| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Kreta 2018
koko - 2018-10-21, 10:41 Temat postu: Kreta 2018 Przed wczoraj - wróciliśmy po dwumiesięcznej podróży .Od początku..
Spotkaliśmy się W Bereku ze Stasiem Gajdą i po kilku dniach pojechaliśmy na znany targ kwiatowy spotkać się ze Stasiem Krysta z Rzeszowa.
Ponieważ ja byłem już 5 razy to mnie przypadło prowadzenie mini karawany.
Do campingu przy olimpie w Platamonas bez sensacji Staśki pojechali autobusem wycieczkowym na meteory .Po kilku dniach wyruszyliśmy dalej.
Przy wodospadzie w Termopilach zauważyliśmy wyciek paliwa u Staszka. ADAC dojechał w pól godziny Okazało się że wymiana filtra będzie następnego dna po południu więc pan z adacu
zaproponował kolację taxi nocleg.
Przespaliśmy sie pod serwisem i my we dwóch pojechaliśmy do Aten.
Przejeżdżaliśmy przez spaloną ziemię przykry widok.
Zajechaliśmy na camping athena następnego dnia na AKROPOL i powrót na camping wszystko Taxi ok 12eur, gdzie przyjechał Staszek który zrezygnował z KRETY
My do Pireusu na prom do Hani wypłynięcie o 16 przypłynięcie o22 koszt 160 eur kamper
+2 seniory na pokładzie bez kabiny.Dzisiaj starczy -idę wybierać
OMEGA - 2018-10-21, 13:02
czekamy na dalszą relację i zdjęcia
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-10-22, 09:24
No super
koko - 2018-10-24, 09:46
Przyjechaliśmy do Hani wieczorem staneliśmy za kilkaset metrów na placyku i spać.
Rano po obudzeniu pierwsze wrażenia z wyspy-- Arabia wszędzie walające się śmieci brak chodników
niedokończone budynki ze sterczącymi drutami zbrojeń na placykach składy jakiś rupieci co się mogą przydać. Jazda pojazdów także po arabsku na siłę przeważnie pickupy poobcierane , skutery motocykle w różnym stanie sposobem jazdy niewiele się różnią od krajów muzułmańskich .
Jedziemy do Kissano.
Camping w fazie zamykania na zimę choć to dopiero wrzesień.
Niby wszystko jest Basen restauracja toalety miejsce do zmywania,WC Chem do normalnych toalet woda do płukania gdzie się da.wszystko w stanie technicznym,,silna komuna" wszędzie zarośnięty
drzewami o rozstawie na auta osobowe gałęzie obcięte też dla osobówek jakoś się ustawiliśmy.
bez rys chociaż ciężko było.Camping przystosowany do spania w namiotach tak własnych jak i stacjonarnych camperowców jest trzech z nami. Na naszym campingu kończy się asfalt dalej szutr i szer3m rowery wyciągnięte niepotrzebnie .Jednak robimy na siłę wycieczki rowerowe odwiedzamy sąsiedni camping podobny ma być trochę dłużej otwarty Wszędzie zacieniające drzewa amaryszkowe i oliwki skutecznie przeszkadzają większym camperom w jeżdzie i parkowaniu.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-10-24, 09:54
Drzewa tamaryszkowe
koko - 2018-10-25, 08:19
Na tym campingu pomieszkaliśmy 4 dni po15 eur oczywiście jak wszędzie zapłata do ręki bez kwitu.
Decyzja jedziemy do cywilizacji czyli na camping Hania koło Hani.
GPS doprowadza nas na parking campingu idziemy go obejrzeć standard jak cię mogę położenie
5 min do niezłej plaży 20 min do Lidla .No to wjeżdżamy i tutaj dopiero pokazuje się WOLNOŚĆ
Greków kreteńskich Uliczka szer 3m powykrzywiana przy niej zaparkowane auta osobowe z parkanów
zwisające pienne róże na wysokości 2,5m nie przeszkadzają osobówką ale camperom bardzo. Nie podejrzewam że była tam ręka planisty drogowego.
Zaparkować na tym przeznaczonym na namioty campingu to mistrzostwo świata ok pól godziny z pomocą 2 osób cena 25 eur.
cdn
koko - 2018-10-25, 10:04
Komunikacja do Hani to autobus 5-6 km cena u konduktora 2 eur w kasie 1.2 .
