Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

IV Zlot CT OSÓWKA 17-19.10.2008 - Dyskusja o konkursie fotograficznym

janusz - 2008-10-21, 23:28
Temat postu: Dyskusja o konkursie fotograficznym
Tu możemy dyskutować o konkursie.
stefan - 2008-10-22, 00:07

Witam! Zlot zlotem ale moze zrobic comiesieczny konkurs w kilku kategoriach na najladniejsze najciekawsze itd zdjecie?Moze z tego powstac calkiem ciekawa galeria.Pozdrawiam.Stefan.
MirekM - 2008-10-22, 08:16

Ludzie, dajcie spokój ze swoimi zdjęciami. Nie macie szans. I tak wygra mój awatar. Jest bezkonkurencyjny. Wszyscy mi przecież mówią, że na awatarze wyglądam znacznie korzystniej niż w realu.
stefan - 2008-10-22, 11:34

Witam!
MirekM napisał/a:
Wszyscy mi przecież mówią, że na awatarze wyglądam znacznie korzystniej niż w realu.
-to przez grzecznosc tak mowia.My jednak wiemy ile bezsennych nocy retuszera to kosztowalo.O zaplacie(czy sa takie pieniadze?) nawet nie mysle...Nam jednak o takie zwykle zdjecia z podrozy sie rozchodzi. :ok Pozdrawiam.Stefan.
maga - 2008-10-22, 16:09

MirekM napisał/a:
Wszyscy mi przecież mówią, że na awatarze wyglądam znacznie korzystniej niż w realu.

Tak mówią ?
Ja na zlocie,słyszałem coś innego,nowi uczestnicy szukali Cię po awatarze i nie mogli znaleźć.

Mirek, wstaw zdjęcie do konkursu-pewna wygrana-przyda się do nowego kamperka :ok

Arturo - 2008-10-22, 16:59

Wszyscy się wszystkich czepiają to ja też :diabelski_usmiech
Nie czepiam się tylko MAZURKA (już mu kiedyś daliście wycisk i wystarczy) ale wszystkich, którzy robią foty z datą/godziną na zdjęciu. Wygląda to strasznie (wiem, o gustach się nie dyskutuje i może komuś się to podoba) ale podejrzewam, że na większości konkursów takie zdjęcia by z marszu odrzucili. Takie dane trzyma się w EXIF-ie zdjęcia. Datą/godziną na zdjęciu to można paskudzić zdjęcia dla firmy ubezpieczeniowej bo tam to jest potrzebne ale nie widoczki czy znajomych.

stefan - 2008-10-22, 17:08

.
MAZUREK - 2008-10-22, 17:21

Arturo napisał/a:
Nie czepiam się tylko MAZURKA (już mu kiedyś daliście wycisk i wystarczy) ale wszystkich, którzy robią foty z datą/godziną na zdjęciu

A żeby nie wyszło że tylko czepiać się umiesz to udziel mi instrukcji jak się tego pozbyć ze zdjęcia - pozdro :wyszczerzony:

Arturo - 2008-10-22, 17:30

MAZUREK napisał/a:
A żeby nie wyszło że tylko czepiać się umiesz to udziel mi instrukcji jak się tego pozbyć ze zdjęcia
no z gotowych to już tylko Photoshop (lub inny program graficzny, np. darmowy Gimp) i trzeba tam użyć funkcji klonowania, tj. skopiować zawartość najbliższego obszaru (żeby to ładnie wyszło to czasami trzeba trochę posiedzieć :( )
gino - 2008-10-22, 18:20

MAZUREK napisał/a:
Arturo napisał/a:
Nie czepiam się tylko MAZURKA (już mu kiedyś daliście wycisk i wystarczy) ale wszystkich, którzy robią foty z datą/godziną na zdjęciu

A żeby nie wyszło że tylko czepiać się umiesz to udziel mi instrukcji jak się tego pozbyć ze zdjęcia - pozdro :wyszczerzony:

najlatwiej i najszybciej..to po prostu w ''edytorze'' /trwa to 30sek/...wyciac kawalek z data...

przed
.
.

