Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Na co się zdecydować?

M883 - 2018-11-12, 10:10
Temat postu: Na co się zdecydować?
Witajcie forumowicze!

Dzisiaj dołączyłem do forum i mam na wstępie konkretne pytanie: na co się zdecydować?

Od dłuższego czasu przeglądam strony sprzedające kampery i rozglądam się za w miarę tanim wozidłem. Pierwsze założenie było takie, że ma mieć spore łóżko (mam 191 cm wzrostu) i prysznic. Gotować na kuchence nie mam zamiaru.
Potem przyszło mi do głowy, że warto by wykorzystać do zwiedzania także czas zimowy i kupić coś z ogrzewaniem postojowym, co nie jest jakimś problemem.

Zacząłem czytać wątki na forum i okazało się, że mocno odradzacie tanie kampery, bo łatwo wpakować się na minę. Co więc zrobić? Nie mam wielkiego budżetu, chciałbym wydać maks. 30 tys. zł, a chętnie poszukałbym czegoś tańszego. Widząc przestrogi na forum trochę zwątpiłem, czy samochody do 15 tysi mają jakiś sens? Możecie mi coś podpowiedzieć?

Dodam, że celuję w blaszaka, ewentualnie konstrukcję bez alkowy.

Obecnie na olx jest np. coś takiego:

https://www.olx.pl/oferta...html#c2129e8f72

Dlaczego jest tak tani? Pomijając sprawdzenie elektryki...

Interesowałem się również tym:

https://www.olx.pl/oferta...html#5d814014e7

ale ma za krótkie łóżko na oko

https://www.otomoto.pl/of...-ID6BteWH.html?

Ten ostatni jest ciekawy, ale sprzedaż/zamiana jest proponowana od wakacji, czyli chyba coś nie gra.

Najgorszym problemem jest to, że jestem właściwie uziemiony w południowej Wielkopolsce i nie mogę po prostu pojechać i pomacać, mój sposób pracy mi to chwilowo uniemożliwia.

Nie mam zamiaru brać kredytu na 10 lat, żeby kupować nowy, albo młody używany kamper. Tak więc.. co zrobić? :)

Proszę Was o życzliwą poradę, pozdrawiam.

Wojciechu - 2018-11-12, 13:12

M883 napisał/a:

Nie mam zamiaru brać kredytu na 10 lat, żeby kupować nowy, albo młody używany kamper. Tak więc.. co zrobić?

W zasadzie wszystko się sprowadza do jednego - czy chcesz jeździć i zwiedzać(wypoczywać), czy naprawiać i cieszyć się z postępów i swoich umiejętności. ;)

tom-cio - 2018-11-12, 17:40

A mi sie wydaje ze ta renoweczka calkiem spoko. Tylko ze chcac kupic kampera za te 15 tysiecy to po prostu trzeba sie chyba liczyc z tym ze jest starenki, bedzie sie psul, jezdzil wolno, i ze chyba bedziesz jego ostatnim wlascicielem. Potem juz tylko autozlom i to pewnie jest powodem, ze tyle wisza w ogloszeniach
Nemo72 - 2018-11-12, 17:58

Tego z Krakowa widziałem na żywo stał w tamtym roku i w tym też ....obok kempingu na którym byliśmy .
Z zewnątrz na żywo wygląda gorzej niż na zdjęciach w środku nie oglądałem .
A i wtedy cena była ponad osiem tyś

CORONAVIRUS - 2018-11-12, 21:15

Ten z Krakowa rokuje , wstawić go do lakiernika i upodobnić do HOBBY 600 , pojeździć trochę ładnym a nie w podkładzie i sprzedać za 20 tyś na stole bo za ładnego dziadka zawsze tyle sie dostanie :spoko
M883 - 2018-11-12, 22:00

Dla mnie nie jest problemem, że samochód jest stary i wolny. Te stare diesle mają w sobie urok. Gorzej, jak zaczną się sypać sprzęty w zabudowie bo - jak to czytałem na tym forum - do starego kampera trzeba mieć dwie prawe, a ja mam dwie lewe do techniki. Nie wynika to z lenistwa, tylko z braku czasu na nauczenie się rzeczy, które dla innych pewnie są oczywiste. Nie byłem nigdy małym majsterkowiczem.

