Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Wersalka zamiast przednich foteli

Kubbek - 2019-01-15, 22:53
Temat postu: Wersalka zamiast przednich foteli
Mam malutkie ducato - takie jak w awatarze. Obecnie mam nieoryginalne fotele, a chciałbym jakoś maksymalnie wykorzystać przestrzeń życiową, a zarazem aby konwersja do ewentualnego spania była bardzo szybka i sprawna.
Wiem że są sposoby aby użyć foteli na obrotnicach i jakoś to wszystko zsuwać w jedno łóżko. Z doświadczenia po ostatnim kamperze wiem że jest to jak dla mnie trochę upierdliwy.

Pomyślałem więc aby może zrobić, albo zaopatrzyć się w jakąś dziecięca wersalkę o szerokości Maks 160cm i zamontować ja w miejsce przednich foteli. Wtedy rozdanie trwałoby dosłownie kilka sekund. Wydaje mi się że również było by mniej dziur w takim spańsku.

Co o tym sądzicie, a może komuś już taki pomysł chodził po głowie.

Socale - 2019-01-15, 23:06

A to co masz pod fotelami opakujesz w wersalce?
Pomyśl o homologacji wersalki, pasach itp.

janusz - 2019-01-15, 23:19

Może udałoby się wypatrzeć gdzieś na jakiejś aukcji kanapę z jakiejś Amerykańskiej limuzyny.
Kubbek - 2019-01-15, 23:23

Socale - homologacja jest mi niepotrzebna, tylko sposób montażu, czy symulacja na ile to się mogłoby sprawdzić. Obecnie pod fotelem mam akumulator kempingowy. A pasy prosto - gniazda pasów które są obecnie mocowane do podłogi przepuszczę przez wersalkę w połowie.

Janusz - popatrzę na aukcjach jak to wygląda

amples - 2019-01-15, 23:36

Kubbek napisał/a:
homologacja jest mi niepotrzebna,
Tobie nie ,
ale przeglądu legalnie z wersalką raczej nie przejdziesz ,
prędzej jakaś oryginalna kanapa jak wspominał przedmówca (w starych wołgach była kanapa)

Andrzej 73 - 2019-01-15, 23:42

Wersalki w samochodzie jeszcze nie widziałem , no chyba że na pace to tak.
Masz pojęcie jak wygląda mechanizm rozkładania wersalki?
Myślę że trochę nie trafiony pomysł.
Ale próbuj. Szkoda że taka odległość nas dzieli , bo byłoby to dla mnie pewnym eksperymentem.
:spoko

silny - 2019-01-16, 06:07

Dodge CarAwan/Chrysler Voyager miały dość często w ostatnim rzędzie siedzeń właśnie taką rozkładaną wersalkę ale oryginał więc nikt Ci się nie przyczepi.

Samochody te są już mocno leciwe, myślę o latach 90 tych , więc zakup za grosze - szukania więcej :spoko

Kubbek - 2019-01-16, 07:36

super, zatem mam jakiś trop, chociaż coś czuję, ze bedzie cieżko ze znalezieniem jej na olxie czy allegro.

A jakie są Wasze odczucia co do funkcjonalności takiego rozwiazania? w prawdzie kupiłem na wymianę fotele kapitańskie z chryslera voyagera, które musiałbym przyspawać do obrotnic, ale niestety dalej nie rozwiązuje to kwestii komfortowego spania na dole

-------------

po szybkim researchu znalazłem coś takiego - czekam tylko na info od sprzedawcy, czy rozkłada się na płasko...

amples - 2019-01-16, 08:41

silny napisał/a:
Voyager miały dość często
Dobry pomysł ,
z pasami przyzwoicie wygląda ,składana w obie strony 180 st.
Ala piszesz ze masz malutkie auto ,
takim klamotem jeszcze bardziej ograniczysz przestrzeń w środku. :spoko

Andrzej 73 - 2019-01-16, 08:46

Cytat:
Voyager miały dość często

Nie wiem czy ta kanapa była rozkładana :roll:

Rozumiem Kolegę Kubbek, że chodzi o spanie ewentualnie przedłużenie spania z części dziennej.

amples - 2019-01-16, 08:54

Andrzej 73 napisał/a:
ta kanapa była rozkładana
W moim dziadku była składana-rozkładana w obie strony.
Tylko była bez słupka na pas w zamian był biodrowy

Kubbek - 2019-01-16, 09:35

kanapa miałaby działać najlepiej jak domowa wersalka - rozkładać się na płasko, oraz fikać koziołka aby zwrócić się twarzą do stołu. Cały czas mowa o przednich fotelach w dolnej części kampera. Czyli po wiknięciu koziołka byłaby ta kanapa zamiast przednich foteli, oraz siedzenie dla 2 osób po drugiej stronie stołu.

