|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Brak tabliczki znamionowej Lt 31 1987
Fresh - 2018-10-05, 00:48 Temat postu: Brak tabliczki znamionowej Lt 31 1987 Witam kolegów. jakiś czas temu zakupiłem sobie Ltka i mam teraz problem z przeglądem bo podczas malowania gdzieś zaginęła tabliczka znamionowa. Dorobienie nowej to nie problem i koszt ok 50pln razem z dostawą do domu;-) ale potrzebuję wzór bo nie chcę mieć zastępczej tylko taką jak oryginalna. Moja maszyna to Lt. 31 z 1987r z kwadratowymi lampami z przodu, przedłużony. Wzór jako taki mam ale chce się upewnić czy dobry. tzn adekwatny do rocznika itd. oczywiście dane uzupełnię z dowodu, karty pojazdu i wszystkich innych dostępnych papierów. Jako ciekawostkę dodam że mam brata który pracował w volkswagenie i swoimi kanałami pomógł mi trochę i koszt takiego duplikatu oryginału tabliczki prosto z volkswagena to ok 500zł więc różnica spora a wizualnie nie do odróżnienia. dlatego czy mógłbym prosić kolegów lt-kowców o fotkę tabliczki i wymiary? tzn tylko zewnętrzne bo zakład metalurgiczny i tak podłoży grafikę i wszystko mniej więcej będzie w skali. Moje autko jest zarejestrowane jako specjalny kempingowy więc gdyby ktoś miał jakąś wiedzę czy to jest na tabliczce czy tylko na tabliczce zabudowy to tez poproszę. myślę że interesujący temat i że nie tylko mi się przyda. zawsze chętnie się odwdzięczę za pomoc jeżeli tylko będę mógł pomóc;-)
dziwaczek - 2018-10-05, 08:20
Nie radzę "dorabiać" tabliczki znamionowej - jest to przestępstwo - fałszerstwo art. 270kk pozbawienie wolności od 3m do 5 lat. Tabliczka znamionowa traktowana jest jako dokument!
Jak chcesz legalnie dorobić tabliczkę to tylko producent pojazdu wtedy jest "duplikat" tabliczk znamionowej. Ew. zastępcza tabliczka - diagnosta.
tomas67 - 2018-10-05, 09:39
Witam kiedyś miałem podobny problem zrobił mi diagnosta to i do Wydziału Komunikacji tak było 4 lata temu nie wiem jak obecnie.
Fresh - 2018-10-05, 10:12
Panowie dziekuje, za odpowiedzi ale nie tego dotyczy pytanie. Ja wiem jaka jest droga pozyskania tabliczki zastępczej dorobionej przez diagnostę. Ale taka tabliczka mnie nie interesuje bo chce mieć taka jak oryginal. I napisałem przecież ze droge do producenta tez już przebyłem i koszt duplikatu to 500zl. Podziękuje za taki wydatek. Wole żeby zamiast volkswagena zrobił mi to rodzimy zakład i będzie to zgodnie z prawem za sprawa wniosku do urzędu komunikacji. Wiec nie ma spiny. Potrzebuje tylko dokładny wzór żeby zakład który ma certyfikat na wykonywanie tabliczek zgodnie z ustawą mi ja wykonał;-) Ps. Znam podstawy prawne, zostały zagłębionej zanim powstał ten post😉
Fresh - 2018-10-05, 10:21
Reasumując, potrzebuje tylko foto tabliczki z tego okresu i wymiary długość szerokość wszystkie dane zamazane to chyba oczywiste. A wszystko co ma być na tabliczce rozkoszują mi chłopaki z vw. Duplikat od producenta jest taki drogi bo jest produkowany i wysyłany z Niemiec. Wiec bardzo dużo pracowitych raczek po drodze musi zarobić. A w pl tylko zakład który ja wykona i opłata w urzędzie. Całość zamknie się w Ok 100zl a nie 500.
Fresh - 2018-10-05, 10:49
mm tu zawsze problem z załączaniem zdjęć. chcę pokazać jaki ja mam wzór i upewnić się że dokładnie tak wygląda ta tabliczka i jakie ma wymiary. Dane na tabliczce mam z grubsza rozkodowane tylko kod lakieru muszę się upewnić.
Fresh - 2018-10-05, 10:52
i czy to jest dokładnie taka tabliczka do tych roczników? i jaki to typ LT 31 przedłużony. reszta numerów jest w papierach w vinie itd. i ogólnie chciałem przyjrzeć się innym żeby nie walnąć jakiegoś błędu że wpiszę np typ. od lawety albo osobowego.
dziwaczek - 2018-10-05, 11:16
Napisałem Ci, nie dorabiaj tabliczki poza serwisem - zapłać te 500zł. Narażasz się na popełnienie przestępstwa i to umyślnego!