.
.
.
i po wycieciu
.
.

janusz - 2008-10-22, 22:06

Zgodnie z regulaminem :diabelski_usmiech scaliłem trzy posty Fest2 do jednego.
Bardzo proszę wszystkie zdjęcia umieszczać w jednym poście i nie prowadzić dyskusji pomiędzy zdjęciami. Do dyskusji o konkursie jest ten wątek.

Arturo - 2008-10-22, 22:55

Cytat:
najlatwiej i najszybciej..to po prostu w ''edytorze'' /trwa to 30sek/...wyciac kawalek z data...
no w tym wypadku to akurat było bez większej straty dla zdjęcia, ale czasami można coś uciąć za dużo lub stracić kompozycję zdjęcia
stefan - 2008-10-23, 10:51

Witam! Calkiem najprosciej to wylaczyc w aparacie te opcje..... :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech Pozdrawiam.Stefan.
gino - 2008-10-23, 10:53

stefan napisał/a:
Witam! Calkiem najprosciej to wylaczyc w aparacie te opcje..... :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech Pozdrawiam.Stefan.

JASNE...ale pytanie bylo o juz zrobione fotki ;-))

stefan - 2008-10-23, 11:09

Witam! W chwili robienia zdjecia WIDAC WYRAZNIE czy data bedzie "na wierzchu".Na tym etapie wiec nie ma mowy o bledzie.Jezeli juz z takiego "widoczku" chcemy sie daty pozbyc to sa tylko dwie mozliwosci.Pierwsza to obciecie -czesto w wyniku tej operacji zdjecie duzo traci.Druda opcja to zamaskowanie przy pomocy programu graficznego(Adobe ,Gimp) co jest czynnoscia dosc skomplikowana.Ja nigdy takich zdjec nie mialem ale mozliwe tez ze przy pomocy przegladarki mozna tego sie pozbyc. :ok Pozdrawiam.Stefan.
Arturo - 2008-10-23, 11:28

stefan napisał/a:
mozliwe tez ze przy pomocy przegladarki mozna tego sie pozbyc
niestety nie, bo ona nie wie, który obszar ma skopiować aby to wyglądało OK (nie potrafi patrzeć na zdjęcie jak człowiek), jest to "odtwarzanie" informacji, których na zdjęciu nie ma, więc trzeba je wymyślić i "dorysować" a najlepszą metodą na to jest kreatywne klonowanie, które czasami proste nie jest :(
stefan - 2008-10-23, 11:33

Witam!Pusc mi takie zdjecie i zapytam mojej przegladarki co ona na to.Tylko ORYGINAL. :ok .Pozdrawiam.Stefan.
Arturo - 2008-10-23, 11:58

Stefan, próbuj na tym co zamieścił MAZUREK.

A dla tych co chcą się pobawić proponuje:
jak usunąć coś ze zdjęcia

stefan - 2008-10-23, 12:46

Witam!
Arturo napisał/a:
próbuj na tym co zamieścił
-problem polega na tym ze te pliki sa juz przekonwertowane i nic tam sie nie zrobi.Dlatego pisalem ze do tego potrzebuje ORYGINAL. :ok Pozdrawiam.Stefan.
Arturo - 2008-10-23, 13:05

stefan napisał/a:
problem polega na tym ze te pliki sa juz przekonwertowane i nic tam sie nie zrobi.Dlatego pisalem ze do tego potrzebuje ORYGINAL
A czym będzie różnił się oryginał jeśli to JPG? Będzie miał tylko więcej szczegółów.