A że przy silniku i zawieszeniu się coś robi co chwilę, to normalne w starym samochodzie. Miałem starego vana z Usa, to coś wiem na ten temat.

Tak więc starego mogę kupić, ale w raczej pewniaka, bo na dłubanie nie mam czasu.
Na nowego mnie nie stać.
Pozostaje jeszcze "średnia klasa niższa" - blaszaki do 30 tysięcy :)

Dzięki, że pomagacie.

M883 - 2018-11-12, 22:03

Nemo72 napisał/a:
Tego z Krakowa widziałem na żywo stał w tamtym roku i w tym też ....obok kempingu na którym byliśmy .
Z zewnątrz na żywo wygląda gorzej niż na zdjęciach w środku nie oglądałem .
A i wtedy cena była ponad osiem tyś

On już dosyć długo wisi na OLX. Zwróciłem na niego uwagę z braku fajnych tanich blaszaków. Właściciel niestety do tej pory nie odpowiada na telefon.

M883 - 2018-11-12, 22:10

Jeszcze pojawił się taki oto groszek kilka godzin temu: https://www.olx.pl/oferta...html#c2129e8f72

Pytanie dla znawców - co ten samochód ma wetknięte w tylne drzwi? To kabel od 230v?

silny - 2018-11-12, 22:21

Coś tam oparte jest, a gdzie to 2 metrowe łóżko i prysznic :?:
Stan adekwatny do wieku :haha:

M883 - 2018-11-12, 22:36

W środę pojadę obejrzeć i na pewno podzielę się obserwacją. Akurat do Poznania godzinka drogi.
No właśnie łóżko może być problemem. A prysznic chyba jest w tylnej prawej części jak mniemam? Dam znać co to za cudo.

M883 - 2018-11-12, 22:40

silny napisał/a:

Stan adekwatny do wieku :haha:

Mam nadzieję, że chodzi o ostrzeżenie tej grupy nabywców, której wydaje się, że dwudziestoletnie auto ma nowy środek.

Jak kupowałem 15-letniego vana, to facet zdziwił się, że nie wybrzydzam na małe przetarcie skóry na fotelu. Odpowiedziałem mu, że jak ktoś oczekuje nowego samochodu, to idzie do salonu. Jego mina podpowiedziała mi, że raczej niewielu klientów ma takie podejście.

Gorzej, jeśli moja nadzieja będzie złudna. Tak czy inaczej w środę będę w Poznaniu i rzucę okiem.

andi at - 2018-11-13, 07:50

A tu już zaglądał https://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=68
M883 - 2018-11-13, 09:56

Tak, tutaj zaglądam regularnie, tylko większość to alkowy i "warte swej ceny". Ja szukam czegoś bardziej maskującego do dużych miast, no i pułap 60-70 tys. nie dla mnie. Ale wchodzę i sprawdzam co nowego.

Groszek zbadany, prysznica brak, stan przedzawałowy.

M883 - 2018-11-13, 10:35

Mam pytanie do forumowiczów: czy ten kamper nie jest przypadkiem obecny na forum?

https://www.olx.pl/oferta...html#3414e78f87

Miałem wrażenie, że go gdzieś widziałem...

M883 - 2018-11-13, 12:18

Ok, już znalazłem :)
duende - 2018-11-13, 15:48
Temat postu: Re: Na co się zdecydować?
M883 napisał/a:
czy ten kamper nie jest przypadkiem obecny na forum?

Jest... obecny :spoko
M883 napisał/a:

Pierwsze założenie było takie, że ma mieć spore łóżko (mam 191 cm wzrostu) i prysznic.

Proszę Was o życzliwą poradę, pozdrawiam.