Fresh - 2018-10-05, 12:18
Odpisałem Ci na PW. ale chyba się nie wysłało. wiem co robię, robię to zgodnie z procedurą urzędu komunikacji. Na wniosek wydania duplikatu, ze zgodą i zleceniem z urzędu idę do firmy produkującej tabliczki... lub na wskazaną we wniosku stacje diagnostyczna ale stacje wybijają tylko na gotowcach nie dorabiają. Firma która ma uprawnienia dorobi mi zgodnie ze wzorem, z nr. zgodnymi ze zleceniem z urzędu komunikacji. Co jeszcze mam Ci napisać żebyś dał już sobie spokój z tymi przestępstwami.
dziwaczek - 2018-10-05, 12:46
Napisałem Ci na PW. Jak znajdzisz firme inna niż serwis do dorobienia tabliczki "takiej jak oryginalna" to podaj ale oprócz "grawerów" z Allegro (-;
Fresh - 2018-10-05, 13:35
Teoretycznie każda firma produkująca tabliczki znamionowe (nie grawerzy z alegro) tylko firmy specjalizujące się w produkcji konkretnie tabliczek znamionowych do maszyn pojazdów etc. każda z takich firm musi mieć stosowne uprawnienia bo reguluje to ustawa. Poza tym polecam polski związek motorowy. super rzeczoznawcy, ja zawsze korzystam z ich pomocy jak mam problemy z oznaczeniami aut czy motocykli i zawsze chętnie wskażą drogę. do tego jest jeszcze PIMOT
http://www.pimot.eu/homol/calopojazdowa
oni robią teraz homologacje "samów" bo wbrew powszechnej opinii nadal możemy sami zbudować auto czy przyczepkę ale nie wystarczy przegląd na stacji tylko musi przejść przez PIMOT i oni tam robią homologację i nadają właśnie tabliczkę. Nie jestem pewien bo tam nie dzwoniłem ale oni też chyba robią duplikaty tabliczek. Jest jeszcze jakiś instytut motoryzacji albo samochodowy albo techniki samochodowej (nie pamiętam dokładnie nazwy) albo coś podobnego podobnego w Bydgoszczy. Jak się trochę pogrzebie w Internecie to da sie to znaleść ale w wydziale komunikacji oni często sami wiedzą gdzie jest w najbliższej okolicy tak firma z uprawnieniami której można to zlecić. Chociaz najczęściej mówią że tylko stacja diagnostyczna może to zrobić.
Reasumując, zgadzam się z Kolegą, kupienie tabliczki znamionowej na allegro to lipa i nie polecam. Trzeba przejść z tym przez urząd i dorobić w firmie specjalizującej sie w tabliczkach a nie w grawerowaniu;-)
dziwaczek - 2018-10-05, 14:38
Zdecydowanie się zgadzam
Fresh - 2018-10-05, 14:57
Super to jak już przebrnęliśmy przez technikalia urzędowe to nadal potrzebuję się upewnić najlepiej od kolegów którzy posiadają takie autko, jak dokładnie wygląda taka tabliczka z tego rocznika 87r to dla mnie ważne bo będę chciał zarejestrować to autko jako zabytek ew. kolekcjonerskie więc bardzo mi zależy żeby takie ważne detale były możliwie jak najbardziej zgodne. Mi po zdjęciach z internetu udało się ustalić że ta tabliczka wygląda jak ta którą wrzuciłem. Ale nie mam drugiego auta żeby to teraz sprawdzić dlatego jak któryś z kolegów posiada takie cudo i mógłby mi zrobić wyraźną fotkę i zmierzyć dokładne wymiary to byłbym mega wdzięczny. bo męczę się z tym już drugi tydzień.
Fresh - 2018-10-05, 14:59
Tak wygląda moje autko kwadratowe lampy i przedłużony. Lt 31 87r
Wojciechu - 2018-10-05, 21:34
Fresh - wszelka, szeroko pojęta wiedza dotycząca VW - to domena Gino. Spróbuj się z nim skontaktować - sądzę, że pomoże.
Mizioł - 2018-10-05, 23:23
Fresh napisał/a: | mam wzór i upewnić się że dokładnie tak wygląda ta tabliczka |
Na oryginalnej tabliczce "3" ma inny kształt!!! po weekendzie znajdę jakąś fotkę.
