Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Zrzut wody z kampera - czujnika zrzutu wody.

Mumers - 2019-01-12, 21:46
Temat postu: Zrzut wody z kampera - czujnika zrzutu wody.
Pytanie do znawców tematu bo robię to pierwszy raz ;-)
Cel to pozbycie się wody z kamperka (przed mrozami). Zlałem wode szarą i czystą, otworzyłem krany aby się "napowietrzyły" i teraz... czy wg Was ten czujnik zrzutu wody automatycznie "opróżnił bojler" z wody, czy coś musze jeszcze zrobić?

W załączeniu poglądowe zdjęcie tego zaworu. Czy wg was on jest w pozycji otwartej czy zamkniętej ;-)

MILUŚ - 2019-01-12, 22:24

Z tej perpektywy zdjęcia to nie ma pewności ...........
Jeśli możesz go wyciągnąć do góry to jest on w pozycji zamkniętej ....... :-P

Socale - 2019-01-12, 22:30

No masz jak na patelni. Wciśnij czerwone to będzie open = otwarte.
Wyciągnij czerwone to będzie close = zamknięte.
:bigok
A serio, to są to ruchy manualne do innych/różnych potrzeb np. obsługowych, gdy na zewnątrz +20stC, automatycznie proces bezpieczeństwa odbywa się bez ingerencji paluszków, jak jest zimno, zawór się otwiera i wypuszcza wodę samoczynnie. Są to okolice 2-3 stC.
Zawsze jest to skonstruowane tak, by spełniało swoją rolę a nie udawało że jest czymś co zadziałało a bojler rozyeb....ło, więc woda z zasobnika/bojlera zostanie wypuszczona. Taka jest idea tych zabezpieczeń/zaworów.
.
.
.
Edit: Milusiu pisaliśmy razem ale Ty byłeś "pierszy" :)

Mumers - 2019-01-12, 22:34

MILUŚ napisał/a:
Z tej perpektywy zdjęcia to nie ma pewności ...........
Jeśli możesz go wyciągnąć do góry to jest on w pozycji zamkniętej ....... :-P

Tak, spróbowałem i mogę jeszcze wyciągnąć go do góry ok 0,5-1 cm (słychać wtedy jakby piknięcie stycznika) ale tak jakby po puszczeniu od razu "opada".

W drugą stonę... czyli wcisnąć go nie mogę.

Czyli jeżeli zamknięty to jakby woda nie zleciała. Jak się jej teraz pozbyć? Trzymać ten czerwony grzybek u góry przez kilka minut i patrzeć pod kampera czy leci woda ;-)

Socale - 2019-01-12, 22:40

Mumers napisał/a:
...
Trzymać ten czerwony grzybek u góry przez kilka minut i patrzeć pod kampera czy leci woda ;-)

Praktycznie tak jeśli nie masz pewności co do sprawności.
Te zawory mają podtrzymanie elektryczne, ale być może wyzwala je bimetal i jeśli temp otoczenia jest w okolicach jego zadziałania to prawidłowo. Wodę już wypuściło.

janusz - 2019-01-12, 22:42

Nie mieszajmy koledze w głowie.
Wyciągając zamykasz zawór. Tak powinien być latem albo gdy używasz kampera i jest w nim ciepło. Żeby spuścić wodę trzeba go wcisnąć. Jeśli jest zimno to sam się wciska. Można jeszcze odłączyć zasilanie, jakimś głównym wyłącznikiem, u mnie jest na bloku zasilania. Można też odłączyć klemy z akumulatora.

MOPAR - 2019-01-12, 22:58

Ta kostka która jest wcisnięta w czerwony włacznik nie powinna tam być. To nie jej miejsce. Bez zasilania tez zawór nie działa. Sprawdż ten brązowy przewód "wtyknięty" w czerwony pstryczek
Socale - 2019-01-12, 22:58

Tosz o tym pisałem tylko mniej prościej :)
.
Edit: to do Janusza odpowiedź.

Mumers - 2019-01-13, 00:19

Dzięki za informacje. Widze że szykuje się mała "rozkmina". Na razie "wyjmę" ten brązowy kabel z czerwonego grzybka i poszukam gdzie go podłączyć. Ktoś gdzieś na forum pisał, że to jest "+" więc może na krótko zapnę go z akumulatorem i zobacze co się stanie.

Natomiast grzybek jest "wciśnięty" czyli jakby elektronika zadziałała pewnie z uwagi na niską temperaturę.

Socale - 2019-01-13, 00:29

Mumers napisał/a:
...
Widze że szykuje się mała "rozkmina".
...

Dokładnie. Zgodnie z regulaminem edukacji i postępowań kamperzysty.
Nasza własna ustawa nr 19/2021, pkt 4, poprawka decyzyjna po późniejszych zmianach następuje:
Kupiłeś, masz, to się teraz ucz. :idea :spoko :bigok
Dasz radę jak... każdy z nas. A my pomożemy ile możemy.

kimtop - 2019-01-13, 07:52

Mumers napisał/a:
ale tak jakby po puszczeniu od razu "opada".

W drugą stonę... czyli wcisnąć go nie mogę.

I tak powinno być.Zawór jest otwarty.Jest zimno więc nie chce pozostać w górnej pozycji.Jak chcesz to sprawdzić to podgrzej go suszarką.Musisz również otworzyć ten zawór na przewodzie.Czerwona wajcha do góry

Mumers - 2019-01-14, 19:16

kimtop napisał/a:
Musisz również otworzyć ten zawór na przewodzie.Czerwona wajcha do góry

Bingo :spoko ... I dopiero jak otworzyłem czerwony zawór to woda z bojlera poleciała aż miło było patrzeć.

Z elektrozaworu też "kapało" ponieważ pod kamperkiem był ładny sopelek ale... chyba nie jest zbyt wydajny skoro jeszcze sporo wody zostało w
środku a na zewnątrz juz ok -1stC. - Może trzeba go jakoś przesmarować ?