Zastanawiam się, jak ta data/godz. jest nakładana na zdjęcie. Czy w momencie jego wykonywania (tak jak to było w fot. analogowej) czy w momencie przegrywania z karty na komputer (tak kiedyś to działało w niektórych modelach kamer Sony a aparat MAZURKA też Sony). Najprostszym testem byłoby wrzucenie karty do jakiegoś czytnika (jeśli tych zdjęć jeszcze nie skasował), ale obawiam się że niestety może to być robione pierwszą metodą.

stefan - 2008-10-23, 13:12

Witam!
Arturo napisał/a:
A czym będzie różnił się oryginał jeśli to JPG?
-odpowiedz
Arturo napisał/a:
Będzie miał tylko więcej szczegółów.
-i tam zwykle jest diabel! :diabelski_usmiech
Arturo napisał/a:
Zastanawiam się, jak ta data/godz. jest nakładana na zdjęcie. Czy w momencie jego wykonywania (tak jak to było w fot. analogowej) czy w momencie przegrywania z karty na komputer
-przegladarka ktorej uzywam ma wlasnie opcje ukrycia badz pokazania daty... :ok Pozdrawiam.Stefan.
paf - 2008-10-23, 13:14

Arturo napisał/a:
Zastanawiam się, jak ta data/godz. jest nakładana na zdjęcie. Czy w momencie jego wykonywania (tak jak to było w fot. analogowej) czy w momencie przegrywania z karty na komputer (tak kiedyś to działało w niektórych modelach kamer Sony a aparat MAZURKA też Sony). Najprostszym testem byłoby wrzucenie karty do jakiegoś czytnika (jeśli tych zdjęć jeszcze nie skasował), ale obawiam się że niestety może to być robione pierwszą metodą.

jest to robione w czasie zapisu zdjęcia przez aparat na kartę czyli można powiedzieć w czasie jego robienia. W większość aparatów można tą opcję włączać i wyłączać.

nie spotkałem się jeszcze z nakładaniem nadruku czasu zrobienia zdjęcia podczas przegrywania zdjęć z karty choć oczywiście jest to możliwe bo data i czas zrobienia zdjęcia jest zapisana w danych EXIF

sasquatch - 2008-10-23, 13:17

stefan napisał/a:
-przegladarka ktorej uzywam ma wlasnie opcje ukrycia badz pokazania daty... Pozdrawiam.Stefan.

To podaj jej nazwę - tylko powoli - może przeliteruj :haha:

stefan - 2008-10-23, 13:21

Witam!
Cytat:
To podaj jej nazwę - tylko powoli - może przeliteruj
-z tresci postu wynika ze mozesz miec trudnosci wiec duzymi literami napisze: FASTSTONE -tak sie toto nazywa. :ok Pozdrawiam.Stefan.
Arturo - 2008-10-23, 13:38

paf napisał/a:
W większość aparatów można tą opcję włączać i wyłączać.
No ale w tym wypadku debatujemy nad rozlanym mlekiem - była włączona.
Chyba w większości lustrzanek to nawet nie da się jej włączyć i dobrze :szeroki_usmiech
Od tego są programy, które zawsze mogą tą informację skopiować z EXIF-a.

paf napisał/a:
nie spotkałem się jeszcze z nakładaniem nadruku czasu zrobienia zdjęcia podczas przegrywania zdjęć z karty
Myślę, że dla niektórych byłaby to dobra opcja bo nie muszą znać programów o których piszę powyżej.

stefan napisał/a:
FASTSTONE -tak sie toto nazywa
Ja tam takiej opcji nie widzę, ale używam go do oglądania zdjęć a nie edycji.
stefan - 2008-10-23, 13:49

Witam!
Cytat:
Ja tam takiej opcji nie widzę, ale używam go do oglądania zdjęć a nie edycji.
-jest ta opcja.Ktorej wersji uzywasz? :ok Pozdrawiam.Stefan.
Arturo - 2008-10-23, 14:08

stefan napisał/a:
Ktorej wersji uzywasz?
3.3
stefan - 2008-10-23, 14:13

Witam!
Arturo napisał/a:
3.3
-tam byl chyba nawet interfejs po polsku.Podstarzala juz troszke ta wesja ale i tam(tak mi sie wydaje) jest ta opcja.Ja uzywam 3,5 albo (inne komp) 3,6.Warto to miec. :ok Pozdrawiam.Stefan.
Arturo - 2008-10-23, 14:40

Zainstalowałem 3.6 i dalej tej opcji nie widzę. Gdzie jest i jak się nazywa?

