Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - Maska antysmogowa

casper - 2019-01-24, 12:30
Temat postu: Maska antysmogowa
Czy ktoś przerabiał może tematykę masek antysmogowych. W wielu miastach, ale nie tylko po których się jeździ, spaceruje, zwiedza smog stanowi istotny problem. A tak naprawdę nie wiadomo jakim powietrzem się oddycha na co dzień. Zastanawiam się nad zakupem maski antysmogowej - tylko pytanie, na co należy zwracać uwagę przy jej zakupie?
Bronek - 2019-01-24, 14:16

Dobra maska jest droga i wymaga dopasowania plus wymiany filtrów . Inaczej to zawracanie tyłka .
Nie podam co moim zdaniem jest dobre , bo szukałem dla kogoś ale ten ktoś zrezygnował jak dowiedział się ,że to ponad dwie stowki kosztuje itd ...
Ale się naczytałem ....i doszedłem do wniosku ,że bez przymierzenia nie ma co kupować.

bert - 2019-01-24, 15:20

ależ nie tak, są wersje niedrogie, gustowne i trwałe ;)

https://allegro.pl/oferta/maska-przeciw-gazowa-mc1-przeciwgazowa-torba-filtr-7726211577

i jakież gwarantowane na mieście celebrity jak by tak na codzień do roboty w tym wszechobecnym, zabijającym, radość życia smogu, z taką maseczką na buziaczce.

Cieszę się, że wchodzę w wiek w którym bliżej już do końca niż dalej. Patrząc na komedię która staje się codziennością, nie żałuje

Bronek - 2019-01-24, 15:38

Ja Ci coś powiem ... zamiast przechodzić na islam kobitki " atrakcyjne inaczej" mają alternatywę

A i facet o gębie zakapiora ma pożytek .

koko - 2019-01-24, 15:54

Mieszkam w mieście które 30,11.18 było najbardziej zapylonym miastem europy a tak codziennie
bijemy na głowe Kraków i Katowice mam maski ale po prawdzie nie używam bo mierzę miernikiem
sprawdzam w komputerze i przeważnie nie wychodzę jestem pod kontrolą lekarza Pulmunologa i powiedział mi że cząsteczki 2,5 wchodzą do krwi z tlenem a zawierają 150 różnych świnstw nie zbadanych.
Pozdrowienia z czystego Zanzibaru

Bronek - 2019-01-24, 16:05

Dlatego napisałem albo coś pożądanego , albo czekać na wiaterek.
kimtop - 2019-01-24, 16:23

Ja mam taką po dziadku.Niezawodna
Bronek - 2019-01-24, 16:34

No generalnie temat podobnie jak o bakteriach i wirusach .. Nie widać to nie ma . A jak ktoś zakaszle to albo po fajkach albo coś mu wpadło nie w tą dziurkę.

Nie doroslismy do tematu jak obywatele , Dopuki ktoś na w rodzinie nie wykorkuje dusząc się albo dziecko nie zacznie chorować, to temat nas nie dotyczy, to jest gdzieś obok, to tam , nie tu .I tylko w TV i lub internecie ...

. Akurat pewnie w tym gronie, niewielu jest z konsekwencjami wdychania powietrznego syfu smogiem zwanym ??
Lub są jeszcze nie zdiagnozowani . Niestety w moim zawodzie też ,to jest nowe pojęcie , czasem abstrakcyjne .
Nie możemy przyjąć do wiadomości , że to się tak szybko dzieje i naprawdę. Zawsze były piece , samochody itd .... Ale nas ludzi było mniej .

Ale , aby sobie to uzmysłowić , to podam krótki przykład : Gdy dostałem od od mamy Syrenkę , potem Malucha, to były to wtedy nieliczne samochody . Teraz nie da rady zaparkować w mieście . Na całe moje Liceum tylko jeden czwartoklasista miał Warszawę. Na studiach też niewielu, kilku czy kilkunastu - jakieś używki, o ile nie rodzice byli dziani.

W ub. roku przybyło nam lekko licząc 1,6 mln samochodów i 2/3 używanych z przewaga diesli.

To tylko w 2018 i o ponad 16% więcej niż rok wcześniej ... A teraz wszystkie zachodnie diesle już tam niemodne , plus te odrzuty "poaferalne" na nas czekają .

