wnętrza ?

te "chokai" a czyj to nick realnie reprezentujesz pisząc z zastępczego?

chokai - 2018-09-28, 00:53

pasza napisał/a:
te "chokai" a czyj to nick realnie reprezentujesz pisząc z zastępczego?

za dużo się filmów naoglądałeś przed snem :)
niczyj, swój własny, a co Ci strzeliło do głowy?

mischka - 2018-09-28, 08:54

chłopaki to temat o Fordzie a nie meblowozie :roll:
Autorowi wątku gratuluję zakupu, na zdjęciach wygląda na zdrowy sprzęt.

P.S. a jednak można po niemieckiej stronie Odry kupić dobrą używkę od handlarza.
jeszcze raz gratuluję :pifko