Hand made - ręczna robota - Porównanie rodzajów ogrzewania wody.
Danyxm - 2019-01-10, 02:55 Temat postu: Porównanie rodzajów ogrzewania wody.Hej hol!:)
Rozpocząłem kompletowanie gratów do budowy swego własnego kamperka i czytam i czytam o różnych sposobach ogrzewania wody.
Vana buduje na kilkumiesięczne zimowanie na poludniu ( głównie portugalia i okolice) ale chciałbym żeby był „zimowy” - mieszkam w Szkocji i być może tez będę na północ wycieczki robił.
Ogrzewanie samego kampera będzie z mitycznego suchego chińskiego webasto - bo chwalono wielokrotnie to proste i skuteczne rozwiązanie.
Zastanawiam się jednakże nad rozwiązaniem sposobu grzania wody i wydaje mi się ze na placu boju pozostają :
1. Bojler gazowy
2. Ogrzewacz wody wykorzystujący suche webasto
3. Przepływowy ogrzewacz gazowy
Jestem bardzo ciekaw waszych opinii , plusów i minusie danego rozwiązania oraz porównania kosztów zakupu.
Szukam możliwie najrozsądniejsze ekonomicznie drogi do ciepłego prysznica.
Pozdrawiam Danyxm - 2019-01-10, 14:35 Czy ktoś kupował ostatnio ww urządzenia ?
Z tego widzę przepływowy ogrzewacz gazowy to koszt ok 800 pln nowy i wymaga tylko dorobienia wylotu spalin na zewnątrz.KACPERKI 2 - 2019-01-10, 14:52
Danyxm napisał/a:
Posiadam już drugi ( w drugim kamperku) i działa bez kłopotu. Koszt nawet mniej niż 800 zł oczywiście za nowy. Jest na "ibeju" uk.
Natomiast spotkasz się tu na forum z co najmniej sporą krytyka takiego rozwiązania. Każdy ma swoje zdanie...Danyxm - 2019-01-10, 18:28
Agat napisał/a:
Danyxm napisał/a:
Natomiast spotkasz się tu na forum z co najmniej sporą krytyka takiego rozwiązania. Każdy ma swoje zdanie...
A mnie właśnie innych zdanie, wrażenia , opinie , interesują. Oraz ceny.
Może ktoś coś Doda ?
Gdzieś w twoich wątkach znajdę więcej info ? Bo podoba mi się brak bojlera , a najbardziej cena mi się podoba. Chciałbym porównać z innymi systemami ...
Jestem zielony w tej materii mariusz332778 - 2019-01-13, 10:12 Takie porównanie zawsze jest bardzo trudne.Wiem na ten temat dużo bo ostatnio bliski znajomy bardzo dużo mi naopowiadał.
folie na tunele ogrodoweamples - 2019-01-13, 10:15
mariusz332778 napisał/a:
folie na tunele ogrodowe
KACPERKI 2 - 2019-01-13, 17:32
mariusz332778 napisał/a:
Wiem na ten temat dużo bo ostatnio bliski znajomy bardzo dużo mi naopowiadał.
Jak dla mnie to tekst roku ferguson - 2019-01-14, 13:49 Jeżeli chcesz do ogrzewania wnętrza zamontować suche webasto, to montując cokolwiek innego do grzania wody masz już dodatkowy agregat. Możesz kupić trumę combi i masz w jednym urządzeniu załatwione dwie sprawy, ale jest to drogie rozwiązanie. Ja u siebie będę montował mokre webasto, mając dodatkową nagrzewnicę w przestrzeni mieszkalnej zasilaną płynem z silnika pojazdu, a grzanie wody poprzez wymiennik płytowy, będzie działało jak przepływowy podgrzewacz wody. To rozwiązanie ma już jeden z forumowiczów i zdaje egzamin.koko - 2019-01-14, 18:18 ALDE!!!Goldman - 2019-02-18, 21:35 W temacie ogrzewania to ja mam pomysł który myślę wykorzystać przy mojej zabudowie, a mianowicie wykorzystać bojler gazowy Truma B10. Woda podgrzana w bojlerze do 70 stopni może być (oprócz czasu na mycie) w obiegu zamkniętym przetłaczana za pomocą małej pompki przez nagrzewnicę z wentylatorem i rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Palnik tego bojlera ma moc 1500W a więc potrafi generować dość pokaźną ilość ciepła. Wielu z nas głównie podróżuje w cieplejsze miesiące i ogrzewania używa sporadycznie głownie w zimniejsze noce a taka moc jest zupełnie wystarczająca do utrzymania komfortowej temperatury. Takie rozwiązanie kosztuje 3xmniej niż Truma combi a funkcjonalnie jest zbliżone. Co o tym rozwiązaniu myślicie.Johny_Walker - 2019-02-19, 09:50
koko napisał/a:
ALDE!!!