JaWa - 2019-01-24, 17:36

kimtop napisał/a:
Ja mam taką po dziadku.Niezawodna

Uprzedziłeś mnie :haha: :haha:

darek 61 - 2019-01-24, 18:28

Myślę że owinięcie się szalem spowoduje że tego syfu do płuc dostarczymy mniej.Wypadało by go codzienne przeprać.
majmarek - 2019-01-24, 18:43

Oddychać przez odkurzacz z wodnym filtrem, najlepszy jest rainbow? Tak słyszałam.
:bigok

bert - 2019-01-24, 19:30

wiecie co, a może by tak zwyczajnie wyginąć?
Wszelkie problemy cywilizacyjnie... no może nie znikną od razu, ale natura da sobie powili z nimi radę.
:mrgreen:

HENRYCZEK - 2019-01-24, 20:01

bert napisał/a:
wiecie co, a może by tak zwyczajnie wyginąć?
Wszelkie problemy cywilizacyjnie... no może nie znikną od razu, ale natura da sobie powili z nimi radę.
:mrgreen:

Właśnie oglądam :roll:
Tu jest-"IO-Zwiastun"
https://www.filmweb.pl/vi...+1+polski-48910

robba - 2019-01-25, 00:05

majmarek napisał/a:
Oddychać przez odkurzacz z wodnym filtrem, najlepszy jest rainbow? Tak słyszałam.
:bigok

tak, ale tylko pod warunkiem, że będziesz bardzo gwałtownie i mocno oddychać,
żeby cząsteczki się rozpędziły.... :diabelski_usmiech

to już lepiej oddychać przez fajkę wodną...

Ale tak poważnie teraz pomyślałem, że filtrowanie przez wodę
też powinno nieżle zatrzymać cząsteczek...
oczywiście są wady... nie można się pochylać... :)

ludzik - 2019-01-25, 09:53

W większości polskich miast zamontowane są czujniki badające na żywo poziom zanieczyszczenia powietrza. Najgorsze warunki panują na południu naszego kraju, w którym najczęściej występuje pogoda bezwietrzna. Normy w okresie zimowym są w zasadzie przekroczone 24h na dobę.
Maska antysmogowa to moim zdaniem konieczność, zwłaszcza gdy ktoś dużo przebywa na zewnątrz. Szczególnej ochrony wymagają również dzieci.
Proponuję sprawdzić jeszcze tutaj: https://dragonmask.pl/

bert - 2019-01-25, 11:27

ludzik napisał/a:
W większości polskich miast zamontowane są czujniki badające na żywo poziom zanieczyszczenia powietrza. Najgorsze warunki panują na południu naszego kraju, w którym najczęściej występuje pogoda bezwietrzna. Normy w okresie zimowym są w zasadzie przekroczone 24h na dobę.
Maska antysmogowa to moim zdaniem konieczność, zwłaszcza gdy ktoś dużo przebywa na zewnątrz. Szczególnej ochrony wymagają również dzieci.

no dobra, to dawać już... reklamę

HENRYCZEK - 2019-01-25, 11:38

bert napisał/a:
ludzik napisał/a:

no dobra, to dawać już... reklamę

Prosisz i Masz :ok

Bronek - 2019-01-25, 12:06

Cytat:
Coś mi się wydaje, że popadamy w jakąś paranoję medialną, to trochę ja generowanie popytu na coś, w tym przypadku maski antysmogowe, normy EURO itp.

U mnie na wsi to paranoja u Ciebie pewnie też ale ja mieszkam na zadupiu gdzie co najwyżej sąsiad czy ja sobie ogniskiem , kozą czy kominkiem posmrodzimy .
I przez to , że to jest tak , jak z tym co się nie myje i sam siebie nie "czuje".
"My Naród" " węgla i stali , wódy i konwalii"- tak postępujemy , nie widzimy , bo siedzimy w tym po uszy . A kiedyś Panie to ......było ... Tylko kiedyś , to nie teraz .

Trzeba chyba spytać np mieszkańca centrum Krakowa itd...czy to paranoja ??

Szkoda mi dzieci , ża którymi nie przepadam ,bo kaszlą i chorują są zasmarkane obrzydliwie ,a to mnie wnerwia . Lubię tylko zdrowe dzieci :mrgreen:

SlawekEwa - 2019-01-25, 13:04

Bronek napisał/a:
"My Naród" " węgla i stali , wódy i konwalii"- tak postępujemy , nie widzimy , bo siedzimy w tym po uszy

a na temat smogu elektronicznego to jaką masz teorię ?

Bronek - 2019-01-25, 13:06

Czepliwy jesteś jak w andropauzie Mi to się rzuciło na terie spiskowe a Tobie na czepliwość .
:spoko

SlawekEwa - 2019-01-25, 14:39

Bronek napisał/a:
Czepliwy jesteś

Znaczy się "nabieramy wody w usta" :chytry

bert - 2019-01-25, 14:51

SlawekEwa napisał/a:
Bronek napisał/a:
Czepliwy jesteś

raczej czerpie prund do bakteryjki ;)

Bronek - 2019-01-25, 15:09

SlawekEwa napisał/a:
Bronek napisał/a:
Czepliwy jesteś

:mrgreen: Pisałem ,że czepliwy!!! No i jest czepliwy :mrgreen:

Wcieraj codziennie lub zastrzyk 1xna 7dni pomaga. W Przynajmniej na czepliwość .

