Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Dodatkowy zbiornik paliwa.

stefan - 2008-10-09, 12:31
Temat postu: Dodatkowy zbiornik paliwa.
Witam! Czy zbiorniki uzywane do wody dobrze znosza kontakt z paliwem? Rozwazam zastosowaniem takiego zbiornika jako dodatkowego do paliwa. :idea: Pozdrawiam.Stefan.
DarekK - 2008-10-09, 21:37

Oj Stefan - o dodatkowych zbiornikach do paliwa już było. Wydaje mi się że taki jak do wody nie bardzo nadaje się do tego celu. Po prostu zamontuj metalowy zbiornik pod podwoziem (ja mam do tego dostosowaną butlę od LPG), połącz ze zbiornikiem głównym na zasadzie naczyń połączonych, zamontuj odpowietrzenie i będzie O.K. Choć i tak zaraz usłyszysz że to nielegalne i niezgodne z przepisami.
stefan - 2008-10-09, 21:58

Witam!
DarekK napisał/a:
Wydaje mi się że taki jak do wody nie bardzo nadaje się do tego celu.
-w takich zazwyczaj nie sprawdzaja czy jest paliwo.Chodzi tylko o to czy to tworzywo nie bedzie reagowalo nafta albo i rzepakiem.... :diabelski_usmiech Pozdrawiam.Stefan.
DarekK - 2008-10-09, 22:13

Reagowało nie będzie, ale jak trafisz na upierdliwą białoruską kontrolę celną to zapas paliwa w lodówce ci wywąchają. Z tego co zauważyłem zbiorniki wody nie grzeszą szczelnością więc myślę że zapach paliwa może cię prześladować :) .
stefan - 2008-10-09, 22:28

Witam! Bardziej tu o rzepaku mysle.Tu wolny kraj.Jezdzisz na czym chcesz. :ok Pozdrawiam.Stefan.
DarekK - 2008-10-09, 23:27

stefan napisał/a:
Tu wolny kraj.Jezdzisz na czym chcesz.

Myślę że jednak na temat substytutów paliwa nie da się podyskutować publicznie. Jak masz CB i słuchasz czy "ekologia" lub "celna" nie sprawdza - to po PL pojeździsz. U was podobno z tym większy problem, najgorzej natomiast w NL. Dlatego drugi na alternatywne paliwo jest jak najbardziej pożądany - ale to jest niezgodne z prawem :-P .

stefan - 2008-10-09, 23:31

Witam! Tu ludziska jezdza "na frytkach" ze az milo!Owszem "przesladuja" za olej opalowy i rolniczy czy inny budowlany. :ok Pozdrawiam.Stefan.
VanB - 2008-10-10, 08:15

A czy ktoś kumaty w temacie mógłby rozwinąć temat nielegalności dodatkowego zbiornika paliwa? Ze szczególnym uwzględnieniem pojazdów LPG, które to przecież mają drugi dodatkowy zbiornik na paliwo?
Może wystarczy przejść jakąś „procedurę administracyjną” legalizującą zbiornik?

janusz - 2008-10-15, 10:08

VanB napisał/a:
LPG, które to przecież mają drugi dodatkowy zbiornik na paliwo?

Na ten zbiornik wydana jest osobna homologacja.

stefan - 2008-10-15, 10:43

Witam!
janusz napisał/a:
Na ten zbiornik wydana jest osobna homologacja.
-na zbiornik tak.Wiekszosc zbiornikow homologacje posiada jako ze sa typowe.A na umieszczenie? ;) Pozdrawiam.Stefan.
Arturo - 2008-10-15, 12:40

stefan napisał/a:
A na umieszczenie?
Przecież cała instalacja LPG jest wpisywana do dowodu rejestracyjnego, więc urzędowe potwierdzenie mamy.
stefan - 2008-10-15, 13:07

Witam!
Arturo napisał/a:
Przecież cała instalacja LPG jest wpisywana do dowodu rejestracyjnego, więc urzędowe potwierdzenie mamy.
-tak.Ze jest instalacja.Z tym tylko ze z umieszczeniem zbiornika jes duza dowolnosc.Widywalem juz zbiorniki umieszczone w taki sposob ze wlos sie na glowie jerzyl.Nikt nigdy chyba nie badal jak taki zbiornik zachowuje sie przy wypadku.A mozna zalozyc przy tej okazji praktycznie taki jaki sie chce.Dlaczego wiec nie mozna takiego paliwowego z homologacja zalozyc?Malo tego to od tego modelu tylko majacego wieksza pojemnosc?! :idea: Pozdrawiam.Stefan.
AUTOJUR - 2008-10-15, 13:17

