Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Antena TV

Wolny - 2018-11-15, 00:12
Temat postu: Antena TV
Kupiłem antenę TV o symbolu DV3T ECOCAMP TV i chcę zamontować na dachu kampera , przed montażem chciałem sprawdzić czy zdiała i okazuje się że cały czas pokazuje brak sygnału. Czy ktoś ma taką antenę i może coś podpowiedzieć.
amples - 2018-11-15, 00:24

Wolny napisał/a:
cały czas pokazuje brak sygnału.
Zasilanie podpoiłeś :?:
dziwaczek - 2018-11-15, 08:09

amples napisał/a:
Wolny napisał/a:
cały czas pokazuje brak sygnału.
Zasilanie podpoiłeś :?:

lub ustaw "zasilanie anteny" na tunerze dvb-t

Wojciechu - 2018-11-15, 08:44

dziwaczek napisał/a:
na tunerze dvb-t

:dobrarob - będzie OK.

dziwaczek - 2018-11-15, 09:29

prof-os napisał/a:
dziwaczek napisał/a:
na tunerze dvb-t

:dobrarob - będzie OK.

Ale że co? Tunery dvb- t mają w opcjach włączenie/ wyłączenie zasilania anteny tj. podają 5V po kablu antenowym.
Mam tak zrobione w kamperku, wzmacniacze w antenach chodzą na zasilaniu 5V nie potrzeba wtedy zasiacza 12V. Sprawdzałem działanie przy zasilaniu dla 12V i 5V tak samo antena działa, moc sygnału też ta sama :idea

kimtop - 2018-11-15, 11:14

dziwaczek napisał/a:

Są jeszcze takie?
Może wystarczy w ustawieniach telewizora zmienić źródło sygnału i wyszukać kanały?

dziwaczek - 2018-11-15, 11:21

kimtop napisał/a:
dziwaczek napisał/a:

Są jeszcze takie?
Może wystarczy w ustawieniach telewizora zmienić źródło sygnału i wyszukać kanały?

Owszem są - ja kupiłem specjalnie taki do kamperka, ma dwa tunery w sobie dvbt i satelitarny - jedno urządzanie zamiast dwóch - bo TV mam starszego typu bez dvb-t i taki mocowany do sufitu.
W TV z wbudowanym tunetem DVB-T też trzeba włączyć zasilanie anteny - domyślnie często ta funkcja jest wyłączona.

Argo - 2018-11-15, 11:28

Bez wzmacniacza nie będzie dobrego sygnału
dziwaczek - 2018-11-15, 14:38

Argo napisał/a:
Bez wzmacniacza nie będzie dobrego sygnału

Wzmacnicz jest zamontowany w antenie, a jak go tam niema to można dać taki przelotowy na kablu antenowym.

Wolny - 2018-11-15, 23:10

Narazie dzięki w niedzielę będe próbował .
Darson - 2023-08-31, 13:41

Temat trochę stary, ale pociągnę. Kupiłem coś takiego. fota nr 1
Czy taka antena się sprawdzi ? Jeśli nie to co lepsze ?
Nie rozpakowałem , więc mogę jeszcze zwrócić.
Kiedyś, za poradą Socale, kupiłem jeszcze ten mały gadżet, ale nie miałem okazji wypróbować
Czy to będzie współpracować ? Fota nr 2

Szczerze mówiąc nigdy jeszcze nie siedziałem w kamperze podczas ulewnego deszczu wystarczająco dlugo, by aż tak się nudzić, żeby oglądać TV :wyszczerzony:

kimtop - 2023-08-31, 14:41

To jest chyba antena kierunkowa.Lepsza by była dookólna w formie talerzyka.
Banan - 2023-08-31, 16:59

Darson, też taką nabyłem, ale długo po zakupie nie testowałem, nie mogłem więc zwrócić.
Do tego jest tylko do użytku wewnątrz, co nie jest bez znaczenia w ulewy właśnie :mrgreen:
Mogę oddać Ci za darmoszkę, leży i się kurzy, chociaż nie, bo Cię lubię... :haha: :haha: :haha:

Tak jak kimtop pisze, lepiej dookólną i to na dachu. :spoko

Darson - 2023-09-02, 10:46

Znalazłem wątek , gdzie Papamila poleca Mistrala ANT 07.
https://www.camperteam.pl...889fd4cf#927795
Zagapilłem się, sorki.
Ale problem w tym, że nie chcę dziurawić dachu. Pierwszy kampek Dueerre, miał taką antenę na dachu. Dokładniej mówiąc, nie taką, ale miał antenę na rurce wychodzącej przez dach.
Boję się tego typu dziur, wiadomo dlaczego.
W związku z tym, że nie używam tv często, myślałem o antence okazjonalnie wystawianej na dach, ewentualnie w środku (jeśli mi to mózgu nie zlasuje😁)
A wtedy ustawianie jej, by złapać lepszy sygnał nie będzie problemem, skoro i tak będę ją dzierżył w rękach.
Chyba że można takie UFO trzymać w środku ?

Banan, wielkie dzięki. Wszelkie oznaki sympatii (🤔) z Twojej strony skrzętnie rejestruję :diabelski_usmiech
I nie mogę się doczekać wspólnego piwa 😉

papamila - 2023-09-02, 11:54

ta antena w zestawie ma m.in. uchwyt magnetyczny,
wystarczy w okolicy okienka dachowego przykleic kwadrat 15x15 lub 20x20 blachy ocynkowanej
i mamy podstawę.
kabel nie jest gruby i zawsze oknem przeciśniesz. Mozesz też ja po prostu przykleic na stałe a idąc przez okno zastosowac płaski kabel antenowy.

Darson - 2023-09-02, 17:34

Cytat:
wystarczy w okolicy okienka dachowego przykleic kwadrat 15x15 lub 20x20 blachy ocynkowanej
i mamy podstawę.

Super pomysł. Dzięki, tak zrobię.