| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - łóżko jak w półintegrze z mniejszego stolika
pasza - 2019-02-04, 13:27 Temat postu: łóżko jak w półintegrze z mniejszego stolika ktoś przerabiał?
Dzięki tej przeróbce bagażnik mogę powiększyć dwukrotnie.
Przeróbka bardzo prosta
-A) prosta decha+okleina pasująca do mebli , materac przycięty
-B) decha w łuku jak w półintegrze
(więcej miejsca w nogach)
Widząc fotki półintegry "Rimor Sailer 670" pomyślałem że to prawie to samo, trochę węziej z 8-15cm?
pasza - 2019-02-04, 13:34
tak na szybkiego
pasza - 2019-02-04, 15:44
wersja -C-
łóżko prostokątne lub niemal prostokątne tylko róg zaokrąglony.
Nadal zostanie tam sporo miejsca ,drzwi łazienki bez problemu.
C2 prostokątne
Zaradek - 2019-02-04, 16:29
Mialem taki uklad w poprzednim kamperze i lozko bylo caly czas rozlozoneba pod zlozonym stolikiem bylo miejsce na napoje. Na grafikach pokazujesz, ze to ma byc lozko dwuosobowe, za nic w swiecie nie wyspia sie tam dwie osoby no chyba ze modelki typu wieszak i to raczej te niskiego wzrostu.
pasza - 2019-02-04, 16:53
| Zaradek napisał/a: | | Mialem taki uklad w poprzednim kamperze i lozko bylo caly czas rozlozone |
Ja tu pokazuję przeróbkę.
Oryginalnie są dwa rodzaje układów z małym stolikiem z podwójnym siedzeniem jedna strona a druga strona z pojedynczym siedzeniem i najczęściej spotykany z dwóch stron pojedyncze siedzenia.
Z tego co widzę po fotkach takie łóżko (przerobione) nie będzie dużo węższe od tego z semiintegry a porównywalne do tych co mają w blaszakach,będzie takie jakie się robi z dużego stołu a na takim spaliśmy w 2 osoby i było ok.
Normalne że się w dwie osoby na nie przerobionym nie wyśpisz (*fotka niżej) , zresztą ja tam nie chcę spać ot tak w dzień poleżeć, bagażnik ponad 2 x mi się powiększy
MAWI - 2019-02-04, 19:02
Koniecznie rób to łóżko .Bez żadnych stolików. Bo i tak nigdy nie będziesz korzystał z tego stolika. a pod łóżkiem ( nawet mniejszym) zawsze coś schowasz . A będziesz miał miejsce na poobiednią siestę. Pod łóżkiem bezcenny dodatkowy bagażnik. Jeśli nie masz to koniecznie z drzwiami z zewnątrz .
pasza - 2019-02-04, 19:05
tu widać ładnie
pasza - 2019-02-04, 19:18
| MAWI napisał/a: | | Koniecznie rób to łóżko .Bez żadnych stolików. Bo i tak nigdy nie będziesz korzystał z tego stolika . |
A co myślisz aby używać tego małego stolika bo jest tam b.dużo miejsca a na stałe złożyć duży stolik, wtedy nie ruszam oryg. zabudowy ale nie mam bagażnika większego no i łóżko na przeciw drzwi?
MAWI - 2019-02-04, 19:20
Ty masz alokwę ?
pasza - 2019-02-04, 19:22
tak
MAWI - 2019-02-04, 19:30
To po co Ci drugie łóżko duże na stałe.?? Ja bym zrobił z tyłu mniejsze na stałe ,ale wyżej .Nawet na ok 80 cm. Zyskasz wiele miejsca Które Ci się na bank przyda. A garażu nie masz. Druga sprawa to ,że z tyłu odpoczniesz sobie , w zaciszu. Możesz sobie nawet ładną zasłonę tam zamontować . Tak się zdarza w orginalnych rozwiązaniach. Ja bym tak zrobił. A jak poświęcisz na stałe duży stół . To nawet gości nie podejmiesz.
MAWI - 2019-02-04, 19:40
Widziałem taką modyfikację . Nawet z rozkładanym łóżkiem nad tym u dołu. To górne wysuwało się z górnych szafek.Nie pamiętam dokładnie szerokości dolnego łóżka ,zle chyba ok 120 -130 cm. Fakt w dzie dorosłe osoby, ciasno ,ale od biedy można . Ale na tzw. poleżeć to miejsce super , bo nie włazisz na alkowę. Dorze to zaplanuj ,rozrysój daj do tapicera materac. Bok też można wytapicerować. i będzie super.Trzymam kciuki.Bywam w twoim Mieście jadąc do Włoch. Może kiedyś to zobaczę??
CORONAVIRUS - 2019-02-04, 20:38
Przerobiłem tak w moim pierwszym kampie , w nogach ścięty materac koniecznie , powstaje fajny bagażnik jak wytniesz w poszyciu drzwiczki . Największy problem to drzwi do kibla, nie otworzą się na tyle by było wygodnie , musiałem przerobić je na suwane .
pasza - 2019-02-04, 20:40
| MAWI napisał/a: | | To po co Ci drugie łóżko duże na stałe.?? Ja bym zrobił z tyłu mniejsze na stałe ,ale wyżej .Nawet na ok 80 cm. Zyskasz wiele miejsca Które Ci się na bank przyda. A garażu nie masz. Druga sprawa to ,że z tyłu odpoczniesz sobie , w zaciszu. Możesz sobie nawet ładną zasłonę tam zamontować . Tak się zdarza w orginalnych rozwiązaniach. Ja bym tak zrobił. A jak poświęcisz na stałe duży stół . To nawet gości nie podejmiesz. |
To łóżko przerobione będzie ~ tej samej szerokości co te z dużego stołu bez tych dodatkowych wypustek poszerzających, ja tak spałem z żoną i było ok.
Nie mogę dać dużo wyżej bo okna , w półinegrze jest wysoko ale okna są wyżej a bagażnik i tak będzie mega.
No tak o tym nie pomyślałem zupełnie (o gościach) za krótko kameruje i jeszcze gości nie miałem.
pasza - 2019-02-04, 20:43
| MAWI napisał/a: | | Widziałem taką modyfikację . Nawet z rozkładanym łóżkiem nad tym u dołu. To górne wysuwało się z górnych szafek.Nie pamiętam dokładnie szerokości dolnego łóżka ,zle chyba ok 120 -130 cm. Fakt w dzie dorosłe osoby, ciasno ,ale od biedy można . Ale na tzw. poleżeć to miejsce super , bo nie włazisz na alkowę. Dorze to zaplanuj ,rozrysój daj do tapicera materac. Bok też można wytapicerować. i będzie super.Trzymam kciuki.Bywam w twoim Mieście jadąc do Włoch. Może kiedyś to zobaczę?? |
120-130 tam nie będzie 125-130 mają mniejsze alkowy.
Będziesz dryndnij na miary gdzie stanąć za darmo.
pasza - 2019-02-04, 20:53
| MECENAS napisał/a: | | Przerobiłem tak w moim pierwszym kampie , w nogach ścięty materac koniecznie , powstaje fajny bagażnik jak wytniesz w poszyciu drzwiczki . Największy problem to drzwi do kibla, nie otworzą się na tyle by było wygodnie , musiałem przerobić je na suwane . |
Przyjrzyj się tym fotkom tam raczej nie będzie problemu z drzwiami.
Tam idzie szafa a za szafą identycznej szerokości miejsce z wieszakami to ściana prysznica dalej drzwi do wc, w tej półintrgrze nie ma szafy ścięcie jest owszem na drzwi ale też na przejście bo się kończy zaraz za przednimi siedzeniami z stolikiem , ale fakt to tylko tak z fotek i trzeba pomierzyć realnie.
Przyjrzyj się będzie przestrzenniej i wygodniej od tej półintegry a drzwi się otworzą prawie jak w niej
Nad tym łóżkiem/stolikiem małym jest jeszcze jedno wysuwane z ściany.
Edit:
popatrzyłem i jednak nie otworzą się tak szeroko jak w tej integrze ,mi się wydaje że na tyle szeroko że nie będzie problemu ale mi się tylko wydaje.
pasza - 2019-02-05, 08:47
| Cytat: | | Największy problem to drzwi do kibla, nie otworzą się na tyle by było wygodnie , musiałem przerobić je na suwane . |
Drzwi otworzą się niemal na rozszerz 80-85 stopni jeśli będzie po skosie materac.
Jeśli prostokątny wtedy ~70 stopni.
Drzwi są węższe niż wydaje się na fotkach ,te ramki w okół nich nie są na drzwiach dzięki temu otworzą się ciut szerzej jak by to wynikało z kątów.
Tu powinny się otworzyć na inną stronę....
--
A mej żonie się nie podoba bo ona chce mieć tam przestrzeń?
Pytanie czy tę deskę (zaznaczona na foto białą strzałką) z ławki uda się wyjąć bez niszczenia jej/mebli?
CORONAVIRUS - 2019-02-05, 09:15
Też myślałem,że drzwi zostaną na zawiasie ale było bardzo niewygodnie , może jestem "większym" człekiem
Każdy element można wyjąć z kampa i zamienić innym , najgorzej z żoną ale to inny temat
MAWI - 2019-02-05, 19:18
| MECENAS napisał/a: | | najgorzej z żoną |
Adam czy ja wiem?? Może i tak
pasza - 2019-02-08, 09:41
Poprzeglądałem trochę fotki kamperów i już wiem że u mnie to wyjdzie
Będzie super wygodne łóżko,wielki bagażnik i co najważniejsze wygodne dojście do niego bo zostanie dalej przejście standardowej szerokości ,dalej będzie wrażenie przestronności.