A ostatnia wersja z PL to 3.2

stefan - 2008-10-23, 14:51

Witam! Pokaz slajdow trzecie okno od dolu.Jest nawet mozliwosc wpisania tekstu. :ok Pozdrawiam.Stefan.
Arturo - 2008-10-23, 16:01

Ta opcja to pozwala pokazać np. datę i godzinę z EXIF-a w czasie pokazu slajdów, ale nie pozbędzie się ona istniejącej na zdjęciu daty/godz.
stefan - 2008-10-23, 16:11

Witam!
Arturo napisał/a:
Ta opcja to pozwala pokazać np. datę i godzinę z EXIF-a w czasie pokazu slajdów, ale nie pozbędzie się ona istniejącej na zdjęciu daty/godz.
- i wlasnie dlatego nie majac zdjecia z naniesiona data prosilem o przyslanie takiego w oryginale przed wszelkimi zmianami zeby mozna bylo zobaczyc czy to sie da wylaczyc.Ponadto jest opcja "zapisz" :ok .Pozdrawiam.Stefan.
Arturo - 2008-10-23, 16:31

stefan napisał/a:
i wlasnie dlatego nie majac zdjecia z naniesiona data prosilem o przyslanie takiego w oryginale przed wszelkimi zmianami zeby mozna bylo zobaczyc czy to sie da wylaczyc.Ponadto jest opcja "zapisz"
Nie da się "wyłączyć" bo ta czerwona data na zdjęciu jest dla FASTSTONE po prostu fragmentem zdjęcia. To co wyświetla Faststone to jest coś jak warstwa w Photoshopie, pokazuje się w czasie wyświetlania ale nie jest fizycznie związana ze zdjęciem (ta czerwona u Mazurka niestety już jest). A zapisz to podejrzewam zrobi coś ale funkcja Merge dla warstw w Photoshopie, czyli scali wszystko w jedną warstwę. Plik JPG jest formatem, który zawiera jedną warstwę, więc oryginał Mazurka nic tu nie pomoże.
stefan - 2008-10-23, 16:38

Witam! To nie jest do konca tak.Moze to byc zmodyfikowana czesc zapisu powodujaca wyswietlenie daty.Teraz nie pamietam juz jak to bylo ale mialem takie zdarzenie ze czesc zdjec z plyty wyswietlala mi sie z datami ktorych na oryginalach nie bylo. :ok Pozdrawiam.Stefan.
paf - 2008-10-23, 16:40

Cytat:
Witam! To nie jest do konca tak.Moze to byc zmodyfikowana czesc zapisu powodujaca wyswietlenie daty.Teraz nie pamietam juz jak to bylo ale mialem takie zdarzenie ze czesc zdjec z plyty wyswietlala mi sie z datami ktorych na oryginalach nie bylo. :ok Pozdrawiam.Stefan.

stefanie chyba nieco mylisz 2 sprawy
mogło być tak jak mówisz ale wtedy najprawdopodobniej program którym przeglądałeś zdjęcia w czasie rzeczywistym nakładał informacje z EXIF w których jest zapisana m.in. data
być może inne zdjęcia nie miały tej informacji albo były w formacie nieodczytywanym przez ten program i nie mógł dla nich "nałożyć" daty. Wydaje się że gdybyś te zdjęcia które miały wtedy datę otworzył w programie graficznym byłyby czyste

stefan - 2008-10-23, 16:49

Witam! Calkiem mozliwe.Nigdy tak gleboko w to zagadnienie nie wchodzilem. To tylko zawodne(czasem) maszyny sa .:ok Pozdrawiam.Stefan.
sasquatch - 2008-10-23, 20:17

Widzisz Stefanie - czasami warto się zagłębić w temat zanim się głupio-mądre rady wypisuje. :ok