W błękitnej blaszance łoże jest w poprzek i ma naciągane 180cm :shock: chociaż na wysokości szyb jest 190cm :szeroki_usmiech
Maksymalna wysokość też ok 180cm :-/

To wehikuł raczej dla takich co mają zamiar ukraść księżyc i nie lubią pączków :lol:

M883 - 2018-11-13, 22:10

Witaj duende. Kamperek piękny. Wyposażenie jak prom kosmiczny ;) Nawet bym przymknął oko na te wymiary, ale niestety nie moja półka cenowa. Liczyłem to na tysiąc sposobów i niestety - nie stać mnie. Ale gratuluję Ci tego samochodu.
rakro1 - 2018-11-13, 22:58

A nie mogłaby być przyczepa na początek ?
M883 - 2018-11-14, 00:46

Nieee, przyczepa nie. Idea jest taka: zwiedzanie, zatrzymanie się w mieście, rano wyjazd dalej. Ewentualnie nocleg na jakimś cichym parkingu po drodze. Nie wyobrażam sobie robić tak przyczepą. Chyba obejrzę renówkę z gdańska z pierwszego postu. O ile wszystko działa, cena jest w miarę dobra. Na co radzicie zwrócić uwagę?
RadekNet - 2018-11-14, 11:21

Hmmm mam wrażenie, ze podobne dylematy do Twoich miala większość tych, którzy zdecydowali się na budowę samodzielną ;)
CORONAVIRUS - 2018-11-14, 11:45

M883 napisał/a:
Na co radzicie zwrócić uwagę?

na forum było o tym miliony razy , musisz poszukać , wszystkie odpowiedzi juz padły ...

najważniejsza z nich jest taka , nie znasz się to nie udawaj mądrego , zakup kampera diametralnie różni się od zakupu samochodu osobowego , to co wydawać się będzie w miarę normalne może sprawić kłopotów na wiele tysięcy zł łącznie z niezdatnością sprzętu do użytkowania , to jest też i instalacja gazowa która może zwyczajnie robić buuum albo spowodować że zaśniecie wszyscy na zawsze . Nie ma praktycznie opcji by za takie pieniądze kupić coś gotowego do zwiedzania świata , kwestia ile dołożysz przed wyprawą zostaje otwarta w każdym przypadku.

Rada , znajdź kogoś kto się na tym zna , praktyka w użytkowaniu , praktyka w obsłudze , tylko z nim podejmuj decyzję , sam się za to nie zabieraj , nikłe szanse ,że nie zostaniesz pokonany przez swoja niewiedzę . Takich co to pojechali i kupili a potem płakali na forum było już tu kilkudziesięciu a ilu się nie przyznało ze wstydu tego nie wiadomo .

slawwoj - 2018-11-14, 12:26

Ja kupując pierwszego kampera zdałem się na ludową mądrość że głupi ma szczęście.
Sprawdziło się :2kc :2kc :2kc

erikson - 2018-11-14, 16:36

moje kampery to t3 westfalia za 2.5 tys,lt 28 za 7tys,ducato za 15tys, master za 2,4tys,wszystkie nadawały sie do jazdy w świat i tak tez czyniłem,pamiętam kopiłem lt 80r i pojechał do Barcelony,wszystkie wracały do domu, osprzęt działał do końca wiec nie przerażaj sie i nie wbijaj sobie w głowę ze musisz mieć furę kasy aby wystartować,da sie i taniej ale pewnikiem nie bedzie to tak zwana-lalka,ja z założenia kupowałem auta typu -blaszak,dla mnie mniej problemów z buda,a najwięcej problemów przysporzył mi o dziwo najdroższy czyli ducato,czyli mechanika i blacha,z najtańszym bylo najmniej problemów,oczywiście chodzi w tym przypadku o mechanikę i osprzęt, na blacharkę w tych autach nie zwracałem uwagi i nie przerażało mnie np ze jest pomalowany walkiem
jarko_66 - 2018-11-14, 20:03

