Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Oryginalne Radio Ducato f250fl Problem z Code Error Pomocy:)

crashplus - 2019-01-14, 22:27
Temat postu: Radio f250fl Problem z code error ... Proszę o pomoc :)
Witam Wszystkich ! Jestem nowy i poszukuję pomocy
crashplus - 2019-01-14, 22:32

Czy posiada ktoś wiedzę skąd doprowadzić Can ?
i Czy konieczne jest osiowanie proxi ?

crashplus - 2019-01-14, 22:47
Temat postu: Oryginalne Radio Ducato f250fl Problem z Code Error Pomocy:)
Witam
Prosił bym o pomoc osoby które miały problem z montażem oryginalnego radia do ducato .

Socale - 2019-01-14, 22:50

Dobra, udało ci się temat założyć. Teraz muszę poszperać bo ja swoją walkę wygrałem.
Na chwilę obecną napiszę, że osiowanie Proxy jest konieczne, inaczej będzie mrugać przebieg i jest to jedyna niedogodność do której można się przyzwyczaić. Pomagałem też koledze z Wrocławia, zamontowałem mu radio i też mrugało lecz on ponoć był we Wrocławiu u szpeca który miał sobie z tym bez problemu poradzić. Jaki wynik, nie wiem.
Dobra, pytaj co chcesz wiedzieć.
A CANa szukasz w radiu czy w instalacji auta?

crashplus - 2019-01-14, 22:52

Skąd pociągnąć najlepiej Can ?
Socale - 2019-01-14, 22:59

Jaki rocznik masz ducato, albo jaki kolor gniazda OBD masz?
Z żółtym środkiem?
W radiu CAN zaznaczyłem na foto, kabel 2 żyłowy, nawet taki głośnikowy wystarczy.
PS. Moje radio jest inne, ale te co ty masz własnie zakładałem koledze. Ta sama filozofia tylko wtyczki w radiu inne.

crashplus - 2019-01-14, 23:17

[img]<a href=https://zapodaj.net/a880920bf5336.jpg.html>20190114_231259.jpg</a>[/img]
crashplus - 2019-01-14, 23:19

obd jest czarne rok 2010
crashplus - 2019-01-14, 23:24

a skąd pociągnąłeś Can ? od czego ?
Socale - 2019-01-14, 23:26

u mnie jest żółte.
W moim przypadku, radyjko F250FL oraz te co mam continental VP1, obydwa ruszyły po podpięciu z radia can A i B do pinów 1 i 9 w OBD, ponoć do roku 2011 radio obsługują piny 6 i 14 w czarnych gniazdach OBD

crashplus - 2019-01-14, 23:29

Bo też na początku miałeś problem że radio mimo podłączenia nie chciało ruszyć z tego co widziałem na forum . Co ostatecznie rozwiązało problem ? Aby radio przeszło do wpisania kodu ?

Bo ja próbowałem i pod 1,9 i 6,14 i niestety cały czas error :(

Socale - 2019-01-14, 23:37

crashplus napisał/a:
...

Bo ja próbowałem i pod 1,9 i 6,14 i niestety cały czas error :(

A to już ten etap masz za sobą, myślałem że błądzisz na starcie.
Kod musisz mieć, inaczej nie ruszy.
Po podpięciu się pod CANa, radio umożliwi jego wpisanie, zniknie CODE ERROR a pojawi się ENTER CODE w twoim radiu albo 0000 w Continentalu.

crashplus - 2019-01-14, 23:43

hmm niby ten etap mam za sobą ale radio nie przepuszcza mnie do wpisania kodu :(
kod mam bo zakupiłem radio z kodem .
Jednak ani pod 1,9 ani pod 6,14 nie przepuszcza mnie do jego wpisania :/

