| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Modernizacja markizy ,montaż modułu elektrycznego
MAWI - 2018-10-12, 07:21 Temat postu: Modernizacja markizy ,montaż modułu elektrycznego zrobiłem nowy temat , że by się nie mieszało .Prośba do kolegów którzy już to mieli , mają lub będą mieć. Kto gdzie kupił ,za ile jak działa? itd czyli im więcej info tym lepiej . Podeśle zdjęcie z prośbą o identyfikację mojej obecne . Markiza montowana był w ubiegłym roku. Więc nowy model. Proszę o pomoc.
MAWI - 2018-10-12, 07:24 Temat postu: Dodaje zdjęcie Zdjęcie mojej obecnej markizy.
Bronek - 2018-10-12, 07:28
Jeśli ta Twoja to Fiamma, to napęd elektryczny u mnie jest zamontowany z drugiej strony
tu masz wątek o markizach https://www.camperteam.pl...ic.php?p=727227
A tu ten napęd .
To jest kit do ekdteazamontowania i chba nie wszystkie markixy się nadają?
http://sklep.benimar.pl/p...__f65s_und_f65/
Ps. Zobacz od środka markizy powinna być nalepka co to za typ
nikita55 - 2018-10-12, 18:59
Nie wiem jaki masz model markizy. Do firmy THULE omnistor mam jakiś.
MAWI - 2018-10-12, 19:12
Mariusz podobno to Dometic. Ale pewności brak
kaimar - 2018-10-12, 23:27
To na pewno jest Dometic, model dawnego Prostora.
nikita55 - 2018-10-14, 20:33
Ja mam chyba (ciężko to sprawdzić) dwa rodzaje mechanizmów elektrycznych. Oba są znanej firmy NICE można używać z klawisza lub opcjonalnie zakodować pilota. Silnik 230v wchodzi w rurę od markizy (może chodzić z przetwornicy 300wat). Ma wejście awaryjne na korbę od markizy. Raczej THULE 9200 (dachowa) i THULE 8000 (a może 5200?),(na ścianę).
Pewnie do tego Dometica nie pod pasuje...
Andrzej 73 - 2018-10-15, 10:38
Masz może do Fiamy F65 ?
Jak tak to daj znać na PW.
nikita55 - 2018-10-17, 11:18
Nie,tylko te dwa do Thule Omnistor.
kaimar - 2018-10-17, 18:04
Próbowałem się zagłębić w temat dołożenia oryginalnego napędu elektrycznego Dometic.
Ale nie będzie to chyba proste w wersji z silnikiem stosowana jest grubsza rura makizy, do tego elementy zakończeniowe są inne, blacha oporowa z lewej itd..
Flag - 2018-10-17, 18:06
co nam daje naped? i tak musimy wyciagnac nogi z markizy, potem je przestawiac do calkowitego rozlozenia, naped robi za nas 30% roboty. Czy warto?
Bronek - 2018-10-17, 18:11
Warto. Nie ma popapranej korby.
Kwestia jest tylko czy, ciężki Dometic z automatem i bezpodporowy l co raczej w naszym wietrznym klimacie lekko strach. Pomimo, że niby automat.
Czy "taniutki" względnie napęd, do lekkiej i trwałej Fiammy?
Przez przypadek mam tą Fiammę i już nigdy bez elektrycznego rozwijanie bym nie założył.
Jest wygodniej i nie o 30%, a o 59,232%
Pytanie z lekka dziwne. Czy warto ? Warto, zawsze warto mieć lepiej?
Ps.
O.... i mam gdzieś radiololinię z pilotem, dwukanałową? "I mam tym samym, pomysła" Będzie na pilota
Bajaga - 2018-10-17, 18:43 Temat postu: Re: Modernizacja markizy ,montaż modułu elektrycznego
| MAWI napisał/a: | | zrobiłem nowy temat , że by się nie mieszało .Prośba do kolegów którzy już to mieli , mają lub będą mieć. Kto gdzie kupił ,za ile jak działa? itd czyli im więcej info tym lepiej . |
Kurcze, a myślałem że to ja jestem mocno leniwy Jakbym tak myślał o dodatkach do kampera to to bym dosyć późno wymyślił.. No chyba, że w RV z markizą długości z 10 metrów....
nikita55 - 2018-10-17, 19:45
Markizę rozwijam często i jest to trochę upierdliwe jeśli kręci się korbą. W droższych modelach gdzie są elektryczne i z pilotem jest całkiem inaczej. Po ..zakodowaniu.. pozycji krańcowych włączam tylko pilotem żeby się ..rozwinęła.. jedzie to w automacie same jak wyjedzie trochę to na środku tylko podtrzymuję ..żeby nie zwisała..i jak dojdzie do końca to rozkładam ..nogi..ale jest to naprawdę wygodne.
MAWI - 2018-10-18, 07:58
ten ciekaw czy nie dałoby się zaadoptować napędu elektrycznego z innego typu markizy taką żeby był ten silnik na zewnątrz niekoniecznie w rurze.? Będę chyba w tą stronę szedł jeśli nie kupię oryginalnego Dometic a.
Andrzej 73 - 2018-10-18, 08:45
Wiesiu , tak mnie naszło... Może pozbądź się Dometic a i kup markize Fiamy z napędem.
Mniej kombinacji i pewniejsze działanie całości.
vIrek - 2018-10-18, 08:59
Ja mam Fiammę F65 i dołożony napęd od siłownika chińskiego. Sterownik mam od podnoszenia szyb i tak jest ustawiony, że markiza zatrzymuje się w połowie (do rozłożenia/złożenia podpór). Ale nie mam możliwości równoczesnego pokręcenia korbą. W razie awarii muszę poluzować jedną śróbkę i ściągnąć napęd - wtedy jest miejsce na założenie korby. Napędęd założyłem bo nie miałem oryginalnej korby do markizy.
Dla silnie zainteresowanych mogę zrobić fotki (muszę odkręcić w tym celu tylny spojler będący równocześnie obudową napędu).
nikita55 - 2018-10-18, 20:47
Jak byś kiedyś mógł zrobić fotki bo interesuje mnie taka przeróbka.
MAWI - 2018-10-19, 06:20
Mnie też. Zrób zdjęcia , też tak zrobię.
|
|