Miasto typowo turystyczne,stare miasto malowniczo położone z takimi kamieniczkami nad zatoką masa restauracji i sklepików widać koniec sezonu turystów mało Ruch samochodowy na ulicach arabski kto pierwszy ten lepszy.Rowerów nie widać infrastruktury rowerowej brak.Masa wypożyczalni
samochodów skuterów motocykli.Zabudowa centrum jaka taka ale nic ciekawego reszta bez składu i ładu i czystości Plaże bez infrastruktury na jakimś europejskim poziomie ze zjazdami szutrowymi i parkingami dla osobówek,gdzie nie gdzie jakiś camper a właściwie camperek na busie.
Turystyki carawaningowej b. mało .Wracamy na camping idziemy na miejską plaże opłata 5 eur z leżak
Ogólnie ceny na wyspie z sufitu i kosmosu 3 banany 2,5 eur oczywiście bez pokwitowań Gospodarka Grecji a więc i Krety wydaje mi się gorsza, wiele biznesów pozamykanych inne pracują na pół gwizdka
Widać pracujących jeden robi trzech patrzy i popala jak u nas za komuny.
cdn
drwoy - 2018-10-25, 10:41
Bardzo konkretna i rzeczowa relacja. Chce się czytać. Proszę dalej.
Wojciechu - 2018-10-25, 12:58
Ciekawy ogląd wyjazdu kamperem, przez osobę z ogromnym doświadczeniem turystycznym. Choć jak dla mnie mało emocji i lekkie zabarwienie wzmocnieniem negatywnym - może być ciekawie. Czekam na cdn.
koko - 2018-10-25, 20:38
No to dalej Kreta
Jakość prac jak u Ruskich na prowincji nie ma nic równo gładko toalety i inne pomieszczenia stare nie remontowane nikomu to nie przeszkadza widać taki standard i...wrzucanie papieru toaletowego do
koszy na śmieci, w niektórych toaletach tylko kucanki tureckie Woda ciepła w,g jakiegoś schematu
w jednych jet rano w innych po południu.
Czekamy na sobotę i jedziemy na zachód ciągle na północy do Retimno na camping Elizabeth camping ponoć czynny na okrągło.Stanąć jak zwykle problem zajechać sensownie również.
Camping ten przebił wszystko co do tej pory widziałem takiego bałaganu i rozp...ju jeszcze nie widziałem namioty z lat 50tych składy rupieci starych łóżek, krzesła stoliki plastikowe i łóżka nie widziały wody od brudu aż się lepią cena 28 po targach 24,80 Plaża szeroka ładna piaszczysta przylega do campingu i restauracji zostajemy 1 dzień robimy obsługę i w drogę na południe .
CDN
może są jakieś pytania?chętnie odpowiem.
Bronek - 2018-10-25, 20:50
Czy masz jeszcze nadzieję?
Widocznie tak
Dlatego Nie Pytam:
A po kiego w syfie siedzisz?
Bim - 2018-10-25, 20:55
| koko napisał/a: | | może są jakieś pytania? |
Co Cię skłoniło , ewentualnie kto Cię namówił do wyjazdu na do Grecji.
Ty bywalec białoruskich kibelków nie wiesz jak to jest na "narciarza"
Masz kampera z kiblem musisz się przełamać, że poza kempingami też jest fajnie i nikt Ci krzywdy w Grecji nie zrobi
nie takie fury stały wypoziomowane na pnematach na dziko nie ograniczały ich alejki z drzewami
| prof-os napisał/a: | | Ciekawy ogląd wyjazdu kamperem, przez osobę z ogromnym doświadczeniem turystycznym. |
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-10-25, 21:29
To właśnie tak jest jak sie nic nie wie o danym kraju.Grecje i Bałkany trzeba prawdziwie polubić .Jezdzic na prawdziwy zachód tam wypasione kempingi 5oo metrów od plaży nawet nie wiem za ile.Tyloletni kamperowiec a co z fotkami będzie tak na sucho
Nawet majmarek wkleja już foty.Bim dziękuję za wpis.Barbaraps nie mogę od razu mam nerwy a przecież jestem starsza od Koko o kilka lat
..
koko - 2018-10-25, 21:38
Co mnie skłoniło- MAPA
Kreta leży na wysokości Tunezyjskiej wyspy Jerba ja szukam miejscówki na zimę .Objechałem Maroko,
Portugalię Hiszpanię i teraz Kretę.W podsumowaniu wypiszę wnioski
Ja staję raczej na dłużej zostawiam campera i zwiedzam innymi pojazdami ponadto na dziko staję tylko w przejeżdzie zresztą to dyskusja o wyższości świąt
Bronek - 2018-10-25, 21:48
Konrad, syf i brud to syf i brud. I poznawanie kultury kraju itd przez pryzmat brudu mi też nie odpowiada.
To tak jak zakochać się w kocmołuchu śmierdzącym. Owszem można skorzystać, ale nie na trzeźwo.
Jedym słowem, pomimo że byłem onegdaj tam, jako turysta latający samolotami, w czasach naszej bidy postkomunistycznej, ale w enklawie turystycznej i na ciągłej imprezie .Czyli Świat był piękny.
To mnie tam teraz, kamperem nie uwidzą, nawet jakby mieli smaczne jedzenie i pięknie tańczyli.
Na starość wymiękłem i wydelikaciłem się
Ale Grecja jest piękna.
rakro1 - 2018-10-25, 23:00
Ale,gdybyś znalazł coś fajnego w Grecji napisz koniecznie.
koko - 2018-10-26, 10:58
| rakro1 napisał/a: | | Ale,gdybyś znalazł coś fajnego w Grecji napisz koniecznie. |
Grecja im dalej na południe tym bardziej arabska byłem 6 razy o czymś to świadczy.
Piszę o Krecie a to specyficzna część Grecji.
Piszę tylko merytorycznie uczucia i odczucia zostawiam innym.
Jeszcze będzie mniej krytycznie
Spax - 2018-10-26, 11:14
| koko napisał/a: | | Grecja im dalej na południe tym bardziej arabska... |
Czy możesz to stwierdzenie trochę rozwinąć, bo nie bardzo rozumiem co masz na myśli.
rakro1 - 2018-10-26, 14:44
Ja akurat bardzo pozytywnie oceniam Twoje rzeczowe uwagi.Dają bardzo dużo i pomagają w trzeźwym osądzie.Z tych, opisywanych przez Ciebie powodów bardzo nisko oceniam Greckie kempingi.natomiast zazdroszczę Grekom ich "południowego" stylu bycia.Dla mnie nieosiągalne.Nie dał bym rady np.stanąć na głównej drodze w miasteczku,blokując np.rondo i cztery drogi dojazdowe i po włączeniu świateł awaryjnych iść do sklepu.U nich to normalka.I wszyscy czekają.Nasza mentalność jest inna i upośledza nas w jakimś stopniu.Fajny opis,dziękuję.
koko - 2018-10-26, 20:51
| Spax napisał/a: | | koko napisał/a: | | Grecja im dalej na południe tym bardziej arabska... |
Czy możesz to stwierdzenie trochę rozwinąć, bo nie bardzo rozumiem co masz na myśli. |
Czy byłeś w jakimkolwiek kraju arabskim n.p Egipt, Tunezja, Jordania, Płd Turcja?
Jeżeli nie to bardzo ciężko by tłumaczyć
To jest inny stosunek do wszystkiego
Spax - 2018-10-27, 09:42
koko,
"Zaliczyłem" pod żaglami cały południowy basen Morza Śródziemnego w pierwszej połowie lat 80'. Tylko w Libii nie byłem. Chyba mogę powiedzieć, że znam świat arabski (przynajmniej z tamtych lat). Pewnie niewiele się od tamtej pory zmienił. Sądzę, że pisząc o "arabskości" masz na myśli inną niż "nasza" mentalność. Hmm.
OK - czekam na ciąg dalszy relacji.
koko - 2018-10-27, 12:10
Mentalność i wszystko co z niej wynika
andrzej627 - 2018-10-28, 10:44
| koko napisał/a: | Co mnie skłoniło- MAPA
|
Nie wiedziałaś z góry, że jest tam "syf i brud"? Zaskoczyło Cię to? Dopiero na miejscu to stwierdziłeś?