Socale - 2019-01-14, 23:46

Pamiętam że też kombinowałem, zamieniałem miejscami AiB oraz 1i9 i w pewnym momencie jak włączyłem kluczyk stacyjki to radia już ruszyły. Kabelki CAN możesz zamienić miejscami, nic się nie stanie, a dopiero potem włączaj stacyjkę bez odpalania.
Jeśli w radyjku kabelki podpinasz prowizorycznie na próbę, to musisz mieć pewność że mają kontakt z pinami w gniazdku i tak zostawić a zamieniać w OBD bo łatwiej.

crashplus - 2019-01-14, 23:51

Dzięki
Jutro popróbuję i zobaczę może coś mi nie kontaktuje ....
Dam znać .
Pozdrawiam

Socale - 2019-01-15, 21:58

No i???
crashplus - 2019-01-16, 07:05

Niestety próbowałem wszystkich opcji kilkukrotnie i cały czas code error... nie mam już pomysłów ...
silny - 2019-01-16, 07:39

A może ktoś przed tobą wpisał ileś tam krotnie nieprawidłowy kod i radio się zawiesiło. Nie wiem ile razy trzeba ale jest takie coś.

Jedż do elektronika \telewizorka , ja tak zrobiłem - mam nawet wylogowanie wszystko co nie jest potrzebne tak że wkładasz gdzie chcesz i gra :)

Socale - 2019-01-16, 20:20

crashplus napisał/a:
Niestety próbowałem wszystkich opcji kilkukrotnie i cały czas code error... nie mam już pomysłów ...

Zapodaj foto radia zrobione od góry, tam gdzie naklejka z numerami, kodem kreskowym itp.

lechd - 2020-03-14, 16:17

a ja mam troszkę inne pytanie ale blisko radia. W czasie jazdy trochę słabo słucha się radia bo Ducato nie jest najlepiej wyciszone a i fabryczne głośniki są niskiej jakości. Pomyślałem o wymianie głośników na takie trochę lepsze. Czy ktoś próbował to zrobić i czy dało to efekt? oraz czy przeciętny kamperowicz da radę to sam zrobić: rozebrać drzwi, wymienić głośniki i wstawić zwrotnice ?
Zamontowane radio to Balupunkt Multimedia S 530.

LukF - 2020-03-14, 16:39

Odpowiem bo zrobiłem.

Głośniki oryginalne są do kitu. Nie są warte nawet 1zł. Audiofilem nie jestem, lecz tego słuchać się nie da. Kupiłem na alledrogo głośniki o średnicy jak dobrze pamiętam 16cm ( bo takie są w Ducato ) trójdrożne, nic wymyślnego, za około 100zł za 2szt. Nie wyciszałem drzwi, nie dawałem zwrotnicy. Gra teraz o niebo lepiej. Dla takiego auta i mojego ucha jest wystarczająco. Technicznie jest montaż głośników dziecinnie prosty bo inżyniery zaprojektowały maskownice głośników w trojaczkach od 2006 do nadal tak, że nie trzeba zdejmować tapicerki !!! Zdejmujesz same plastikowe maskownice i masz cudowne dojście do głośników, wkrętów w ilosci 3szt.i kabelka głośnikowego. Maskownica ma trzy zatrzaski, podważasz ją płaskim wkrętakiem od strony ramy drzwi ( tam gdzie jest część lakierowana a nie tapicerka) i zdecydowanym ruchem wysówasz maskownice. Robiłem to wielokrotnie bo głośników nie sprzedaję z moim poprzednim kamperem tylko zawsze przekładam do kolejnego nowszego :kwiatki:

Ps. Każdy uniwersalny głośnik o tej średnicy będzie pasował, Ducato ma standardowe złącze muzyczne. Dasz radę

lechd - 2020-03-14, 16:48

LukF dzieki za podpowiedź, ja znalazłem coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/jbl-stage-3-607c-glosniki-fiat-grande-punto-ducato-8963669338

https://allegro.pl/oferta/ground-zero-gztc-165x-glosniki-fiat-ducato-3-7438186061?item=7438186061

wydają się dobre ale mają zwrotnicę którą nie bardzo wiem gdzie się montuje.

