Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - schodki wejściowe

MIREK1956 - 2018-12-02, 17:20
Temat postu: schodki wejściowe
Mam pytanie do jakiego akumulatora należy podłączyć schodki wejściowe. Ja miałem do rozruchowego i po jakimś czasie spowodowały jego rozładowanie.
Pozdr.

SlawekEwa - 2018-12-02, 17:22

Do rozruchowego
dziwaczek - 2018-12-02, 17:23

do akumulatora zbudowy!!!! Rozruchowy jest tylko do rozruchu - nic do niego nie podpinać (ładowarek, lampek, często jest podpięte radio w kabinie - tu należy uważać)
SlawekEwa - 2018-12-02, 17:25

można odjechać z otwartymi :stop:
dziwaczek - 2018-12-02, 17:31

SlawekEwa napisał/a:
można odjechać z otwartymi :stop:

Ja mam w kabinie lampkę sygnalizującą (CZERWONĄ) po przekręceniu kluczyka, że stopień jest otwarty. Czasem jest montowany brzęczyk i lampka w konsoli i dodatkowo widziałem automatykę która chowa stopień po odpaleniu silnika.
Miałem też tak z anteną satelitarną - jak odpaliło się silnik to się sama składała.

Cameleast - 2018-12-18, 10:18

W dość łatwy sposób da się poprowadzić kabel od zapłonu i chować automatycznie.
Andrzej 73 - 2018-12-18, 10:42

MIREK1956 napisał/a:
Mam pytanie do jakiego akumulatora należy podłączyć schodki wejściowe. Ja miałem do rozruchowego i po jakimś czasie spowodowały jego rozładowanie.
Pozdr.

Producenci kamperów podłączają do instalacji zabudowy plus dodatkowo piszczek i kontrolka otwartego stopnie po przełączeniu zapłonu. Przycisk zamykania stopnia w pobliżu siedzenia kierowcy ( w moim kampie umieszczony obok kolumny kierownicy).
:spoko