Zdjęcie Mazurka jest z datą i już - nie wyłączysz tego. Możesz jedynie wymazać edytując grafikę lub kadrując zdjęcie. :ok

Czasami - jak sam napisałeś - coś nam się wydaje. I to jest prawda. To nam się tylko wydaje. :ok

A maszyny (biorac pod uwagę ten temat) są tak zawodne jak obsługujący je operatorzy. Mnie nie zawodzą :ok

Pozdrawiam. :ok

stefan - 2008-10-23, 20:26

Witam!
sasquatch napisał/a:
czasami warto się zagłębić w temat zanim się głupio-mądre rady wypisuje.
-poczytaj zatem swoje posty. :ok Pozdrawiam.Stefan.
sasquatch - 2008-10-23, 20:33

:ok śmieszny jesteś, a może nawet zabawany... :ok
paf - 2008-10-23, 20:49

sasquatch, stefan, nie szukajcie dziury w całym, uprzejmości na PW - ile razy dziennie trzeba uspokajać sytuacja - szaleju się opiliście ;)
sasquatch - 2008-10-23, 20:57

Szalej gut, sehr gut :ok :spoko :pifko2
Tadeusz - 2008-10-24, 12:40

A ja sobie dla wprawki napisik wykasowałem.
48a-ELANKO - 2008-10-24, 12:47

Tadziu ! Nie dobijaj nas.... Powiedz jak uratować nasze zdjęcia od tego balastu! Już wyłączyłem tę funkcję w aparacie ale co z tymi na komputerze :niewiem:
Super, że wracasz do zdrowia!

MAZUREK - 2008-10-24, 13:07

Tadziu! Czy mógłbyś mi to zrobić również na moich zdjęciach zgłoszonych do konkursu? (Podzielę się ewentualną nagrodą)
Tadeusz - 2008-10-24, 13:12

MAZUREK napisał/a:
Tadziu! Czy mógłbyś mi to zrobić również na moich zdjęciach zgłoszonych do konkursu? (Podzielę się ewentualną nagrodą)

Zaraz do tego przystąpię. Życzę Ci nagrody. Dzielić się nie musisz. My razem jeszcze duuużo nagród wypijemy. :-D

Tadeusz - 2008-10-24, 16:05

48a napisał/a:
Tadziu ! Nie dobijaj nas.... Powiedz jak uratować nasze zdjęcia od tego balastu! Już wyłączyłem tę funkcję w aparacie ale co z tymi na komputerze :niewiem:
Super, że wracasz do zdrowia!

Andrzeju.
Uzywam do tego programu graficznego. Przy najbliższym spotkaniu przypomnij mi, to nauczę Cię jak to robić i zaopatrzę w narzędzia. :-D

MAZUREK - 2008-10-24, 18:06

Tadziu! Jesteś wielki! - wyrazy wdzięczności od Mazurka
JaWa - 2008-10-24, 18:39

Co to ?
Aulos - 2008-10-25, 15:09

W firmowym oprogramowaniu do mojego kompaktu cyfrowego (który ukradli mi w Rzymie) jest możliwość podstawowej edycji zdjęć. W oprogramowaniu do lustrzanki już tego nie znalazłem, ale może słabo szukałem, bo jestem komputerowo niepełnosprawny. Próbka tego, co udało mi się zrobić metodą klonowania. Zaznaczam, że dopiero się uczę.
Tadeusz - 2008-10-25, 16:27

Aulos napisał/a:
Zaznaczam, że dopiero się uczę.

I obyś tak całe życie się uczył. Zdolna bestia! :-D

Marek - 2008-10-25, 18:42

NAUCZYCIEL :lol: - pozdrawiam
Marek :lol: :lol:

Tadeusz - 2008-10-25, 18:47

Marek napisał/a:
NAUCZYCIEL :lol: - pozdrawiam
Marek :lol: :lol:

Ja ciebie również pozdrawiam serdecznie, Marku. :spoko