ale skoro mówisz że wymiana fabrycznych pomogła to na któreś się zdecyduje, albo poszukam jeszcze takich bez zwrotnic, audiofilem też nie jestem... :ok

Socale - 2020-03-14, 17:55

Trudno będzie wykorzystać potencjał brzmieniowy jakichkolwiek głośników w drzwiach Ducato. Każdy głośnik ma inne wymagania co do kubatury, rezonansu, zabudowy itd. Zyskasz na pewno ale nie uzyskasz wszystkiego, oznacza to że 3stówy przepłacasz.
Zwrotnice montujesz w dowolnym fizycznie miejscu, pomiędzy głośnikiem zasadniczym a wysokotonowym.
Te GZ wydają się wysokie, mają duży ciężki magnes, zmierz czy się zmieści.
Albo poszukaj głośników na magnesie neodymowym, są znacznie lżejsze i zazwyczaj mają lepszą skuteczność = to najważniejszy parametr głośnika wobec dostarczanej mu mocy.
JBL ma lepszą o 2 dB skuteczność/czułość/sensitivity/SPL/ect.

LukF - 2020-03-14, 17:55

Myślę, że dla amatorskich zastosowań głośniki które zalinkowałeś są za drogie. No chyba, że chcesz tyle wydać. Bez wyciszenia drzwi, zmiany kabli, bez zewnętrznego wzmacniacza chyba nie warto, szkoda kasy. Ale to tylko moje zdanie :spoko
lechd - 2020-03-14, 20:27

Dziękuje za porady, faktycznie poziom hałasu w kabinie wyklucza dobry odsłuch a nie planuję audiofilskiego wygłuszania kabiny :diabelski_usmiech . Poszukam głośników tak jak radził LukF. :spoko
yamah - 2020-03-14, 21:00

Socale napisał/a:
Trudno będzie wykorzystać potencjał brzmieniowy jakichkolwiek głośników w drzwiach Ducato. Każdy głośnik ma inne wymagania co do kubatury, rezonansu, zabudowy itd.

Dokładnie :bigok już ja w poprzednim kamperze chciałem zrobić system dźwięku ACS jaki mam w Acura :lol: wyszło jak zwykle.. :( ..a do tego stare uszy :evil: więc teraz kupiłem takie ustrojstwo Głośnik Blu stawiam gdzie popadnie aby do uszu dochodziło :tuba: :gra: prócz dźwięku silnika i wiatru we włosach :ok

Socale - 2020-03-14, 22:04

Ponad 10 lat nagłaśniałem otoczenie, pojazdy szykowałem do zawodów Car Audio - to była moja pasja i źródło złotówek.
Największą karierę na sprzętach/głośnikach robią cyferki pisane a nie nuty słuchane. Głośnik by zabrzmiał nie musi być drogi, trzeba mu stworzyć warunki do WYDOBYCIA tego brzmienia a nie wygenerowania go w otaczający hałas. I te warunki windują ceny w kosmos.
To dwa różne tory "widzenia" dźwięku i nie o hałas chodzi.
.
I lubię to nadal tworzyć, mam takie swoje małe stare studio do trenowania zabawy z dźwiękiem i wrażeniami, Car Audio, Hi Fi itp, sam je zbudowałem na potrzeby firmy, rzadko tam teraz wchodzę bo branża inna, ale blokady z koronaświrusem teraz mam więc chętnie tam zejdę podczas przymusowego urlopu pobawić się, poeksperymentować.
Nie uwierzycie bo słowo pisane tego nie odda, ale zaprosiłem kiedyś syna do tego studia, posadziłem go i powiedziałem : Słuchaj!
Jego mina była bezcenna, nie wierzył, szukał, szperał...
- ojciec w jajo mnie robisz.
- Nie, to serio leci > stąd. :bigok To były 2 satelitki strojone "na ostro" ograniczone pasmem i jeden 13cm woofer przewinięty na 2 cewki umieszczony w band pass zatkanym od tyłu. Maleństwo brzmiało niewiarygodnie i tak lubię, nie za głośno ale z efektem jakby scena była w panoramie wzrokowej.
.
O q... ale się rozpisałem... to moje wspomnienia z pasją :roll:

LukF - 2020-03-14, 22:11

Socale,

Twoje opisy to poezja....