Eryk co Ty piszesz ,
Cytat:
erikson napisał/a:
a najwięcej problemów przysporzył mi o dziwo najdroższy czyli ducato
,a ja chciałem swojego zachwalać , bo mam na handel . :haha: :spoko
erikson - 2018-11-14, 20:27

jakos tak wyszło ze czym byl nowszy model tym bardziej delikatniejszy,gdy jednorazowo machałem ok 6-7tys to niestety w drodze wymiękał a staruszek dociągał zawsze do domu, np w lt 2.0 zaczęła mi piszczeć pompa wody, poluzowałem troszkę pasek aby jej nie obciążać, zrobiło sie to we Francji,kopiłem u nich nowa pompę a ze lenia miałem pomyślałem -wymienię jak sie juz całkiem rozleci, pojechaliśmy dalej do Hiszpanii,wróciłem do Pl a pompa nadal w bagażniku,innym razem wypaliło mi dziurę w tłoku od LPG,zorientowałem sie dopiero jak głowice zmieniałem na ta od Porsche,ile na wypalonym zrobiłem-kto to dziś wie?,Ducato przy Lt wymiękał choć nowszy o 17lat .
duende - 2018-11-15, 09:16

erikson wielu zaczynało podobnie jak Ty, chęć podróżowania bywa silniejsza niż zasoby portfela, ale:
erikson napisał/a:
... poluzowałem pasek... kupiłem nowa pompę... wymienię... głowice zmieniałem...
M883 napisał/a:
Nie byłem nigdy małym majsterkowiczem...
Tak więc starego mogę kupić, ale raczej pewniaka, bo na dłubanie nie mam czasu.
Cholernie ciężko doradzić komuś kto tak pisze i chce kampera w okolicach 10tys.
Skorzystałbym z rady MECENASA.

erikson - 2018-11-15, 10:07

podałem ceny za ile kupowałem,żaden nie kwalifikował sie do nagłego remontu i wyjeżdżał w długo trasę prawie zaraz po kupnie,,niech kupi za 7 i dokładamy 3 na przegląd i moze pewniak wyjdzie,oczywiście oględziny przy kupnie ze znawca.
M883 - 2018-11-16, 00:03

Wziąłem Wasze uwagi pod wzgląd. Policzyłem wszystko dobrze, zastanowiłem się gdzie mogę zrobić oszczędności i wyszło mi, że mogę sobie pozwolić na coś takiego: https://www.otomoto.pl/of...html#3d086a6018

Co myślicie o tym autku? Powinienem się zmieścić... :)

tolo61 - 2018-11-16, 02:08

Hej
Patrząc na to cudo, i kasę jaka trzeba wyłożyć, to dogadał bym się z Jarko66, i brał od niego dukaciaka / przynajmniej jest w nowej budzie /
Co do komentarza to się powstrzymam.
Inni zrobią to na pewno lepiej
:spoko
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31565

tomas67 - 2018-11-17, 11:42

Tolo ma rację warto pomyśleć o kamperze Jaro66 całkiem przyzwoity stan i zadbany :spoko o ile jest aktualny jeszcze.
erikson - 2018-11-17, 14:20

tez jestem za Jaro
Mizioł - 2018-11-17, 16:51

a ten mieści się w budżecie?

https://www.olx.pl/oferta...D5-IDxj3PW.html

Jeśli jest to oryginalna zabudowa westfalii to będzie porządna. A kaczka jaka jest to wiadomo, to nie delikatny dukaciak czy renówka.

Jak kupowałem pierwszego kampera to wszyscy mi doradzali oryginalną zabudowę westfalii a ja kupiłem z tańszą i dopiero w użytkowaniu przekonałem się że jakość i ergonomia jest bardzo ważna zwłaszcza w staruszkach. Teraz mam VW LT Westfalię i jest super...

CORONAVIRUS - 2018-11-17, 17:05

Mizioł napisał/a:
a ten mieści się w budżecie?

https://www.olx.pl/oferta...D5-IDxj3PW.html
.

nie wygląda to najlepiej ani w środku ani na zewnątrz , nie za takie pieniadze na bank :)

Mizioł - 2018-11-17, 22:11

MECENAS napisał/a:
nie wygląda to najlepiej ani w środku ani na zewnątrz

Kamper ma być sprawny, ergonomiczny,dobry jakościowo i... nowy, a to wszystko za 15-30tyś.

Koledzy sugerują kupienie sztruclaków za kilka tysięcy, których nietypowe zabudowy zostały wykonane w garażu. Daje o pełną gwarancję że M883 zniechęci się do tego sportu a samochód trafi na złom.
Natomiast tego mercedesa naprawi każdy mechanik, części są dostępne od Władywostoku do Kapsztadu, a zabudowa Westfalii nawet jeżeli pomalowana farbą olejną będzie dużo lepsza niż 90% innych z tego okresu. Oczywiście zakładam że ten samochód jest teraz sprawny i zabudowa jest faktycznie oryginalna.

Jest jeszcze ten:
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDxh18v.html
oglądałem go 2 lata temu i blacha wymagała duuuużego wkładu ale za to wnętrze w super stanie i silnik pracował jak zegarek.

CORONAVIRUS - 2018-11-17, 23:08

Mizioł napisał/a:

Jest jeszcze ten:
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDxh18v.html
oglądałem go 2 lata temu i blacha wymagała duuuużego wkładu ale za to wnętrze w super stanie i silnik pracował jak zegarek.

w czerwcu sprzedałem takiego za 5 tyś , wyglądał o niebo lepiej , sprawny na chodzie , to była uczciwa cena za kibel wymagający wkładu , jakiego ? Nie wiem ale by wszystko doprowadzić do ładu to przewyższającego realną wartość sprzedaży po remontach ... na prawdę ceny w ogłoszeniach za kultowe ale jednak już kible to marzenia właścicieli nie poparte niczym oprócz mniemania o posiadaniu skarbu :)

Mizioł - 2018-11-17, 23:48

MECENAS napisał/a:
w czerwcu sprzedałem takiego za 5 tyś

Bez urazy ale ten z Twojego zdjęcia to własnie jakiś wynalazek a nie Westfalia i to jest właśnie ta różnica.

Ale żeby nie zaśmiecać wątku: Warto zwrócić uwagę na jakość zabudowy bo od tego zależy komfort korzystania.

CORONAVIRUS - 2018-11-18, 00:07

Mizioł napisał/a:
MECENAS napisał/a:
w czerwcu sprzedałem takiego za 5 tyś

Bez urazy ale ten z Twojego zdjęcia to własnie jakiś wynalazek a nie Westfalia i to jest właśnie ta różnica.

Ale żeby nie zaśmiecać wątku: Warto zwrócić uwagę na jakość zabudowy bo od tego zależy komfort korzystania.

myślę że nie zaśmiecamy tylko uświadamiamy ... jakość zabudowy była ważna jak auto miało 10 lat a potem sponiewierana Wesfalia swoją nazwą nie nadrobi jeśli była traktowana byle jak ... upierasz się że NAZWA robi robotę , tak samo wielu myśli że mercedes to zawsze porządny samochód , nie psuje się i nie rdzewieje , wiadomo jaka jest prawda . Każdy swój ogon chwali ale jeśli coś jest już kiblem to będzie kiblem coraz większym o ile nie trafi na narwańca który nie liczy kasy albo olewacza któremu wystarczy marka , tak też bywa , markowy kibel dalej jest kiblem i nic tego nie zmieni . :spoko

erikson - 2018-11-19, 06:55

Mecenas jak będziesz mial drugiego takiego za 5 to chętnie kupie :ok
M883 - 2018-11-22, 22:18

Widzę, że dyskusja się rozwinęła. :) Dziękuję wszystkim za dobre rady, to naprawdę miłe.

Bardzo możliwe, że kupię z kolegą kampera na spółkę w granicach maks. 30 tys. zł.

Ostatnio byłem obejrzeć coś takiego: https://www.olx.pl/oferta...D5-IDxrO86.html

Wrażenia? Cóż, estetyka - lekka prowizorka. Właściciel jest elektrykiem i robił dla siebie (w tym gorszym znaczeniu tego słowa). To mi jednak tak bardzo nie przeszkadza.