koko - 2018-10-28, 12:15
| andrzej627 napisał/a: | | koko napisał/a: | Co mnie skłoniło- MAPA
|
Nie wiedziałaś z góry, że jest tam "syf i brud"? Zaskoczyło Cię to? Dopiero na miejscu to stwierdziłeś? |
Na prawdę nie wiedziałem, szykowałem się na zimę .Opisy innych nic nie mówiły.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-10-28, 17:06
| koko napisał/a: | | Opisy innych nic nie mówiły. | o ile dobrze przeczytałam to byleś w Grecji 6 razy.Całe Bałkany sa bałkaniarskie/testuje obecnie Bułgarie/,ale są piękne i w Europie nie w Afryce,tu raczej nie kradną no i sa wspaniali ludzie.W Hiszpani nie rozdałam ani jednego "prince polo",a teraz dopiero 2 miesiąc i zapasy się koncza.Sprawdzałam w tym momencie temperatury,Kreta 26 a Maroco pln i Gibraltar z Hiszpania 16-17 st.Ale na to zimowanie szykujecie się od dawna i co? nie tylko kempingi sa najważniejsze
koko - 2018-10-29, 10:39
Zapomniałem o ciekawym spotkaniu na campingu Hania spotkaliśmy parę z Polski która objeżdżała
wyspę na rowerach.
Wrażając podziw dowiedziałem się że w zeszłym roku przejechali trasę brzegiem morza od Barcelony do Aten Była to ich ostatnia noc w Hani zapakowali na lotnisku rowery częściowo rozbierając w folię strecz(dobry sposób)
My zbieramy się na południowy brzeg wyspy Super drogą bardzo widokowa między górami brzegiem morza nad morze libijskie do miejscowości Ierapetra. Jest to najbardziej na południe wysunięta miejscowość Europy.
Mijamy ją bokiem zmierzając na camping Koutsounari ok 10km od Ierapetry
Jest to kompleks składający się z restauracji na 500 osób basenu ,plaży zagospodarowanej w nowe parasole łóżka ,prysznice barek,drewniane ścieżki.Plaża drobne owalne kamyczki Super czysto.
Teraz o samym campingu.
Dziwny-Dlaczego?
Zabudowany jest zadaszonymi boksami trzech rodzai
1.Boksy pod małe namioty dach na wysokości 3m w komplecie ławo-stół pow ok 15m2 jest ich najwięcej ok 50 szt wszystkie mają zabudowane ściany deskami
2.Trochę większe takie ok.25m2 na osobówkę małą przyczepę też zabudowane
3.Niby na campery pow.ok 60m2 za to długość ok5mb h=3.5m najlepiej nadają się na campery na vanach i takich jest najwięcej.
Stajemy na placu bez boksów.
Camping super położony przy górze 1500m i brzegu morza
Ma wszystko co powinien mieć nawet WC Chem rosną na nim pomarańcze granaty limonki
Woda z gór super smak ,nadaje się do picia bez gotowania.Pieczywo na zamówienie.
Czynny cały rok cena 20.
Jedyny minus często nawiedzające wiatry -stąd zabudowa
CDN
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-10-29, 11:26
Jest to jedyny kemping o którym wiedziałam.Kaziu na piechotę chodził dla nas po zakupy do Ierapetry oczywiście do Lidla. Staliśmy w 3 kampery 200 m od tego kempingu,natomast z wizyta przychodzili Niemcy bedacy na nim.Takie same mielismy warunki. Czy możesz cos pisać o tej Krecie czy tylko przewodnik po kempingach.To niesamowite przez pól roku pobytu w jednum miejscu można dostać głupawki,ale są rozne upodobania.Taka piekna Kreta,tyle przepięknych wawozów oraz uroczych mało dostępnych i nie zadeptanych miejsc,a jacy ludzie życzliwi
koko - 2018-10-29, 18:25
Dla chętnych podaję adresy campingów w kolejności pobytu
www.campingnopigia.com
www.campingmithimna.gr
www.camping-elizabeth.net
www.camping-chania.gr
www.camping-koutsounari.gr
Myślę że zdjęcia będą lepsze niż z telefonu
zbyszekwoj - 2018-10-29, 19:44
W Grecji nie kradna, ale Kaziowi w centrum Chianii wyrwali zamek i zbobrowali całego kampera.
koko - 2018-10-29, 22:01
Zbyszek dłuższe stanie na dziko musisz się pilnować przed złodziejami i policjantami .
A ja przestałem dbać o moją masę spadkową a dbam o wygodę spokój i zdrowie.
Jedziemy do Ierapetry autobusem spod campingu cena 1,80 spotykamy Polaków którzy mieszkają w hotelu obok campingu hotel Almyra wysiadamy na końcowym w centrum.idziemy na spacerek kawa w kawiarni i lody 2 euro gałka małe zakupy w Lidlu i wizyta w biurze podróży chcemy płynąc z Krety do Włoch w formule camping oo Board. nic z tego. Wracamy na camping Byczyć się.
CDN
zbyszekwoj - 2018-10-30, 08:13
Konrad, jakby co to czekamy koło Almerii. 2 dni temu jeszcze kompalismy sie w morzu, ale dzisiaj juz tylko 18C. Cos sie dzieje w klimacie. Czas chyba do Maroka.
koko - 2018-10-30, 09:04
Zazdroszcze i żałuję ale muszę pod kurować kolano
SlawekEwa - 2018-10-30, 20:17
| zbyszekwoj napisał/a: | | ale dzisiaj juz tylko 18C. Cos sie dzieje w klimacie. Czas chyba do Maroka. |
Ciepło przyszło do nas
koko - 2018-10-30, 20:42
jeszcze trochę i podsumuję.
Ierapetra tak jak cała kreta brudna zabudowa byle jaka bez składu i ładu ruch jak wszędzie.
Jest pasarz gdzie można przysiąść i odpocząć-dzięki Bogu
Wracając odwiedzamy hotel w którym mieszkają Polacy dowiadujemy się że 18 .10.
hotel jest zamykany do 10.04 .2019.
Możemy w tym hotelu zjeść kolację w formule Szwedzkiego stołu za 10 eur z alkoholami . Skorzystaliśmy Super.
Zastanawiam się o czym jeszcze by napisać może forumowicze coś by chcieli się dowiedzieć zanim podsumuję naszą 2 miesięczną podróż .
Czekam i zapraszam
Wojciechu - 2018-10-30, 21:21
"koko"- bardzo byłem ciekaw dalszej podróży po Krecie i Twojego oglądu o niej.
Byłem przeświadczony o pewnym dystansie, czy wręcz niezadowoleniu tamtejszą rzeczywistością.
Zastanawiam się, czy jak wcześniej pisałem, czy Twoje tak merytoryczne, informatyczne czy folderowe przekazywanie podróży może być ciekawe - może być, choć jak dla mnie , na dłuższą metę musi być więcej nawet trochę prostackich emocji.
Niejaki Michał Głębiowski napisał książkę - Zaklęcia podróżne. Opisuje w niej Grecję i szczególnie Kretę.
Jest zakochany w tej wyspie, ale - pisze, że "Podróże bez celu bywają piękne, łatwo się jednak w nich rozbić o pustkę. Jedziesz do danego miejsca, by zobaczyć wszystko. A to nigdy nie może się udać. Błąkasz się więc z poczuciu bezradności, próbując dotknąć każdego centymetra rzeczywistości"... on szczególnie upodobał sobie kulinaria tej wyspy i to był jego cel podróży. Nie przeszkadzały mu przez to brudy, mentalność tubylców itd. Każdy z podróży bierze to co dla niego jest najlepsze.
Polecam książkę. Można porównać doświadczenia wielkich podróżników - naszych C.T. i innych.
"koko' - ciekawy sposób interpretacji wzmocnień negatywnych i pozytywnych. Wasza szwedzka kolacja za 4 oyro- prawie poczułem jej smak - może trochę zgłodniałem - pozdrawiam serdecznie i będę się wczytywał.
koko - 2018-10-30, 22:04
nie 4 a 10 euro od osoby
W tawernie przy drodze
1 dorada 5 krewetek 4 mule 28 euro
1 malutka pizza z mikrofali 12 euro
smacznego
Staram się pisać tak żeby inni mieli z tego jakiś pożytek
JaWa - 2018-10-31, 07:44
| koko napisał/a: | | Możemy w tym hotelu zjeść kolację w formule Szwedzkiego stołu za 10 eur z alkoholami |
No tak, Konrad, widzę, że te alkohole Cię przekonały.
PS
postawiłem Ci piwko, oczywiście bezalkoholowe.
zbyszekwoj - 2018-10-31, 09:20
To w Hiszpanii jesteśmy zaskoczeni czystoscia, wszedzie dostepne pojemniki na smiecie, kible ogólnodostepne z wodą. Sprzataja nawet w niedziele. Jak porównam to z Peloponezem i tym syfem po obu stronach drogi to inna rzeczywistość.
koko - 2018-10-31, 13:24
A miałem zamówiony na zimę camping w Mazzaron to mi się zachciało w nieznane .