Rozwinę tę myśl za chwilę w innym temacie :bukiet:

Socale - 2020-03-14, 22:54

Dzięki, takie otwarte uznanie to dreszcz na moich plecach.
A pij, ja jutro do pracy nie jadę to piję to:

Bajaga - 2020-03-14, 23:13

Socale napisał/a:
Ponad 10 lat nagłaśniałem otoczenie, pojazdy szykowałem do zawodów Car Audio - to była moja pasja i źródło złotówek.:

Ja to robiłem dla zabawy, wydając złotówki :mrgreen: I znam temat dosyć dobrze (ps. aktualnie ta branża nie istnieje bo są fabryczne radyjka i w wielu markach fabryczne audio za dodatkowymi dopłatami, całkiem fajne). Wg mnie w ducato (i innych dostawczych) ciężko zrobić "car audio". W tym sezonie wymienię głośniki i radio + lekkie wygłuszenie drzwi ale nie spodziewam się cudów... Pewnie da się powalczyć poważnie ale całościowe, sensowne wygłuszenie kabiny to Spory temat..(no i gdzie subwoofer umieścić?)

Socale - 2020-03-14, 23:34

Bajaga napisał/a:
...
aktualnie ta branża nie istnieje bo są fabryczne radyjka i w wielu markach fabryczne audio za dodatkowymi dopłatami, całkiem fajne
...
w ducato (i innych dostawczych) ciężko zrobić "car audio"
...

Dokładnie dlatego moja działalność w tej branży oficjalnie znikła. Gówniarzom za klepaki nagłośnić ich golfików się nie dało bo chleb za 2zł był już mi za drogi.
.
Tak, szczególnie w drzwiach gdzie są duże nie usztywnione połacie. Rezonans jak sprzyja przy małych to ok, ale jak takie żagle to więcej grają drzwi swoją przeciwną nutą niż głośnik. To wszystko staje się dźwiękowo niekontrolowane.
.
Dobra qmple idę spać, serio.
Dobranoc Wam.

Darek Szczecin - 2020-03-15, 02:44

Sokale, szacun, :spoko
fajnie że rozumiesz muzę.
z małego czegoś gabarytowo wydobyć prawdziwe mięcho to sztuka.
Ja jestem fanem systemu Sonos taki Play5 mały a wymiata.
Jeśli kiedyś będziesz miał moment w swoim życiu że będziesz mógł to bardzo chętnie podstawił bym ci furkę do zrobienia :spoko

Socale - 2020-03-15, 20:35

Na te systemy jesteśmy już skazani, ale ponoć gramofony na winyle wracają do łask.
Sonos itp, bez oczekiwania kilowata mocy, to brzmienie do niemęczącej głośności jest imponujące.
Mam coś podobnego, głównie słucham tylko Trójki, a ta akurat w tym urządzeniu brzmi jak przez telefon na korbkę.
Idzie po wifi. eremefy, zetki itp grają bardzo precyzyjnie, ale ja tych stacji nie słucham. Trójka brzmi okrutnie, sprawdź na swoim.
Z autem to tak 7-8 lat spóźnienie :)
Została mi już tylko wiedza którą chętnie się podzielę i moje małe muzyczne królestwo, tam jak dziecko w piaskownicy tworzę sobie. :spoko

Darek Szczecin - 2020-03-15, 21:22

To chociaż podpowiesz jakie komponenty użyć i gdzie :spoko
Bajaga - 2020-03-15, 21:37

Darek Szczecin napisał/a:
To chociaż podpowiesz jakie komponenty użyć i gdzie :spoko

