Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - SecuMotion- Co w Środku?

Gewehr - 2018-10-03, 18:30
Temat postu: SecuMotion- Co w Środku?
Miałem uszkodzony secumotion. Sam z siebie przestał puszczać gas. Więc zajrzałem za pomocą szlifierki do środka :haha:
Powodem psucia się tych reduktorów, jest "sklejanie" się elementu gumowego z aluminium. Pod naklejkami są śruby regulacyjne. Wystarczy je np. wkręcić o dwa obroty i o tyle samo wykręcić. Po tym zabiegu reduktor powinien ruszyć ;) Ciśnienie się nie zmieni i nie wpływamy na jego szczelność. Ten sposób mojemu nie pomógł :roll: Najpierw wziąłem szlifierkę, a później znalazłem śrubki :mrgreen:
Może się komuś to przyda. Kilka fotek :spoko

Gewehr - 2018-10-03, 18:32

Dalsze fotki :mrgreen:
Bronek - 2018-10-03, 18:48

To się nazywa badawcze poświęcenie. :pifko
robba - 2018-10-03, 18:52
Temat postu: Re: SecuMotion- Co w Środku?
Gewehr napisał/a:
Miałem uszkodzony secumotion. Sam z siebie przestał puszczać gas. Więc zajrzałem za pomocą szlifierki do środka :haha:
Powodem psucia się tych reduktorów, jest "sklejanie" się elementu gumowego z aluminium. Pod naklejkami są śruby regulacyjne. Wystarczy je np. wkręcić o dwa obroty i o tyle samo wykręcić. Po tym zabiegu reduktor powinien ruszyć ;) Ciśnienie się nie zmieni i nie wpływamy na jego szczelność. Ten sposób mojemu nie pomógł :roll: Najpierw wziąłem szlifierkę, a później znalazłem śrubki :mrgreen:
Może się komuś to przyda. Kilka fotek :spoko

może w procedury roczne wprowadzić profilaktyczne przekręcenie wte i wewte...
:pifko

slawwoj - 2018-10-03, 18:54

Nie mogę załapać gdzie te śrubki widać na zdjęciu. :roll:
Gewehr - 2018-10-03, 18:57

slawwoj napisał/a:
Nie mogę załapać gdzie te śrubki widać na zdjęciu. :roll:

20180927_083127.jpg
Kręcę jedną z dwóch :mrgreen:

20180927_081957.jpg
A tak wygląda od drugiej strony :bigok

slawwoj - 2018-10-03, 19:06

Czyli jedna jest po środku?
A druga?

Bronek - 2018-10-03, 19:07

No to raczej, trzeba ten filterek założyć. Agostini pisał o "mazucie" w odstojniku po niedługgim użytkowaniu.
Z gazem niestety lecą oleje i inne instalacyjne świństwa.

Gewehr - 2018-10-03, 19:08

Obie są pod naklejkami. Po przeciwnych zewnętrznych stronach. Jedna pod naklejką z marką, a druga pod naklejką z wydajnością reduktora.
Bronek - 2018-10-03, 19:12

Nowy typ ma chyba lekko inaczej?
Gewehr - 2018-10-03, 19:23

Nowy typ jeszcze działa i nie potrzebuje używać na chwilę obecną szlifierki do niego :mrgreen:
Bim - 2018-10-03, 19:26

Gewehr napisz jeszcze najważniejsze

Operacja rozcinania odbyła się po wyjęciu reduktora na stół :mrgreen:

Bo nóż widelec jakiś "Janusz" będzie chciał Cię naśladować na skreconym do butli :haha: :haha:

z gazem żartów nie ma :spoko

Gewehr - 2018-10-03, 19:28

To w większości amelinium, więc nie iskrzy :haha:
janusz - 2018-10-03, 22:29

Bim, ja Ci dam Janusz :evil:
:haha: :haha: :haha:

Bronek - 2018-10-03, 22:39

Sam Janusz, to jeszcze nic.
Ale Janusz-ojciec "Jessiki" i "Brajanka" , to już można się martwić :spoko

kaimar - 2018-10-04, 00:13

Stary typ Secumotion działa na zasadzie odcięcia przeplywu gazu przy zwiększonym przepływie gazu na skutek na przykład urwanego przewodu gazowego. Jednak ponieważ to urządzenie nie zawsze działalo dobrze bo zdarzało mu się odcinać gaz przy pracy ogrzewania na największej mocy, producent wycofał je z produkcji zastępując je urządzeniem Mono Control działającym na zasadzie wyłącznika bezwładnościowego.
janusz - 2018-10-04, 10:38

kaimar napisał/a:
na zasadzie wyłącznika bezwładnościowego

A działa on w ten sposób, że jest zawór zamykający dopływ gazu. Utrzymywany on jest w pozycji otwartej przez podpierającą go metalową kulkę. W razie gwałtownego oddziaływania na całe urządzenie, na przykład podczas wypadku, kulka siłą bezwładności wypada spod zaworu i zawór zamyka się. W obudowie zaworu zamontowany jest przycisk który umożliwia ponowne wprowadzenie kulki na swoje miejsce i zawór może działać nadal.

nikita55 - 2018-10-11, 23:59

Zgadzam się z tym co ktoś już napisał,że powinno się używać specjalnych filterków do gazu co znacznie redukuje zanieczyszczenia a co za tym idzie poprawia żywotność reduktorów gazu.