Andrzej 73 - tak do spania pełniłaby rolę przedłużenia (kanapa + stół + siedzenie pasażerów po drugiej stronie)

CORONAVIRUS - 2019-01-16, 09:43

Co tu gadać , wsadzasz sobie na szyję szubienicę nawet pisząc tu o tym . W razie draki dostaniesz dodatkowe paragrafy i by tylko nikt z Twojej rodziny przez to nie ucierpiał , konstrukcja jedynki jest mało bezpieczna dla ludzi a TY chcesz jeszcze z tego "mało" odjąć ... odradzam a zrobisz co chcesz .

W normalnym świecie jak się rodzina powiększa lub rosną dzieci to się dodaje przestrzeni dla nich , większy kamper, większe mieszkanie , większy samochód itp . Ty dzieci chcesz sadzać na ramie roweru zamiast zmienić go na tandem z jeszcze przyczepką :)

Takie to jednak chore :spoko

Kubbek - 2019-01-16, 10:02

mecenas - jak nie masz nic mądrego i kulturalnego do powiedzenia to zachowaj to dla siebie. pytam o rozwiązanie techniczne.
janusz - 2019-01-16, 10:34

MECENAS napisał/a:
Takie to jednak chore :spoko

Ale to nie chodzi o łóżko szpitalne w kamperze, tylko o kanapę. :haha:
W Warszawie (samochodzie z FSO, nie mieście) była z przodu taka kanapa ale pewnie dzisiaj nie do zdobycia.

Adam, a czym rożni się przełożenie do Fiata siedzeń z Voyagera od przełożenia siedzeń z Cadillaca?
Obydwa amerykańskie. :haha:

SZEJK - 2019-01-16, 11:48

Kubbek - jeżeli szukasz opinii kolegów to odpowiem tak, "nie idż tą drogą".

Prowadzić samochód z takiej kanapy jest bardzo niewygodne a wiem to bo jeździłem Warszawą kilka lat na takiej kanapie.
Poza tym w razie "W" to wszystko się poskłada jak klocki.

Proszę Cię porzuć ten pomysł. :-/

orys - 2019-01-16, 13:47

Może Ci chodzi o taki wynalazek jak w Maździe Bongo? To się nie obraca, ale można usiąść z dwóch stron, ma pasy i spełnia stosowne normy.

Szukaj w UK pod nazwą rock and roll bed.

Tu przykład: http://www.cambee.co.uk/blog/beds

CORONAVIRUS - 2019-01-16, 17:22

Kubbek napisał/a:
mecenas - jak nie masz nic mądrego i kulturalnego do powiedzenia to zachowaj to dla siebie. pytam o rozwiązanie techniczne.

A to trzeba było od razu napisać że bezpieczeństwo masz w dupie tylko masz ochotę sobie posiedzieć :)

Andrzej 73 - 2019-01-16, 17:56

Trochę się nad tym zastanowiłem...
Myślę że jest to do wykonania , tyle że trzeba się będzie pobawić w ślusarza i tapicera.

silny - 2019-01-16, 19:51

Cytat:
bezpieczeństwo masz w dupie tylko masz ochotę

Trochę racja ale te Chryslerowe fotele pewnie lepsze od tych starych fiatowskich

Kubbek - 2019-01-17, 14:00

proste spawanie ogarniam. Początkowo myślałem właśnie o wersalce, jednak może faktycznie zamontuję prawdziwą kanapę samochodową - od chryslera, którą będę zwyczajnie rozkładał.

tutaj szkic rozplanowania autka

silny - 2019-01-17, 15:14

No pomyśl , zatrzymuje cię policja a ty siedzisz na wersalce :lol: może jeszcze w piżamie :chytry
Andrzej 73 - 2019-01-17, 17:05

Robert , nie do końca. Można wykonać wersalkę aby przypominała kanapę samochodów z lat 50 tych i 60 tych z funkcją rozkładania w dodatku gęsto stebnowaną nitką "10" tak że w momencie kontroli policjantowi szczęka opadnie. :haha:
Kolega miał dzwonić , ale nie zadzwonił więc nic konkretnego się nie dowie.
Takie info to tylko na telefon. :-P

MILUŚ - 2019-01-17, 17:09

Kubbek napisał/a:
...........

tutaj szkic rozplanowania autka

Pomijając cenne uwagi kolegów na temat bezpieczeństwa tego rozwiązania; mam pytanie......
Czy przymierzales się do spania w tym miejscu ?
Miałem dwa poprzednie " hymero-podobne"kamperki i nie było miejsca w poprzek do spania. Przynajmniej dla kogoś około 175 cm wzrostu. Co zrobisz z kierownicą? Będziesz demontowal do...snu ?