Ja na teorie spiskowe lekarstwa nie mam :( :gwm

Dlatego "smog" elektromagnetyczny itp . Ograniczam , pisząc posty w WC , że względu na działający skutecznie wentylator . Wywiewam za jednym zamachem ..... Przynajmniej tak teoretyczni sobie imaginuję .

Czepliwy jak cholera , nie co ja piszę ??? W Nie ja k cholera a ja k .....no jak mu ??? Skleroza ....: rzep .. Kurde i to techniczny :bigok

AD bateryjka ładowana fakt . Autko się po taniosci ładuje się w tej chwili ..13-15 ... 22.-6 rano i to wali po łbie polem EM 7 kw na raz.

SlawekEwa - 2019-01-25, 15:16

Bronek napisał/a:
Ja na teorie spiskowe lekarstwa nie mam

bo tego też "nie widać", a jak nie to nie ma :haha:

Bronek - 2019-01-25, 15:32

SlawekEwa napisał/a:
Bronek napisał/a:

Ja pierdykam :mrgreen: Trzeba się wylogować

leszekk - 2019-01-25, 21:40

Uwielbiam ludzi którzy jarają , dają w szyję ostro ,i martwią się z powodu smogu który zawsze był . Kocham kocham kocham :)
zbyszekwoj - 2019-01-26, 10:31

SlawekEwa napisał/a:
Bronek napisał/a:

Widac Sławciu , srodek dnia, klient nie dojechał ,ze takie pierdoły opowiadacie. Ja to co innego , dochodzę do zdrowia w afrykańskim bezsmogowym powietrzu, to z nudów zajrzałem.

A moze ukierunkowac dyskusje na wpływ pola elektromagnetycznego na ludzi którzy maja domy pod liniami WN pobudowane? Widziałem taka biegnie przed Kołobrzegiem kolo osiedla domków jednorodzinnych. :haha:

bert - 2019-01-26, 11:29

zbyszekwoj napisał/a:
SlawekEwa napisał/a:
Bronek napisał/a:

Widac Sławciu , srodek dnia, klient nie dojechał ,ze takie pierdoły opowiadacie. Ja to co innego , dochodzę do zdrowia w afrykańskim bezsmogowym powietrzu, to z nudów zajrzałem.

A moze ukierunkowac dyskusje na wpływ pola elektromagnetycznego na ludzi którzy maja domy pod liniami WN pobudowane? Widziałem taka biegnie przed Kołobrzegiem kolo osiedla domków jednorodzinnych. :haha:

to za ciosem, wpływ wiatraków na mieszkańców bliskiej okolicy

Bronek - 2019-01-26, 11:51

Siąsiadce , wdowie -kilkaset metrów ode mnie leci przez ogródek średniego napięcia i ma on tam słup a ten słup ma jakiś feler ??? Z cztery razy w ciągu kilku lat, walnęło z niego błyskawicą. Gdyby pieliła sobie grządki , to spotkała by się z mężem .

Ja mam aurę , gdy rano wstaje to emanuje dobrocią .. :aniolek A to dla wielu szkodliwe . :mrgreen:
Itd Nie lubią ludzi z takim promieniowaniem , podejrzewają o niecne zamiary . Bo sami są jak "czarne dziury"
https://spidersweb.pl/autoblog/ladowarki-wodorowe-ogniwa-paliwowe/

zbyszekwoj - 2019-01-26, 13:09

Bronek napisał/a:
Siąsiadce , wdowie -kilkaset metrów ode mnie leci przez ogródek średniego napięcia i ma on tam słup a ten słup ma jakiś feler ??? Z cztery razy w ciągu kilku lat, walnęło z niego błyskawicą. Gdyby pieliła sobie grządki , to spotkała by się z mężem .

Ja mam aurę , gdy rano wstaje to emanuje dobrocią .. :aniolek A to dla wielu szkodliwe . :mrgreen:
Itd Nie lubią ludzi z takim promieniowaniem , podejrzewają o niecne zamiary . Bo sami są jak "czarne dziury"
https://spidersweb.pl/autoblog/ladowarki-wodorowe-ogniwa-paliwowe/

Mósiałbys zbadać jej krok. Przy szerokim zagrazałoby jej" nap. krokowe" :haha: