Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Bagażnik/garaż w miejscu łóżek piętrowych

pasza - 2019-01-20, 09:25
Temat postu: Bagażnik/garaż w miejscu łóżek piętrowych
Oglądam sobie kampery i widzę że jest sporo takich z łóżkami piętrowymi gdzie po złożeniu dolnego robi się wielki bagażnik.

Czy tam wejdą dwa rowery i czy to jest wygodne?
Tak sobie wykombinowałem że to by było dla mnie wygodne? choć kampery takie są długie 6,7m to odpada bagażnik na rowery który ma z 80cm.

Czy taki kamper 6,7m jest dużo cięższy od takiego samego kampera(ta sama marka silnik meble) ale krótszego 6,2m

Zjecie poglądowe niżej.

Janusszr - 2019-01-20, 09:46

Podepnę się pod temat, bo mnie to również b. interesuje.
Socale - 2019-01-20, 10:59
Temat postu: Re: Bagażnik/garaż w miejscu łóżek piętrowych
pasza napisał/a:
...
Czy tam wejdą dwa rowery i czy to jest wygodne?
...

Na logikę i wyobraźnię. Łóżko ma 200x80cm więc taką powierzchnię podłogi masz do wykorzystania. Na 80cm szerokości typowego bagażnika zewnętrznego mieszczą się 4 rowery, zatem...

Andrzej 73 - 2019-01-20, 11:13

Szerokość łóżek piętrowych zależy od producenta zabudowy , bywa że mają po 65 cm.
Rower wejdzie ale trzeba pamiętać o całej reszcie...stół, krzesła itp.
Tak czy siak dwa wchodzą

MILUŚ - 2019-01-20, 11:21

Weżcie pod uwagę trzeci wymiar..........wysokość . Ja pomimo ,że mam alkowę z tyłu i garaż pod łóżkami czasami muszę w rowerach demontować kierownicę . Ale tak ; wchodzą cztery rowery . :mrgreen:
pasza - 2019-01-20, 11:31

Andrzej 73 napisał/a:
Szerokość łóżek piętrowych zależy od producenta zabudowy , bywa że mają po 65 cm.
Rower wejdzie ale trzeba pamiętać o całej reszcie...stół, krzesła itp.
Tak czy siak dwa wchodzą

Może mały stół z krzesłami wejdzie bo się składają się na płasko a gdyby nawet nie to na górnym łóżku mamy następy powiedzmy bagażnik i naprzeciwko drzwi wejściowych no ale to już kombinacje.

Powiedzmy mam mały stół z dwoma krzesłami plus dwa rowery, chciałbym wyciągnąć tylko stół z krzesłami lub odwrotnie tylko rowery czy z tym nie będzie problemu i trzeba wyciągać wszystko aby się dostać do tego co chcę.

Socale - 2019-01-20, 11:44

Myślę że z powodzeniem zmieścisz rowery wzdłuż auta/łóżka a krzesła i stół w poprzek przy tylnej ścianie. Zepniesz gumami żeby się nie rozlatywały/rozkładały w czasie jazdy i będzie ok.
.
Parę lat temu kupiłem krzesła na próbę a służą do dziś. Są po złożeniu bardzo chudym przedmiotem, 4cm zaledwie, dwa krzesła to grubość 8cm i 50x70cm po złożeniu krzeseł oraz stół po złożeniu około 10cm i 50x60.
Bardzo praktyczne w transporcie, w pozycji pionowej zajmuje to max 20cm bieżących podłogi.

