Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Nowy kamper - ubezpieczenie AC - wymagane zabezpieczenia

marcincin - 2019-01-25, 17:21
Temat postu: Nowy kamper - ubezpieczenie AC - wymagane zabezpieczenia
Zbliża się termin odbioru nowej maszyny i badam temat ubezpieczenia AC. W kilku towarzystwach jakie sprawdzałem jest wymóg posiadania dwóch lub trzech zabezpieczeń - czasami wystarczą dwa ale jednym z nich musi być lokalizator GPS. Standardowo pojazd jest wyposażony tylko w jedno zabezpieczenie - immobiliser. Pytanie - jakie dodatkowe zabezpieczenia się zazwyczaj montuje (blokada skrzyni raczej odpada - automat) i jak technicznie sobie radziliście w przypadku kiedy dealer nie miał autoryzacji do montażu zabezpieczeń (certyfikaty autoryzacji są zazwyczaj warunkiem koniecznym ochrony wg OWU). Chciałbym wyjechać od dealera będąc w 100% chronionym.
mobike - 2019-01-25, 17:34

przy automacie blokada mechaniczna skrzyni odpada ale można założyć blokadę kolumny kierowniczej działa na podobnej zasadzie mam i jestem zadowolony
Bronek - 2019-01-25, 18:16

Nic takiego nie wymagali . Ale kasa spora. W innych Towarzystwach , bo po analizie tak wyszło lekko taniej . Nie szukałem za bardzo ale wiele bym nie utargował. mam tylko immobilajzer fiatowski . Zero alarmów itd . W Polisie też nie ma klauzuli .
Mnie to guzik obchodziło . Poszedłem z tablicami i papierami do Ubezpieczyciela informując ,że jadę po odbiór golasa. Coś tam mówili ,że przyjadą zrobić zdjęcia ale olali .

marcincin - 2019-01-25, 18:28

Dzięki Bronek - Twoje rozwiązanie jest dla mnie ok. Zbadam ten trop.
Bronek - 2019-01-25, 18:33

Powodzenia . Dzieki :kwiatki:

A powiedz/przypomnij?? Co odbierasz??
Dodam Broker był pod szyldem Ergo Hestii

marcincin - 2019-01-25, 18:44

Bronek napisał/a:

A powiedz/przypomnij?? Co odbierasz??

Benimar Tessoro 442 na fordzie, 170KM w automacie - ten co podobno nie ma drewna w ścianach :)

Bronek - 2019-01-25, 18:53

:kwiatki: Dla mnie to nie miałoby żadnego znaczenia przy świeżym nie bitym kamperze .
marcincin - 2019-01-25, 19:05

Bronek napisał/a:
:kwiatki: Dla mnie to nie miałoby żadnego znaczenia przy świeżym nie bitym kamperze .

Dla mnie to także nie ma znaczenia - ta dyskusja o konstrukcji ścian mi się przypomniała - ktoś wspomniał Benimara. Inne, bardziej istotne dla mnie cechy zaważyły o wyborze producenta zabudowy i bazy.

papamila - 2019-01-25, 19:47

ubezpieczalnie od pojazdow specjalnych nie wymagają wiecej niż jedno zabezpieczenie
marcincin - 2019-01-25, 19:57

papamila napisał/a:
ubezpieczalnie od pojazdow specjalnych nie wymagają wiecej niż jedno zabezpieczenie

Poprzedniego kampera ubezpieczałem w Uniqa - w OWU nic nie wspominają o pojazdach specjalnych i wymagają dwóch zabezpieczeń powyżej 100000. Po poście Bronka sprawdziłem OWU Warty i tam immobiliser wystarczy - trzeba sprawdzać OWU poszczególnych ubezpieczycieli. Pozytywne jest to, że nie będę musiał na siłę czegoś montować.

Bronek - 2019-01-25, 19:59

A widzisz Jarek , kurde bo temat wywołany zaczął mnie zastanawiać czy czasem nie przegapiłem czegoś. Dzięki
ZEUS - 2019-01-25, 21:51

marcincin napisał/a:
sprawdziłem OWU Warty i tam immobiliser wystarczy

potwierdzam, mam już drugi rok polisę wykupioną w Warcie (pełen pakiet OC, AC NNW, Asisstance itp.) i wystacza tylko fabryczny immobilizer...

marcincin - 2019-01-25, 22:05

To może mała ankieta - lista towarzystw ubezpieczeniowych gdzie wystarczy immobilizer - innym może się przydać do zawężania poszukiwań

1. Warta
2. ??

HENRYCZEK - 2019-01-25, 22:52

1. Warta
2. Uniqa
3.

marcincin - 2019-02-07, 21:05

1. Warta
2. Uniqa
3. Uniqa - mój agent wystąpił do centrali o odstępstwo od OWU - centrala udzieliła zgody, numer zgody jest zapisany na druku polisy
4.

Simbus - 2019-02-07, 21:51

Ja mam od nowości kampera ubezpieczonego w całym pakiecie w PZU.
Zgłoszony wyłącznie immobilizer.

marcincin - 2019-02-07, 23:42

1. Warta
2. Uniqa
3. Uniqa - mój agent wystąpił do centrali o odstępstwo od OWU - centrala udzieliła zgody, numer zgody jest zapisany na druku polisy
4. PZU

Klaus - 2019-03-11, 21:07

Potwierdzam, mam pełny pakiet PZU (OC+AC+NW) nikt na etapie zawierania polisy nie wymagał dodatkowego zabezpieczenia poza zabezpieczeniem fabrycznym.