Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Zmiany przepisów we Francji.

ZetKa - 2008-10-09, 17:58
Temat postu: Zmiany przepisów we Francji.
New French driving laws

French driving laws have changed. From 1 October 2008, all vehicles driven in France, including vehicles registered outside of France, MUST have one Hi-Viz reflective jacket and one warning triangle in their vehicle. The reflective jacket has to conform to EU standard and must be inside the car; not in the boot. On the spot fines varying between EUR 90 and EUR 135 will apply.

Na taką informacje natrafiłem dzisiaj. W sumie nic specjalnego ale warto wiedzieć.

Od 1-go pazdziernika we Francji obowiązkowe kamizelka odblaskowa spełniająca standard unijny i trójkąt ostrzegawczy. Kamizelka musi być dostępna z wnętrza samochodu ( nie w bagazniku). Opłata za niemanie od 90 do 135 EUR.

Pozdrawiam

stefan - 2008-10-09, 19:04

Witam!Oni zawsze dziwaczyli.Ciekawe czy przepis obowiazuje (kamizelka) cudzoziemcow. :ok Pozdrawiam.Stefan.
jacek stec - 2008-10-09, 19:15

dotyczy-jest napisane"włączając auta zarejestrowane poza Francją"
stefan - 2008-10-09, 19:18

Witam! To ze jest "napisane" to widze.Chodzi tylko o to czy to "napisanie" jest zgodne z prawem unijnym.Byla niedawno glosna sprawa tzw"apteczki miedzyzdrojskiej". :ok .Pozdrawiam.Stefan.
Jarosław69 - 2008-10-09, 19:47

Panowie i Panie bez przesady.
Kamizelka to tylko 5 zł.Trójkat trochę więcej.
Pomyslcie o tym ,że możemy toto wozić 3 lata a tylko raz trafi się taka sytuacja,że akurat :bajer gadżety pomoga nam ocalić własne życie.
To tylko parę groszy a jak czasami wiele. :bajer

DarekK - 2008-10-09, 22:09

O ile dobrze pamiętam na Słowacji wymagana jest nie tylko kamizelka ale też koło zapasowe, podnośnik, klucz do kół, zapas żarówek i bezpieczników, linka holownicza, apteczka, gaśnica i sam nie wiem co jeszcze. Ale przecież i tak to wszystko lepiej mieć na wyposażeniu.
stefan - 2008-10-09, 23:11

Witam!
DarekK napisał/a:
Ale przecież i tak to wszystko lepiej mieć na wyposażeniu.
-wielu z nas ma wyposazenie nawet i lepsze.Nie w tym jednak rzecz.Chodzi o to czy maja prawo tego wymagac od obcokrajowcow.Byla nie tak dawno sprawa apteczek.Niemcy mieli znacznie wyzsze wymagania i wystawiali mandaty "za niemanie".Okazalo sie ze pozniej zwracali pieniadze poniewaz polskie samochody maja odpowiadac polskim przepisom na podstawie okreslonych konwencji. :ok Pozdrawiam.Stefan.
rafalcho - 2008-10-11, 08:38

DarekK napisał/a:
... na Słowacji wymagana jest ... koło zapasowe ...

A ja co prawda nie w kamperku, a w osobówce (VW PASSAT B6) nie mam koła zapasowego ... jest tylko fabrycznie taki "glut" do łatania przebitych opon i mały kompresorek. Ciekawe co na to Słowacy :?:

Pozdrawiam

:spoko

SlawekEwa - 2008-10-12, 18:56

rafalcho napisał/a:
Ciekawe co na to Słowacy

Akurat z tym problemem już się pogodzili bo sami tak mają w Passatach, Leonach i Punto.

homer84 - 2009-07-04, 17:08

ale która kamizelka jest "spełniająca unijny standard"?