Misio - 2019-01-20, 15:35

Od kiedy chciano nam ukraść rowery, szukam kamperka z garażem na nie. Jak narazie jest mały wybór, więc muszę poczekać. Najbardziej odpowiadałby nam półintegra lub integra, ponieważ jeździmy tylko we dwoje. Ważne też są wymiary: długość do 6 m. i wysokość do 2.85. :lol:

Rozważaliśmy te z łóżkiem w garażu, ale jest problem. Po likwidacji jednego łóżka, garaż jest nadal wąski a nad nim jest wąskie łóżko. :-/

Również podpinam się pod temat, będę go śledził. :spoko

zbyszekwoj - 2019-01-20, 15:48

No i jeszcze kibel trzeba zlikwidować. :stop:
Andrzej 73 - 2019-01-20, 15:50

Teraz piszę z kompa więc troszkę mogę więcej podać szczegółów.
Tak jak napisałem wyżej. Są zabudowy z łóżkami nawet szerokości 85cm i dł. 190cm.
W swoim poprzednim kamperze miałem typowe łóżka piętrowe pod dzieciaki wzdłuż kampera o wymiarach 65X180. Ten pseudo garaż po złożeniu łóżka miał bodajże ok. 95 cm wysokości tak na wysokość złożonego krzesła kempingowego.
Kamper miał zewnętrzny bagażnik rowerowy więc bardzo rzadko korzystałem z umieszczenia rowerów w garażu , ale były takie przypadki co woziłem tam dwa rowery jednak zawsze z jakimś dostosowanie rowerów do przewozu. Przeważnie ustawieniem kierownicy po długości roweru.
:spoko

Misio - 2019-01-20, 17:24

zbyszekwoj napisał/a:
No i jeszcze kibel trzeba zlikwidować. :stop:

Tylko kibel? ;)

pasza - 2019-01-20, 23:13

Jest jeszcze coś takiego niby nic a jednak, ta wnęka w podłodze kiedy koła roweru stoją poza nią mamy dobry dostęp do innych rzeczy.
*Zdjęcie wnęki o której piszę będzie na samym dole i nie jest to fotka z Mobilvetta o której niżej.

Wada tego że taki bagażnik znajduje się zazwyczaj po drugiej strony wejścia/markizy a i te wielgachne drzwi otwierać za byle potrzebą ?(pisałem tu niedawno że nie wyobrażam sobie bagażnika z drugiej strony markizy i aby ganiać tam kiedy jak jest w miarę ciepło i wyciągam stół to prawie wszystko trzymam w bagażniku pod markizą co jest naprawdę mega wygodne)

O to to to mi się podoba tu myśleli :) https://www.google.pl/sea...e=lnms&tbm=isch Mobilvetta Icaro S5 ta po 97 dostęp do potężnego schowka kuchni z zewnątrz po stronie markizy ,dostęp do bagażnika z rowerami na dwa sposoby itd. wbudowany w bagażnik oryginalnie generator honda, meble hmm coś pięknego..
Takie coś piękne z 2,8TDI można czasem dorwać za 12-14 tys eu , więc dla mnie jest nie zrozumiałe budowanie jakiś nędznych ciasnych kamperów na blaszakach jaki ma to sens?

pasza - 2019-01-21, 00:05
Temat postu: Re: Bagażnik/garaż w miejscu łóżek piętrowych
Socale napisał/a:

Na logikę i wyobraźnię. Łóżko ma 200x80cm więc taką powierzchnię podłogi masz do wykorzystania. Na 80cm szerokości typowego bagażnika zewnętrznego mieszczą się 4 rowery, zatem...

To nie takie proste bo np. w Włoszech standardowy materac ma 190cm długości kiedy np. ikea 200cm , pościel szerokość 260cm a ikea 220cm,standardowe drzwi mają 220cm wysokości kiedy w polsce/niemczech tylko 207cm itd. itd.
Rozmiary są różne ale te minimum 180cm i 60 cm szerokości pewnie jest no i sama płyta ogranicza i materac kiedy zostaje od wewnątrz?

Ps.
Standard kamperowy to chyba ~180cm długości ? bo taką ma długość moja wersalka w Adrii na której jeszcze pisze made in Belgia choć to była już kooperacja z Jugo-sławią i po Jugo-słowiańsku (Serbo/Croato)
na tabliczkach innych pisze po SŁOWIAŃSKU.