Jakoś nie mogę się przekonać do tego rozwiązania.
Widzę sporo wad:
koszt
ciężar
stopień skomplikowania
konsekwencje wycieku,
bezwładność cieplna.
Tylko po to żeby klient miał skojarzenie z CO w domu. Tymczasem CO jest już przestarzałą formą ogrzewania i odchodzi, a przynajmniej powinno odejść w niebyt.
Wchodzę do kamperka w którym jest 10 stopni. Ustawiam Trumę na 4 i zanim się rozbiorę, umyję ręce, zrobię kawkę i usiądę to już mam ciepło, a podłoga pod stolikiem jest bardzo ciepła. Zanim woda się nagrzeje to musi upłynąć znacznie więcej czasu.
W dobrze ocieplonym kamperze oraz domu nie ma potrzeby używania ogrzewania wodnego bo ono nic nie daje.
Jak sobie kiedyś kupię lub zrobię kampera 7 ton, to będzie miał ogrzewanie powietrzne.
Idealnie to widzę tak:
Truma Combi 6E do ogrzewania wody i kampera gazem lub prądem 230V.
Klimatyzacja inwerterowa rewersyjna do ogrzewania i chłodzenia kampera.
Eksprymentalnie:
Czarny wąż na dachu i mała pompka napędzana tylko w czasie pracy solara która będzie cyrkulować wodę ze zbiornika i ogrzewać ją do np. 30 stopni. Tylko czy srebro w zbiorniku będzie działać jeśli woda będzie miała 30-40 stopni? Czy nie będzie zagrożenia legionellą lub innymi bakteriami?koko - 2019-02-19, 12:38 zapomniałeś o grzaniu z silnika i odwrotnie
jak by to było złe to by w camperach klasy premium (wszystkich) wkładali by coś innego ale nr 1 jest KOSZTMavv - 2019-02-20, 17:27
Agat napisał/a:
Danyxm napisał/a:
Posiadam już drugi ( w drugim kamperku) i działa bez kłopotu. Koszt nawet mniej niż 800 zł oczywiście za nowy. Jest na "ibeju" uk.
Natomiast spotkasz się tu na forum z co najmniej sporą krytyka takiego rozwiązania. Każdy ma swoje zdanie...
Dla mnie też to rozwiązanie wydaje się dobre. Pytanie, jak z gazem - ile to gazu pożera? Mam u siebie butlę 11kg - na ile starczy?student1 - 2019-02-27, 13:58 Też obecnie skupiłem się na tematach związanych z ogrzewaniem wody i nasunęły mi się takowe wnioski.
W zależności od rozwiązania jakie zastosowaliśmy do ogrzewania kampera, to warunkuje nam również ogrzewanie wody.
Już wyjaśniam osobiście skłaniam się ku rozwiązaniu ogrzewania poprzez mokre webasto i ogrzewanie podłogowe z nagrzewnicami (kaloryferami) a wtedy ogrzewanie wody również poprzez webasto.
A jeśli mamy odpowiednio duży system solarny (jakikolwiek prądotwórczy) to wtedy można jeszcze ewentualnie elektryczny piecyk przepływowy centralny lub na kranie w kuchni i kranach w łazience i na prysznicu przepływowe elektryczne podgrzewacze.
W każdy innym przypadku piecyk przepływowy gazowy jest moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem.
Tak jak Agat, wspominał w Polsce to rozwiązanie jest demonizowane, z jakich powodów dokładnie to do tej pory nie wiem ???
