Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - ciekawostka taka

CORONAVIRUS - 2018-11-23, 22:32
Temat postu: ciekawostka taka
Gdyby ktoś kiedyś się zastanawiał dlaczego w nowym sprzęcie ściany są mokre albo leje się po suficie to popatrzcie na fotki . Pacjent Burstner 2014 rok , środek dachu , połączenie ze ścianą , dziwne załamanie na dachu a pod listwą brak konstrukcji , komuś w fabryce coś poszło nie tak :)
Fordek - 2018-11-23, 22:54

Ta groszkowana blacha nie wygląda na 2014 . Kampery Burstnera z ostatnich lat są owszem aluminiowe - ale z blachy gładkiej. Może jenak nie znam wszystkich modeli :?:
CORONAVIRUS - 2018-11-23, 23:01

a kto napisał ,że to kamper ? :-P
Roberto - 2018-11-24, 09:13

MECENAS napisał/a:
Gdyby ktoś kiedyś się zastanawiał dlaczego w nowym sprzęcie ściany są mokre albo leje się po suficie...

Dlatego coraz bardziej skłaniam się do nowych konstrukcji, pozbawionych drewnianego szkieletu :bajer
Tam przynajmniej nic nie zgnije :ok

silny - 2018-11-24, 17:57

Przerabiałem u siebie w kamperze miejsce na akumulatory , rozkręciłem eleganckie pudełko drewniane na dwa Aku które było w garażu , garaż wielgachny więc nie było problemu ale napadło mnie że zrobie dodatkowy pokój dziecięcy dla córki bo nie może się dogadać z bratem, a więc rozkręciłem i wyciąlem dziurę w podłodze tuż za belką żeby było sensownie w temacie bezpieczeństwa i :shock:

Zaskoczenie wielkie, super dokładnie wykonane , sprasowane, sandwich jak tralala ....
Dlaczego to piszę :?: Ano dlatego że w ścianach jest jakiś badziew , wiem bo wycinałem pod kratkę wentylacyjną ,
Wysoko sandwich a niżej jakieś coś :roll: jak wypełniacz kartonowy :(

Masakra jakaś :haha:

Taka jakość

Bronek - 2018-11-24, 18:20

Ten karton to mże "plaster miodu"?

To pokój czy klatka? :mrgreen:

Dzwonić na Policję jak myślicie? :mrgreen:

janus - 2018-11-26, 11:56

Ma być lekko na wadze, jest karton :stop:
Comsio - 2018-11-26, 14:38

U kolegi tył na górze, podobna sytuacja,przykryte owiewką plastikową. :(
Zbynek - 2018-11-26, 20:59
Temat postu: Re: ciekawostka taka
Takie przypadki utwierdzają mnie w przekonaniu, że dobrze zrobiłem wybierając jako laik na pierwszego kampera blaszaka :ok
pionier01 - 2018-12-07, 10:06

Ostatnio przez rok remontowałem swojego LMC. W czasie pracy nad kompletnym remontem tylnej ściany nie zauważyłem fuszerek ani błędów konstrukcyjnych. Natomiast gdy zająłem się zaklejaniem okna przedniego alkowy zauważyłem że od wewnątrz zastosowano taśmę butylową, która miała uszczelnić dolną krawędź okna alkowy. Taśma miała od spodu taśmę foliową, którą przed montażem odkleja się i klejącą stroną przykleja-uszczelnia dane miejsce. U mnie taśma foliowa nie została odklejona i tak naprawdę cały butyl przylegał do blachy foliową taśmą co uniemożliwiało prawidłową izolację.

W 1997 roku niemcy chyba coś świętowali, że zdarzały się fuszerki w ich "perfekcyjnej" pracy.
Czasami warto coś zdemontować by naprawić fuszerkę fabryczną.

mischka - 2018-12-07, 11:05

taśma produkcyjna nie jest wyznacznikiem jakości, wpadki były są i będą. Jest popyt to buduje się dużo i szybko. Made in Germany niczego tu nie zmienia...
wirefree - 2018-12-07, 18:14

pionier01 napisał/a:
Ostatnio przez rok remontowałem swojego LMC. W czasie pracy nad kompletnym remontem tylnej ściany nie zauważyłem fuszerek ani błędów konstrukcyjnych. Natomiast gdy zająłem się zaklejaniem okna przedniego alkowy zauważyłem że od wewnątrz zastosowano taśmę butylową, która miała uszczelnić dolną krawędź okna alkowy. Taśma miała od spodu taśmę foliową, którą przed montażem odkleja się i klejącą stroną przykleja-uszczelnia dane miejsce. U mnie taśma foliowa nie została odklejona i tak naprawdę cały butyl przylegał do blachy foliową taśmą co uniemożliwiało prawidłową izolację.

W 1997 roku niemcy chyba coś świętowali, że zdarzały się fuszerki w ich "perfekcyjnej" pracy.
Czasami warto coś zdemontować by naprawić fuszerkę fabryczną.

Niemcy , niemcy te niemcy to juz nie sa te niemcy. To zlepek narodow z całego swiata w tym naszych rodakow ktorzy jak to maja w zwyczaju robia wszystko na odpierdol. Najgorsze jest to ze niemcy szybko sie ucza od nas. Dlatego przyszlosc Eurokolchozu ciemno widze. W BMW w monachium to tak naprawde pol katowic pracuje. Ostatnio pracowalem w takiej firmie gdzie ekipa niemcow juz standardowo zamiast scheise mowila qrwa.

EwaMarek - 2018-12-07, 22:21

MECENAS,

Też spotkałem się w kilku przyczepach kempingowych, że przy załamaniach promienia na tyle nie uzupełniają konstrukcji drewnem czy styropianem. Potem cieknie w środku ściany i gnije konstrukcja okna i idzie niżej...

W którymś kamperze na alkowie też miałem miejsca niedocieplone bo dziwnie przy chodzącym ogrzewaniu skraplała się para wodna. Wyłożyłem matą za grzejnikową i było sucho.