Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Klimatyzacja z solarów podczas jazdy

Wojciech_Warmuz - 2019-01-08, 20:17
Temat postu: Klimatyzacja z solarów podczas jazdy
Nie wiem czy źle szukam ale interesuje mnie temat klimatyzacji w czasie postoju oraz jazdy bez podłączenia do sieci 230 V. Czy ogarnęliście już temat ? Czy da się zrobić i pociągnąć to z dwóch solarów 200 W + 2 Aku każdy po 100 Ah ? I ewentualnie jaki klimatyzator do tego ? Przepraszam że odświeżam temat ale dużo jest o tym z przed kilku lat a jak wiadomo ceny i technologia się zmieniają. Dziękujemy Madzia i Wojtek.
Bronek - 2019-01-08, 20:37

:bylo
Oddam nerkę za porównywalny do 230v klimatyzator

Andrzej 73 - 2019-01-08, 20:47

Bronek napisał/a:
Oddam nerkę za porównywalny do 230v klimatyzator

Bez jaj , aż tak to się nie dam pokroić dla klimy. ;)

Wojciech_Warmuz napisał/a:
Czy ogarnęliście już temat ?

Tak , jest to możliwe , ale na krótką metę. Może trochę lepiej jak pół godziny popracuje , wyczerpując przy tym aku maksymalnie. Nie opyla się. Lepiej agregat 2 KW

rakro1 - 2019-01-08, 20:47

Mam solary o mocy nominalnej ponad 400 wat( nie bardzo pamiętam 430-450 ?).Dwa aku pokładowe każdy po 220 Ah,klimatyzację podławkową Dometic 2000,konkretną ( odpowiedniej mocy do odpalenia klimy) przetwornicę.Jest to zestaw na ciepłe kraje i tam słońca dużo chociaż solary na pewno nie osiągają mocy powyżej 400wat.W zimnych miejscach,gdzie mniej słońca klima nie potrzebna.Ten zestaw pracował codziennie po wiele godzin i prądu nigdy nie brakło ale był używany od popołudnia do wieczora.Bardzo drogo kosztuje taki zestaw i waży dużo.Być może Twoje aku wystarczyłyby a klimatyzator mógłby to być monoblok.Byłoby taniej i może słabsza przetwornica na rozruch by wystarczyła.
Bronek - 2019-01-08, 21:07

Numer przechodzi z słabą klimą , sporymi akumulatorami , wydajnym solarami i w ......Grecji
Ale tylko jw . Upalne wieczory , duchota o zmierzchu odpada .
Aby klimą była "normalna" to też jw musi boleć w Waga aku . No chyba że Lifepo4 a to Jeszcze więcej kasy
Pisałem o swojej klimie split na aku , ok 400 wat , dzięki które pies przeżył m.in zwiedzanie Delf przez nas , w samo południe , gdzie smartfon z przegrzania odmówił współpracy