CORONAVIRUS - 2019-01-17, 17:53

Jak ja musze czasami sie przespać w ducato I to nogi w kierownicę a z drzwi pasażera odkręcam uchwyt do zamykania drzwi bo wbija się w głowę :) A i mam z prawej podwójny fotel z regulowanym oparciem, wygodny jest nie powiem :)
MILUŚ - 2019-01-17, 19:32

Ja poważnie pisałem o wyjmowaniu kiery........... :-P
Swego czasu niepiszący już tu nasz kolega Makdrajwer w swoim "kurduplu" tak robił :mrgreen:
Tylko On do spania miał materac na specjalnym stelażu :chytry

Kubbek - 2019-01-17, 19:52

Miałem podobnych gabarytów transita i nie było problemów ze spaniem w dwie osoby - 182cm i 173cm
Co do wygody to na długość ok, tylko system łączenia kanap stolików był do dupy. Dlatego chciałbym zrobić coś mega wygodnego

rakro1 - 2019-01-17, 21:29

Niezależnie od ew.możliwości spania na takim mebelku wydaje mi się,że sam pomysł ławki z przodu przekręcanej jak wersalka i może nawet rozkładanej wydaje się być epokowym pomysłem.Jakie obrotnice.Jeden ruch i piękny salon.Fotele do jazdy muszą być wyprofilowane więc spanie odpada ale można by na taki rozłożonym siedzeniu położyć spanie.Niektórzy tak robią na przednich fotelach i jest spoko.Jeszcze raz - sam pomysł świetny.Warto o tym pomyśleć.
Socale - 2019-01-17, 22:32

MILUŚ napisał/a:
...
Tylko On do spania miał materac na specjalnym stelażu :chytry

Miluś właśnie to chciałem przytoczyć linkiem ale nie odnalazłem tematu a pamiętam że były foto nawet.
Brawo za pamięć o zawartości forum.
Mi tysz ;)

Kubbek - 2019-01-17, 22:38

Rakro - dziękuję :)
Co do wyprofilowana to nie potrzeba chyba aż takiej wygody :) . A odnośnie kontroli policji to myślę że nie byłoby problemu z racji że to auto z 1986 plus że "specjalne"j troski :P
Dodatkowym atutem jest zrobienie z samej rozłożone mini wersalki takiego mini grajdołka dziennego - tylko pozycja siedząca robi się męcząca z czasem

Bronek - 2019-01-17, 22:40

Mam też 182cm kurcze nie da się ... "Wypucył" bym drzwi :mrgreen:
Ile jest od "ściany do ściany' ??
Musi być zapas inaczej to horror.
Przespać to się można nawet na ławce w parku , ale nie na trzeźwo

Chyba ,że wzdłuż a nie w porzek ???

rakro1 - 2019-01-17, 22:50

Mnie zaciekawiło rozwiązanie nie tylko dla oldtimerów ale ogólnie dla wszystkich.I nie koniecznie do spania.Kanapa z przodu na trzy osoby to piękna/amerykańska sprawa.Tylko przechodzenie na tył fajne - flopem czy jakoś tak.Ale po przekręceniu kanapy o 90 stopni fajnie robi się.No i ja nie mam 182cm i kurczę się powoli.Jeszcze parę lat i w poprzek może bym się zmieścił :lol:
rakro1 - 2019-01-17, 22:52

Bronek napisał/a:
Mam też 182cm kurcze nie da się ... "Wypucył" bym drzwi :mrgreen:
Ile jest od "ściany do ściany' ??
Musi być zapas inaczej to horror.
Przespać to się można nawet na ławce w parku , ale nie na trzeźwo

Chyba ,że wzdłuż a nie w porzek ???
....i nie sypiam,w kamperze zwłaszcza, na trzeźwo.Oby jak najdłużej.
Kubbek - 2019-01-17, 23:06