A wiesz może co oznaczają te cyfry po lewej stronie pionowo? zawsze mnie to intrygowało.
darek 61 - 2018-10-06, 08:45
O ile wiem na oryginalnych tabliczkach cyfry są wyciskane od spodu,a nie grawerowane.
Fresh,wymiar tabliczki nie zostawiły śladu na karoserii?
dziwaczek - 2018-10-06, 19:51
Mizioł napisał/a: | A wiesz może co oznaczają te cyfry po lewej stronie pionowo? zawsze mnie to intrygowało. |
To jest numer produkcyjny tj. PKN
dziwaczek - 2018-10-06, 19:58
Mizioł napisał/a: | Fresh napisał/a: | mam wzór i upewnić się że dokładnie tak wygląda ta tabliczka |
Na oryginalnej tabliczce "3" ma inny kształt!!! po weekendzie znajdę jakąś fotkę.
A wiesz może co oznaczają te cyfry po lewej stronie pionowo? zawsze mnie to intrygowało. |
Tabliczki koncernu VW są różne i BARDZO różnią się od tej na zdjęciu
Fresh - 2018-10-10, 08:32
Zgadza się to nr. pkn. tutaj podrzucam opisy nr. na tabliczce. co prawda tabliczka seata ale numery analogicznie. Co do tego że tabliczki się różnią to już wiem bo w kolejnym ltku jest już inna tabliczka. Ta którą podesłałem wygląda jak ta w innych lt z podobnego okresu.
Fresh - 2018-10-10, 08:34
dodam jeszcze że litery AG oznaczają auto użytkowe (dostawcze). Nie mogę teraz znaleźć opisu tych oznaczeń ale też gdzieś w internecie krążą.
Fresh - 2018-10-10, 08:36
Ps. Kolego Mizioł, gdyby udało Ci się znaleźć albo zrobić fotkę byłbym mega wdzięczny bo cały czas nie mam zdjęć żywcem z auta do porównania.
Mizioł - 2018-10-10, 22:30
dziwaczek napisał/a: | To jest numer produkcyjny tj. PKN |
Ale jak się ten numer ma do nr seryjnego? To jest po prostu jeszcze jeden numer "statystyczny" VW?
Fresh - 2018-10-11, 19:17
Nie, nie... to nie jest jakiś tam nr. (np. partii czy serii czy jakiś tam wewnętrzny fabryki) tylko europejski nr produktu, prawdopodobnie sztuki która zeszła z taśmy... jest on też chyba przypisany do vin-u tego nie jestem pewien aż tak głęboko jeszcze nie kopałem bo ja go po prostu mam w papierach i nie muszę się zastanawiać czy dobry czy zły... bo po prostu jest. Ale jak już będę miał klepać tą tabliczkę to dopytam jeszcze na wszelki wypadek w volkswagenie.
kolmen - 2018-10-12, 21:01
Fresh napisał/a: | dodam jeszcze że litery AG oznaczają auto użytkowe (dostawcze). Nie mogę teraz znaleźć opisu tych oznaczeń ale też gdzieś w internecie krążą. |
Mam dziwne wrażenie że AG oznacza Aktion Gesselschaft czy jakoś tak
Przecież nawet w opisie tej tabliczki masz , że pochodzi z Tuarega 2015
Fresh - 2018-10-14, 00:35
no tak ta ostatnia która wrzuciłem pochodzi z Tuarega ale to nie ma znaczenia bo w tych nowszych rocznikach wszystkie tabliczki tak wyglądają, od polo od golfa itd. wrzuciłem ją bo na jej przykładzie świetnie jest opisane który nr co oznacza. wcześniej wrzuciłem taką od starszych roczników. taka jaka powinna być u mnie w moim 87. A co do tego Ag to faktyczne kolega ma racje. Ale gdzieś w necie znalazłem jakiś opis tych skrótów. jak mi się to uda znaleźć to wrzucę, było ich kilka może 4 może 5 zapamiętałem tylko ten AG i tez nie jestem pewien czy na 100% dobrze. Nie będę się tutaj spierał bo to info które gdzieś w necie znalazłem a wiadomo jak z tym jest.
Fresh - 2018-10-14, 00:40
takie ustawienie oznaczeń i takie nitowanie. u mnie też dziury w słupku zostały w tym miejscu.
Fresh - 2018-10-14, 00:54
ps. a z tego co widzę to ogólnie vw miał takie tabliczki na wszystkich swoich markach. np. skoda
LTon Tom - 2018-10-30, 08:52
Sprzedałeś ? https://sprzedajemy.pl/vw-lt-28-kamper-konskie-2-6bea9f-nr53639573
|
|