Głośniki 16-16,5cm z gwizdkami i zwrotnicami do nich, może być Hertz, DLS, JBL itp, wzmacniacz (i miejsce dla niego), subwoofer, może być nawet 20cm (optymalny 25) bo mniejszy ale jednocześnie "szybszy" (no i znaleźć miejsce dla niego ciut łatwiej), wygłuszenie drzwi, podłogi w szoferce i w miarę możliwości ściany grodziowej, porządne kable. No i radio CD do tego.

decumanus - 2020-03-27, 11:00

Ja natomiast, w ubieglym roku, poczynilem nastepujace spostrzezenie. Otoz przez okolo 2mce jezdzilem ze zdemontowanymi oslonami slupkow A, a wymontowane z nich gwizdki walaly sie nieco po desce rozdzielczej. Wiekszosc trasy po miescie, wiec cicho, ale kilkukrotnie jechalem na lotnisko, autostrada i wowczas okazalo sie ze dzwiek wydobywający sie z tych gwizdkow byl znaaacznie wyrazniejszy i pelniejszy. Po zamontowaniu oslon efekt zanikl. Wniosek wpisywalby sie w tresc posta Socale na temat warunkow pracy glosnika. Ja zamierzam je wydobyc stamtąd i zamontowac cos na podobieństwo https://allegro.pl/oferta/glosnik-samochodowy-wysokotonowy-py-t25b-7404934250 . Najlepiej dwudrozne 8.7cm.
R

lechd - 2020-04-05, 07:25

No i ponieważ nie można nigdzie wyjechać to postanowiłem wymienić głośniki. Zakupiłem zestaw dedykowany, który miał zwrotnice wbudowane w przewody zasilające. W ten sposób montaż stał się banalnie prosty :ok i nic nie musiałem przerabiać w instalacji czego się najbardziej bałem.
Na postoju gra naprawdę lepiej, na autostradzie się zobaczy jak będzie można gdzieś pojechać...

W załączeniu film z wymiany głośników.

https://youtu.be/vw4Y5L3MDok

Pozdrawiam.

LukF - 2020-04-05, 08:57

Fajnie, że zamontowałeś.
Ale co też trzeba w Ducato przerabiać w instalacji głośników jak to tylko dwa zwykłe kable na głośnik... :bajer
???

Socale - 2020-04-05, 10:16

Lechu, link umyka uwadze. Pozwoliłem sobie go powielić by był wychwytny.

.
.
.
No cóż, głośniki nowe, praca przyjemna zakończona zadowoleniem i "słuszność" bez fanaberii.
Ciągle nie mam koncepcji na nagłośnienie kampera ale mam dobrze utrwalone w pamięci fabryczne nagłośnienie przyczepy którą miałem w ub roku komercyjnie.
Wara mi opadła jak ten sprzęt pierwszy raz odpaliłem a na wierzchu było tylko radyjko samochodowe. Okazało się że w zakamarkach ukryli się profesjonaliści ze swoją koncepcją. Głośniki zamaskowane a dźwięk jak w 3D, brzmienie było fantastyczne, bas precyzyjnie kontrolowany, bez możliwości przesterowania, normalnie miodzio, momentami myślałem że energia dźwięku tą budę rozniesie.
Pomyślałem wówczas, żeby ten sprzęt przełożyć sobie do kampera ale całość ważyłaby ze 30kG i jednak w kamperze nie zagrałoby identycznie więc pojechało w stanie fabrycznym do nowych userów tej przyczepy lecz na pamiątkę filmik nagrałem.
Eh... się rozpisałem bo lubię słuchać dobrze, bez mordowania decybelami narządu Cortiego.
.
Tutaj próbka tego o czym pisałem, by usłyszeć o czym piszę, załóżcie słuchawki bo bas schodzi bardzo nisko i w telefonie po prostu go nie słychać:

decumanus - 2020-04-08, 22:41

Socale napisał/a:
... gramofony na winyle wracają do łask....
Sonos itp, bez oczekiwania kilowata mocy, to brzmienie do niemęczącej głośności jest imponujące.
Mam coś podobnego, głównie słucham tylko Trójki, a ta akurat w tym urządzeniu brzmi jak przez telefon na korbkę.