W innych kamerach nie wychodzi bo inaczej jest zrobione inny kąt drzwi i jest węziej (*fotka niżej), w niektórych starszych też tak wyjdzie a nawet lepiej bo one nie miały prysznica osobnego.
MAWI - 2019-02-08, 10:24
Też tak myślę. Nie do końca prostokąt. lekko zetnj. Ale lekko . Musisz sobie zdać sprawę ,ile razy wchodzisz zna dobę do łazienki. częściej korzystasz ze stołu , jedząc posiłki. A łazienka , można przejść bokiem , też wejdziesz. Do roboty.
pasza - 2019-02-08, 10:37
Jeszcze lepiej ja jak lekkie ścięcie będzie tylko do punktu styku otwartych drzwi z materacem, dalej już prosto
niżej fotka i rysunek.
Myślę że otwarcie drzwi na 75-80 stopni jest w pełni wystarczające (90stopni to pełne otwarcie)
Wojciechu - 2019-02-08, 12:25
Takie łózko jak w schemacie - łamane w jednym miejscu do prostej, widziałem w oryginale - w jakimś modelu półintegry Rapido.
Kolega z Wrocławia poszedł dalej - podniósł to łóżko do góry , wstawił oryginalne duże drzwiczki serwisowe od Duniego i od zewnątrz i uzyskał bardzo duży garaż.
pasza - 2019-02-08, 13:30
| MAWI napisał/a: | Też tak myślę. Nie do końca prostokąt. lekko zetnj. Ale lekko . Musisz sobie zdać sprawę ,ile razy wchodzisz zna dobę do łazienki. częściej korzystasz ze stołu , jedząc posiłki. A łazienka , można przejść bokiem , też wejdziesz. Do roboty. |
Stół duży jest z przodu, po przeróbce w zasadzie nic nie zmieni z przejściem.
| prof-os napisał/a: |
Takie łózko jak w schemacie - łamane w jednym miejscu do prostej, widziałem w oryginale - w jakimś modelu półintegry Rapido.
Kolega z Wrocławia poszedł dalej - podniósł to łóżko do góry , wstawił oryginalne duże drzwiczki serwisowe od Duniego i od zewnątrz i uzyskał bardzo duży garaż. |
I to jest b.dobry pomysł też o tym myślałem ale u mnie klapa bagażnika b.długa jest z tyłu nie z boku
dodatkowo bagażnik przechodzi przez łazienkę co daje możliwość wożenie b.długich ~2 metry przedmiotów np. narty, musiał bym tył zamknąć + malowanie i robić z boku.
Edit:
Ale i tak nie podniesie się łóżka na tyle wysoko aby weszły rowery bo okna montowane są niżej nie tak wysoko jak te z garażem pod łóżkiem ,wyjdzie bagażnik wyższy.
MAWI - 2019-02-09, 15:34
Wiem , że okna Cię ograniczają. Ale jak i tak robisz od początku. Zrób to na maxa wysoko. Tyle ile możesz . Bagaznik ,rzecz bezcenna. Nie dokupisz.
I dawaj zdjęcia z postępów w pracach. Na majówkę jedziemy do Włoch , przez Triest To może osobiście
CORONAVIRUS - 2019-02-09, 18:45
| pasza napisał/a: | .
Myślę że otwarcie drzwi na 75-80 stopni jest w pełni wystarczające (90stopni to pełne otwarcie) |
Gdybanie jeszcze nikomu nie pomogło , stopnie nie mają tu nic do gadania tylko jaki otwór powstanie po niepełnym otwarciu i tak wąskich kamperowych drzwi , wystarczy otworzyć tyle ile się będą otwierać po przeróbce i spróbować wejść, jeśli trzeba się do tego przekręcać i przeciskać to jest zwyczajnie do dupyyyy. Do tego nie da się przyzwyczaić , to trzeba też przerobić .
Socale - 2019-02-13, 19:20
| MECENAS napisał/a: |
...
stopnie nie mają tu nic do gadania tylko jaki otwór powstanie po niepełnym otwarciu i tak wąskich kamperowych drzwi , wystarczy otworzyć tyle ile się będą otwierać po przeróbce i spróbować wejść, jeśli trzeba się do tego przekręcać i przeciskać to jest zwyczajnie do dupyyyy.
... |
Adam ma rację. Przejście przy niepełno otwartych drzwiach powinno być co najmniej równe szerokości otworu tych drzwi.
Jest antidotum:
Przetnij te drzwi 10cm nad poziomem materaca i niech górna otwiera się nad materacem bez ograniczenia. Sznytę zamaskujesz ładną listwą alu itp. zamontowaną tak, by do zamknięcia zgarniała dolną część.
Pomysł tak na cito
Z drugiej strony polecam podnieść łóżko max ile się da, bez względu na okna. To też da się ogarnąć, zerknij na moje osłony okien i opcjonalne łóżko doraźne po złożeniu stolika.
Też miałem dostęp tylko od tyłu auta przez 2 klapy, ale z pomyślunkiem kubaturę uzyskałem imponującą.
|
|