Z plusów - niskie, ale spore łóżko na górze. Webasto 3,5 kW - było naprawdę ciepło. Elektryka chyba ok, facet jest w końcu elektrykiem. Poza lekkim pajęczarstwem wszystko sprawne. Rozdzielacz na dwa aku, solar itd. Prysznic niezbyt piękny, ale działa tak jak trzeba.

Z minusów - brak ciepłej wody (ale to da się przeboleć). Luzy na kolumnie kierowniczej, naprawdę spore. Blacharka w kilku miejscach do roboty.

Tak na marginesie, ktoś ma Mastera II? Czy to normalne, że biegu na wybieraku wchodzą bardzo miękko, prawie bez oporu?

Może ktoś z okolic Kutna chciałby zobaczyć w ramach weekendowej wycieczki?

Pozdrawiam.

CORONAVIRUS - 2018-11-22, 22:34

M883 napisał/a:

Ostatnio byłem obejrzeć coś takiego: https://www.olx.pl/oferta...D5-IDxrO86.html

. Blacharka w kilku miejscach do roboty.

.

" Odnowiona kompleksowa cała blacha i nałożony nowy lakier w 2017 roku."

czyli jak ? :szeroki_usmiech

M883 - 2018-11-22, 23:11

Faktycznie coś tu śmierdzi. Dobra. Nie ma sensu, żebym co chwilę tu wrzucał jakieś kolejne typy. Szkoda mojego i waszego czasu. Odezwę się, jak kasa będzie konkretnie przygotowana. Wtedy przyjdzie czas na konkretne porady. Na razie mam od tego myślenia ból głowy i nie dodam czego jeszcze. :-)
CORONAVIRUS - 2018-11-23, 00:06

słyszałem o tanim fajnym Hymerku w ABCcamp w Żukowie , widziałem przez sekundę i po ciemku ale może warto to sprawdzić ...
M883 - 2018-11-23, 10:59

Blaszak?

Taki mały off top: wkurza mnie, gdy jadę obejrzeć samochód, a on nie jest przygotowany właściwie do sprzedaży. Jakieś niedoróbki, trochę brudny. Ja do tej pory sprzedawałem dwa swoje samochody. Wszystko co było możliwe w prosty sposób do naprawienia było zrobione, a samochód umyty i odkurzony. Jeśli były inne rzeczy do zrobienia, to sam pokazywałem nabywcy wszelkie usterki, bo po co się bawić w kotka i myszkę? Straciłem pewnie na tym parę tysięcy, ale przynajmniej mogłem spać bez wyrzutów sumienia. Nie wiem, może za dużo oczekuję od ludzi.

Tutaj kompleksowo odnowiona blacha, a odgięty rudy kawałek progu. W środku niektóre rzeczy nie podkręcane, kurz gdzieniegdzie nie przetarty. Jak przekonać klienta w takim stanie?

CORONAVIRUS - 2018-11-23, 17:31

nie blaszak , ducato , normalna biała buda z drewna i styropianu :)
Bajaga - 2018-11-26, 00:21

M883 napisał/a:
Faktycznie coś tu śmierdzi. Dobra. Nie ma sensu, żebym co chwilę tu wrzucał jakieś kolejne typy. Szkoda mojego i waszego czasu.

1. Prawda jest taka, że mając dwie lewe ręce, nie za wiele wolnego czasu, super wyposażonego warsztatu i braku regularnych extra środków na naprawy, poniżej 50 tys nie kupisz fajnego kampera. Powiedziałbym nawet 60 tys ale pewnie wielu będzie polemizować, nie ważne. (i tak czy siak na dzień dobry potrzeba parę tysięcy bo nikt zdrowy (nooo... baaaardzo niewielu) nie sprzedaje extra kampera z nowymi oponami, płynami, łożyskami, hamulcami, rozrządem itd)
2. Zakup jakiegokolwiek kampera z kimś na spółkę to najgłupszy możliwy pomysł. Porzuć go.