OMEGA - 2018-10-31, 14:55
Byłeś tam nie raz i widziałeś jak wygląda.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2018-10-31, 20:01
[quote]z Peloponezem i tym syfem po obu stronach drogi to inna rzeczywistość,,,.Dawniej Ci to nie przeszkadzało,napisałam Ci na Pw
koko - 2018-10-31, 20:26
| OMEGA napisał/a: | | Byłeś tam nie raz i widziałeś jak wygląda. |
Pierwszy raz byłem jachtem od strony morza i marin nie wyglądało to żle
Następne razy to płn Grecja i tutaj przystosowanie do camperownia było na3+ campingi przystosowane do długiego pobytu w przyczepach czasami właściciel coś przestawił kogoś przesunął zdjął jakąś płachtę i zrobił miejsce dla campera
Na krecie dla camperów nie ma przystosowanych campingów są w większości dla namiotów
Popatrzcie na www.campingów.
Czystość- im bardziej na południe tym mniejsza dbałość o czystość.
zbyszekwoj - 2018-11-01, 10:54
| koko napisał/a: | | A miałem zamówiony na zimę camping w Mazzaron to mi się zachciało w nieznane . |
Widziałem ten kemping oddalony troche od morza ,my stalismy obok na oficjalnym camperparku w La Azohia przez tydzień nad samym morzem. Obok stało Morello i Concord, niektórzy juz ustawieni na zimowanie. Ciagle ok. 30 kamperów ,piekny mikroklimat, morze osłoniete górami. Temp.była w dzień 26 w nocy 20 C. Po prostu "bajka" .I to wszystko za friko.
zbyszekwoj - 2018-11-01, 11:00
| Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | | .Dawniej Ci to nie przeszkadzało,napisałam |
Byłe kilka lat temu pierwszy raz waszymi sladami i oczywiscie te torebki foliowe wiszace na drzewach pomarańcowych nas nie zachwycały. Po przepłynieciu promem do Brindisi poczulismy sie jak w cywilizowanym swiecie . Co nie oznacza ,ze Grecja jest piekna. Dziwiły nas tylko ceny pomarańcy w sklepie przy tym wysypie, drozsze niz w Polsce.
koko - 2018-11-01, 11:02
camping o którym piszę to Plya de Mazzaron jest nad samiuśkim morzem musiałeś coś pomylić
koko - 2018-11-01, 11:50
No to może zakończymy tę wyprawę
Stasio z Teresą odjechali kilka dni wcześniej.
My też pomału się zbieramy na tym campingu co sobota i niedziela odbywają się wesela wszyscy przyjeżdżają samochodami tańczą raczej zbiorowo orkiestra typowo kreteńska.
Podglądamy nieśmiało.
Na całym campingu camperami jest może w porywach 5-6 camperów przeważnie na vanach,bywało tak że byliśmy sami
Jest na stałe przyczepą małżeństwo z Niemiec ale to są Grecy z pochodzenia chyba gdzieś pracują
on po napompowaniu koła zabiera żonę i psa i ok 9 wyjężdżają na cały dzień Spakowani jedziemy
do Lidla po zakupach na prom do Pireusu
Kupujemy bilety camper +2 osoby w kabinie (płynie się całą noc) 280 eur prom prawie pusty 3 campery.
Wypoczęty jedziemy b.drogą autostradą (prawie pusta) przez Grecję nie spotykamy ani jednego campera śpimy w Macedoni.
Następnego dnia bez przygód przez Serbię (autostrada prawie pusta poza Belgradem) do Szegedu na parking 1000 HUF.
Jedziemy przez Węgry i dziwimy się jaki porządek Dojeżdżamy do Berekfurdo Tam Papamila Kalinin .
Podsumowanie
Kreta Przyroda niezaprzeczalnie piękna-ale ludzie potrafią wszystko zepsuć
Klimat: Bardzo fajny na te porę roku ale b. wietrznie czasami głowę urywa
Camperowanie:raczej na dziko małymi camperami jeszcze lepiej VAN 4X4 od czasu do czasu camping wcześniej sprawdzić dojazd
Zimowanie NIE kreta w połowie pażdziernika ZAMIERA póżniej psy du..mi szczekają nie ma do kogo gęby otworzyć sklepiki ,tawerny pozamykane recepcja na telefon.