Ale jak widzimy Agat, sobie spokojnie kamperuje i sobie chwali a ja dodam, że w "półświatku" kamperowym na świecie jest to bardzo popularne rozwiązanie ,bardzo tanie i super proste realizacji.
Ale to dla tych co mają kuchenkę gazową i ogólnie idą w rozwiązanie posiadania instalacji LPG na pokładzie.
Ja idę całkowicie w elektrykę i komiko-kuchenkę(w okresie zimowym) w razie problemów z gromadzeniem energii przez panele słoneczne.
PzDrMavv - 2019-03-02, 18:27 Piecyk przepływowy gazowy - jak taka instalcja wygląda?
Mamy zbiornik wody. Z niego wychodzi króciec na pompkę cisnienia - wszak ciśnienie musi być. No ale co dalej? Jak wygląda instalacja? Czyli:
Zbiornik ----- pompa ----- piecyk ---- kran?
A jak chcę tylko zimną wodę odkręcić? Pompka robi ciśnienie, ale piec się nie włącza czy idzie druga nitka z wodą zimną za pompką? Ktoś może nawet na kartce narysować taki schemat i zrobić zdjęcie?
Jaki kran mozna użyć? Dwa kurki czy baterię kulową?Johny_Walker - 2019-03-02, 18:42 Zacznijmy od tego czy masz gotowy produkt do zastosowania w kamperze? Daj lik. To punkt wyjścia. Bez tego dalsza rozmowa nie ma sensu.student1 - 2019-03-02, 19:32 Mavv,
Poniżej masz dwa filmy poglądowe jak taki system się buduje.
PzDrMavv - 2019-03-02, 20:50 student1, dzięki! Wygląda w sumie jak uproszczona istalacja domowa.Johny_Walker - 2019-03-03, 08:25 Domowe gazowe ogrzewacze przepływowe w kamperze? Socale - 2019-03-03, 08:51 Tak Dżony, nawet tu na forumie Koledzy mają w kamperze. Johny_Walker - 2019-03-03, 09:04 Co utrzymuje ciśnienie wody? Czy instalacja bezciśnieniowa?
Jaki model ogrzewacza?tom-cio - 2019-03-03, 09:21 Instalacja kazdego rodzaju da rade, to sie wlacza przy przeplywie wodySocale - 2019-03-03, 09:22 Tu się zaczęło:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31357
A na pewno jest jeszcze gdzieś temat szerzej odyskutowany ze zdjęciami włącznie.student1 - 2019-03-03, 19:14
Mavv napisał/a:
student1, dzięki! Wygląda w sumie jak uproszczona istalacja domowa.
Bo tak jest
Teraz na zachodzie czyli (u ciebie bo ty na wyspach urzędujesz) i za wielką kałużą w U.S.A. jest bardzo duży wybór piecyków przepływowych dedykowanych do kampera czyli mniejszych.W kamperku nie potrzebujemy dużych pieców domowych bo znacznie mniejszy obieg wody.
PzDrfrydom - 2019-03-31, 21:38
student1 napisał/a:
Mavv,
Poniżej masz dwa filmy poglądowe jak taki system się buduje.
PzDr
Witam
A jak rozwiązać kwestię kominka do spalin jeżeli miałby być zamontowany wewnątrz auta?Kubbek - 2019-04-01, 12:19 temat i mnie zainteresował. Mam już wszystko kempingowo sprawne. brakuje mi tylko ciepłej wody do szczęścia.
moja instalacja gazowa działa na reduktorze 50mb a woda jest dostarczana dużą pompką zanurzeniową. Uda się coś takiego podłączyć?skrzychu - 2019-04-02, 15:18 Ja u siebie używam Carvera Cascade 2 i uważam go za bojler idealny.
Pracuje na gazie, po 15 min, można już śmiało wchodzić pod prysznic (dwie osoby pod rząd spokojnie się umyją). Koszt, zwłaszcza na wyspach, niewielki, łatwa dostępność tak zestawu jaki poszczególnych części.
Jak poszukasz, to za 200 funciaków znajdziesz po regeneracji.
Masz rozwiązanie dedykowane, niedrogie i sprawdzone.