Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ponoć? pierwszy kamper bez lusterek? Fajne rozkłady

Bronek - 2018-11-16, 14:50
Temat postu: Ponoć? pierwszy kamper bez lusterek? Fajne rozkłady
Przypadkowo trafiłem https://www.levoyageur-mo...r-view-mirrors/

MAWI - 2018-11-17, 09:52

Darek , jednym słowem Włosi górą. :spoko :spoko
Bronek - 2018-11-17, 10:14

Włochy to potęga disajnu... :mrgreen:
Tylko dlaczego kobiety się depilują. :wyszczerzony:

Ad filmiki: naliczyłem chyba około dziesięciu "dziur" w kamperze z drzwiczkami.. U mnie pięć. (liczymy drzwi też).
Na bogato? To kwestia oceny.

silny - 2018-11-17, 17:16

Ja mam 9 :yay:

Wejście kierowcy , skryjda pod podłogą na wylot, wielką klapa na Adle + dojście do zlewu że skrytką, łapka kibelka , mniejsze dojście do garażu , z drugiej strony - duże wejście do garażu , drzwi zabudowy , skryjda na wylot pod podłogą , skrytka na butle , :bukiet:

Pod całym kamperem mam przestrzeń wolną , na mnie grubaska trochę za nisko i aż strach pomyśleć co by się mogło stać ale poprosiłem córkę ( 7 lat :oops: ) i właziła tam z mokrą szmatką, myła -wracała i tak w koło aż wyszorowała wszystko w piwnicy :bigok

Bronek - 2018-11-17, 17:50

Liczymy tylko zewnętrzne dziury. :wyszczerzony:
Ogólnie, to kryterium jest bez sensu, jak ocena domu po ilości okien :mrgreen:

Ale bawimy się dalej :bajer :
O ile gdy jest podwójna podłoga w wersjach zimowych, to wiadomo, mus/powinno i być dojście, to im mniej tym lepiej.
Tyle uszczelek, zamków zawiasów. I syf zbierający na framugach., pewnie to też kilka kg więcej

Każda sroka swój ogon chwali... I wszystko zależy ile miejsca na bagaże potrzebujemy.
Ja podobnie jak chyba też Joko mam za dużo szafek i przestrzeni bagażowej itp.

Gdybym sam serwisował, to klapa do pieca by się przydała, ale w razie awarii dam do serwisu to mi wisi dojście przez szafki w kuchni. Trzeba szuflady demontować.
............ Ad rem :
Nie znam tej marki kamperów, teraz co raz więcej wypusza się modeli z układem salonu "face to face" i miałbym problem z wyborem, gdybym teraz kupował.

koko - 2018-11-17, 19:45

To nie Włochy a Francuzy. Czy się mylę ?
MAWI - 2018-11-17, 20:04

Włochy Konrad ,Włochy :spoko Ja to teraz taki włoski się zrobiłem :lol:
lewicki - 2018-11-17, 20:26

W 2000 r. Le Voyageur dołączył do Groupe Pilote, europejskiego lidera rynku kamperów. Dwa lata później nowy zakład w La Membrolle-sur-Longuenée zainaugurowano we Francji, gdzie w 2008 r. Wyprodukowano i wprowadzono na rynek znany model HOMEUR. Dziś Le Voyageur potwierdza swój status jako doskonałości, podkreślając swoje zaangażowanie w nowoczesność i wartości poprzez nową tożsamość i nową koncepcję pojazdu.
Bronek - 2018-11-17, 20:34

koko napisał/a:
To nie Włochy a Francuzy. Czy się mylę ?

Nooo i Francuzy
Trudno ich zlokalizować było.
chyba tu Le Voyageur
Zone Artisanale Chevallerie, 49770 La Membrolle-sur-Longuenée, Francja
+33 2 41 96 33 00
https://goo.gl/maps/RPK3YzXzogS2

koko - 2018-11-17, 21:08

Wyszło że Francuzy w.g naszych przyjaciół z Francji mówią że to wyższa półka Pilote
Bronek - 2018-11-17, 21:16

Fajne, bo inne.
Robi się ciekawiej.

Jak pisałem, miałbym teraz "zgryz" z wyborem.

Przynajmniej w kamperach jest inaczej, niż we współczesnych osiedlach z domkami pod sznurek, które wyglądają jak luksusowe obozy koncentracyjne.

silny - 2018-11-18, 03:06

Cytat:
Liczymy tylko zewnętrzne dziury.