Oj, nie zrozumieliśmy się, spanie byłoby robione wzdłuż samochodu - angażując kanapę, stolik, oraz tylny fotel 2osobowy.tak jak na schemacie czerwone plus żółte daje pełne spanie.
KACPERKI 2 - 2019-01-18, 06:29

Kubbek napisał/a:
Rakro - dziękuję :)
A odnośnie kontroli policji to myślę że nie byłoby problemu z racji że to auto z 1986 plus że "specjalne"j troski :P

Masz bardzo..... egzotyczne? .... podejście do wielu kwestii :spoko

Oczywiście przy Twoim koncepcie zagłówki ( w pozycji "do jazdy" ) nie będą potrzebne ?

To chyba niepotrzebne pytanie czytając wcześniejsze Twoje posty :ok

Kubbek - 2019-01-18, 08:48

Przeczytaj co pisałem wcześniej a pytania okażą się zbędne.
Andrzej 73 - 2019-01-18, 08:49

Idąc dalej tym tropem , podzieliłbym wersalkę na dwie niezależne części.
Każda z nich miała by możliwość rozkładania osobno.
Po pierwsze można na przeciwległych ustawienia przejść okrakiem na tył auta.
Po drugie nie trzeba przestawiać tak często części wersalki którą użytkuje kierowca.

Kubbek - 2019-01-18, 09:59

Ooo, to jest niezła myśl! O tym nie pomyślałem. Tylko pojawią się kwestia wygady, gdyż zawsze na łączeniu takich wynalazków lekko się wpada, nie jest równo. Ze mnie jest taki wygodnicki, że mogę spać na twardej ziemi, ale na prostym :)

A tak lekko schodząc z tematu popatrzyłem na internetach rozwieszanie hamaku po skosie autka. Poszukam zdjęć

silny - 2019-01-18, 11:04

A jakby tak zamiast wersalki zawiesić hamak :chytry

:spin: :spin: :terefere: :terefere:

amples - 2019-01-18, 11:10

silny napisał/a:
zamiast wersalki zawiesić hamak
Zamiast kierownicy joystick i ruszamy w świat :diabelski_usmiech
wlodo - 2019-01-18, 11:12

Nie musisz wcale wprowadzać ryzykownych rozwiązań/mebli, są gotowe, może takie...
https://imged.pl/kanapa-fotel-multivan-t4-transporter-rozkladana-kamper-23059935.html
To załatwia np. Twoją chęć posiadania trójki z przodu..
https://www.allcamp.pl/fo...ana-p-2043.html
A to dwójka z tyłu (kurcze, chyba ze złota i platyny :-P )
Po rozłożeniu wszystkiego..płyta lotniska :szeroki_usmiech
To tylko pierwsze z brzegu przykłady, a jest tych foteli mnóstwo..

Kubbek - 2019-01-18, 11:38

Tak, nie wykluczam takiej kanapy samochodowej. Bezpieczniej bez 2 zdań, chociaż szkoda zenie ma opcji fiknięcia Koziołka jak to może zrobić domowa wersalka. Z drugiej strony można zrobić, zespawać takie fikające mocowanie...
Andrzej 73 - 2019-01-18, 12:13

Kubbek napisał/a:
Z drugiej strony można zrobić, zespawać takie fikające mocowanie...

Niewiedza to piękna sprawa marzy się bez ograniczeń.
W takim fikającym mocowaniu nie ma grama spawu. :-P
Zaczynasz fantazjować a wiedzy w dalszym ciągu brak.
Ale marzenia nie są karalne więc dalej puszczaj wodze fantazji. :mrgreen:

Kubbek - 2019-01-18, 14:13

1. zależy od projektu który się zrealizuje.
2. wolę spaw od śrubek
3. rozróżniłbym wiedzę od doświadczenia, dalej kwestia projektu
4. odnośnie marzycielstwa, poezji i innych takich - łatwiej coś zrobić nie wiedząc o tym, że się nie da

Andrzej 73 - 2019-01-18, 14:17

Spaw w tym przypadku się nie spełnia , ale cóż ja się na tym nie znam , więc więcej nie zabieram głosu.
Powodzenia :spoko

Kubbek - 2019-01-18, 14:34

miałem w poprzednim kamperze fikające do tyłu fotele przez co mniej więcej pamiętam jak były wykonane, chociaż jestem otwarty na wszelkie porady :-)