Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Indywidualne - Wypoczynek i wędkowanie w Filandii

piotr51 - 2019-01-06, 11:24
Temat postu: Wypoczynek i wędkowanie w Filandii
Planuję w tym roku w połowie czerwca wyjazd wypoczynkowo wędkarski wokół Bałtyku,na nie mniej niż miesiąc. Trasa: Litwa,Łotwa,Estonia,prom Tallin-Helsinki,Finlandia,Szwecja,Dania,
Niemcy.Myślę o wędkowaniu w Finlandii i Szwecji na jeziorach oraz morzu Bałtyckim.Z tego co do tej pory wyczytałem to Finlandia jest bardzo przyjazna dla kamperwców i wędkarzy.Tak samo jak Szwecja i Norwegia w których już byłem.Jeżeli ktoś miałby ochotę na taki wyjazd to zapraszam i proszę o kontakt.

MILUŚ - 2019-01-06, 18:41

Nie zapomnij wziąć czegoś na malusieńkie meszki :gwm
Tak upierdliwe , że dostajesz szału a tak małe ,że moskitiera w oknach kampera .....ma za duże oczka :gwm

krzlac - 2019-01-06, 19:11
Temat postu: Re: Wypoczynek i wędkowanie w Filandii
piotr51 napisał/a:
...Z tego co do tej pory wyczytałem to Finlandia jest bardzo przyjazna dla kamperwców i wędkarzy.Tak samo jak Szwecja i Norwegia...

Tak, pod warunkiem, że wykupisz stosowną licencję na połów ryb (nie dotyczy wód morskich).

piotr51 - 2019-01-06, 19:28

Raz już przeżyłem meszki w Szwecji ale dałem rade,a co do licencji na połów ryb mnie to nie dotyczy ponieważ osoby które ukończyły 65 lat są zwolnione z opłat. :spoko
krzlac - 2019-01-06, 19:45

piotr51 napisał/a:
...a co do licencji na połów ryb mnie to nie dotyczy ponieważ osoby które ukończyły 65 lat są zwolnione z opłat. :spoko

Np. w Finlandii zwolnienie to dotyczy państwowej opłaty administracyjnej-kalastonhoitomaksu. Pozwolenie na wędkowanie-kalastuslupa to inna bajka.
Są pewne ograniczenia, poczytaj.

krzlac - 2019-01-07, 09:07

[quote="krzlac"]
piotr51 napisał/a:
...a co do licencji na połów ryb mnie to nie dotyczy ponieważ osoby które ukończyły 65 lat są zwolnione z opłat. :spoko

Np. w Finlandii zwolnienie to dotyczy państwowej opłaty administracyjnej-kalastonhoitomaksu. Pozwolenie na wędkowanie-kalastuslupa to inna bajka.
Pozostają jeszcze wody płynące i prywatne. Są pewne ograniczenia. Poczytaj.

Piast53 - 2019-02-24, 20:38

Ja chętnie bym się przyłączył bo miałem ten kierunek w planach na ten rok ale nie jestem wędkarzem i nudziłbym się przy takim biernym zajęciu ale trasa fajna. Pozdr. Piast53
krzlac - 2019-02-25, 06:34

A kto Ci naopowiadał, że wędkarstwo to bierne zajęcie?
Piast53 - 2019-02-25, 12:32

Nikt mi nie naopowiadał bo nawet jakiś czas temu miałem kartę wędkarską a i teraz mam sprzęt do wędkowania lecz mnie to za bardzo nie pociąga ale są gusta i guściki. Akurat dla mnie to czasochłonna atrakcja ale za to pływam pontonem po jeziorach i oceanach. Fajny plan lecz mnie szkoda czasu byłoby na wędkowanie gdyż wolę zwiedzać, tym bardziej że tam nigdy nie byłem. Pozdr. Piast53 :pifko
krzlac - 2019-02-25, 14:37

Piast53 napisał/a:
...mnie szkoda czasu byłoby na wędkowanie gdyż wolę zwiedzać...

W Skandynawii, a szczególnie na północy w dzień zwiedzasz, a w nocy łapiesz ryby. :spoko

Janusszr - 2019-02-25, 15:53

Piast53 napisał/a:
Nikt mi nie naopowiadał bo nawet jakiś czas temu miałem kartę wędkarską a i teraz mam sprzęt do wędkowania lecz mnie to za bardzo nie pociąga

Chryste Panie,
a próbowałeś jakiejś terapii? :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Piast53 - 2019-02-25, 19:31

krzlac, Witam ponownie. Piszesz że w dzień zwiedzanie a nocą połowy (wędkowanie), dla mnie byłby to dobry układ bo chcem ale nie muszę wędkować. Jeśli to możliwe to chętnie i poważnie wziąłbym taka wyprawe pod uwagę. Jeśli jakieś szczegóły masz ustalone to prosze Cie o kontakt na spawnet7@gmail.com
Pozdrawiam Stanisław z Chrzanowa :spoko

krzlac - 2019-02-25, 20:53

Piast53 napisał/a:
...Jeśli jakieś szczegóły masz ustalone...

Ale szczegóły w sprawie...?

andi at - 2019-02-25, 23:09

O tym mowa
http://kalastusluvat.kala...oitomaksu-2019/
http://kalastusluvat.kalapaikka.net/

Gdzieś pojade ale gdzie ?

Piast53 - 2019-02-27, 13:57

krzlac, Chodziło mi o takie szczegóły jak plan trasy i ew. liczba chętnych do jazdy wraz z Tobą (Wami).
krzlac - 2019-02-27, 20:13

Piast53 napisał/a:
krzlac, Chodziło mi o takie szczegóły jak plan trasy i ew. liczba chętnych do jazdy wraz z Tobą (Wami).

Przykro mi, ale jestem "samotny wilk". Zabieram tylko moja "wilczycę".