Teraz to już namieszałeś :shock: Chcesz dodatkowy czy obecny zmienić na taki który ma wieksza pojemność :confused
stefan - 2008-10-15, 13:43

Witam! W moim przypadku chodzi o zalozenie dodatkowego zbiornika na olej rzepakowy czy inny slonecznikowy.Z ta tylko roznica ze TU nikt nie robi z tego zadnych problemow.Klopot zaczyna sie przy wyjezdzie za granice.Z tego wlasnie powodu rozwazam wykozystanie zbiornika na wode jako dodatkowego zbiornika paliwa. :szeroki_usmiech Pozdrawiam.Stefan.
Arturo - 2008-10-15, 14:53

a nie możesz na ten zbiornik dostać jakiegoś papierka od TUV?
stefan - 2008-10-15, 15:07

Witam!Gdy zdecyduje sie na zalozenie instalacji w warsztacie to tak.W najbliscszych dniach sie zorientuje jak to jest kiedy sie robi samemu. :ok Pozdrawiam.Stefan.
Arturo - 2008-10-15, 15:49

jeśli tak jak w PL to samemu może być problem, jak zmieniałem auto z kratką na bez kratki to musiałem mieć fakturę uprawnionego zakładu na zdjęcie kratki pomimo, że 2 śruby trzeba było odkręcić :evil:
stefan - 2008-10-15, 15:56

Witam!Sam diabel tego nie wie jak jest.Jak bede mial wolna chwile pojade do TUV i sie zapytam. :ok Pozdrawiam.Stefan.
Dembomen - 2008-10-15, 18:49

Hej!
stefan napisał/a:
Witam! Nikt nigdy chyba nie badal jak taki zbiornik zachowuje sie przy wypadku.

Oglądałem test w TV autka z zbiornikiem gazowym i tradycyinym, finał był taki paliwo zapaliło się, a gaz nie, mimo ostrzelania z broni palnej /krótkiej/ zbiornik gazowy nie został uszkodzony, jak również w wypadku. :bajer
Hej!

AUTOJUR - 2008-10-15, 18:52

Zbiornik gazowy ma ścianki metalowe bardzo grube,paliwa cienka blaszka lub plastyk :bajer
Dembomen - 2008-10-15, 18:56

Hej!
AUTOJUR napisał/a:
Zbiornik gazowy ma ścianki metalowe bardzo grube,paliwa cienka blaszka lub plastyk :bajer

Dlatego używam gazu w swoim autku do woli. :odjazd:
Hej!

stefan - 2008-10-15, 19:00

Witam! :shock: :shock: :shock: Caly czas mowisz(tak mysle) o zbiorniku zamontowanym w miejscu kola zapasowego.To jest zupelnie inna bajka.Raz ze zbiornik stosunkowo malej objetosci a dwa ze nie ma mozliwosci zerwania sie i poszybowania do przodu autka.Ja takie cuda pare razy widzialem.Nie wspominam juz o tym jak z ZUKA taki zbiornilk odpada przy uderzeniu.Szczescie ze pod spod.Z "palnoscia" oczywiscie tak jest ze jest to bezpieczniejsze od benzyny.Z ON to juz troszke lepiej sie sprawy maja bo trudniej zapalic. :szeroki_usmiech Pozdrawiam.Stefan.
janusz - 2008-10-15, 19:01

Stefanie Twoje wywody na temat dodatkowego zbiornika mają się nijak do rzeczywistości. To co sobie wyobrażasz i kiedyś widziałeś nie jest i mam nadzieje nigdy nie będzie wykładnią prawa. Każde urządzenie, (wyposażenie) montowane w pojedzie musi być homologowanie a co ciekawe przepisy wymagają by było sprawne. Instalacja zasilania LPG w szczególności. Cała jest homologowana. W homologacji dokładnie napisane jest jak i gdzie ma być zamontowania i zapewniam Cię, że nie ma tam miejsca na jakąkolwiek dowolność.
Ale mimo wszystko lubię te Twoje pokrętne tłumaczenia swoich racji :kwiatki:

stefan - 2008-10-15, 19:11

Witam!
janusz napisał/a:
Każde urządzenie, (wyposażenie) montowane w pojedzie musi być homologowanie a co ciekawe przepisy wymagają by było sprawne.
-jak to sie ma do miejsca zamocowania dodatkowego zbiornika?Przy zakladaniu gazu zawsze pada pytanie "jaki zbiornik i gdzie zamontowany".Ponadto nawet w przypadku zamontowania zbiornika we wnece kola zapasowego(czasem peka i sie urywa) kolo zapasowe o wadze okolo 20 kg(tak mysle) lata sobie po bagazniku nie zamocowane.Przy uderzeniu powyzej 60 km/h wpada do srodka jezeli sa siedzenia dzielone.Podobnie jest ze zbiornikiem walcowym o pojemnosci powyzej 70 litrow ktory jest mocowany czterema M8 standartowymi srobkami..A widywalem zamocowane zbiorniki i wzdluznie... :ok Pozdrawiam.Stefan.
AUTOJUR - 2008-10-15, 19:21

