Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ducato I - centralny zamek

Artur.Dell - 2018-12-21, 12:43
Temat postu: Ducato I - centralny zamek
Montował ktoś siłowniki centralnego zamka?
yamah - 2019-01-13, 18:30
Temat postu: Re: Ducato I - centralny zamek
Artur.Dell napisał/a:
Montował ktoś siłowniki centralnego zamka?

Zakładałem do pickupa Dakoty, wersja dwudrzwiowa + elektryczne szyby i działa bezproblemowo.Teraz też na pewno będę zakładał do takiego samego Ducato :wyszczerzony:

TEMPOMATY - 2019-01-21, 12:09

Zapraszam do siebie, mamy takie centralne zamki, ewentualnie alarm z opcją centralnego zamka :)

Miłego dnia :spoko
Leszek.

Artur.Dell - 2019-01-21, 12:10

Jaki jest koszt centralnego zamka i alarmu?
TEMPOMATY - 2019-01-21, 12:24

Artur.Dell napisał/a:

Centralny zamek z 2 siłownikami i 2 pilotami to koszt 70 zł brutto wyjścia dodatkowe na sterowanie siłownikiem w klapie bagażnika, kanał na domykanie szyb STEROWANIE (+) lub (-).

Alarm z 2 pilotami to kosz 110 zł + 2 siłowniki do centralnego zamka to 20 zł, a więc ma Pan komplet za 130 zł brutto. W zestawie jest centralka alarmu 2 piloty (3 przyciskowe), syrena bez zasilania, dioda sygnalizacyjna LED, czujnik wstrząsu, czujnik otwarcia maski, okablowanie z bezpiecznikami, przekaźnik odcięcia zapłonu, gniazdo przekaźnika, instrukcja obsługi w języku polskim

Mutek - 2019-01-21, 13:53

Założyłem do swojego kampera. Piąty rok działją bezproblemowo. :spoko
Artur.Dell - 2019-01-21, 13:58

No to chyba się skuszę. Koszt jest raczej symboliczny. Tylko zastanawiam mnie jak do tej centrali dołożyć ochronę drzwi od zabudowy kampera .
Mutek - 2019-01-21, 14:18

założyć włącznik masowy i zdublować przewód do maski silnika . masę doprowadzić przewodem z masy karoserii kabiny. :spoko :spoko
TEMPOMATY - 2019-01-21, 14:37

Artur.Dell napisał/a:
No to chyba się skuszę. Koszt jest raczej symboliczny. Tylko zastanawiam mnie jak do tej centrali dołożyć ochronę drzwi od zabudowy kampera .

Mogę dołożyć Panu do kompletu krańcówkę, którą podłącza się pod drzwi i tak jak kolega powyżej pisze działa na zasadzie podania/zabrania masy. :bigok

W tym przypadku trochę pracy będzie z podłączeniem tego, ponieważ jest to alarm analogowy i wszystkie przewody jak i krańcówki należy podłączyć przewodami.

Leszek.

Socale - 2019-01-21, 17:48

Artur.Dell napisał/a:
No to chyba się skuszę. Koszt jest raczej symboliczny.
...

Kup ten proponowany zestaw ale z 4 siłownikami. Nie wiem jakie masz drzwi w kamperze, ja w swoim miałem zimowe grube i z zamkiem takim samym jak w drzwiach kabiny. Założyłem wewnątrz siłownik i blokowałem wszystkie drzwi + luk na butle.
Polecam założyć 2 syreny, jak pierwsza oberwie bejsbolem by zamilkła, to druga schowana pod spodem auta będzie wyła nadal. Drzwi kabiny aż się proszą o założenie centralnego zamka, jest dobre dojście i przestrzeń. Podczas zakładania ja u siebie zdjąłem cięgno tak żeby kluczyk kręcił się ale nie ryglował/odryglował zamków. Nic się nie bój, założysz i ochronę i siłownik.
W razie czego pomożemy.
Poniżej moje drzwi.

Comsio - 2019-01-21, 18:41

Montowałem centralny, przy zamówieniu pytał do czego.
Do Ducato , dał mocniejsze (silniejsze) siłowniki.
Trzy sezony jest :ok
W zabudowie nie montowałem.

Socale - 2019-01-21, 18:51

O, widzisz, uciąg.
Ja miałem 6kG ale zameczki obsłużyłem nasmarowałem, chodziły bardzo lekko i sprężyście.
12kG to już ryzyko bo duża siła może rozrywać ew. elementy plastikowe na mrozach.
W starszych Fordach osobowych to była zmora, 12kG nie miały siły :)

pasza - 2019-01-21, 21:01

Socale napisał/a:

Poniżej moje drzwi.

To jest na ducato I z takimi gładkimi blachami czy to jest plastik, wygląda świetnie i po co go sprzedałeś :)

TEMPOMATY - 2019-01-22, 11:02

Nie ma problemu, dobiorę też mocniejsze siłowniki 6 kg, ale będą 4 zł droższe niż te standardowe 4 kg, możemy również dorzucić za dopłatą dodatkową syrenę jak Socale sugeruje jeśli jest taka potrzeba :ok
Socale - 2019-01-23, 00:08

pasza napisał/a:
...wygląda świetnie i po co go sprzedałeś :)

Nie pytaj bo mnie zabijesz. Powiem ci tylko że nie byłem po sprzedaży szczęśliwy. Do dziś silny sentyment i chętnie kupiłbym coś tej marki.
Blachy alu gładkie ale wnętrze emanowało przyjaznym ciepłem, jakiego nie doznałem w żadnym następnym.
.
W przyjazny klimat warto inwestować grosiki na jego ochronę. Dlatego popieram inicjatywę założyciela tematu i doradzam wiedzą z własnej praktyki. Jak każdemu zresztą :)
Idę spać, dobranoc.

pasza - 2019-01-23, 00:47

Socale napisał/a:
Blachy alu gładkie ale wnętrze emanowało przyjaznym ciepłem, jakiego nie doznałem w żadnym następnym.

Piękny!!! im nowsze tym bardziej sztuczne, mi się mym jeździ wygodniej mimo iż nie mam wspomagania niż nowym suwem osobówką ma swój klimat, zresztą ja w niego wlałem kupę pracy i serca.
Jak znajdę skrzynię i go naprawię porządnie to zostawiam ale przeraża mnie jedno na szrocie mi powiedzieli że zero części do nich, pełno karetek na 2,8JTD z dobrymi silnikami z 2004 a ducato I zapomnij.

yamah - 2019-01-23, 22:53

TEMPOMATY napisał/a:
Artur.Dell napisał/a:

Centralny zamek z 2 siłownikami i 2 pilotami to koszt 70 zł brutto wyjścia dodatkowe na sterowanie siłownikiem w klapie bagażnika, kanał na domykanie szyb STEROWANIE (+) lub (-).

Alarm z 2 pilotami to kosz 110 zł + 2 siłowniki do centralnego zamka to 20 zł, a więc ma Pan komplet za 130 zł brutto. W zestawie jest centralka alarmu 2 piloty (3 przyciskowe), syrena bez zasilania, dioda sygnalizacyjna LED, czujnik wstrząsu, czujnik otwarcia maski, okablowanie z bezpiecznikami, przekaźnik odcięcia zapłonu, gniazdo przekaźnika, instrukcja obsługi w języku polskim

A więc biorę ten cały zestaw + 4 złocisze za wzmocnione siłowniki do Ducato :) Zamówienie wysyłam na priv.

Artur.Dell - 2019-01-30, 10:54

Dzięki za wszystkie porady. Kupuję wzmocniony zestaw podobnie jak kolega Yamah.