Wiedziałem że Grecja zamiera we wrześniu myślałem że kreta (południe) będzie czynna okazało sie że kreta też tylko 2 tygodnie póżniej Czekam na pytania
andrzej627 - 2018-11-01, 18:24
| koko napisał/a: | | camping o którym piszę to Plya de Mazzaron jest nad samiuśkim morzem musiałeś coś pomylić |
Aby się nie mylić: Camping Playa Mazarrón.
koko - 2018-11-01, 19:39
Dzięki widać różnicę .Dlaczego ty nie przyjechałeś na Kretę?
Tamtam - 2018-11-01, 23:44
| prof-os napisał/a: | "Niejaki Michał Głębiowski napisał książkę - Zaklęcia podróżne. Opisuje w niej Grecję i szczególnie Kretę.
Jest zakochany w tej wyspie, . |
Raczej Michał Głombiowski.
Pozdrawiam
andrzej627 - 2018-11-02, 08:41
| koko napisał/a: | | Dlaczego ty nie przyjechałeś na Kretę? |
Miałem tam jechać dla towarzystwa. Towarzystwo zrezygnowało, sam nie pojechałem. I tak narobiłem w samej Grecji 4500 km.
zbyszekwoj - 2018-11-02, 12:53
| koko napisał/a: | | camping o którym piszę to Plya de Mazzaron jest nad samiuśkim morzem musiałeś coś pomylić |
no tak ,jest tam jeszcze jeden kemping.Zchodzilismy sie tam za karta do internetu. 2Gb-6E 4GB -10E,jakby tos potrzebowal.
andrzej627 - 2018-11-02, 14:43
| zbyszekwoj napisał/a: | | 2Gb-6E 4GB -10E,jakby tos potrzebowal. |
No właśnie, kto może potrzebować? Limit danych w roamingu nie jest taki jak w Polsce, ale chyba przy rozsądnym użyciu powinien wystarczyć?
Wojciechu - 2018-11-02, 14:48
| Tamtam napisał/a: | | prof-os napisał/a: | "Niejaki Michał Głębiowski napisał książkę - Zaklęcia podróżne. Opisuje w niej Grecję i szczególnie Kretę.
Pozdrawiam |
Krakusy - jak ja Was nie lubię.
koko - 2018-11-02, 21:28
| prof-os napisał/a: | | Tamtam napisał/a: | | prof-os napisał/a: | "Niejaki Michał Głębiowski napisał książkę - Zaklęcia podróżne. Opisuje w niej Grecję i szczególnie Kretę.
Pozdrawiam |
Krakusy - jak ja Was nie lubię. |
Ja jestem ZMANIEROWANY i żle mi z tym
Wojciechu - 2018-11-02, 21:58
| koko napisał/a: | | prof-os napisał/a: | | Tamtam napisał/a: | | prof-os napisał/a: | "Niejaki Michał Głębiowski napisał książkę - Zaklęcia podróżne. Opisuje w niej Grecję i szczególnie Kretę.
Pozdrawiam |
Krakusy - jak ja Was nie lubię. |
Ja jestem ZMANIEROWANY i żle mi z tym |
"Każdy ma swego mola - co go żre".
Prostota jest wartością ale z drugiej strony mocne, manieryczne zadęcie - to prawie artyzm.
Arnold1 - 2018-12-24, 14:39
| koko napisał/a: | No to może zakończymy tę wyprawę
Wiedziałem że Grecja zamiera we wrześniu myślałem że kreta (południe) będzie czynna okazało sie że kreta też tylko 2 tygodnie póżniej Czekam na pytania |
Dzięki za uczciwą relację. Właśnie dzięki Tobie skreślam Kretę jako miejsce zimowania. Miałem ruszać na Maroko 26.1.2019, ale z powodu makabrycznego morderstwa moja małżonka stawia kategorycznie żądanie zmiany destynacji. Padło na Bułgarię, Turcję, Kretę. Pozostała jeszcze Hiszpania, Portugalia. Peloponez zaliczylismy w lutym - marcu 2018 - było super, polecam!
Myślimy, rozważamy. Za relację stawiam piwo.
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.
koko - 2018-12-25, 19:51
Dzięki za piwo i uznanie
|
|