Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - bagażnik rowerowy Fiamma z 3 rowerów na 4

radzik - 2019-01-09, 23:22
Temat postu: bagażnik rowerowy Fiamma z 3 rowerów na 4
Witam,
mam dylemat dotyczący bagażnika Fiamma Carry Bike, w niedawno zakupionym kamperze. Chodzi o to, że ma on miejsce na 3 rowery, a ja potrzebuję takiego na 4. Wiem, że występuje on też w takiej wersji. Pytanie jak myślicie, czy w celu dołożenia jednej rynienki wystarczy przestawić na śrubach, na których wspierają się rynienki, otwory o jedno miejsce? Czy rury które wchodzą w siebie, nie będą w tym momencie za mało na siebie nachodzić? Poniżej załączam zdjęcia bo opis może być trochę nie jasny. Na pierwszych dwóch zdjęciach ustawienie obecne pod 3 rynienki, a na pozostałych dwóch ustawienie, które pozwoliłoby założyć dodatkową rynienkę. Na zdjęciach celowo jedna rura nie jest wsadzona tak aby było widać na jaką głębokość wchodzi w drugą.

radzik - 2019-01-09, 23:29

wlodo - 2019-01-09, 23:51

Może nie wytrzymać, ale jak od dołu dołożysz profil aluminiowy ceownik lub kątownik to powinno. Pozostaje jeszcze pytanie czy są wystarczająco mocne te blachy i nity łączące z rurą pionową.
zbiegusek - 2019-01-10, 00:02

Wlodo ma rację, a jak się patrzy na zdjęcia i czyta pomysł na powiększenie ładowności bagażnika, to aż się chce zakrzyknąć "Ani kroku wstecz!" W sensie "...naprzód" ;)
Tam wysunięcie tych rurek nawet o 1 (słownie: jeden) centymetr i _nie_ dołożenie dodatkowego roweru, na 95% spowoduje złamanie rurki zewnętrznej tuż (~1mm) za blaszaną obejmą już w trakcie pierwszego sezonu. Oczywiście znów na ~95%. ;)
Jeżeli dokładać rynnę na 4 rower, to poprzez nałożenie nakładki i wzmocnienie węzła pion/poziom. A to można zrobić na różne sposoby...

radzik - 2019-01-10, 14:09

Ten bagażnik występował również w wersji na 4 rowery, stąd moje pytanie. Nie sądzę żeby wersja na 2,3 i 4 rowery różniła się konstrukcyjne aż tak bardzo. Niestety nie udało mi się znaleźć instrukcji do tego modelu, ale instrukcja od modelu nowszego pokazuje, że miejsce na 4 rower uzyskuje się właśnie w sposób, który opisałem powyżej. Co do obciążenia to na bagażniku jest napisane 60 kg i 4 rowery spokojnie zmieszczą się w tym przedziale, zwłaszcza że dwa z nich są dziecięce.

W poprzednim kamperze miałem bagażnik na 3 rowery i przekroje rurek były dużo mniejsze.

Poniżej zdjęcia z modelu nowszego.

Jedyne co mnie zastanawia to to, że rury zewnętrze części poziomej zastąpione zostały stalowymi zamiast aluminiowych jeśli wierzyć podpisowi pod rysunkiem.

krzlac - 2019-01-10, 14:27

Przedwojenny inżynier by Ci to wyliczył suwakiem logarytmicznym. Dzisiaj takiego śmiałka nie znajdziesz. Musisz robić próby.
radzik - 2019-01-10, 14:31

zdjęcia nie weszły
Artur.Dell - 2019-01-10, 17:55

O ile pamiętam, to bagażnik Fiamma maksymalnie wytrzyma obciążenie 60 kg. Jeśli rowery są na tyle lekkie to spokojnie można zapakować 4 sztuki.
Rav - 2019-01-10, 21:37

Moja propozycja:
Pogadaj z majstrem od kwasówki (kolorem nie będzie się odróżniać, a jest bardzo mocna) - wyspawa rurkę w godzinkę. Potem wsuniesz, nawiercisz na nowo otwory w kwasówce i dokup jedną rynienkę.

Oczywiście nie poprawi to zamocowania w ścianie, więc na ostatniej rynience woź najlżejszy z rowerów.

silny - 2019-01-11, 02:42

Ja przerabiałem z 2 na 4 , zadanie miałem ułatwione bo jeden podwójny miałem w środku w garażu więc nie było problemu z częściami.
Przyznam szczerze że nie pomyślałem o tym że ma być taka czy inna rurka trzymająca całość, poprostu miałem szczęście bo jest rzeczywiście z nierdzewnej stali jest ten zewnętrzny, ale nie myślałem o tym wtedy :oops:

Ja tak czy siak to po załadowaniu rowerów daje mocny odciąg w stronę górnej belki bagażnika , robię to pająkiem z gum transportowych.
Mam z tyłu kilka kamer a jedna specjalnie patrzy na rowery i powiem Ci kolego że potrafi się to zdrowo bujać na wybojach :-/