To są wsie dziury zewnętrzne, mam Pilote w wersji exploratur czy jakoś tak . W podłodze też mam kilka :spoko

MAWI - 2018-11-18, 14:27
Temat postu: Wszystko dziury ważne ale jedna najważniejsza.
Pierwszy raz widziałem wyjście nad stolikiem zewnętrznym. Jest tam wejście antenowe. Wyjście telewizyjne , wyjście 12v, wyjście 230 v, wyjście telewizyjne.
A ponad to dobrym pomysłem z drugiej strony kampera jest wyjście zewnętrznego prysznica. A po obydwu stronach , schowki pod podwoziem , takie duże szuflady w tych siwych blachach. A w podłodze . Cztery schowki, w tym jeden chłodzony na 6 butelek 1,5 litrowych. :spoko
Dobrym pomysłem jest wykorzystywana osłona zlewozmywaka zamiennie jako półki.

silny - 2018-11-18, 15:02

Ooooooo , Wiesiu - no NO :shock: wypaśnie , ale mój Złomek za ⅓ ceny twojego też podziurawiony jak sitko przeróżnymi włazami ,. ...,

Jak nie wystawie na sprzedaż to podkradnę ten patent z przykrywką zlewozmywaka bo b.fajny :spoko

Bronek - 2018-11-18, 15:03

Możesz w golfa grać. U mnie dwa wew. Jeden wielki, drugi na kasę i złoto oraz prochy.

Masz tzw "kamper wszystkomający". poprezentacyjny in to zaleta, na full.
:kwiatki:
Polityka poszególnych firm jest zastanawiająca. Np. u mnie, bo o tym wiem najwięcej dali prawdziwe gdzieś tam, wiadomo nie wszędzie drewno-, czym się chwalą- a gniazdko za kilka Euro 230volt jedno.
Ledy i USB od zarąbania jakby to był rarytas. Musiałem porozgraniczać te oświetlenie i dać ściemniacze
Reszta w opcji, Podobnie z zewnętrznymi schowka i, grillem, gniazdami, natryskiem.
Co jest dobre, że zawsze można to wszystkon dołożyć u dilera A najlepiej samemu.

Tylko, że np prysznic fabrycznie dają z tyłu.. A klapy kibla nie mam, co okazuje się zaletą, dziwne. Ale nikt nie wie z siąsiadów jedzących obiad, że pakuję gówn..o a do torby na wynos, otwierając z tyłu garaż. :mrgreen:

MAWI - 2018-11-18, 15:31

U mnie obecnie ,osiem gniazd 230 v jedno w garażu i pięć 12v obok tamtych. Ale to chyba standardowa ilość a. Idę żaden wyczyn. Bo model 2019 ma tak samo .
silny - 2018-11-18, 15:58

gniazdka to temat nie istotny bo i tak gdzie mogę kładę usb , ale budowa Bronek ma znaczenie .
byłem na takim 6 dniowym wyskoku i praktycznie nie potrzebowaliśmy garażu :-P

zakamarki gdzie może się coś zakólać w podłodze zimowej są naprawdę niezwykłe , wiem co pisze bo gdyby nie 20 kilowa córka lat obecnie 7 to niektóre drobiazgi zostałyby tam na zawsze :haha:

Bronek - 2018-11-18, 17:13

Włosi są lepsi od Francuzów, nie ma wątpliwości jeśli chodzi o przewidywanie potrzeb. . Od przybytku głową nie boli.

O ile USB mam w nosi i wolę zwykłe 12v bo wstawiam wtedy 3A USB To dwa gniazda 230 (kuchnia i garaż) bez kibla uważam za idiotyzm logistyczne konstrukcyjny olewanie potrzeb kobiet.

Gdzie taki vibrator podłączyć jak siądzie nagle? O szcotece elektrycznej żabojady nawet chyba nie wiedzą

Panowie, mamy najlepsze kampery ale te dwa Voyageur y z filmików mnie zaskoczyły.
W jednym brak wyrka nad kabiną i gdybym nie był w separacji z żoną to bez tego łoża jest fajna przestezeń.

MAWI - 2018-11-18, 17:23

A ja zapomniałem o gniazdku w sypialni nad moją głową. Czyli jeszcze jedno :haha:
Bronek - 2018-11-18, 17:28

Wisiu nie wk... :mrgreen:

Dorobiłem tam gdzie chciałem i ok. Ale nie zmienia to faktu iż Makaroniarze górą.

MAWI - 2018-11-18, 17:50

Dobra odpuszczam :chytry
silny - 2018-11-18, 18:02

Cytat:
brak wyrka nad kabiną

Byłem kiedyś w Turku oglądać Dethlefsa ,brak wyrka strasznie mnie zaskoczył ale właśnie taki układ byłby najlepszy przy bezdzietności nabytej :idea

silny - 2018-11-18, 18:05

Wiesiu , pokaż coś jeszcze :slinka: :slinka: :slinka: :pad:
Bronek - 2018-11-18, 18:16

Czasem na koncertach krzyczą... Pokaż :dupa :!: Pokaż :dupa :!: Pokaż :dupa :!: Pokaż :dupa :!: :mrgreen:

Generalnie to Integry są ekstra, chociaż niby to tylko te kilkanaście cm szerzej w kabinie, w sumie oprócz tego wyrka prawie i nie zmienia a może przyspożyć kosztów, to jednak warto.

