|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Turystyczne auto na bazie Forda Transita - brygadówki
PiotrAs - 2018-10-11, 18:02 Temat postu: Turystyczne auto na bazie Forda Transita - brygadówki Po kilku miesiącach obserwowania i czytania forum zabudowałem swojego Tranzystora.
Zastanawiałem czy w ogóle warto go tu przedstawiać, ale w końcu być może jak ja, ktoś też chciałby takie auto zabudować i szuka inspiracji.
Turistic Transit zabudowany na bazie 6-cio osobowego brygadówki pozwala podróżować pięciu osobom i wygodnie spać w trójkę plus pies - takie były założenia.
Jest to zabudowa modułowa, którą w razie potrzeby można w 10 minut zdemontować i mieć auto dostawcze.
Wiele osób na pewno napisze po co ci ta ściana grodziowa i dlaczego taki układ. Auto ma być wykorzystywane cały rok, więc
Po pierwsze primo:
najważniejsza rola tego auta- ma służyć jako auto turystyczne dla naszej 3 osobowej rodziny plus pies Boston
Po drugie primo:
Kilka razy do roku podróżuję z przyjaciółmi z motocyklami potrzebna jest przestrzeń ładunkowa dla tychże motocykli.
I po trzecie:
Auto ma również służyć mi do pracy i do poruszania się nim na co dzień.
W aucie założony solar 280W plus przetwornica 1000V pełen sinus. Dołożone Webasto 5kw żebyśmy nie marznęli w chłodne dni, oczywiście znalazł się schowek na kibelek turystyczny w razie pobytu "na dziko" no i najważniejsze-lodówka dla zimnych napoi w lecie. Zbiornik na wodę czystą (25L) i brudną umieszczony w szafce pod umywalką. Oczywiście wyjście na podłączenie do słupka też jest choć ani razu z niego jeszcze nie skorzystałem
Nocleg dla dwóch osób w "salonie" z tyłu i dla trzeciej na drugim rzędzie składanych siedzeń.
Podwójna ławka z przodu została wymieniona na pojedynczy oryginalny fotel z innego Transita plus oryginalna obrotnica.
Na zewnatrz:
Światełko ze ściemniaczem, rynienka do markizy z Juli i po obu stronach uszy do przymocowania hamaka.
Kilka zdjęć:
zbiegusek - 2018-10-11, 20:40
Bardzo fajna koncepcja. W sensie, że ciekawa. Jedyne, co bym udoskonalił, to dołożenie obrotnicy do fotela kierowcy i zrobienie otwieralnej/zamykalnej dziury w przegrodzie tak, aby można było imprezować w części brygadówkowej, a kuk mógłby wtedy przez okienko z ladą serwować menu wprost z części noclegowo-kuchennej.
Ale to nie jest krytykanctwo lecz krytyka. Konstruktywna w sensie. :)
Powodzenia!
PiotrAs - 2018-10-11, 20:59
Obrotnica w fotelu kierowcy zasłania całe dojście do akumulatora, który jest pod siedzeniem kierowcy. Może być trochę uciążliwe przy jego wymianie, choć często togo się nie robi.
Zresztą i tak zrobiłem to z premedytacją bo jak wspomniałem podróżujemy w trójkę więc albo zajmujemy "salon" bądź kabinę.
Co do dziury to jest ale dopiero po rozłożeniu łózka na tylnych siedzeniach.
Tu akurat na zdjęciu jeszcze nie wycięta kratka.
KASZUB - 2018-10-11, 21:15
Hej. Fajnie, ciasno ale własno...tak żeby się rymowalo... Ładnie i jak ma służyć cały rok to całkiem zmyslnie. Pozdrawiam.
PiotrAs - 2018-10-15, 20:58
Dzisiaj dotarła "stacja multimedialna". Jak te małe rączki szybko dostarczają te towary.
Radyjko dedykowane do Forda min. transita. Polecam.
salek - 2018-10-16, 07:44
Zdjęcia nie widać
PiotrAs - 2018-10-16, 08:01
salek napisał/a: | Zdjęcia nie widać |
Poprawiłem ale nie wiem od czego to zależy.
bert - 2018-10-16, 09:04
PiotrAs napisał/a: | Dzisiaj dotarła "stacja multimedialna". Jak te małe rączki szybko dostarczają te towary.
|
ale polecasz bo co?
bo szybko dotarło czy bo: jest niezawodne sprawdzone i bardzo dobrze działa
PiotrAs - 2018-10-16, 09:32
bert napisał/a: | PiotrAs napisał/a: | Dzisiaj dotarła "stacja multimedialna". Jak te małe rączki szybko dostarczają te towary.
|
ale polecasz bo co?
bo szybko dotarło czy bo: jest niezawodne sprawdzone i bardzo dobrze działa |
Bo dedykowane do Forda i nie potrzeba żadnych ramek i innych zbędnych kieszeni.
Wszystkomająca stacja zakładana dzisiaj więc jak działa to się okaże.
Pozdro
amples - 2018-10-16, 09:39
PiotrAs napisał/a: | Bo dedykowane do Forda | Takich dedykowanych jest masa , dobre i gówniane .
Może wstaw linka
PiotrAs - 2018-10-16, 09:48
amples napisał/a: | PiotrAs napisał/a: | Bo dedykowane do Forda | Takich dedykowanych jest masa , dobre i gówniane .
Może wstaw linka |
Wiem że czajna to nie górna półka, no i zależy na co się trafi- świadomy zakup.
Dedykowane - miałem na myśli rozmiar radia, bo faktycznie 2din-owych radyjek na rynku jest masa.
Wymarzony przez Cb link :
https://pl.aliexpress.com/item/Android-5-1-Quad-core-1024-600-2DIN-Car-DVD-GPS-Radio-stereo-For-Ford-Mondeo/32655962402.html?tt=Copy+to+Clipboard&aff_platform=default&cpt=1539675957116&sk=cEpaXfr2&aff_trace_key=4ff46cc682c444b4b81149eb0f7668d4-1539675957116-04623-cEpaXfr2&terminal_id=c16c9177c1994287ba8e0eeb855997ed
Pozdro
amples - 2018-10-16, 10:06
PiotrAs napisał/a: | Dedykowane - miałem na myśli rozmiar radia | Właśnie takich pod dana markę jest do wyboru do koloru , to że china to nie znaczy problem , kupowane u nas tz. firmowe też są stamtąd .
Dane techniczne całkiem niezłe ,
Oby służyło niezawodnie
PiotrAs - 2018-11-20, 14:37
No i stało się, a właściwie to stał się kempingowym specjalnym
KASZUB - 2018-11-20, 15:32
No i da się... A jak wejdziesz na CamperMajstry to takie debaty jak tu kiedyś. Nawet gorsze.... brawo!
|
|