Z tego wynika najlepszy dach,wrazie uderzenia poleci w kosmos :haha:
stefan - 2008-10-15, 19:36

Witam! Z tego wynika ze "ustawodawce" mocno sie zapedzili.W moim samochodzie za siedzeniami jest zbiornik 120 litrow... Sadze ze przy powazniejszym wypadku rozwiaze wszystkie problemy.:ok Pozdrawiam.Stefan.
VanB - 2008-10-16, 09:10

Proponuję wrócić na ziemię bo temat jest ciekawy.

Janusz rozumiem, że na LPG mam procedurę homologacji i dlatego jest OK, a na dodatkowy zbiornik na ropę nie ma odpowiedniej procedury i nie da się go wpisać do dowodu?

Ale to nasze prawo jest pokręcone. Jak sobie wrzucę luzem kanisterek z paliwem do bagażnika to jest ok? Mogę? Taki mały powiedzmy 120 litrów? A jak go przyśrubuję do podwozia to już jestem przestępcą? :2kc

janusz - 2008-10-16, 10:25

Wynika to z tego, że przepisy siłą rzeczy dotyczą spraw ogólnych. Trudno wymagać aby ustawodawca opisywał każdą śrubkę w pojeździe. I tak są jakieś normy, przepisy szczegółowe ustalające zasady nawet w takich drobiazgach. Takie są przepisy o homologacji.
Prawo o ruchu drogowym jest jakimś takim nadrzędnym aktem prawnym do którego jest wiele i przepisów wykonawczych i innych jakby "stowarzyszonych" ustaw. PoRD opisuje najważniejsze przepisy, między innymi dotyczące układu jezdnego, hamulcowego, paliwowego (zasilania). Tych najważniejszych z punktu widzenia bezpieczeństwa, rozumianego jako skutki wypadków drogowych i bezpieczeństwa, że tak powiem "państwa". Przede wszystkim bezpieczeństwa ekonomicznego. Przykład, zakaz zmiany DMC pojazdu. Od tego zależy wysokość podatków. Montowanie dodatkowych zbiorników, "tajnych" zakaz używania "oranżady".

stefan - 2008-10-16, 10:36

Witam!
janusz napisał/a:
bezpieczeństwa, że tak powiem "państwa". Przede wszystkim bezpieczeństwa ekonomicznego. Przykład, zakaz zmiany DMC pojazdu. Od tego zależy wysokość podatków. Montowanie dodatkowych zbiorników, "tajnych" zakaz używania "oranżady".
-no to teraz jest jasnosc!
janusz napisał/a:
bezpieczeństwa ekonomicznego
-nie naszego pilnuja te przepisy! :szeroki_usmiech Klamali nas! :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech Pozdrawiam.Stefan.
DarekK - 2008-10-16, 10:42

VanB napisał/a:
A jak go przyśrubuję do podwozia to już jestem przestępcą?

No trochę to nie tak. Teoretycznie w PL pan władza powinien zabrać ci dowód rejstracyjny i skierować na dodatkowe badania techniczne. O ile oczywiście z tego powodu że zamontowałeś dodatkowy zbiornik nie wynikła jakaś bieda - bo wówczas odpowiadasz za jej spowodowanie (to tak jak z jazdą bez ważnego przeglądu). Policję poza granicami pewnie to niewiele obchodzi co masz zamontowane i w jaki sposób - w dowodzie rejstracyjnym nie masz wpisane jaki zbiornik posiadasz. Oczywiście zastrzeżenie że nie stał się on powodem jakiegoś zdarzenia jest też aktualne. Problemy pojawiają się przy przekraczaniu granic, gdzie jeszcze funkcjonują służby graniczne (np z Białorusią). Tam potraktowany byś został jako przemytnik wykorzystujący do przemytu samochód - mógłby zostać skonfiskowany.

t-przemek - 2009-06-22, 21:40

http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0