Nie dla jazdy, lecz i tu widok bywa lepszy, są też czasem mankamenty (wielkie lustra wsteczne w polu widzenia np.), ale dla mieszkania i poczucia przestrzeni warto.
Być może będę kiedyś jeszcze kupował kampera? To na pewno ten typ, ta m/w długość i...... Boże daj nam slajdy! i zmianę prawa :mrgreen:

MAWI - 2018-11-18, 19:22

Nie nie mogę dalej torturować Darka. Obiecałem.
Bronek - 2018-11-18, 19:39

Ufff Dzięki :bajer
mischka - 2018-11-18, 19:43

Mi najbardziej podpasował LV7.2GJF :kamp
MAWI - 2018-11-18, 20:05

zgadzam się z tobą to bardzo wysoka półka nawet oglądałem taki roczny niestety u mnie piorytet m było Królewskie łóżko czyli na środku i wejście z dwóch stron.a reszta to bardzo porównywalne nie wiem nawet czy mam być w etanie ma lepiej wyposażonego w garażu ponieważ podnosząc łóżko, tworzy 120 m wysokości
Bronek - 2018-11-18, 20:57

mischka napisał/a:
Mi najbardziej podpasował LV7.2GJF :kamp

Też... może że mam podobny układ to jak tu w zwyczaju, co moje to najlepsze :szeroki_usmiech
Nawet mógłbym... o ile mnie żona wpuści.. :mrgreen:

Na bogato..w boksach zwijaki kable węże...

https://www.levoyageur-mo...me/lv/lv7-2gjf/

MAWI - 2018-11-18, 21:23

Zwijaki z wilkami a podbijakiem węża leży lejek. To chyba w razie jakby do Polski przyjechali.
HENRYCZEK - 2018-11-18, 21:33

Lejek ma do pożyczania :haha:
Ps.
Wiesiu,tyle gniazdek to chyba po pijaku zrobili,może zareklamuj :bajer

Bronek - 2018-11-18, 21:41

Już wiem... gniazdka to w zamian za kiepską jakość wykonania i nadwagę

Takie przeprosiny, swoisty bukiet "tuzin gniazdek na zgodę" :bigok

Pucio, Pucio..

MAWI - 2018-11-18, 21:42

Też nie wiem po jaką cholerę. Ale muszę z tym żyć.a tak na serio oglądałem tego podróżnika w 2017roku ale niestety sam w sobie ważył 3 i pół tony. ogrzewanie Aude i wszystkie bajery filtry filtry. byłem w zasadzie o krok, ale potem zobaczyłem mobilvette, która trochę mniej ważyła i to zdecydowało. Jedyną sensowną konkurencją to cartago e klasa.
Bronek - 2018-11-18, 21:45

Tak to jest, jak przychodzi co do czego, to wcale nie jest tak łatwo znaleźć optymalnie.
Niby tego pełno a wybór trudny.

MAWI - 2018-11-18, 21:59

Mało tego , najlepsze jest to ,że ten problem istnieje nawet gdy kasa cię spacjalnie nie ogranicza. Są za to inne priorytety. Jeszcze ważniejsze. :gwm
Bronek - 2018-11-18, 23:07

:lol: Kobiety mają lepiej :mrgreen: Kiedyś jak spytałem żony jaki mam samochód dla nas wybrać.
Odpowiedziała : Biały i by miał też białe lusterka :bigok

Andrzej 73 - 2018-11-19, 09:29

Ale sobie tutaj słodzicie... :diabelski_usmiech
Takiej wazeliny dawno na forum nie było. :haha:

Co się tak na te gniazdka uparliście? Dorobić gniazdko to żaden problem. Jeśli masz jedno to obok niego możesz założyć drugie. :-P

W temacie braku lusterek...
Czy ja wiem czy to jest dobre rozwiązanie? Pewnie trzeba byłoby się na nowo przyzwyczajać do takiej jazdy.
:spoko

Bronek - 2018-11-19, 09:55

:diabelski_usmiech Kolega taki stan nazywał " Jesienny Pies" i wtedy szedł w tango ... Brak słońca powoduje albo agresje albo przymilność . :wyszczerzony:

Jedyna zaleta to że te kamerki mniej zasłaniają . Szczerze to nie lubię nawet kamerki cofania .
Ale te 360 St to powiem ,że są fajne i do tego z opcja np wyświetlania prawego krawężnika .
Dobre kamery profesjonalnie skonfigurowane to inna liga . mam takie cudo w innym aucie i to jest OK.

U mnie są tak wielkie lustra (profilowane łapią cały bok ) ,że przy wzroście 182 cm i ustawionym wysoko fotelu , muszę się czasem pochylić by mieć dobrą widoczność w lewo/skos .