Gramofony maja swoj ukryty czar... technologia faworyzowala inne częstotliwości. Ciekawe ze mozna to zdigitalizowac i wciaz jest magiczne, dopuki idioci nie wymysla ze oni to zmasteryzują.... wyczyszczą szumy - czykaj : wykastruja cala górę - cos tam zrobi z niczego i wypuszczą na świat plastikowe hlawno.... Prywatnie za przyklad mam Cymande - kapelę z lat 70-tych, ktorych zripowana płytę, w mp3 320 gdzies wciaz mam... kilka lat pozniej najszla mnie mysl, ze może yo na spotifaju jest... bylo..... rzygowiny....

A co do bose to nie mozesz porownywac tego do Sonosa... jest wiele filmow na youtub`ie pod wszystko mowiacym tytulem " dlaczego audiofile nienawidza BOSE".
Moze bym sie podśmiewał gdybym 18mcy temu nie kupil sluchawk z ANC - Bose 35qc... przyszlo do polski i zabralem ze soba do Oslo... 6cio godzinna podroz zakonczyla sie wypelnieniem formularza zwrotu... dzwiek jak z wiadra. Kupilem Sony wx3 i bylo o niebo lepiej. Daleko im dalej do Plantronics back beat pro, a calej trojce zapewne do calej rzeszy studyjnych słuchawek, ale noise cancelling byl priorytetem. Sonosa ma znajoma... bylem pod ogromnym wrazeniem... ceny rowniez...
Jak zrobie cos ze swoim Ducato w tej kwesti - zreferuje. Bo moim zdaniem trzeba je z drzwi wyciagnac... i ze slupkow...
R

Socale - 2020-04-08, 23:39

Wszystko gra :diabelski_usmiech
Tylko jak to gra? Tu już trudniej o odpowiedzi.
Problem z moim Bose jest taki że gra świetnie wszystko, ale nie moją Trójkę, która jest na wyjściu ze studia w intereter poobcinana z każdej strony więc słucham sporadycznie.
Wspominałeś coś o słuchawkach które zawsze na moim pustym globie... są :)
Inżynieria dźwiękowców robi co może i ceni swoje osiągnięcia na równi z NASA, tymczasem taki sokal, ooops, Socal namierzył geniusz za grosiki i właśnie te mam na czerepie najczęściej.
Philips SHP2000 - nie próbuj podobnych po symbolu, ja już próbowałem i kicha.

lechd - 2020-04-09, 17:53

Ciekawa dyskusja się zrobiła, jak to na naszym forum :ok . A ja chciałem tylko aby w czasie jazdy po autostradzie dało się słuchać radia w moim kamperze. Teraz mam nadzieję że będzie lepiej, tyle że nie można nigdzie wyjechać :gwm i wypróbować. W majówkę już nie wierzę, ale na Boże Ciało to chociaż gdziekolwiek bym pojechał....
Socale - 2020-04-09, 21:02

Ewolucja.
Była, jest i będzie i nikt jej nie wstrzyma.

LukF - 2020-04-10, 08:49

Bronek2,
Nie ma, nie było i nie będzie żadnej ewolucji. To są zaplanowane działania a nie ślepy przypadek

Socale - 2020-04-10, 21:55

Ależ mnie się o ewolucję/owulację tematu rozchodziło. Ino ino tylko.
lechd - 2020-04-23, 21:26

Socale

w jaki sposób powielasz link na miniaturę, przejrzałem instrukcje w Google i żadna z porad nie zadziałała :gwm

Socale - 2020-04-25, 09:19

lechd napisał/a:

Socale

w jaki sposób powielasz link na miniaturę, przejrzałem instrukcje w Google i żadna z porad nie zadziałała :gwm

To proste, wklejając tu w odpowiedzi adres do filmu na YT
zaznaczasz go w taki sposób i klikasz w zaznaczony przycisk YouTube

lechd - 2020-04-26, 17:42

Socale

dziekuję bardzo